Ja vs. farmácia

Mám takmer 30 rokov a za sebou 6 rokov praxe pri pulte v lekárni. Predala som tisícky liekov, kozmetických produktov i rôznych preparátov prírodnej medicíny. Nie som však napriek tomu otrokyňou farmaceutického a ani kozmetického priemyslu. Ak niečo chválim, robím tak preto, lebo produkt považujem za kvalitný a účinný. Bez ohľadu na to, či som ho kúpila, alebo mi ho niekto dal.


Ak ste sa dostali k tomuto článku z blogu Awards4beauty, potom vás bude určite zaujímať, prečo vás link z blogu presmeroval práve sem. Vysvetlenie je prosté. Zatiaľ čo blog Awards4beauty obsahuje čisto informácie o produktoch, tento blog je zameraný na všeobené témy a je tiež z veľkej časti o mne. A preto berte tento článok ako môj rozšírený profil. Dozviete sa v ňom dôvod, prečo píšem.

Z lekárne som odišla pred niekoľkými rokmi, aby som mohla začať študovať na vysokej škole angličtinu, ktorá ma bavila tiež a mohla sa venovať aj iným veciam. Dnes pôsobím v inej oblasti a na farmaceutický i kozmetický priemysel pozerám z kresla administratívnej pracovníčky. Na odchod zo zdravotníctva som mala viacero dôvodov. Prvým boli výrobcovia návykových látok, ktorí k nám chodili nakupovať lieky, z ktorých si tieto svoje svinstvá varili (však sú, respektíve boli, bez receptu...). Druhým bol čoraz väčší vplyv západných trendov a reklamy, ktorá ľudí čoraz viac ohlupovala, uvádzala do omylov a robila z nich "vševediacich", nafúkaných (a často aj arogantných a veľmi nepríjemných) zákazníkov, ktorí si navyše veľmi často chybne zvolenou liečbou aj poškodili. Moja škola nebola ľahká a ani maturita nebola práve brnkačka. Ako človek mám svoje morálne zásady i svoju hrdosť. Nechcem preberať zodpovednosť za človeka, ktorý si pokojne pýta šumivé vitamíny a ani vám nepovie, že je diabetik (čo je jeho povinnosť) a ani jemu podobných zákazníkov. Ak ma niekto stavia na úroveň obyčajnej ženy za pultom a je voči mne hrubý, zákonite sa ma to dotkne. Ja som vždy chcela každému len dobre. Nedokážem predávať niečo, čomu sama neverím, neviem ľuďom klamať a hoci ja dílerov vlastným telom nezastavím, nemienim sa prizerať, ako drogy priravené z liekov proti chrípke ničia a berú ľuďom životy. Ak si pacienti nevážia moje služby a ak mám podporovať niečo, čo je mi proti srsti, otočím sa na podpätku a odídem od toho. Veď hlavou múr neprerazíš. A tak som zavesila svoj biely plášť na klinec a odišla.

Vôbec neľutujem, že som nepokračovala v štúdiu farmácie aj na vysokej škole. Mohla som. Stredná zdravotnícka škola zo mňa vychovala (dovolím si napísať) dobrú farmaceutickú laborantku a vedomosti i skúsenosti by som na to mala, ale odradila ma chémia. Chápte to správne, práca v laboratóriu ma bavila. Svet laboratórneho skla ma lákal a ešte stále láka. Rovnako mi nikdy nebola cudzia botanika ani biológia. Ešte vrúcnejší vzťah som mala k farmakológii a hodinám venovaným praktickej príprave liekov. Mala som skvelé profesorky i profesorov. Týmto chcem pozdraviť všetkých vyučujúcich na SZŠ v Banskej Bystrici a tým, ktorí už nie sú medzi nami, posielam pozdrav aspoň do nebíčka. Čo mi dali oni, to by mi nedala žiadna vysoká škola.

Mne osobne by dala vysoká škola len veľa utrpenia a o nič menej by ho nebolo ani po ukončení. Chcete každý deň počúvať nadávky, ako zdražujete lieky (hoci za to nemôžete), bojovať s poisťovňami, dílermi, obchodníkmi, lekármi? Chcete už po dvoch či piatich rokoch profesionálne vyhorieť, alebo skončiť v labáku, lebo už nemôžete ľudí ani cítiť? Ja teda nie. Už len predstava popísanej tabule vzorcami je pre mňa nočnou morou. Mňa my vzorce celkom určite zabili. Naučím sa niekoľko strán písaného textu, ale symboly (čísla, znaky, vzorce) mi do hlavy nenatlčiete. Keď predo mnou niekto vysloví pojem "lekárnik", predstavím si čudo v bielom plášti, ktoré je nadrvené chemickými vzorcami, hlavu má plnú pojmov, rovníc, latinských slov, no v lekárni je absolútne nepoužiteľné (česť výnimkám). Povedzte pred lekárnikom chemický názov liečiva a vysype vám všetky choroby, na ktoré sa daný liek používa a ak ide o dokonalý stroj, bude určite spamäti vedieť aj dávkovanie. No postavte ho pred pult, pošlite k nemu živého pacienta z mäsa a kostí a zachová sa ako doktorka Temprance Brennan zo seriálu Kosti. Taká je vysoká škola. Bude vás ničiť poučkami, vzorcami, takže ten diplom si naozaj vykúpite krvou a nervami, ale nenaučí vás všetko, čo by ste mali vedieť. Nespraví z vás všestranného bojovníka za dobrý zdravovný stav ľudstva a už vôbec nie ľudomila, lebo ak nie ste bifľoš, potom vás tá škola určite zničí. Isteže sa v tejto komunite nájdu aj takí, o ktorých nižšie a vyššie uvedené tvrdenia nebudú platiť. Nechcem všetkých hádzať do jedného vreca. Vedia veľa o chorobách, to sa im musí uznať. No medzi tými, ktorých som doteraz spoznala (a Boh vie, že tých ľudí nebolo málo, lebo ja mám záujem spoznávať ľudí vo svojom fachu) veľa všestranných odborníkov nebolo. Dám aj konkrétny príklad.

Poznala som takých lekárov a lekárnikov, ktorí ma odrádzali od toho, aby som kúpila otcovi chytrú hubu na jeho ekzém na nohe. Donekonečna neboráka otca posielali na ožarovanie, nohu mu natierali rôznymi masťami a nič nepomáhalo. Keď som napokon urobila po svojom a kúpila preparát s hubou, stav sa náhle zlepšil. Keď to videli, aj tak trvali na tom, že to už začínala zaberať medicína. Kde bola pravda? Poviem vám len toľko, že keď sa teraz po rokoch otcovi problém zopakoval, ani som sa neunúvala posielať ho k lekárom a rovno sme kúpili náš ovedčený prípravok. Už po dvoch aplikáciach choroba ustúpila. Takže kto mal teraz pravdu? Takýchto príkladov by som mala viac, no nie je priestor a ani čas všetky menovať.

Títo kvázi odborníci nepoznávajú kozmetiku a ani iné preparáty v takých hlbokých súvislostiach ako laboranti. Ak neabsolvovali strednú školu v mojom odbore, vysoká škola ich nenaučí žiadne technologické postupy uplatniteľné pri výrobe liečivých prípravkov. Prakticky ani nepoznajú pôvod väčšiny ingrediencií. Možno vám odrecitujú chemický vzorec kyseliny salicylovej a všetky indikácie, no to, že sa získava z vŕbovej kôry, možno ani vedieť nebudú. Fakt je, že títo ľudia väčšinou nemajú skúsenosti s bylinkami a prírodnú medicínu vôbec nepovažujú za liečbu rovnocennú tej "chemickej". Lenže ja som toho názoru, že znalosť chémie nestačí. Správny lekárnik má ovládať všetko, nie len preberať zodpovednosť za čítanie receptov, výdaj i kontrolu liekov a zapisovanie informácií o dávkovaní pre pacienta. Nechcem týmto podceňovať ich prácu. Sú stále jednou nohou vo väzení, pretože nemôžu len dávať pozor na to, aby nahodili recept správne do systému a zdravotná poisťovňa ho mohla preplatiť, ale musia dbať na to, aby niekoho nezabili. Ak denne prichádzate do styku so silnými liekmi a máte ich vydávať pacientom, musíte všetko viackrát skontrolovať. Ani lekár nie je Boh a môže sa pomýliť v dávkovaní, alebo dokonca aj v názve.

Chápem ich prácu, no chcem pozdvihnúť aj tú moju, lebo aj tá si zaslúži rešpekt. Lekárnik a lekár dnes dostávjú a väčšinou slovo až vtedy, keď zlyhá všetko ostatné. Ten, kto stojí v prvej línii a reaguje na požiadavky pacientov, je farmaceutický laborant. On je osoba prvej voľby, u ktorej si kúpite nosné kvapky, čajík, sirup či nejaké pastilky. On je človek, ktorý vám poradí vybrať si medzi masťou a krémom, roztokom a sirupom, či zorientovať sa v aktuálnej ponuke sortimentu predávaného bez predpisu. Jeho pošle lekárnik do skladu, aby prebral dodávku liekov, všetky naskladnil, správne uložil (nesprávne ukladanie môže mať tragické následky), jeho poverí prípravou mastičky alebo poskytnutím fundovanej pomoci v oblasti, o ktorej on sám často nemá ani páru. Chcem, aby ste vedeli, že mňa (a ani mne podobných nadšencov) žiadny obchodný zástupca neopije rožkom. Sme tu pre vás a sme predurčení k tomu, aby sme vedeli všetko. Aj to, do čoho naši kolegovia z vysokých škôr ani nezabrdli.

Kozmetické ingrediencie dobre poznám, takže chvály výrobcov beriem s rezervou. Keď sme už pri tých prezentáciach, ak nejaký reprezentant odišiel s padnutou sánkou a dlhým nosom, garantujem vám, že to šiel odo mňa (alebo od mojich skvelých kolegýň). Nepripraveným u mňa neprialo šťastie. Spoľahlivo som poznala, kedy reprezentant zatĺka, kedy vychvaľuje neexistujúce vlastnosti, kedy improvizuje a snaží sa odvrátiť moju pozornosť inam, kedy sa snaží motivovať cenou a nie kvalitou. Hoci už v lekárni nepracujem, stále sa prehrabávam na internete a snažím sa odtiaľ nasávať vedomosti. Nechcem v ničom zaostať, lebo aj napriek vyššie uvedeným faktom ma tento svet kozmetiky a liečivých prípravkov ešte stále baví. Ak teda pochválim nejaký produkt na tomto blogu, potom si môžete byť isté, že ho chválim preto, lebo som si istá jeho kvalitou a vlastnosťami.

Prečo toľko v článkoch píšem o sebe? Je to preto, aby ste mohli chápať a vidieť všetky súvislosti. Aký typ pleti mám, aké problémy s ňou mám, čomu ju denne vystavujem a ako uvažujem. Nečakajte odo mňa priveľkú kritiku. Ja sa chcem venovať len tým prípravkom, ktorým dôverujem. Nebudem strácať čas a ani energiu na tie, ktoré ma neoslovili. Ak sa v mojich popisoch (či už svojej pleti, alebo pleti nejakého "pokusného králika" v podobe kamarátky či blízkej rodiny) nájdete, potom mnou odskúšané prípravky budú s veľkou mierou pravdepodobnosti vyhovovať aj vám. Budem nesmierne šťastná, ak vám svojimi radami pomôžem. Presne také je poslanie farmaceutického laboranta, ktorým som a stále budem, nech už si obliekam biely plášť, alebo blúzku a sako.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes