Vakcína proti COVID-19, argumenty pre očkovanie

Vakcína proti COVID-19 je už od počiatku svojho stvorenia považovaná za niečo, čomu by sa polovica populácie najradšej vyhla pre možné nežiaduce účinky. Máme sa naozaj čoho báť?

V zaočkovanosti si Slovensko nikdy neviedlo zle

Náš plán očkovania detí navrhnutý v starom Československu patrí k svetovej špičke a mnohé krajiny sa ním inšpirovali. Aj našich aktuálnych odborníkov by nám mohol závidieť celý svet. Robia nášmu malému štátu skvelé meno. Tiež nám radia dodržiavať opatrenia a očkovať sa. Škoda, že ich názory neberú úplne všetci na vedomie.

Niektorí Slováci totiž sami seba radi nazývajú modernými a v snahe odlíšiť sa často preberajú radikálne názory od pseudo-odborníkov. Rozumy im dávajú kadejakí výživoví (z)radcovia, senzácie chtiví novinári a politickí zemepáni s bočným úmyslom. Ale nezazlievam ľuďom, že tak ľahko uveria dezinformáciam. Bývajú často jednoducho formulované a povedzme si narovinu, blbosti sa ťažko preverujú. Odborná lekárska literatúra naozaj nie je pre každého a aj ja sa viem v tých ťažkých pojmoch a modeloch rýchlo stratiť. Takže dnes si kvôli vám beriem na pomoc plastelínu, loptičku, stavebnicu a skúsim vysvetliť jednoduchšie to, čo sa nám vedci snažia povedať.

Čo je to vlastne tá vakcína?

Vakcína nie je žiadna zrada vedcov ani snaha o politickú manipuláciu. Vakcína spája základné vedecké poznatky o imunite a mikroorganizmoch. Takmer každá vakcína vychádza z jedinej a generáciami preverenej myšlienky.

Keď máme poraziť chorobu, najlepšie je vystaviť imunitu jedinca priamo votrelcovi v oslabení. 

Čo potom imunita spraví? Naštuduje si ho, zapamätá, odhadne jeho spôsob boja a nachystá si proti jeho armáde do zálohy potrebné zbrane. Pripravené musia byť hlavne zložky imunity. Najmä všetky druhy bielych krviniek. Na fotke som vám ich vymodelovala z plastelíny ako malú fialovú, oranžovú, ružovo-červenú a modrú guľôčku. 


Zjednodušene povedané - po bielych krvinkách potrebujeme to, aby vedeli votrelca pohltiť (makrofág = fialová guľka s "ústami"), ukázať jeho antigény a aktivovať ďalšie obranné zložky imunity (pomocný T - lymfocyt = oranžová guľka), vytvoriť protilátky (lymfocyt B = modrá guľôčka), zneškodniť už napadnuté bunky (cytotoxický lymfocyt T = ružovo-červená gulôčka) a ešte si ten celý proces aj zapamätať + optimalizovať pre budúcnosť. Tu je potrebná imunitná pamäť, aby nejaké protilátky aj s obrazmi protivníka ostali na stole. Imunita tak nabudúce nepôjde opäť od piky, ale naopak dokáže bojovať rýchlejšie a efektívnejšie. Pri obrane by mali byť v pohotovosti všetky tieto zložky systému.

Alarmujúci stav, o ktorom Slováci nevedia

Výskumy naznačujú, že túto spomínanú imunitnú pamäť väčšinou nezískal človek, ktorý ochorenie COVID-19 prekonal s ľahkým alebo bezpríznakovým priebehom

Stratili ste iba čuch, chuť a chvíľku mali teplotu? Nepoteším vás. Nemusíte mať dosť protilátok ani imunitnú pamäť. Môžete poľahky ochorieť opäť. S tým istým kmeňom alebo aj novou mutáciou. Ale ľudia si myslia, že môžu všetko. Aj preto sú tí priveľmi smelí, čo už chorobu s týmto bezbolestným priebehom mali, neraz pre spoločnosť rovnako nebezpeční ako tí potenciálne zdraví, čo odmietajú ostať doma, dodržiavať opatrenia, ísť na testy i očkovanie. Nechce sa im totiž veľmi nosiť rúška, najradšej by cestovali a žili, neraz si vôbec nedávajú pozor. 

Problém je, že na imunitu sa nedá vždy spoliehať. Imunita nie je génius s fotografickou pamäťou, ktorý si protilátky vytvorí za pár hodín alebo dní. Takáto ochrana (najmä tá získaná pri ľahšom priebehu) reálne v niektorých prípadoch nemusí vydržať ani mesiac, tobôž nie tri mesiace, k čomu Slováci dospeli na základe opatrení. Keď telu ešte navyše budete umelo znižovať teplotu tabletkami, spraví si figu borovú a nie protilátky s pamäťovými lymfocytmi. Ani nezistí, že u vás nejaký koronavírus SARS-CoV-2 na návšteve bol! 

Dobrú pamäť získa imunita väčšinou len u človeka, ktorý sa v chorobe potrápil, ležal, potil sa, alebo mu pomohla vakcína proti COVID-19. Ešte aj po nej sa možno trochu potrápi. Ale ako som vám už vysvetlila v minulom článku o horúčke, väčší problém by bolo ostať úplne bez reakcie imunity. Ak nemáte alergiu na niektorú zo zložiek vakcíny, potom horúčka, únava, bolesť v meste vpichu, triaška, to všetko sú bežné sprievodné príznaky toho, že na ňu organizmus odpovedá. Teda mu pomáha. Všetky tieto účinky je potrebné ohlásiť, hlásenia sú dôležité pre výrobcu a výskumy účinnosti, ale netreba sa hneď báť všetkého. Alebo horšie - šíriť reči. Aby ste vedeli, čo presne vás čaká, vysvetlím vám najskôr, ako funguje a akým spôsobom sa množí v tele vírus spôsobujúci COVID-19.

Vírus SARS-CoV-2 a ochorenie COVID-19

Už dávno vieme, že vírus nie je samostatným organizmom. Zato bunka ľudská áno. Bunka sa správa ako taká továreň, ktorá dokáže podľa zakódovaného výrobného plánu (DNA) vyrobiť všetko. Vírus ale prenáša k bunke chybný plán - "zlý softvér". Je to súbor škodlivých informácií, ktoré pozostávajú z DNA alebo RNA a dokážu preprogramovať naše bunky na ničiteľský mód - výrobu zbraní proti vlastnému telu - množenie vírusu. Tradičný vírus SARS-CoV-2 vyzerá ako tá gulička zo šedej plastelíny s výbežkami (v skutočnosti sú vraj výbežky červené, ale červené pichliačiky nemám z čoho vyrobiť, tak sa uspokojíme s oranžovými).

Tieto "pichliače" tvoria (okrem iného) proteíny spike a majú za úlohu chrániť softvér uložený v tomto krehkom šedom obale. Sám by totiž po padnutí na sliznicu alebo povrch nevydržal. Výbežky tlmia jeho nárazy. Tiež mu pomáhajú v prieniku cez bunkové steny, ukotvení a novšie mutácie majú výbežky dlhšie i ostrejšie. Preto sa vedia tak dobre uchytiť v tkanivách pľúc, srdca a ďalších. Tam robia paseku. Najnovšie informácie ukazujú, že ochorenie COVID-19 neškodí iba pľúcam. Dokáže zničiť aj iné orgány.

Po prieniku vírusu nastáva odovzdanie nového plánu výroby. Bunka vytvára spike proteíny a všetko, čo vírus potrebuje. Niekedy bunka dokonca pochopí, že je v tom pláne niečo zle a vyšle imunite núdzový signál - interferón - a tá zareaguje. Avšak vírus SARS-CoV-2 údajne tento signál ruší. Nové vytvorené a vyzreté vírusy potom bunku buď rovno opustia a zlikvidujú, alebo v horšom prípade použijú ešte aj časť jej steny na obalenie, aby oklamali ochranné zložky imunity a mohli bunku opustiť nepozorovane. Bez toho, aby si imunita niečo všimla. V tom sú šikovné hlavne nové mutácie.

A takto funguje vakcína proti COVID-19... 

Schválených vakcín je na Slovensku viac a zatiaľ medzi nimi nie sú zastúpené všetky možné druhy. Teda sa s vašim dovolením zameriam viac na tie, čo už máme a ostatné zmienim iba okrajovo. Len aby ste pochopili ten základný princíp a že nejde o nič nové pod slnkom.

1. Genetická mRNA vakcína

  • Takzvanú genetickú messenger-RNA vakcínu na náš trh priviezol výrobca Pfizer / BioNTech / Fosun Pharma (USA, Nemecko, Čína) pod názvom Comirnaty alebo BNT162
  • Podobnú vakcínu s názvom mRNA-1273 vyrobila i spoločnosť Moderna z USA. 

Východiskom produkcie tohto druhú vakcíny je vedomosť, že pre vírus sú životne dôležité jeho výstupky obsahujúce bielkovinu. Vedci preto preskúmali vírusovú DNA, RNA a z tohto jeho "softvéru" vzali iba neškodnú časť zložitého výrobného plánu. Tú, kde má vírus uložený recept na výrobu spike proteínov. 

Recept v podobe kódu mRNA zabalili do obálky z lipidu (tuku), aby sa páčila bunkám a aby sa ľahko pripojila k ich tukovému obalu. Takto sa informácia dostáva do ich továrne. Tam sa spustí výrobný proces a hotové spike proteíny bunka vyvezie mimo svojej výrobnej haly. Tam si ich všimne kontrolór - imunita - a spustí sa reakcia. Telo bojuje. Vytvára protilátky a tento cudzí proteín si dobre zapamätá aj pre druhý raz. 

Výhoda tejto vakcíny je ľahká výroba a jemnosť voči imunite. Vyrába sa iba neškodný proteín a ten boj by mali teoreticky zvládať aj starší ľudia + ľudia oslabení inými chorobami. Nevýhodou je, že sa mRNA môže v tele zničiť alebo stratiť ešte skôr ako sa vyprodukuje dosť protilátok. Vo výnimočných prípadoch môže byť potrebná aj tretia dávka. Alebo častejšie očkovanie.

2. Vakcína s virálnym vektorom využívajúca iný "vírus"

Aby sa v tele recept nestratil, nemusíme poslať "dopis" v tukovej obálke, ale môžeme poveriť posla. Tým je napríklad iný prenášač (odborne nazývaný "vektor"), teda vírus, ktorý sa do továrne určite prešmykne a odovzdá program. Vírus ale vedci zneškodnili zásahom do jeho DNA, aby sa nemohol množiť a robiť zlobu. V jeho novom pláne je aj odkaz DNA vírusu SARS-CoV-2, opäť konkrétne časť s receptom na výrobu spike proteínov. Zvyšok príbehu poznáte. Dej prebehne rovnako, vyrobí sa proteín, príde kontrola...

Výhodou tejto vakcíny je tiež pomerne ľahká výroba + ľahšie uchovávanie. Vektor znáša vyššie teploty než mRNA. A je tu aj dosť vysoká šanca, že výroba prebehne a imunita zareaguje. Vieme iba to, že niekedy žiaľ reaguje dosť prudko. Preto sa vakcína podáva väčšinou len odolnejším ľuďom od 18 do 65 rokov. 

Problém by mohol nastať aj v prípade, že si vektor všimne niekto zo zamestnancov imunity a spozná ho ako známeho votrelca. Výrobcovia pochopiteľne nechceli voliť nebezpečné vírusy, ale zvolili kompletne znefunkčnený adenovírus, ktorý stojí aj za bežnými chorobami dýchacieho systému. Bola to celkom logická voľba, keďže vírus vyvolávajúci ochorenie COVID-19 úraduje hlavne tam. Adenovírusy sú však pomerne rozšírené a niektorí ľudia môžu mať aj na tie dosť špecifické vírusy vytvorené protilátky. Ako teda zabrániť, aby imunita zničila krehkú informáciu v ich vnútri? Vysvetlím to fotkami.

Vedci z Británie a Švédska - Astra Zeneca - použili vo svojej vakcíne AZD1222 absolútne neobvyklý vírus živočíšneho pôvodu, ktorý pozná iba 1% populácie. 

Keby mal niekto osobný problém s tým, že je vektor živočíšny, tak je tu ďalšia možnosť. Americkí vedci z Johnson & Johnson zvolili vo svojej vakcíne Ad26.COV2.S menej obvyklý ľudský vírusový vektor Ad26.

Ruskí vedci Gamaleya zašli ďalej a vakcínu Sputnik V poistili proti zlyhaniu. Do prvej dávky dali ten istý ľudský adenovírus Ad 26 a do druhej iný ľudský vírusový vektor Ad5. Keby nezareagovala imunita dostatočne na prvú dávku, druhú už si určite všimne.


Všetky 4 vakcíny fungujú na rovnakom princípe. Vektory preniknú k bunkám, odovzdajú výrobný program, vyprodukuje sa spike proteín a na ten už reaguje imunita. Preto veľmi nechápem tie konšpirácie ohľadom ruskej vakcíny. Ak ju EMA schváli, nevidím žiadny dôvod sa ňou nedať zaočkovať.

3. Vakcína s časticami pokrytými spike proteínom (u nás ešte nepoužívaná)

Malo by ísť o najbezpečnejšiu vakcínu, pretože tu nie je absolútne žiadna časť živého vírusu. Používajú sa väčšinou nano-častice, ktoré sa pokryjú syntetickým spike proteínom, na ktorý potom reagujú zložky imunity. 

Takto je vytvorená napríklad americká  vakcína NVX-CoV2373 od firmy Novavax, ktorý sa má začať vyrábať aj v susednom Česku. Problémom, na ktorom sa pracuje, je to, že nemusí vyvolávať dostatočnú imunitnú odpoveď. Ale ťažko teraz porovnávať efektivitu. Tá sa aj tak ukáže neskôr a myslím, že účinky budú viac menej podobné.

4. Vakcína s oslabeným alebo úplne zneškodneným vírusom

Vakcína takto navrhnutá je časovo najstarším typom vakcíny, ktorej úspešnosť preverili roky rokúce. Oslabený ani zneškodnený vírus nemá šancu spôsobiť v tele chorobu. Ak by to tak bolo, už tu dávno nie sme. Takýmito vírusovými vakcínami sme očkovaní všetci už v rannom veku (teda nie všetci, iba tí, ktorých mamy neverili konšpiračným teóriám) a naše organizmy si len vďaka nim na určité nebezpečné choroby vyvinuli celoživotnú imunitu. Spomeniem napríklad nebezpečné osýpky. Kedysi sa na ne zomieralo, dnes sme voči nim imúnni.

Mimochodom, vírus osýpok sa javil sľubne dokonca aj v použití ako vektor. Boli predpoklady, že by mohol pomôcť s replikovaním vakcíny voči COVID-19 (telo by si vytváralo vakcínu samo). Ani by nemuseli vyvolávať vyvolávať takú silnú odpoveď ako adenovírusy v iných vektorových vakcínach. Skúmala to spoločnosť Merck, ktorá ale potrebuje viac času a zatiaľ sa jej vo vývoji vakcíny veľmi nedarí. A tak sa teraz zameriava na iné možnosti. Pomáha vyrábať mRNA vakcíny a snaží sa vyrobiť orálne lieky proti koronavírusu. Ale to sme odbočili.

Vakcínu s inaktivivaným vírusom SARS-CoV-2 vyvíja Čína (vakcíny od SinoVac - CoronaVac a vakcína Sinopharm s názvom BBIBP-CorV). Ale takáto vakcína je žiaľ i najviac náročná na výrobné náklady a skúšanie, pretože vyvoláva najsilnejšiu imunitnú odpoveď. Teda potrebuje dosť času. Ale nezahadzujme ani túto možnosť. Javí sa sľubne ako všetky ostatné vakcíny. 

Ako ste videli, žiadna z vakcín neobsahuje nič, z čoho by ste mohli ochorieť na koronu. Alebo na čokoľvek iné. Buď obsahujú iba neškodnú časť vírusu, napodobeninu vírusu alebo mŕtvy / oslabený vírus neschopný množenia. Ktokoľvek tvrdí, že z vakcíny ochorel na koronu, nehovorí pravdu. Zrejme si len nedával po očkovaní pozor a ešte pred zareagovaním imunity sa stihol od niekoho nakaziť. Preto neriskujte a správajte sa zodpovedne.

Ach, tie mutácie a dohady...

Že vakcína nemusí fungovať na nové mutácie a človek môže ochorieť aj tak? Nuž toto zhodou okolností nie je tak úplne mýtus. Ochorieť z vakcíny nemôžete, ale korona vás dostať môže. Imunita je dodnes neprebádaná oblasť a každý človek reaguje na stret s mutovaným vírusom inak

Avšak spomeňte si na príklad z praxe, ktorý už poznáte. Na vakcínu proti chrípke. Aj vírus chrípky príde každú sezónu v mierne pozmenenej forme, takže dnešná vakcína proti chrípke je v podstate vakcínou na vírus, ktorý tu bol minule a už sa mohol aj 10x zmeniť. I tak sa ale ľudia dávajú očkovať a odporúča sa to. Prečo? Lebo ten vírus sa možno trošku zmení, ale podobné črty s predošlým votrelcom ostanú. Imunita ho stále môže rozpoznať, zahájiť boj a nedovoliť vírusu napadnúť srdce, pľúca, mozog... O to nám predsa ide. Zabrániť najhoršiemu.

Lepšie mať protilátky na niektoré povedomé druhy bielkovín vírusu, alebo aspoň imunitnú pamäť, ktorá ich dokáže vyrobiť a trošku v urgentnom prípade pozmeniť výzbroj, než musieť telo od základu učiť bojovať s úplne neznámymi bojovníkmi. Boj od základov jednak trvá dlhšie a jednak naši rodičia ani starí rodičia nemusia mať na tento boj dosť času ani energie. Starí ľudia zomierajú. Vlastne na koronu môže doplatiť hocikto. Kde máte záruku, že vaše telo výdrží taký zápal pľúc s iným pridruženým problémom - napr. zrazeninou krvi a embóliou? Toto skolí aj mladý organizmus. 

Niektoré civilizačné choroby sa vedia dobre skrývať. Nikto z nás nevie, akými všetkými chorobami môže trpieť. Preto každá protilátka je lepšia než žiadna. Práve tých pár získaných stavebných kameňov imunity by mohlo znamenať zásadný rozdiel v tom, či sa bude človek v prípade nákazy liečiť doma, alebo skončí na ventilovanom lôžku a pridá prácu už aj tak vyčerpaným zdravotníkom.

A prečo tie vedľajšie účinky?

Treba pochopiť, že výrobcovia musia uvádzať na príbalové letáky všetko. Aj keď sa nejaký príznak vyskytne v jednom prípade z 1 000 000, aj keď ide o bežné reakcie imunity, musí to tam stáť čierne na bielom. Pretože zákon a pretože nevďačné ľudstvo. Prečo zdravotníctvo nechce preberať plnú zodpovednosť? Nikto nestojí o opletačky so súdmi a odškodným v tejto naozaj sprostej dobe, keď sa chce každý tretí človek súdiť.  Keď totiž zachránite 5 miliónov životov, nikto sa vám nepoďakuje. Ale ak pri tom 10 ľudia zomrú, ukameňujú vás. Ťažko sa dokazuje, kde sa stala chyba. Snažili ste sa len pomôcť, ale súdne trovy vás doviedli na mizinu.

Preto na letákoch nájdete uvedené každé jedno pichnutie v boku, každé kýchnutie, odgrgnutie i každú riedku stolicu, keď to už musím tak drsne napísať. V pretekoch výrobcov o lepšiu reputáciu a pri prekrúcaní informácií médiami teda ťažko môžeme vidieť skutočný úmysel - záchranu životov. Ľahšie sa verí jednoducho napísanej konšpirácii. Ktorá často ani nemá vedecký základ a napísal ju nejaký pisálek, ktorý biológiu ani nič podobné v živote neštudoval.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes