Cemio bezkontaktný teplomer a pár slov o termoregulácii

Svoj starý lekársky teplomer som vymenila za bezkontaktný teplomer Cemio Metric 308 Smart fungujúci na princípe infračerveného žiarenia. Prečo si meriam denne teplotu?

V našom meste máme našťastie viacero podnikov, kde sa ochrana pred vírusom COVID-19 berie veľmi vážne. Dobrým príkladom je nákupné centrum v blízkosti môjho domova. Už pred vstupom na eskalátory stojí pracovník SBS. Drží v ruke práve takýto bezkontaktný teplomer Cemio Metric 308 Smart a s maximálnou presnosťou meria zákazníkom teplotu. Ak máte teplotu výrazne zvýšenú, ste červení, kašlete, alebo javíte iné znepokojivé príznaky, smola. Na nákupy môžete zabudnúť. Smiete si maximálne nakúpiť pomocníkov v lekárni hneď pri vstupe, ísť sa domov liečiť a do obchodu na nákupy poslať niekoho iného. Ja si myslím, že by to takto malo byť úplne všade. Práve kvôli aktuálnej epidemickej situácii.

Prečo by mal každý poznať svoju bežnú telesnú teplotu

Rozoznať, kedy vaše telo funguje normálne, kedy ho "trápi" zvýšená teplota a kedy horúčka - iným názvom hypertermia - je v praxi vec zásadná. A to nielen pri nákupoch so "zlým ujom" pri eskalátoroch, ktorý posiela ľudí von z obchodu. Čo ich nanajvýš nechá počkať 2 - 4 minúty, či sa im teplota nezníži. Aj keď je tu predsa malý háčik, príde mi to správne. Nevidím nič zlé na tom, že chce obchod chrániť zdravie ostatných zákazníkov a rozšíriť zásady R.O.R. o ďalší prvok. Pre pripomenutie:

Aj keď zásady dodržiavate a práve teraz sa cítite zdraví, mali by ste vedieť jednu vec. Každý z nás má inú bežnú telesnú teplotu a tá sa dokonca v priebehu dňa i života (vekom) mení. Normálna teplota teda v čísle platnom pre celý svet a každého človeka prakticky nejestvuje. Iba z pozorovaní tušíme, že u väčšiny ľudí je pri teplote do tých 37°C všetko v poriadku. Pri vyššej teplote už začíname pociťovať diskomfort. Niektorí ľudia však bežne mávajú aj 37,20°C a nie je im absolútne nič. Tých by možno pán strážnik vypoklonkoval z obchodu neoprávnene. Ako je to možné, že sú také rozdiely?

Na teplotu má vplyv viacero faktorov. Vnútorných i vonkajších. Z tých vonkajších spomeniem napríklad kúpanie, pot alebo teplotu okolitého prostredia. Keď sa prehrejeme na slniečku, prirodzene budeme mať teplotu tela vyššiu. Pot zasa zvykne telo ochladiť, čo je jeho funkcia. Potenie by sa ale dalo zaradiť aj k vnútorným faktorom, pretože ide o súčasť termoregulácie. Teda spôsobu, akým si telo reguluje teplotu na hodnotu, akú práve potrebuje.

Vnútorných faktorov ovplyvňujúcich teplotu je viac. Do tejto skupiny patria emócie (plač, pocity hanby, strachu...), aktivita svalov (šport, hra, práca...), užívanie niektorých liekov (napr. liekov na zníženie tlaku a antibiotík), hormonálna aktivita (ovulácia, návaly tepla počas menopauzy), niektoré ochorenia (reumatizmus, metabolické ochorenia) ale i také obyčajné trávenie čerstvo prijatej potravy. Teplota sa mení i počas dňa. Ráno po zobudení a naštartovaní organizmu je teplota nižšia, poobede a k večeru býva vyššia, pred spánkom sa opäť zníži. Ak sa teda poznáte, viete, v akých rozmedziach sa pohybuje vaša bežná teplota. Pri jej zvýšení už o pol stupňa dostávate jasný signál, že sa s vami niečo deje a môžete podniknúť kroky k náprave!

Telo si nikdy nezvyšuje teplotu len tak. Je to jeho obranná reakcia a indikácia, že práve teraz niečo rieši. Zvýšením teploty sa zvyšuje metabolizmus, ktorý má zabrániť šíreniu votrelcov v našom vnútri. Pri tomto stave môžeme pozorovať aj malátnosť, slabšiu bolesť hlavy, nechutenstvo a triašku. Toto všetko symbolizuje, že je imunita v aktivite.

Pocity chladu a zimnica sú pred nástupom horúčky celkom normálnym javom. Centrálny nervový systém v mozgu zavelil svalom, aby sa triasli, čím zvýšia svoju prácu a tým i celkovú teplotu. Keď nám je zima, tiež sa prirodzene zakryjeme alebo pridáme ďalšiu vrstvu oblečenia. To je úplne správne, pretože tým tiež zvyšujeme teplo tela. Zvýšená teplota ukazuje, že telo mikroorganizmus rozpoznalo a vynakladá snahu k jeho zlikvidovaniu. 

Teplotu 38°C už môžeme považovať za horúčku a teplotu už v tomto štádiu musíme začať častejšie monitorovať. Ak ale nie ste kojenec, stále ide o obrannú teplotu, ktorú ako rozumný človek vydržíte a ktorú vaše telo potrebuje. A presne kvôli tomuto nemáme do seba hádzať tabletky a sirupy proti teplote ako sprostí! Telo treba nechať, aby sa bránilo samo.

Až organizmus usúdi, že je hrozba zažehnaná, zapne chladenie. Dobré znamenie - potenie. Áno, to je presne to, čo každému odporúčam. Aby si ľahol, pekne zakryl teplou dekou a vypotil sa. Telo si produkciou potu ochladzuje povrch, súčasne odplavuje všetko, čo nepotrebuje a toto všetko trvá dovtedy, kým sa mu nepodarí ochladiť späť na svoju normálnu teplotu. Prirodzený pokles horúčky je najlepším znakom toho, že boj prebehol a znalosť svojej teploty pomáha v monitorovaní zdravotného stavu. Vo vlastnom záujme i záujme svojich detí by ste preto mali vedieť, aká je vaša prirodzená teplota. Budete tak vedieť, kedy ste na dobrej ceste k uzdraveniu.

Ako zmerať teplotu rýchlo (najmä deťom, ktoré neposedia)

Čas je vzácnou komoditou. Aj pre deti. Ony ho však potrebujú na hru a zdĺhavé meranie teploty pod pazuškou ich otravuje. Ani nemusí byť vždy presné, keď sa stále vrtia, hmýria a k špičke teplomera sa tak dostáva vzduch izbovej teploty, ktorý výsledok skresľuje. Taktiež muži nemajú na meranie digitálnym teplomerom nervy, lebo neraz prepočujú zvukový signál. Kto má doma deti alebo netrpezlivého chlapa, ten vie, o čom teraz píšem. 😉

Práve pre tieto prípady sa vyplatí mať doma kvalitný bezkontaktný teplomer, ktorý teplotu zmeria rýchlo, s presnosťou a bez otravovania. 

Môj bezkontaktný teplomer Cemio

Ja som zvolila prístroj švajčiarskej značky Cemio, ktorého používanie je jednoduché a doslova intuitívne. Chcela som ho totiž aj na meranie teploty objektov (napr. pri kozmetických hókusoch-pokusoch) a tak som zo stránky Najlekáreň.eu vybrala už čosi lepšie i presnejšie. Teplomer prišiel v pravý čas. Akurát keď som poriadne nachladla, ležala týždeň so zapálenou cystou neschopná pohybu a naozaj som potrebovala monitorovať teplotu. Mám ho teda odskúšaný poriadne.

Model Cemio Metric 308 Smart toho zvláda celkom veľa. Tu vám zhrniem všetky jeho výhody.


  • Bezkontaktný teplomer Cemio Metric 308 Smart je spoľahlivý a má vysokú citlivosť s minimálnou odchýlkou vďaka infračervenej technológii SMART. Zámerne som skúšala viackrát merať teplotu klasickým lekárskym i novým bezkontaktným teplomerom. Neboli rozdiely. 

  • Teplomer disponuje funkciou opakovaného merania - po jej zapnutí skenuje teplotu opakovane v krátkych intervaloch. Táto funkcia sa hodí v prípade, že chcete zmerať viac miest na čele alebo viac miest objektu a rýchlo zistiť, kde je teplota najvyššia.

  • Displej bez svetla je achilovou pätou mnohých teplomerov. Tento bezkontaktný teplomer modelu Cemio má však podsvietený displej, čo považujem za užitočné najmä v noci, keď potrebujete niekomu (alebo sebe) zmerať teplotu, no nechcete zasvietiť svetlo a vyrušiť iných.

  • Model funguje na dve batérie AA (boli súčasťou), disponuje ukazovateľom ich stavu a zatiaľ musím konštatovať, že veľa energie nežerie. Keď s ním viac než 10 sekúnd nič nebudete merať, sám sa vypne, teda je energeticky úsporný

  • Ak by sa vám náhodou vypol skôr než odčítate teplotu, že sa trebárs na niečo zahľadíte, zapnite ho a pozrite si naposledy nameranú teplotu v pamäti, ktorá naraz spätne uchováva až 32 hodnôt.

  • Alebo senzor priblížte na vzdialenosť 5 - 8 cm a teplotu odmerajte ešte raz. Trvá mu to iba jednu sekundu, presnejšie cca 0,8 sekúnd.

  • Model Cemio Metric 308 Smart dokáže merať telesnú teplotu v rozsahu 35,5–42,9°C alebo teplotu predmetov či vzduchu v rozsahu 0–118°C. Stačí prepnúť režim merania teploty tela na teplotu objektu, namieriť snímač na objekt alebo voľne do vzduchu a stlačiť tlačidlo. O presnosť sa nebojte. Teplomer pri meraní telesnej teploty ráta aj s určitou odchýlkou, nakoľko pokožka na čele býva o nejaký zlomok stupňa chladnejšia než vnútorná teplota v telesných dutinách. Od výroby je preto odchýlka nastavená tak, aby ste vždy získali presnú teplotu.

  • Prístroj po skončení merania a aj pri vypínaní vždy pípne. Zvláštny zvukový signál sa ozve aj keď pri meraní ukazuje vyššiu než prahovú teplotu. Od výroby bol nastavený tak, aby vás varoval, ak teplota vystúpi nad 38°C. Ak ale chcete, môžete prahovú teplotu prednastaviť aj na vyššiu hodnotu.

Kedy teplotu zvládnete a kedy volať lekára?

Ani teplota nad 38°C rozhodne nie je príjemná, to uznávam. Človek by si najradšej nejako pomohol... Podľa dlhodobých pozorovaní kliniky Mayo všal stačí u dospelých a detí nad 2 roky liečiť zvýšenú teplotu a slabú horúčku do 38.9°C iba oddychom a zvýšeným prijímaním tekutín. Teda absolútne nie je nutné im hneď šupnúť tabletku alebo sirup na zníženie teploty. Opatrnosť je nutná iba u menších detí a pri stavoch, ktoré pretrvávajú. A tu sú aj konkrétne rady.

0-3 mesiace37,5 - 38.0°C
(pri meraní
v rekte)

Zvýšenú teplotu je možné riešiť obkladom na telíčko, no
pri prekročení
hornej hranice už nutne a urýchlene vyhľadajte lekársku
pomoc
. Teplota u takto malých detí by sa mala merať rektálnym
teplomerom! Teda v zadočku.

3-6 mesiacov37,5 - 38.9°C
pri meraní
v rekte)

Zvýšenú teplotu je možné riešiť studeným obkladom, pokojom
a príjmom tekutín. Deťom do 6 mesiacov sa
neodporúča samovoľne
podávať na zníženie teploty lieky
, pokiaľ nejavia znaky letargie, nie sú
veľmi podráždené alebo sa nesprávajú inak než obvykle. Podanie lieku
vždy treba konzultovať s lekárom, nie mať doma "pre prípad núdze"
sirupček! Pri prekročení hornej hranice hneď konzultujte stav
s lekárom. Aj v tejto vekovej kategórii je preferovaný rektálny teplomer.

6-24 mesiacov37 - 38.9°C
(nad 37,5°C
pri meraní
v rekte)

Zvýšenú teplotu je možné riešiť studeným obkladom, vlažnou sprchou,
zábalom, pokojom a príjmom tekutín. Ak tento stav trvá už
celý deň
alebo teplota prekročí hornú hranicu a dieťa začína byť
podráždené / letargické, môžete po porade s lekárom podať liek.
Pozor, žiadny liek na báze kyseliny acetylsalicylovej (napr. aspirín,
acylpyrín) takto malé deti dostať nesmú. Po lieku by sa mala teplota
začať znižovať znížiť do hodiny, nanajvýš dvoch. Pokiaľ telíčko nereaguje na liečbu, vyhľadajte lekára.

2 - 17 rokov37 - 38.9°C
Zvýšenú teplotu je možné riešiť studeným obkladom, pokojom
a príjmom tekutín. Triaška je pred zvýšením teploty bežný jav. Ak ale
tento stav trvá už
tri dni alebo teplota prekročí hornú hranicu
a správanie dieťaťa sa mení, môžete podať liek. Pozor na lieky
na báze kyseliny acetylsalicylovej, ktoré by nemali užívať deti
do 15 rokov
! Po lieku by sa mala teplota začať znižovať do 1 - 2 hodín. Pokiaľ dieťa nereaguje na liek, vyhľadajte lekára. Buďte tiež
opatrní, keby sa k teplote pridali aj typické príznaky COVID-19
(bolesť hlavy, plytké dýchanie, svalová bolesť, bolesť v oblasti
hrudníka, zvracanie, strata chuti a čuchu, silný kašeľ, búšenie
srdca, pocity zvierania hrdla).

nad 18 rokov37 - 38.9°C
Pekne si ľahnite, oddychujte a začnite prijímať viac tekutín. Môžete
si pomôcť aj vlažnou sprchou, zábalom, obkladom na nohy, čelo
alebo zátylok. Ak by sa k teplote pridružila aj silná bolesť hlavy,
plytké dýchanie, svalová bolesť, bolesť v oblasti hrudníka, zvracanie,
strata chuti a čuchu, silný kašeľ, búšenie srdca, pocity zvierania hrdla,
svoj stav radšej konzultujte telefonicky s lekárom. Mohlo by ísť
o symptómy COVID-19. Ak sa objaví iba triaška (zimnica), ešte nie je
dôvod na paniku (vysvetlila som vyššie). Pokiaľ tento stav trvá už
tri dni
alebo teplota prekročí hornú hranicu, podajte liek, po ktorom by
sa teplota mala začať znižovať do 1 - 2 hodín. Ak sa teplota dlho drží
nad 39,4°C a telo na liek nereaguje, potrebujete pomoc lekára,
ktorý zváži nutnosť ďalšieho zásahu.

Pozor, neustupujúca teplota nad 40°C už je vnímaná ako vážny zdravotný stav, ktorý môže v prípade pridruženej infekcie alebo iného zdravotného problému spôsobiť i smrť. Veľmi vážnym ukazovateľom problému sú vyrážky, ktoré môžu pri vysokej teplote naskákať, nereagovanie na podnety a blúznenie. Ak máte podozrenie na ďalšie zdravotné problémy (napr. zápalové stavy - ako som mala ja), teplota vám vystúpa až do týchto čísel a objaví sa i vyššie spomenuté, nikdy neriskujte a konajte rýchlo. Vždy je lepšie poradiť sa s odborníkom, než skončiť na jednotke intenzívnej starostlivosti. 

V každom prípade vám ale neodporúčam zrážať zvýšenú teplotu alebo krátko trvajúcu horúčku. Zvýšená teplota alebo menej intenzívna horúčka po dobu dvoch až troch dní znesiteľná vec. Nehltajte hneď tabletky. Niečo vydržte, uvarte si teplý čaj s medom, citrónom a nechajte imunitu robiť svoju prácu.

A keď sme už pri tom čaji s medom...

Čaj by sme pri vysokej teplote nemali piť horúci. Jedine, že by ste mali zimnicu, teplota by vám len stúpala a chceli by ste ho na zahriatie. Za takých okolností ale doňho nedávajte med, inak bude z kvalitného medíka nič iné než obyčajný cukor. Aj preto som vám na titulku vyfotila teplomer s medom, šálkou čaju a prikladám zopár faktov o mede.

  • Zahrievanie medu pri teplote nad 50°C spôsobuje prudkú degradáciu všetkých účinných zložiek a po troške mení med na karamel.

  • Zahriatie nad 40°C kompletne ničí enzýmy, ktoré pomáhajú uchovávať med v dobrej kvalite. Najmä jeden, ktorý je zvaný invertáza a ktorý pomáha štiepiť sacharózu na jednoduchšie cukry - glukózu a fruktózu.

  • Pridanie medu do čaju teploty nad 37°C spôsobuje stratu zhruba 200 látok a veľká časť tohto spektra má účinok proti množeniu mikroorganizmov. Takže rovnako ako my nechceme mať zvýšenú teplotu, nemal by ju mať ani náš čaj, do ktorého mienime dať med. 

Pokiaľ ste si doteraz zalievali čaj vriacou vodou a takmer okamžite ho sladili medom, radím vám prestať to robiť. Radšej si aspoň raz zmerajte teplotu čaju vo vašej šálke. Dôjdete k záveru, že 37°C má ešte stále teplý čaj, ktorý sa dá príjemne piť. Med v ňom možno rozmiešate o čosi horšie a časť z neho vám ostane na dne šálky, ale radšej ho spapajte lyžičkou než by ste ho mali iba prehnať obličkami vo forme cukrovej vody. 

Koniec koncov, ani niektoré bylinkové čaje a šťavy z citrusového ovocia nemajú vždy rady vriacu vodu... Voda vysokej teploty zbaví čaj všetkých voňavých i ochranných zložiek. Ničí sa tiež vzácny vitamín C. Myslíte na to, keď budete nejaký čajík pripravovať a čítajte si návody.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes