La Roche-Posay: Fyziologický dezodorant 24H


Zhruba dva roky dozadu ma vystrašila hrčka, ktorá sa mi objavila pod pazuchou. Zainteresovaní vedia, že som počas svojej praxe videla nejedno znamienko, vyrážku, či absces, no toto sa nepodobalo na nič, čo som poznala. Napokon šlo len o upchatú potnú žľazu a vraj za to môžem poďakovať hlinitým soliam. Lenže čo spraviť s potením? Takmer všetky antiperspiranty hlinité soli obsahujú a dezodoranty mi nepomáhali. Všetky okrem tohto.
Tento dezodorant je prvý fyziologický dezodorant, na ktorý som natrafila a ktorý mi pomohol. Mala som aj kamenec značky Deo Crystal, no tomu trvalo trošku dlhšie než zabral. Vôňu nemal žiadnu a tú ja práve chcem. S vôňou mám lepší pocit. Na veľké šťastie pre mňa, dezororant od La Roche-Posay krásne vonia, neobsahuje alkohol a ani hlinité soli. V niektorých lekárňach som natrafila aj na akciu 1+1 zdarma. Mám teraz doma neuveriteľných 7 sprejov.


Keď sa pri lieku alebo kozmetickom prípravku uvádza prídavné meno "fyziologický", mali by sme ho chápať ako telu blízky, prirodzený. Určite nečakajte žiadnu nežiaducu reakciu. Ktorý výrobca si už dovolí napísať niečo takéto na obal, potom musí mať 100% istotu, že obsah látok je eňo - ňuňo, ich pomer je optimálny a teda telo prijme výrobok tak prirodzene, ako toleruje vlastný pot, vlastné slzy a podobné telesné tekutiny. Takže toľko k cudziemu pojmu, ktorý som napísala už v názve článku. Teraz prejdime k tomu, čo viedlo lekárov k tvrdeniu, že soliam hliníka by som sa mala vyhýbať.

Soli sú skvelými antiperspiračnými látkami. Zasahujú priamo do tvorby potu a keď sa pot netvorí, potom ho netreba prekrývať nejakou vôňou. To je vlastne ten rozdiel medzi dezodorantom a antiperspirantom. Antiperspirant znižuje tvorbu potu (aj preto výrobca vždy sľúbi dlhé pôsobenie), dezodorant pach potu len prekrýva a obmedzuje rozklad baktérii, ktoré zápach spôsobujú. Soli sú vysoko účinné a nájdete ich nielen v bežných antiperspirantoch, ale aj v liečivých roztokoch určených k liečbe nadmerného potenia. Ibaže väčšina (hlavne tie hlinité) blokuje pot aj tým, že vytvoré akési "štuplíky" v otvoroch mazových žliaz. To vám síce dáva pocit komfortu, avšak máte dojem, že ten svoj pot vlastne ani nemôžete ovládať. A skutočne nemôžete, lebo ak je príčina nadmerného potenia niekde hlboko vo vnútri vášho organizmu, buďte si istá, že antiperspirant s vami nespraví žiadne zázraky a upchanie žliaz riskujete úplne zbytočne. Ak si raz antiperspirant nedáte, jednoducho sa budete potiť ďalej. Ďalšou negatívnou vlastnosťou solí je presne to, čo spraví nasolený chodník s vašimi nohavicami. Na oblečení budete mať škaredé biele škvrny.

Môj názor je taký, že potné žľazy netreba liečiť týmto spôsobom. Ani dymenie z komína nezastavíte tak, že ho upcháte. Príčinu potenia treba predovšetkým hľadať v sebe a pokiaľ sa potíte len v dôsledku tepla (čiže ide o bežný chladiaci mechanizmus tela), je to v úplnom poriadku. Ak nepáchnete ako šatňa kulturistov, netreba sa za to hanbiť. K obmedzeniu zápachu a v neposlednom rade aj k zníženiu nadmernej potivosti môže dopomôcť aj dezodorant. Že ako?

Kúpte si tento dezodorant a uvidíte, čo jeho zložky (spomeniem tie významné) dokážu.

1. Vyhlaďte pokožku a chráňte ju pred trením (či už pokožky rúk alebo oblečenia)


Dimetikón (DIMETHICONE) - som spomínala už pri šampóne od Fleur de Santé, kde bol viac menej technickou pomocnou látkou, no on má pre svoju nerozpustnosť aj ochranné účinky. Robí pleť jemnejšou, mäkšou a hlavne hladkou na dotyk. Podobne je na tom DIMETHICONOL. Popisy na etiketách sľubujúce hladké podpazušie rátajú vždy s pôsobením týchto dvoch látok.

2. Znížte dráždenie a regenerujte

Alantoín (ALLANTOIN - viď článok o BB kréme od Biodermy)- podporuje hojivé procesy a regeneruje pokožku. Je to látka skôr živočíšneho pôvodu, ale nachádza sa aj v niektorých rastlinách (napríklad kostihoj, borák). Možno vám tieto názvy rastlín nič nehovoria, no ja nepoznám nič účinnejšie na zahojenie vážnych poškodení tkanív i kostí po úrazoch. Borák užívam v podobe kapsúľ každý deň a moja pokožka je neporovnateľne lepšia - menej akné, menej zápalov, stále žiadne vrásky. Kostihojovú masť som odporúčila každému zákazníkovi, ktorý došiel do lekárne s barlou a veru nikto z nich neľutoval tie dve eurá, ktoré za mastičku zaplatil.

3. Ak sa pokožka predsa len spotila, upravte pH a odstraňte zápach

Prírodná kyselina TRIETHYL CITRATE je na tento účel priam stvorená, preto ju môžete nájsť v niektorých dezodorantoch. Zápach neprekrýva novou vôňou, ale ho odstraňuje. Pridaný parfém je už len taká voňavka na osvieženie.

4. Spotenú pokožku vysušte a udržte ju v suchu

Perlit (PERLITE) a bentonit (konkrétne STEARALKONIUM BENTONITE - ílovitá látka) - sú adsorbensy a čisto minerálne látky (adsorbens = nerozpustná látka, ktorá je schopná na seba viazať iné látky, prevažne tekutiny a plyny). Nová nádej pre jedincov, ktorým solí kovov robia zle ako mne. V nedávnych výskumoch sa ukázalo, že nahradenie solí kovov minerálmi nie je až také márne, ako sa zdalo a preto s minerálmi prišiel aj Garnier a iné značky. Minerály nedráždia pokožku, ani nespôsobujú upchávanie žliaz, pretože pokožka nimi pokrytá stále dokáže dýchať, no napriek tomu ostáva príjemne suchá po dlhú dobu.

5. Zničte baktérie a obmedzte kožný maz

ZINC PCA si určite nemýľte s čistým zinkom. Skratka PCA označuje v prírode sa bežne vyskytujúcu kyselinu, ktorá v kombinácii so zinkom vytvorí soľ. Je to skvelé duo, ktoré ničí baktérie v pote, čím tiež redukuje zápach. K dobrému zdraviu pokožky prispieva aj vplyvom na tvorbu kožného mazu - bojuje s digydrotestosterónom, ktorý je zodpovedný za padanie vlasov (špeciálne u mužov), tvorbu akné a prílišné mastenie pokožky.

Tento dezororant som si obľúbila, čo je aj dôvod, prečo toľké nákupy. Oblečenie prakticky nešpiní, len ho nechajte aspoň chvíľku pôsobiť, aby zaschol na pokožke a až potom sa oblečte. Neobliekajte sa s čerstvo nastriekanou pokožkou.

Moje hodnotenie:

Výdrž: výborná, pri zvýšenej fyzickej záťaži dobrá (bez potenia asi 5 - 8 hodín)
Vôňa: veľmi príjemná, taká svieža, ani sladká ani korenistá, páčila sa väčšine kolegýň v práci
Celková spokojnosť: 10
Bežná cena: okolo 8 - 9 EUR, no mnohé partnerské lekárne poskytujú aj zľavy vo výške 10 - 15%

Za dvojbalenie som teraz zaplatila len 7,20 EUR, čo je úplne super cena na to, že ide o dva kusy. Po tom, ako som s informaciami o tomto dezodorante prišla do práce, záujem oň prejavila väčšina kolegýň a mnohé si ho aj naozaj kúpili.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes