Tai Chi a harmónia tela i ducha

Poznáte to. Sú dni, kedy strácate nervy. Všetko a všetci vás vytáčajú. Najradšej by ste sa z lásky k svojim najbližším a pre obavy z vášho možného výbuchu zlosti zahrabali dva metre pod zem. To však nie je riešenie. Riešenie je nedusiť v sebe pocity, ale ani nevypeniť. Ako na to? Dozviete sa v tomto článku.


Keď si už myslíte, že všetko okolo vás prehrmelo a upokojilo sa, niečo sa opäť pokazí. Kladiete si otázky. Prečo sa mi stále nedarí? Nie som dostatočne kľudná, sústredená? Nevynakladám dosť energie na zlepšenia a riešenia situácií? Ale pozor, je tu jedna zásadná vec. Ak ste už do okolia vyslali negatívnu energiu (alebo ju od niekoho prijali a opäť vyslali), nevráti sa k vám nič dobrého. Aj bumerang vrhnutý do vzduchu sa vždy vráti ako bumerang. Nepriletí ani anjel, ani kytica kvetov, ale ten istý kus dreva a možno vám ešte aj rozbije čelo. Chcela som napísať, že rozbije niečo iné, ale budiš. :-p

Nemáte na výber. Nesmiete hádzať haluze, polená. Nehádžte nič. Podľa možnosti ani taniere, lebo aj tie sa vedia vrátiť. :-D Harmonizujte sa a vyžarujte pokoj. Je to dlhá cesta, ale som toho názoru, že má v porovnaní s inými životnými cestičkami, skratkami či dokonca cestami prvej triedy plnými výtlkov (pozdrav cestárom), reálny cieľ.

Teraz si možno ťukáte na čelo a hovoríte: "Cha, cha, tej sa to rozpráva. Veď sama je miestami ako sopka." To je pravda. Zažívam miestami také stavy, že keby som bola hrom, tak strelím. Ale ako hovorím, som na tej dlhej ceste a so sebou si nosím pomocníka - Tai Chi (Taoistické Tai Chi Chuan).

Už som tomu videla veľa názvov, ale v podstate ide o to isté, len sa to inak píše. Niekde možno narazíte na názvy ako poslovenčené "tajči", "thai-chi", "tchaj-ťi čchuan" alebo všetky slová v jednej kope "taijiquan". Nejdeme sa tu hrať so slovíčkami ani dávať definície. Na to sú iné kapacity, ktoré by vám to vedeli vysvetliť lepšie ako ja. O Tai Chi sa už veľa popísalo a ja to nemienim z nejakého zdroja čítať, robiť z toho výcuc a potom vám to tu prezentovať ako svoje myšlienky. Ja vám len v skratke načrtnem, o čo tu ide a ako to chápem ja.

Keby ste Taoistické Tai Chi Chuan študovali podrobne, zistili by ste, že ide vyslovene o vnútorný bojový štýl, ktorý v sebe spája v harmónii bojovú, zdravotnú a duchovnú oblasť. Žiadne násilie. Štýl vyvažuje všetko, čo sa vyvážiť dá. Jin a Jang, 8 energetických prúdov, 5 elementov... Elementy - drevo, voda, kov, zem, oheň - tiež poznáte z čínskej medicíny i feng-šuej. Musia byť v rovnováhe a takom usporiadaní, aby vám nenarušovali život a nepôsobili deštrukčne (niekedy vám o tom porozprávam). V opačnom prípade nikdy nebudete šťastní ani zdraví.

Už ste počuli o Feng-šuej, bojových umeniach ako je Aikidó, Kung-fu, Džiu-džitsu (všetko píšem tak, ako sa to číta i píše v našich končinách) a kadejakých iných športoch, umeniach, vedách prichádzajúcich z východu. Faktom je, že všade sa vyskytujú rovnaké termíny. "Ki" v umení Aikidó je úplne to isté, ako "Čchi". Pojem "Bagua" z Kung-fu má svoje synonymum vo výraze "Pakua" ktorý poznáme z Feng-šuej a tiež ho nájdeme v umení Tai Chi. Aj Tai Chi ako také môže mať viac prívlastkov, ktoré sú fakticky pomenovaním štýlov, ktoré priniesli vždy rody, ktoré ho vyučovali a zdokonaľovali (každý rod inak). Dávajte si na to pozor. Ak sa do nejakého Tai Chi pustíte, necestujte od jedného kurzu k druhému. I keď sú to pohyby podobné, čo si v jednom kurze osvojíte, to vás v inom môže mýliť.

Význam slov

Slovo "Tai" má mnoho významov. Ja som si do svojho mozočku poňala Tai vo verzii "tvar", ako to chápe aj Aikidó. Každé jedno bojové i východné tanečné umenie bez výnimky má nejaký východzí postoj a od tohto postoja sa potom odvíjajú všetky pohyby, čiže vaše telo musí nadobudnúť nejaký tvar. Aký? Je to jednoduché.

Účel každého umenia je prijímanie energie. Logicky, zlú energiu nechce prijímať nikto, takže hovoríme o dobrej energii. Ako dobrú energiu označujeme "Chi" (či, ťi, ji...hovorte si tomu ako vám to vyhovuje). Takže teraz máme dve slová - "tvar" a "energia" dávajúce jasné posolstvo: "Zaujmi taký postoj (tvar), v ktorom budeš prijímať energiu." Na moje šťastie, tvar pri Tai Chi je podobný ako pri brušných tancoch (kam tiež chodím) a tak sa mi to nemýli.

Pojem "Quan" prezrádza, že ide o bojové umenie. Toto slovo som videla aj v knižke, kde sa písalo o Kung-fu a šlo o pohyboch pästí. Päsť sa vždy spája s bojom. Ale...

... Ešte je tu taoizmus. Prečo práve tento smer? Tai chi nie je o tom, ako dať niekomu nakladačku. O tom nie je žiadne bojové umenie a to vám povie každý dobrý inštruktor. V umení nachádzame harmóniu, pokoj, nepoznáme súperov ani nenávisť. A kde nie je súper, tam nie je ani boj. Maximálne obrana svojho vlastného priestoru. Poprípade boj s chorobou, ktorý veľmi dobre poznal aj samotný zakladateľ Medzinárodného združenia Taoistického Tai Chi - Majster Moy Lin-shin - taoistický mních. Tejto osobe vďačíme za zdokonaľovanie celého štýlu a maximálnemu využitiu pohybov pri minimálnej námahe, čo robí Tai Chi prístupné všetkým vekovým skupinám i telesným konštitúciam. Cvičia ho malé deti, ľudia v mojom veku i starí ľudia.

Pohyby sú nenáročné a robia sa len v takej miere, ako vám dovolí telo. Žiadne krkolomné otáčky, opičie skoky či údery okolo seba. Cvičí sa pomaly a pre mňa je najlepšie synchronizované cvičenie v skupine, pretože práve v skupine sa prejavuje duchovno, ktoré človeka núti uvažovať nesebecky (podľa príkladu Majstra) a pomôže mu vypnúť rušivé podnety (napríklad negatívne myšlienky). My v našej skupine nekladieme dôraz na nejaké dýchanie a iné malichernosti (že malichernosti, to som tomu dala). Náš inštruktor sa nespráva ako chodiaca encyklopédia ani Boh a vhodným spôsobom nás usmerňuje k prirodzeným pohybom. Ozve sa len vtedy, ak niečo robíme vyslovene zle, vďaka čomu sme uvoľnení a plne sústredení na pohyb. V takomto stave príde správne dýchanie samo od seba. Aj ostatní cvičiaci sú milí. Určite si nájdete aj vy spriaznené duše.

Sčítané, podčiarknuté, práve sme dostali skvelý prostriedok, ktorý nás vráti k prírode, duševnej i telesnej harmónii, spotíme sa minimálne, upokojíme sa maximálne, no čo viac môžete chcieť? Úprimne, pôvodne som chcela niečo, kde môžem mlátiť okolo seba, ale potom som si to rozmyslela. Ešte nie som taká pokojná a pokorná, aby som nezmenila svoje pohyby na deštrukčné a niekomu nerozbila držku. :-D V každom prípade, môžem zodpovedne prehlásiť, že toto cvičenie mi vyhovuje. Je len málo aktivít, po ktorých sa usmievam od ucha k uchu a môžem sa plne sústrediť na iné činnosti. Navštívte stránku http://taoist.sk/ a dozviete sa, kde vo vašom okolí si v prípade záujmu môžete zacvičiť aj vy. Tai Chi vám rozhodne odporúčam.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes