Zásady liečby podľa východných kultúr

Tradičná čínska medicína ma fascinuje. Príde mi až neuveriteľné, aké vedomosti mali ľudia žijúci okolo roku 2500 pred n.l., kedy sa datuje vznik tohto liečiteľského systému a ako sú aj dnešné generácie schopné držať sa týchto zlatých pravidiel. Keď si vezmeme priemernú dĺžku života a z tohto celého vylúčime ľudí žijúcich v prepchatých a smogom znečistených lokalitách, Ďaleký Východ vychádza v prieskumoch najlepšie. Prečo? Vedia, čo majú papať a ako majú žiť.



Hoci moderné civilizácie pomaly, ale isto zabúdajú na staré dobré veci, základy zdravého životného štýlu sú im ešte stále známe. Spomeňme napríklad kuchyňu. Pravda, aj Číňania a Japonci navštívia fastfoody a dajú si hamburger v Mekáči, no tí rozumnejší nekombinujú chute a potraviny rôznej teploty tak ako my a ani zďaleka až tak nepodliehajú trendom. Pre východnú kuchyňu nie je tak dôležitá kvantita, ako skôr kvalita. Je pravda, že do mištičiek vám naložia všetko možné i nemožné, no hlavnú úlohu hrá vyváženosť chutí, obsah cenných látok a do detailov premyslené účinky týchto kombinácií.

Teória prvkov

Neviem, či ste sa už niekedy zaoberali Feng šuej alebo niečím z Východu. Ak áno, alebo pokiaľ ste o tom čokoľvek počuli, isto sa vám vybavuje, že každé umenie pochádzajúce od východných susedov sa zakladá na teórii prvkov. Tento model piatich prvkov (drevo, voda, kov, zem, oheň) vysvetľuje všetky väzby, ktoré sa nachádzajú v prírode. Drevo je potravou pre oheň, z ohňa vzniká popol a ten zúrodňuje zem. Zo zeme sa ťaží ruda, z ktorej sa získavajú kovy, chladný povrch kovu zráža paru a vytvára vodu. Voda je životnou nutnosťou pre rast vegetácie, čiže dreva. Ale tieto väzby môžu byť aj nedobré až deštruktívne. Napríklad taký oheň roztaví kov, voda zahasí oheň a odplaví zem, drevo vo vode zhnije.


Zdroj fotografie: http://www.tcmclinic.sk

Ako vidíte na modeli, každý jeden prvok zodpovedá za nejaké ročné obdobie (akurát zem zodpovedá za babie leto, čo až tak celkom nie je obdobím, alebo aj za všetky ročné obdobia), nejakú chuťovú vlastnosť, nejaký emočný prejav a nejakú skupinu orgánov. Buďte si isté, že keď sa budete dlhodobo napchávať potravinami istej chuti, je to podozrivé. Kompenzujete si na jednej strane nedostatok, no na druhej strane si koledujete aj o prebytok, ak to preženiete. Rovnako nie je dobré veľkú časť života prežiť v jednej emócii a vedome či nevedome oslabovať niektoré orgány. Následkom môže byť zníženie funkcie ďalších orgánov a nastáva silná nerovnováha.

Teória protikladov - jin a jang

Teória však prvkami nekončí, ale pokračuje protikladmi - dvoma faktormi jin a jang. Zatiaľ čo jin sa považuje za ženský princíp, jang je mužský. V ľudskom tele sú oba tieto princípy, však všetci dobre vieme, že ženské telo obsahuje aj mužské hormóny a muži majú tiež ženské hormóny. Podobne je to s charakterovými vlastnosťami a schopnosťami. Sú muži, ktorí sú nežní ako ženy, zvládnu aj desať vecí naraz, nevedia sa orientovať v mapách a móda ich baví. Na druhej strane poznám ženy, ktoré sa stratia aj v predajni Lidl strednej veľkosti, popri telefonickom hovore nesmú vykonávať absolútne nič, čo by ich rozptyľovalo a nákupy sú pre nich hodinou utrpenia. Každý z nás je iný aj v nárokoch na teplo. Jeden chodí na jar zakutraný do troch svetrov, iný si pri teplote 15 stupňov vyjde vonku s krátkymi rukávmi. Sú to pravda extrémy, no nech si spomeniete na kohokoľvek, každý sa dá priradiť k týmto dvom princípom. Keď vie dotyčný svoje nedostatky korigovať správnym životným štýlom, vidíte ho ako zdravého človeka, no keď niečo zlyháva, potom prídu aj choroby. Tie vždy spôsobuje slabosť niektorého iného orgánu, čiže buď niektorého z piatich prvkov, alebo nevyváženie princípov. Všetko musí byť v rovnováhe.

Skúška na overenie správnosti týchto teórii

Ja som úplne typický jang. Je mi takmer stále teplo a to už od narodenia. Či som bola štíhla alebo silnejšia, vždy som musela vetrať, veľa piť a chodiť slabšie odetá, inak som sa cítila zle. Ako horúci typ sa musím vyvarovať horúcich, sladkých a štipľavých jedál, pretože mi spôsobujú ešte väčšie zahrievanie a som po nich ešte viac smädná. Potrebujem studené, horké, slané a kyslé. Niečo ako Coca Cola alebo horúca polievka u mňa vôbec nepripadá do úvahy. Vypila by som po nej dvakrát toľko vody a najskôr by som sa úplne zavodnila. Že ma to k nim neťahá a polievky (zvlášť tie horúce) neznášam, má logické odôvodnenie. Aj to bude ten dôvod, prečo mi antikoncepcia narobila toľké problémy. Začala vo mne umelo navodzovať tvorbu ženských hormónov a potláčať účinok mužských hormónov, čím sa zatlačil do úzadua môj mužský prvok, čím sa z jang začal nasilu stávať jin. Ako to skončilo po vysadení HAK, to už viete. Začal sa deštrukčný cyklus.

Skôr, ako ma zachvátili všetky tie negatívne emócie, skôr ako som sa úplne zrútila od vyčerpania, rozhodla som sa harmonizovať svoje telo i dušu. Začala som inak jesť, nasadila som bylinky a prihlásila sa na Tai Chi i brušné tance, aby ma to všetko dostalo do pohody. Nabudúce si povieme niečo viac o tom, ako konkrétne Tai Chi prispieva k harmónii a povieme si tiež niečo o smeroch. Plánujem aj články o brušných tancoch. Máte sa na čo tešiť.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes