Inofolic Combi Premium alebo život s PCOS

Nepriateľ zvaný PCOS ani po roku liečby neprestal sabotovať moje plány na založenie rodiny. Do boja som preto povolala doplnok Inofolic Combi Premium.

Čo je úlohou doplnkov Inofolic od značky Exeltis?

Výrobca Exeltis sa (okrem iného) stará o rozširovanie populácie i zlepšenie intímneho zdravia ľudí. Konkrétne kapsulky a vrecúška Inofolic dávajú ženám vyššie šance stať sa matkami. Môžete si ich zakúpiť v ktorejkoľvek lekárni, no ja som si ich objednala priamo cez e-shop výrobcu, kde vyšli lacnejšie.  

Pokiaľ ste štíhla a chcete svoje telo na materstvo iba vhodne pripraviť, vrelo odporúčam doplnok Inofolic alebo Inofolic Combi, ktorý môže pomôcť zlepšiť kvalitu vajíčok a zregulovať cyklus. Doplnky obsahujú myo-inozitol alebo zmes myo-inozitolu a D-chiro-inozitolu, obidva s prídavkom cennej kyseliny listovej, ktorú budúce mamičky aj tak obvykle pred tehotenstvom dopĺňajú.

Niektorým ženám však bráni otehotnieť i nadváha, obezita alebo neadekvátna črevná mikroflóra, čo sú tiež priťažujúce okolnosti vzniku PCOS, o ktorom si ešte povieme. Zhruba pred 2 rokmi boli preto na trh uvedené nové prémiové produkty. Výživové doplnky Infolic Premium a Inofolic Combi Premium vylepšené o alfa-laktalbumín pre zlepšené vstrebávanie inozitolu. 

Sabotérom mojich pokusov o otehotnenie sú pomerne neskoro diagnostikované polycystické vaječníky, respektíve syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) a problémy s metabolizmom cukru - inzulínová rezistencia (IR). Preto mi lekári poradili zvoliť si najnovší z doplnkov. Kapsuly Inofolic Combi Premium určené pre ženy s nadváhou, obezitou alebo metabolickým syndrómom. 

Aké má PCOS príznaky a čo to vlastne je?

Tento zdravotný problém postihuje v priemere každú desiatu ženu v reprodukčnom veku. Ide o hormonálne poruchy lokalizované vo vaječníkoch, ktoré môžu vyústiť až do tvorby cýst a/alebo neplodnosti.

Polycystické vaječníky alebo PCOS obvykle navonok prezradí:
  • nadváha až obezita, ktorá často súvisí s inzulínovou rezistenciou (môj prípad)
  • hirzutizmus - hustý porast, no žiaľ nie na vrchu hlavy (chĺpky rastú tam, kde ich nechcete, teda na spánkoch, nad hornou perou a všelikde inde)
  • problémy s vlasmi (u mňa nadmerné vypadávanie a mastenie)
  • problémy s pleťou (môže byť tiež mastná a prechodne aknózna)

Ale následky PCOS môžu zasahovať aj oveľa ďalej. Dokážu ovplyvniť i fyzickú výdrž a psychické zdravie. Pri podávaní výpovede v predošlom zamestnaní sa úroveň mojej chuti do života rovnala nule alebo sa blížila k mínusovým číslam. Asi by bol zázrak, keby som už dnes bola mamou. Pre svoju náladovosť som nemala skoro vôbec chuť na akúkoľvek intimitu. Ak ma práve netrápila únava alebo bolesť hlavy (typická pre IR), podávali si ma depresívne stavy. Kto by v takom stave myslel na sex?

Menštruácia, tá chodila tak, ako sa jej zachcelo, teda veľmi nepravidelne. V jeden mesiac som ju dostala dvakrát a inokedy zvykla meškať aj mesiac či dva.  Nie som si istá ani existenciou ovulácie v tom čase. Ovulačné testy? V mojom prípade zbytočne vyhodené peniaze. Ono je dosť ťažké vystihnúť ten správny čas, keď váš cyklus raz trvá 30 dní, potom 15 a potom 65. 

A viete, čo mi najviac liezlo na nervy? Pesnička od Elánu s titulom Zanedbaný sex. Kým lekári neprišli na to, čo mi naozaj je, jej text mi nastavoval zrkadlo a doslova sa mi lepil na päty. 😉 

Existuje na PCOS liečba?

Polycystické vaječníky spadajú do skupiny diagnóz bez objasnených príčin a špecifických diagnostických testov. Je dosť možné, že pri rutinnej prehliadke váš lekár ani nezistí, že máte polycystické vaječníky. Väčšinou sa problém odhalí len po dôvernom rozhovore s pacientkou, zistením vysokej hladiny mužských hormónov v krvi a/alebo nálezom viacerých cýst, ktoré ale nemusia byť na prvý pohľad všetky viditeľné. Ak teda spozorujete povedomé príznaky, určite o nich svojmu lekárovi povedzte. 

Rovnako ako diagnostické metódy neexistujú ani lieky, ktoré by dokázali PCOS úplne vyliečiť. Lieky na zlepšenie kvality života volí lekár podľa toho, čo sa ide riešiť. Či si želáte mať iba pravidelnejšiu menštruáciu a zmierniť príznaky, alebo idete zakladať rodinu. Ak sa rozhodnete pre rodinu, spravidla dostanete otázku, či chcete otehotnieť hneď a s asistenciou, alebo prirodzene. PCOS a tehotenstvo sa našťastie nevylučujú. Dá sa pomôcť. Napríklad aj doplnkami Inofolic.

Mne ale lekárka diagnózu ani nepotvrdila ani nevyvrátila. Preto som možnosť otehotnenia chcela ponechať v rukách prírody a zatiaľ riešiť najmä cyklus a to podávaním gestagénov vždy v 2. polovici cyklu. Tým sa mohla odstrániť jeho nepravidelnosť. Liek mi mohol súčasne zlepšiť plodnosť a minimalizovať následky PMS. 

Moja endokrinologička mi na IR a predpokladaný PCOS predpísala liek s účinnou látkou metformín. Túto kombináciu liekov (gestagény + metformín) som užívala po celý rok 2022. Metformín mi zo začiatku spôsoboval tráviace problémy, ktoré neskôr ustúpili, no po gestagénoch so železnou pravidelnosťou prichádzali migrény. Stačilo nasadiť tabletky a už na druhý alebo tretí deň mi šla vybuchnúť hlava. Akurát energie som mala o trošku viac, krvný cukor stabilnejší a depresívnych stavov o trošku menej. Ale tehotenstvo stále nula bodov.

Keďže liečba gestagénmi neprinášala želaný efekt, obrátila som sa na ďalšieho kolegu mojej ženskej lekárky. Všimol si môj vek, položil mi zopár otázok, urobil ďalšie testy, skontroloval vaječníky a skonštatoval, že mám určite PCOS a ak chcem otehotnieť, mali by sme v liečbe pritvrdiť. 

V snahe navodiť ovuláciu mi predpísal ďalšie hormonálne lieky. Z môjho rozprávania ale vytušil, že nové lieky budú so mnou určite robiť poriadne hormonálne kotrmelce. Povedal, aby som k liekom pridala aj doplnok Inofolic Combi Premium, ktorý sa už viacerým pacientkam osvedčil. Odporúčal dlhodobé užívanie a to i v prípade tehotenstva. Tvrdil, že by mi mohol pomôcť zredukovať váhu a zmierniť príznaky PCOS

Inofolic vs. metformín

Priznám sa, že som bola voči doplnku spočiatku mierne skeptická. Metformín som užívala celý rok, šlo o registrovaný liek a výsledky ma až tak neohúrili. Prečo by som mala veriť obyčajnému doplnku stravy

Ale nedalo mi to, zadala som do vyhľadávača dopyt na štúdie s inozitolom a našla metaanalýzu z roku 2023. Preskúmala viacero štúdií zaoberajúcich sa výskumom inozitolu.* Dospela k záveru, že ide o bezpečnú a rovnako účinnú liečbu PCOS. Doplnky na báze myo-inozitolu ako také majú podľa výskumníkov prakticky ten istý efekt ako metformín. Môžu pomôcť zregulovať hladinu cukru v krvi, s tým spojenú chuť do jedla i pocity hladu, a dokonca znížiť inzulín. 

Môže sa Inofolic Combi Premium vôbec kombinovať s metformínom?

Toto bola hneď ďalšia otázka, na ktorú som na internete hľadala odpoveď. Doplnky na báze inozitolu majú našťastie iný mechanizmus účinku ako liečivo a možno ich užívať aj spoločne. Inozitoly fungujú len ako poslíčkovia správ pre bunky, ktoré vďaka ním v správnej chvíli vpustia do svojho vnútra glukózu - výsledok premeny sacharidov prijatých v strave. Telo tak nemusí produkovať zbytočne veľa inzulínu. Inozitoly v doplnku Inofolic Combi Premium teda zohrávajú dôležitú úlohu aj v metabolizme glukózy vo vaječníkoch

Metformín sa nezapodieva posielaním nejakých signálov. Priamo znižuje vstrebávanie sacharidov, zvyšuje citlivosť buniek na inzulín a potláča produkciu glukózy v pečeni. S týmto priamočiarejším účinkom sa preto prirodzene spája aj frekventovanejší výskyt nežiaducich účinkov, ktoré som na začiatku liečby pociťovala aj ja. 

Počas pátrania po odpovediach som narazila aj na staršiu štúdiu z roku 2019***, počas ktorej po trojmesačnom užívaní kombinácie myo-inozitolu v kombinácii s metformínom otehotnela až štvrtina účastníčok. Nuž prečo by som nemohla aj ja? A ony užívali iba túto dvojkombináciu. Doplnky Inofolic obsahujú ešte viac užitočných zložiek.

Inofolic Combi Premium je pre niektoré ženy lepšia voľba

Nie je žiadnym tajomstvom, že obézni ľudia, rovnako ako ľudia s črevnými ochoreniami, sú v skutočnosti podvýživení. Ich črevá sú slabo osídlené prospešnými črevnými baktériami a v tom horšom prípade aj permanentne zapálené a deravé (u pacientiek s obezitou takmer pravidlo). V takýchto podmienkach sa len s veľkými ťažkosťami vstrebe celé spektrum užitočných látok, ktoré telo potrebuje. Skôr tie nepotrebné.

Najväčší problém so vstrebávaním majú vitamíny skupiny B, ktoré do organizmu vstupujú cez sliznicu čriev. A do tejto skupiny patria aj inozitoly. Výrobca Exeltis preto pátral po zložke, ktorá by vedela zápal zmierniť a absorpcii napomôcť. Vyskúšal alfa-laktalbumín. Prídavok proteínu mliečneho séra zvýšil v ďalšej klinickej štúdii percentuálnu úspešnosť radu produktov Inofolic zo 62% až na 95%.** A to už je viac ako slušné číslo.

Ako Inofolic pomáha mne?

Zatiaľ žiaľ tehotná nie som. Ale určite sa o to neprestaneme snažiť a snáď sa dočkáme. Robíme pre to všetko a obidvaja užívame doplnky, pretože podľa lekárov na rodičovstvo máme predpoklady. Musíme len prírode trošku pomôcť. Priateľovi som teda objednala v Lejdy eshope aj vrecúška Folandrol na zlepšenie hormonálneho profilu, tvorby a kvality spermií. A máme ešte ďalších pomocníkov, ale tí prídu na rad až po operácii, ktorá ma čaká. Potom zreferujem, ako to dopadlo a či sa podarilo.

Prvé účinky doplnku Inofolic Combi Premium sa prejavili už po prvom mesiaci užívania. Ovulácia síce nastala oneskorene, ale nastala. Objavilo sa mierne špinenie uprostred cyklu, zmeny v telesnej teplote, ovulačný test mi vyšiel pozitívny a sonografické vyšetrenie našlo jeden dozretý folikul. Iba jeden, ale bol! 

Ďalší mesiac som zaregistrovala, že mám viac energie, počas menštruácie ani pred ňou už neumieram od bolesti a ani pleť už nevyzerá tak strašne. Druhýkrát v živote som si všimla sama od seba a dokonca bez ovulačného testu, že mám ovuláciu. Prišla aj ďalší mesiac a potom zasa.

Po treťom mesiaci užívania sa začali zlepšovať aj vlasy. Už mi toľko nevypadávajú. Tiež si nemusím tak často depilovať tvár a priateľovi sa zdám prítulnejšia.

Keďže som mala problémy so psíkom, nebol čas sa pravidelne obzerať v zrkadle, fotiť svoju postavu ani nejako extra riešiť svoj vzhľad. Hmotnosť nekontrolujem už dlho. Veď váha ani nie je taká dôležitá, pretože hormonálny cyklus sa nám ženám postará o menšie i väčšie zmeny každý mesiac. Podstatné nie sú kilá ale centimetre - konfekčná veľkosť obľúbeného oblečenia, ktoré je mi väčšie. Len nedávno som si objednala cez e-shop tepláky, ktoré si obvykle kupujem. Ten istý strih, len iná farba a pre istotu väčšie o jedno číslo. No budem ich odkladať na tehotenstvo, lebo ich mám ako stan. 

Spočiatku som tento efekt prikladala zmenenej chuti do jedla. Keď sme s priateľom bojovali o život našej sučky Vilmušky, ktorá nemohla nič udržať v žalúdku, ani mne veľmi nechutilo jesť. No potom som si uvedomila, že môj energetický príjem sa až radikálne nezmenil. Jedla som aj raňajky, aj obedy, aj večere, lebo som vedela, že musím. A len nedávno skončili sviatky s typickými veľkonočnými koláčikmi na stole. Bez mučenia sa priznám. Aj keď stále smútim za milovaným psíkom, dopriala som si z nich pekných pár na obalenie nervov.

Teraz dokonca prechádzam komplikovaným obdobím, kedy sa kvôli bolestiam chrbtice hýbem minimálne. Človek by teda po tomto všetkom logicky očakával prírastok na váhe. Alebo tzv. nocebo efekt (keď človek liečbe neverí a stav sa mu zhorší). Ja som však menšia o takmer dve konfekčné veľkosti! Tričko, ktoré mi v decembri obopínalo pupok, mám dnes voľné. A nemusela som pre to nič extra spraviť. Iba každých 12 hodín užiť tabletku, ktorá sa mi spočiatku zdala obrovská. Má však hladučký klzký povrch a jej prehltnutie naozaj nie je až takou vedou. 

Tento priaznivý efekt na hmotnosť, lepšie pocity a existujúcu ovuláciu pripisujem práve spomínaným účinkom doplnkov Inofolic na metabolizmus cukru. Ak sa cukor môže využívať v mojom organizme efektívne, nemusím po bežnom jedle kysnúť. A keď už hmotnosť išla dolu a bruško sa zmenšilo, nemusím sa toľko obávať ani váhového prírastku v tehotenstve. Teraz už skôr uverím, že to dieťatko v ňom prežije a spokojne porastie. Tak mi držte palce.

Pokiaľ aj vy túžite po dieťatku, no nedarí sa vám ani len zregulovať cyklus, či rozhýbať spermie budúceho otca vášho potomka, mrknite na stránky www.lejdyeshop.sk. Môžete si tam objednať doplnky pre seba, pre partnera, výhodné 2 alebo 3-mesačné balenia doplnkov, partnerské balíčky pre vás oboch aj ďalšie užitočné veci. 

*Greff D a kolektív - Inositol is an effective and safe treatment in polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Reprod Biol Endocrinol. 2023 Jan 26;21(1):10. doi: 10.1186/s12958-023-01055-z. PMID: 36703143; PMCID: PMC9878965.

**Montanino Oliva M a kolektív - Effects of myo-inositol plus alpha-lactalbumin in myo-inositol-resistant PCOS women. J Ovarian Res. 2018 May 10;11(1):38. doi: 10.1186/s13048-018-0411-2. PMID: 29747700; PMCID: PMC5944130.

***Nagaria, Tripti & Mohapatra, Arpita & Jaiswal, Jyoti. (2019) - Effect of Myoinositol and Metformin in combination on clinical and hormonal profile in patients of polycystic ovarian syndrome. International Journal of Reproduction, Contraception, Obstetrics and Gynecology. 8. 702. 10.18203/2320-1770.ijrcog20190309. 

ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Ahoj, ak mozem poradit, vzhladom na vek uz nestracajte cas. IVF tiez preplaca poistovna len do 40tky a vekom uspesnost klesa aj tam. Kazdeho slobodna volba, len aby ste si potom nebuchali hlavu o stenu, ze ste mohli riesit IVF kym to este slo. Taketo pokusy s vyzivovymi doplnkamu su ok, tak max do 35tky. Potom uz netreba vyckavat.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes