Feoh/ Fehu = dobytok

Runa číslo 1 hovorí o majetkoch, ktoré nemusia byť vždy len materiálneho charakteru. Niekto vlastní obrovský majetok a má naozaj veľa peňazí. Niekomu Boh doprial rozumu, zdravia a iný je obdarený ľudskosťou, priam nadprirodzenou intuíciou, či schopnosťou milovať iných takých, akí sú a dávať im kus seba. My si dnes povieme, čo všetko nám runa prezradí vo veštbe.



Prečo je dobytok symbol majetku?

Poznáte tú rozprávku, ako získal sedliak kus zlata a cestou domov ho menil za domáce zvieratá? V čase, keď ľudová slovesnosť dala vznik tejto rozprávke a šírila ho v rodinách, kde ju matky po náročnom dni rozprávali na dobrú noc svojim deťom, mal dobytok vyššiu hodnotu ako čokoľvek iné. Ale nielen starí Slovania považovali dobytok za významné platidlo. Prvé zmienky o výmennom obchode majú podstatne starší dátum. Keď si to tak vezmete, dobytkom sa platí aj dnes. Naša kultúra nad tým krúti nechápavo hlavou, no Arabi sú ešte aj dnes schopní vyčísliť hodnotu ženy počtom kusov tiav, oslov, kôz a iných zvierat. Majú skrátka svoju hodnotu a aj runa znamená, že môžete k nejakej hodnote prísť, ak k tomu smerovala vaša otázka vo veštbe. Ak sa ocitne v pozícii runy značiacej budúcnosť, dôsledky a riešenia, potom môže symbolizovať výhru, dedičstvo, zvýšenie platu, novú a lepšie platenú prácu.

Pozor, nie každý nakladal s dobytkom ako s peniazmi. Niekto koníka vymenil za iný tovar, niekto ho zjedol spolu so svojimi najbližšími a niekto na ňom dobyl opevnené hrady, no nič z uvedeného nerobil človek len sám pre seba. Runa teda hovorí aj o tom, ako dokážete s hodnotou, ktorú máte, v tomto svete narábať a či ju dokážete získať. Tým myslím nemateriálne hodnoty - schopnosti, úspech, moc, skvelá intuícia. Či si to už priznáme alebo nie, určite podvedome cítime, že o takýchto môže hovoriť len taký človek, ktorý nemyslí na svoje ego, ale cíti i koná sociálne. Pokiaľ ste si teda položili nejakú otázku zameranú na zámery, plány a predsavzatia a stále sa vám nedarí, opýtajte sa aj svojho srdca, či vás náhodou nebrzdí materializmus. Runa môže, ale aj nemusí symbolizovať úspech vo všetkom, do čoho ste sa pustili a po čom ste túžili. V pozícii príčiny, podstaty a prítomnosti vám môže klásť otázky a očakávať zamyslenie. Veď nikto na svete nemá všetko. Berte na vedomie, že runa môže byť varovanie. Ak sa priveľmi budete hnať za bohatstvom, môžete poľahky stratiť to, čo už máte. V iných pozíciách a kombináciách s inými runami možno naznačí, že idete správnou cestou.


Baránok bol obetovaný na oltári, malý Ježiško bol uložený do jasličiek, kde naň dýchala kravička, chorí ľudia sa ukladali do stajne, kde bolo teplo a kde od zdravých zvierat načerpali potrebnú energiu na uzdravenie. Dobytok u ľudí po celé veky predstavoval dokonalý domov, ochranu pred zlými vplyvmi, pevné zdravie, harmóniu v rodine, lásku, obetavosť. Pýtali ste sa rún, k čomu speje váš vzťah a ukázali vám tento symbol? Potom sa máte na čo tešiť. Nech už váš vzťah dopadne akokoľvek, a my všetci veru dobre vieme, že cesty životom sú nevyspytateľné, má to tak byť. Niekto sa na vás zhora díva a drží nad vami stráž, aby sa k vášmu srdcu dostalo len to, čo je čisté a čo vašu dušu nezabije. Na otázku týkajúcu sa zdravia a iných nemateriálnych hodnôt súvisiacich s potrebou harmónie runa taktiež odpovedá pozitívne. Len sa nikdy nesmiete vzdať a zísť zo svojej cesty.

Túto runu pokojne môžete nosiť aj vo forme šperku. Bude vás chrániť a bude kladne ovplyvňovať aj vaše rozhodnutia.

Dávajte si veľmi veľký pozor, ak si runu vytiahnete v obrátenej pozícii, teda znakom nadol. To väčšinou značí prúser. Nemusí to byť nutne koniec šťastnému životu. Skôr to bude príležitosť na zamyslenie, či nekonáte egoisticky. Kto sa na vrchol šplhá po chrbtoch iných, nebude na ňom pridlho. Na našu smolu, aj tí najobratnejší horolezci sa z času na čas stretnú s neprekonateľnými prekážkami a aj čestné osoby z času na čas narazia na problémy. Takými môže byť zhoršenie zdravia, strata lásky, skrátka strata. Runa vás nabáda k opatrnosti a príprave aj na horšie časy. Šťastie praje pripraveným a všetko zlé je aj na niečo dobré. Niekedy aj tá na pohľad najhrozivejšia strata nevídane obohatí život a zlepší jeho kvalitu. Čo človeka donúti viac improvizovať a navrhovať najlepšie riešenia, ako núdza?

Nechcem vás však vystrašiť na smrť. Feoh/Fehu sa vo všeobecnosti nepovažuje za negatívnu runu. Určite venujte pozornosť zvyšku veštby. Čoho sa strata týka a či vôbec bude bolestná, to vám povedia ostatné runy, o ktorých si ešte povieme.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes