Termálne a dermálne vody

V lete si pokožka priam pýta osvieženie. Či ste už doma alebo na cestách, príjemná spŕška drobných kvapôčiek nemôže byť na škodu. O to lepšie, ak to nie je voda z kohútika, ale používate naozajstnú pleťovú kozmetiku v podobe vody s rozprašovačom, ktorá je špeciálne určená na tieto účely. Ja takéto vody poznám, vlastním a pravidelne používam.


Mať doma takúto vodu je fajn. Osviežia, upokoja pokožku a ešte ju aj dlhodobo chránia. Používať sa môžu prakticky na všetky druhy podráždenia pleti. Či už vás spáli slniečko, alebo je pleť podráždená po odličovaní, holení, epilácií, zaparená, alebo rozhorúčená po nejakom náročnom športe. Niektoré mamičky ju používajú aj svojim bábätkám na ekzémy, či odpareniny po plienkach. Záleží, ako je navrhnutý rozprašovač, no väčšina vôd rozprašuje svoj obsah jemne a preto sa dá použiť aj na fixáciu mejkapu.

Ak chcete fixovať a oživiť mejkap, vstreknete do vzduchu trošku vody a potom vojdete do tohto pomyselného obláčika kvapiek. Pokiaľ chcete pleť osviežiť, postriekate ju priamo. Buď potom necháte prirodzene nadmernú vlhkosť odpariť, alebo si pomôžete vatovým tampónom.

Bioderma - Sensibio dermálna voda

Vďaka svojmu vyrovnanému obsahu dermálna voda Sensibio od značky Bioderma plne vyhovuje pleti a jej fyziologickým potrebám. Ako už naznačuje názov, ide o vodu hodiacu sa pre senzitívnu a teda citlivú pokožku. Niekoho môže v omyl uviesť prívlastok "dermálna". Nie, nie je to synonymum pre výraz "termálny" a nejde o klasickú termálnu vodu z prameňa, ako poznáme u iných značiek. Je to voda obohatená, ktorá sa vyrába v laboratóriach z klasickej vody a predáva sa vo forme 150ml spreja.

Keďže vzniká v laboratórnych podmienkach a nevyviera z nejakého termálneho prameňa, jej výhodou je stále zloženie, ktoré nie je nijako ovplyvňované geologickými procesmi. Voda obsahuje presne stanovený pomer minerálnych solí a oligo-prvkov, ako sodík, vápnik a horčík.

Zo zloženia by som vypichla hlavne zinok. Ten upokojuje slniečkom či holením podráždenú pokožku a dlhodobo zmierňuje akékoľvek nepríjemné prejavy alergie alebo zápalové procesy.

Dôležitý je aj mannitol, xilitol a ramnóza. Ramnóza je polysacharid izolovaný z dreva rastliny vilcacora, ktorá je všeobecne známa ako všeliek. Ide o posvätnú rastlinu Inkov, prezývanú ako mačací pazúr, Samento, či Uňa de Gato. Spomínaný polysacharid je vnímaný doslova ako životabudič, pretože pôsobí práve na tú vrstvu pokožky, v ktorej sa vytvára elastín a kolagén. Dôsledkom jeho činnosti sa minimalizujú straty, pleť je pevná a bez vrások. Mannitol a xilitol sú známe ako alkoholické cukry. Svoje hlavné využitie majú v potravinárstve, kde takpovediac sladia i svojim antioxidačným účinkom čiastočne aj konzervujú potraviny. V pleťovej kozmetike si ich samozrejme nevšímame ako sladidlá, ale vnímame ich ako látky zachytávajúce voľné radikály a spomaľujúce starnutie pleti.

Túto super vychytávku mám u svojich rodičov, kam chodím takmer každý víkend a kde sa najčastejšie opaľujem (a pripečiem :-p ). Na slnkom podráženú pleť je priam ideálna. Siahnem po nej aj po depilácii, pretože vie predísť tvorbe tých nepríjemných malých a červených vyrážok, ktoré vedia tak znepríjemniť život.

Termálna voda Avéne

Táto skvelá (tentokrát termálna) voda pôsobí proti zápalom, podráždeniu pokožky a urýchľuje liečbu ekzémov. Preto sa hodí pre všetky tipy pleti bez výnimky. Pleť upokojuje, zjemňuje a spomaľuje jej starnutie. Niet divu, že sa nachádza v každom jednom prípravku tejto značky.

Na rozdiel od iných termálnych vôd, táto je odchytávaná priamo pri zdroji, z ktorého vyteká. Týmto sa zabráni akýmkoľvek negatívnym vplyvom vonkajšieho prostredia, zmenám v zložení i bakteriálnym nákazám. Rovno zo zdroja spolu s ekologicky čistým plynom nitrogénom sa plní do nádob s obsahom 50, 150 a 300ml. Zvláštnosťou balenia je mimoriadne jemné rozprašovanie, ktoré sa hodí na osvieženie pleti, ale i fixáciu mejkapu i samotný plyn. Pozor, s balením sa nemá pred použitím triasť. Tým sa môže výrobok znehodnotiť.

Výhodou je nízky obsah minerálov, ktoré bývajú vo vyššom množstve v podobných prípravkoch skôr na škodu než na osoh, ďalej priaznivé množstvo kremičitanov, oligo - prvkov (zinok, kadmium, meď, bor) a napokon už spomínaná bakteriálna čistota.

Keďže mám túto pleťovú kozmetiku mimoriadne rada, vlastním z nej kadečo. Najobľúbenejšie sú práve tieto vody, ktoré si so sebou nosím všade. Jedno veľké balenie mám v práci pri počítači, druhé v kúpeľni (používam hlavne po holení či depilácii) a jedno menšie mám aj na toaletnom stolíku. To najmenšie som už minula, ale kúpim si ho zasa. Predstavte si taký koncert v preplnenej sále, kde sa zhromaždí obrovský zástup ľudí, ktorí sa chcú dobre baviť a vy svoju rozhorúčenú tvár i tváre svojich priateľov postriekate chladnou vodou. Ozaj super osvieženie.

Termálna voda z Vichy

Voda taktiež vyviera vo Francúzsku, konkrétne z prameňa Lucas. Obsahuje 17 minerálnych a 13 stopových prvkov a rovnako ako Avéne, aj táto voda je súčasťou celej rozsiahlej zbierky prípravkou tejto značky. A to verte tomu, že škála pleťovej kozmetiky Vichy je naozaj dosť široká.

robca uvádza, že táto voda významne znižuje prejavy štípania, svrbenia a pálenia, čo napokon údajne preukázal aj test, ktorý vykonal profesor Wilkinson v nemocnici Amersham v Británii.

Zložením je podobná ostatným termálnym vodám. Zjemňuje pleť a významne podporuje prirodzenú obranyschopnosť pokožky tým, že výrazne zvyšuje účinnosť katalázy - enzýmu, ktorý má chrániť pleť pred voľnými radikálmi, teda starnutím, ale tento účinok majú aj vyššie spomínané vody.

Dostanete ju v balení s rozprašovačom po 50 ml, ktoré je praktické na cesty a tiež vo väčšom spreji s obsahom 150 ml. Svoje maličké balenie mám v ešte pôvodnej modro-bielej verzii, no dnes sa už dá dostať aj v nových trendových dizajnoch. Ako vidíte, sú naozaj chutné. Podľa mňa je dobré, že značka Vichy začína myslieť aj na marketing a z pleťovej kozmetiky sa stávajú aj kvázi módne doplnky.

Ak by som mala všetky tieto tri vody zhodnotiť, na prvé miesto by som dala asi vodu od Avéne, druhú pozíciu by obsadila voda Sensibio a na peknom treťom mieste by sa umiestnila voda značky Vichy. Medzi prvým a druhým miestom je však dosť ťažko rozhodovať, keďže každá tá vodička je trošku iná.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes