Antikoncepcia - jed dnešnej doby

Krásna žena v ľahkých priesvitných šatách kráča bosá po zelenej lúke. Jej pokožka je bezchybná, telo žensky zaoblené. Cíti, ako jej slnečné lúče prehrievajú tvár i telo a vníma aj vetrík pohrávajúci sa s jej hustými vlasmi. Počúva spev vtákov, nosom vdychuje omamnú vôňu kvetov. Nič ju netrápi, nič ju nebolí. Mohla som tou ženou byť aj ja, ale už nebudem. Dala som prednosť chémii pred prírodou.



Sú tri hodiny ráno a ja by som mala dávno spať, ale 2,5 hodiny dozadu som čítala jeden článok o funkciách pečene, ktorý ma znepokojil. Chcela som všetky tieto myšlienky potlačiť a urobila som si jedno relaxačné cvičenie s krásnou pesničkou na upokojenie. Chcela som vesmír poprosiť o novú silu, ale moja predstava tej krásnej ženy s mojou tvárou bola taká silná, že teraz cítim svoju psiu povinnosť napísať tento článok. Prosím vás, ak užívate hormonálnu antikoncepciu, okamžite ju vysaďte, inak dopadnete ako ja.

Prečo som sa vzdala tej krásnej predstavy o kráse? Za prvé, u mňa neexistuje možnosť, aby som raz mohla nosiť ľahké a priesvitné šaty. O túto možnosť som prišla, keď sa na mojich nohách objavili nepekné vejáriky namodrastých žíl, ktoré neskôr navreli. Teraz si ma skôr či neskôr počká operácia, pri ktorej mi kŕčové žily vyberú. Kráčať bosá taktiež nemôžem. Každý krok po hrboľatom teréne ma bolí. Viem, nie je to normálne, ale tak to žiaľ momentálne je. Reflexné zóny na mojich končatinách reagujú na nerovnosti bolestivo. Rovnako reagujem na dotyk rúk maséra. Moja pokožka kedysi bola bezchybná a moje telo vyzeralo úplne inak. Nohy mám dlhé, postavu súmernú, nevadilo, že som bola oblejšia. Muži sa za mnou otáčali, ale už som aj pomaly zabudla, aké to je. Pribrala som a mávam mastnú pokožku s akné. Slniečko som na svojom tele necítila už pekne dlhú dobu. Rada by som vyšla vonku a nechala svoju pleť štekliť jeho lúčmi, ale riskovala by som, že do pár hodín sčervenám od alergickej reakcie. A možno dokonca do dvoch dní napuchnú moje líca, pretože moje zuby len čakajú na príležitosť, aby sa mohli ozvať a opäť ma v dôsledku vystavovania sa teplu mohli niekoľko mesiacov v kuse trápiť. Vonku som sa nebola opaľovať už dva roky. Vlasy bývali hustejšie a pekne sa vlnili. Moja kaderníčka zvykne hovoriť, že je ich ešte stále dosť, no problém je, že sú jemné, nadmerne sa mastia a moja vlasová pokožka má od tej zdravej dosť ďaleko. Sluch sa mi zhoršil a dodnes som vôbec nevedela, prečo. Vône ešte stále cítim, no akosi ich od seba prestávam odlišovať. Hrozím sa toho, že sa na niektorú z rastliniek vyskytujúcich sa okolo mňa raz stanem alergická. Stal sa zo mňa uzlíček nervov a z času na čas ma bolí doslova celý človek.

Nie, ja nie som z tých žien, ktoré užívajú alebo užívali HAK preto, lebo je to pohodlnejšie ako kondóm a údajne dobré na pleť. Nasadil mi ju lekár po tom, ako sa u mňa začali objavovať poruchy cyklu a ja, vtedy naivné mladé dievča, som sa nechala presvedčiť o správnosti jeho tvrdení. Akiste, veľmi mi vyhovovalo, že som sa na chvíľku zbavila akné. Až som si o pár mesiacov neskôr našla partnera, aj jemu vyhovovalo, že nemusíme na "všetko" myslieť. (Ten ma, pravda do užívania HAK nenútil, no vraj sú aj takí.) A potom sa začali diať veci...

Po roku som si všimla prírastok na váhe. Šla som za ženským lekárom, ale ten mi povedal, že moje výsledky krvných testov sú v poriadku a mám si dať pozor na cholesterol. Po dvoch rokoch som sa prestala vážiť. Nebola som ochotná pripustiť si toto ako problém. Myslela som si, že keď už som sa stala ženou v domácnosti a viac varím, tak sa to zákonite musí prejaviť aj na váhe. Tak čo... trošku som pribrala, svet sa nezrúti. Môj drahý ma miluje takú, aká som... No vtedy som si neuvedomovala, že moje stravovacie návyky sa za tie roky podstatnejšie nezmenili. Keď si na všetko spomínam, vybavujem si, že som na rady lekára jedla dokonca o niečo zdravšie potraviny a v menších množstvách. Potom prišla zmena, cesta do zahraničia, v dôsledku ktorej som lieky vysadila na pol roka. V zahraničí však ručička na váhe dramaticky klesla. Zhodila som pár desiatok kíl. Z konfekčnej veľkosti 50 - 52 som odrazu mala číslo 44 a stále som chudla. Problém zažehnaný a vyškrtnutý zo zoznamu. Po návrate domov sa však problémy s cyklom vrátili a mňa nenapadlo nič lepšie, než nasadiť HAK opäť, akurát ju zmeniť na modernejšie lieky s nižšími dávkami hormónov, aby sa priberanie nevrátilo. Vzápätí prišli vážne zdravotné problémy, ktoré ma priviedli až za endokrinológovi. Znížená funkcia štítnej žľazy, tak znela moja diagnóza. Do toho sa náhle začali objavovať aj problémy so zavodňovaním organizmu, na čo mi lekári naordinovali lieky na odvodnenie. Bola som čoraz unavenejšia, čoraz guľatejšia, nervóznejšia, mala som šialené problémy s trávením. Po nasadení prísnej diéty a hormónov na štítnu žľazu sa mi podarilo zhodiť desiatky kíl, no za dva roky ma odviezli do nemocnice na operáciu. To som už nemohla jesť nič iné len pomaranče a piť pivo, lebo ma začal hnevať žlčník. Jeho vybratie ma prinavrátilo k bežnej strave, no podotýkam, že to bola bežná, ale nijako zdravá strava. Zo všetkého zdravého mi totiž bolo zle. Žiadna vláknina v podobe celozrnných výrobkov, inak som nešla na záchod. Z väčšiny zeleniny ma napínalo a z ovocia ma preháňalo. Lekári však tvrdili, že som v poriadku. Možno na papieri áno, ale v jednom kuse mi bolo ťažko a z veľkosti 44 som sa dostala na 56. Za rok a pol som pribrala dvojnásobok svojej hmotnosti. Navyše mi nikto nepovedal, že hormóny musím pred operáciou vysadiť, inak riskujem problémy so žilami. Na škole sme sa o tom neučili, v letáčiku k HAK som sa o tom nedočítala a o operácie som sa nikdy predtým nezaujímala, takže som to naozaj nemala odkiaľ vedieť. Dôsledky na seba nenechali dlho čakať. Kŕčové žily prišli ako na zavolanie.

Ani neviem prečo, ale po operácii som sa na celé hormóny a všetky lieky vykašľala. Zašla som radšej za bylinkárom, ktorý mi povedal niečo, čo zmenilo môj postoj k lekárom. Dozvedela som sa, že mi pri operácii poranili pečeň a celá hormonálna rovnováha je preč. Mala som zápal hrubého čreva, ktorý sa už už mohol zvrhnúť na nádor, ak by som to bola nechala tak. Nie, ja som mu nepovedala jediné slovo, keď som k nemu prišla. On sám mi povedal, že mám poškodenú pečeň, uhádol, že mi laparoskopom vybrali žlčník, že mi nefunguje riadne oblička a že mám zväčšený pravý lalok štítnej žľazy. Môj zdravotný záznam ten človek nevidel. Nevedel ani moje meno... Mal pravdu. Všetky symptómy zápalu čreva nasvedčovali. Aj otrava organizmu v dôsledku zle fungujúcej pečene a obličiek sa prejavovala. Trvalo mi dva týždne, než som sa mohla normálne vyprázdniť. Pila som čaje a užívala napoly rozpustnú vlákninu. Za dva mesiace som mohla začať jesť zdravé veci. Pečeň sa zregenerovala. Potom sme dali do poriadku hormóny. Prípravkom s obsahom ďalších byliniek som posilnila nadobličky, zlepšila činnosť štítnej žľazy a už po roku mi endokrinológ "vysadil lieky". Tie som, len tak mimochodom, celý ten rok nebrala a vôbec mi nechýbali.

Čo vám ženský lekár nikdy nepovie je to, že HAK môže otupovať zmysly. Je to nežiaduci účinok, ktorý si možno ani nevšimnete. Kedysi som mala taký citlivý frňák, že som rozoznala úplne všetko. Dnes to o sebe povedať nemôžem. Citlivý je, to je pravda, ale len na chlad. Riziko trombózy (t.j. upchatia žíl zrazeninou) stúpa a aj moje problémy so žilami to potvrdzujú. Červený nos (tá moja rosacea) mám odvtedy, ako som vysadila HAK. Aká náhoda, však? Ako tvrdí doktorka Máslová, podávané hormóny vyradia z činnosti vlastný hormonálny systém a nahradia ho cyklom s pseudokrvácaním. Menštruácia pri užívaní HAK totiž nie je ozajstná menštruácia a preto môžete po jej vysadení čakať kadečo. Možno sa budete čudovať, keď sa vám nebude dariť otehotnieť. Ja som to na sebe netestovala, nemám s kým byť tehotná, ale niektorým ženám sa to už stalo. Ženské hormóny podávané v tabletkách burcujú celý hormonálny systém k aktivite a ten sa vyčerpáva. Istú dobu burcovanie fungovať bude, no otázne je, ako dlho. Tehotenstvo je prisilná káva. To od svojho vyčerpaného tela nemôžete chcieť ani zo žartu. Ak tabletky vysadíte, môže byť už dávno neskoro. Čo na vyradený systém ženských hormónov "povedia" nadobličky a štítna žľaza? No práveže nič. Sú také osprostené a vyčerpané, že už ani nevedia normálne produkovať tie svoje hormóny. Ani pečeň na to nemá nejaký názor. Ak prestanete zvládať svoje emócie, začnete vybuchovať ako sopka, budete mať návaly horúčavy či zimnice (to myslím smrteľne vážne, lebo som to zažila predminulé leto - vonku bolo 35 stupňov, zo mňa sa valil pot a triasla som sa zimou ako osika), nevyleziete od únavy ani na druhé poschodie, zhorší sa vám pleť, dostanete alergie, poďakujte sa za to tabletkám.

Už 5 rokov neberiem nič. Ešte stále sa dávam dokopy. Keď na svojich nohách stlačím prstom zóny zodpovedné za pečeň, obličky, nadobličky a črevo, reagujú bolesťou. Aj preto nikdy nechodím bosá a nenosím balerínky. Bolí to. Občas bývam unavená, čo svedčí o tom, že nadobličky sa ešte stále z toho všetkého nespamätali. Sú obdobia, kedy činnosť pečene musím podporovať prírodnými preparátmi, inak moja pleť vyzerá úplne nezdravo a stále mám niečo zapálené. Buď sú to ďasná, alebo vyrážky, prípadne sa mi objaví ekzém. V týchto nešťastných chvíľach mi našťastie pomáha aj kozmetika od Biodermy a tie moje bylinky. Vyčítam si, že mi tak dlho trvalo, než som si dala všetky fakty dohromady. Mrzí ma, že som už dávno nenapísala tento článok.

Baby, nebláznite a neberte tie svinstvá. HAK je jed. Ak máte partnera, ktorý vás bude zo svojej pohodlnosti a primitívnosti nútiť do tabletiek aj po tom, ako mu dáte prečítať tento článok, pošlite ho do čerta. Radšej buďte krásne, zdravé a single, než zadané, utrápené a nezdravé.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes