Bioderma: micelárna voda Sébium H2O

Zatiaľ sa nepreukázala priama súvislosť medzi rosaceou (ochorením postihujúcim cievy v tvárovej časti tela) a liečbou akné prípravkami na báze liehu a iných vysušujúcich látok, no mám za to, že tu existuje istá spojitosť. Byť vami, neriskujem a používam radšej micelárnu vodu než niektoré adstringentné toniká. Napríklad aj Sébium H20, ktorý dnes predstavím.
Už som to písala viackrát, ale jednoducho si to neodpustím: Na mastnú pleť alkohol a iné drasticky vysušujúce ingrediencie nepatria! Hneď v úvode som použila dve cudzie slová, takže než sa pustíme do samotného popisu micelárnej vody, vysvetlím vám ich význam.

Micelárna voda

Nie je to obyčajná voda z kohútika či prameňa, do ktorej sú pridané čistiace zložky. Ide o špeciálne upravenú vodu. Aby som to nepovedala moc komplikovane, definovala by som micely ako také obojživelníky. Sú to zhluky molekúl, ktoré sú rovnomerne rozptýlené v nejakom prostredí (tu máme ako prostredie vodu). Majú jednu zvláštnosť. Nazvala som ich obojživelníkmi preto, lebo každá vodu miluje a zároveň neznáša. To sa dá ťažko pochopiť, preto si micelu predstavte ako guľku, ktorá je zložená z tisícky drobných guličiek, ktoré majú svoj chvostík, no ten netrčí smerom von, ale je orientovaný dovnútra. Gulička je hydrofilná (čiže miluje vodu) a vďaka tomuto sa dokáže vo vode rozptýliť úplne parádne, no chvostík je hydrofóbny, čiže ten sa nám vody "bojí". Keď sa takáto micela dostane na pokožku, otvorí sa a chvostíky vďaka presne opačnému náboju na seba ako magnet pochytajú nečistoty. Až ich všetky lapia a my ich vatovým tampónikom zotrieme, pleť ostáva čistá. Micelárna technológia s dokonale rozptýlenými časticami má ešte jednu výhodu. Nevzniká nám také trenie a také teplo, ako pri bežných čistiacich vodách, takže ňou nedráždime pokožku.

Adstringens

Ide o látku, ktorá zráža bielkoviny a teda pôsobí sťahujúco. Takouto látkou sú napríklad triesloviny získavané z rastlín. Dobrým a dlho poznaným zdrojom je napríklad dubová kôra. Ešte v samotných počiatkoch garbiarstva ju starí Germáni ju využívali na úpravu koží zo zvierat. Aby kože vydržali vlhkosť, nepremokali a hlavne nenasávali vodu, vymáčali sa v odvare z kôry a bolo. O niečo neskôr ju vynachádzaví ľudia začali používať proti nadmernému poteniu (občas po nej siahnem aj ja, je to užitočný a neškodný prostriedok, keď sa človek naozaj veľa potí) a triesloviny našli svoje uplatnenie aj v adstringentných tonikách. Tonikum zníži vylučovanie akýchkoľvek tekutín. Bráni nielen potu, ale aj kožného mazu, pretože na póry pôsobí sťahujúco, ako som už napísala vyššie. Má to však jeden háčik. Rastlinné zložky sa už od nepamäti najčastejšie pridávajú do liehu. Jednak kvôli stálosti a tiež preto, lebo v ňom sa vylúhujú najrýchlejšie. Toto konanie ospravedlňujeme rôznymi výhovorkami. "Lieh pokožku odmastí. Lieh dobre dezinfikuje. Lieh je relatívne lacný a nepotrebuje konzervanty"... To áno, ale...

Ako to nespackať

Je niečo iné použiť lieh na dezinfekciu, keď ranka po akné hnisá. Lenže keď si rozbijete koleno, tiež ho stále nebudete dezinfikovať. Alebo ho vari budete potierať peroxidom každú hodinu? Asi nie. Keď umývate mastný riad, do teplej vody a potom aj na ruky možno pridáte kvapku saponátu, aby ste ich nemali mastné, to je predsa normálne. No budete svoje ruky v saponáte máčať celý deň? Nič sa nemá preháňať. Žijeme v roku 2013, nie v osemdesiatych rokoch, kedy v lekárni nevedeli rozpustiť kyselinu salicylovú v inom rozpúšťadle než liehu. Už nemusíte obehať celé mesto, aby ste si kúpili presne to, čo potrebujete. Kto má široké póry, ten nepotrebuje nutne adstringencia. Z času na čas si pleť vydezinfikujte aj niečím takým, ak to už doma máte, ale bežne by ste mali uprednostniť prípravky šetrné ku koži a predovšetkým také, ktoré nenarušujú jej prirodzenú ochrannú bariéru. Na bežné čistenie stačí penivý gél alebo micelárna voda. S rozšírenými pórmi si hravo poradia špeciálne krémy. Každá dobrá kozmetická značka má vo svojom sortimente aj takýto prípravok. Napríklad taká Bioderma na zúženie pórov (okrem iného) vyrába sérum Sébium Pore Refiner. Ale teraz poďme už k tej vode.


Minule som svoje micelárne vody nechala pobiť sa medzi sebou v kozmetickom súboji, kde to na plnej čiare vyhrala Bioderma. :-) Vtedy som ale porovnávala vody určené na normálnu a citlivú pleť. Nezabudla som podotknúť, že na mastnú a zmiešanú pleť používam niečo iné a tu to máme. Sébium H2O od Biodermy je micelárna voda určená špeciálne pre tento typ pleti. Zloženie má (až na niektoré zložky) podobné s micelárnou vodou Sensibio H2O, nuž si ich trošku porovnajme, aby ste boli v obraze. V prvej časti tabuľky máme napísané ingrediencie, ktoré sa nachádzajú v oboch vodách. Niektoré možno v inom pomere. ale sú skrátka obsiahnuté. Druhá časť ukazuje zložky navyše, ktoré vody obohacujú a robia ich jedinečnými.

Sébium H2OSensibio H2O
WATER (AQUA), PEG-6 CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES, PROPYLENE GLYCOL, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, DISODIUM EDTA, CETRIMONIUM BROMIDE, FRAGRANCE (PARFUM), FRUCTOOLIGOSACCHARIDES,


WATER (AQUA), PEG-6 CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES, PROPYLENE GLYCOL, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, DISODIUM EDTA, CETRIMONIUM BROMIDE, FRAGRANCE (PARFUM), FRUCTOOLIGOSACCHARIDES,


SODIUM CITRATE , ZINC GLUCONATE, COPPER SULFATE, GINKGO BILOBA EXTRACT, CITRIC ACID,
CUCUMIS SATIVUS (CUCUMBER) FRUIT EXTRACT,


Nejdem vysvetľovať zložky vody Sensibio H2O, jej čas na tomto blogu ešte príde a aj ona dostane svoj priestor, dnes si rozoberieme vodu Sébium H2O.

Voda hrá opäť hlavnú úlohu. Nie je to ani lieh, ani nič, čo by malo pleť zbaviť prirodzenej ochrany a teda neočakávajte, že by vás malo po priložení vatového tampónika niečo štípať. To nie. Ide o pleťovú vodu, ktorá pleť vyčistí, upokojí a naopak, naučí ju brániť sa. Nebude si vytvárať kožný maz ako divá a vás tým pádom nebude mať čo trápiť Aj extrakt z ginkga je neodmysliteľnou zložkou podieľajúcou sa na tomto zázraku.

Glukonát zinku a sulfát medi pôsobia antibakteriálne, čiže ako vidíte, kto chce pomáhať pokožke (tak ako to má Bioderma vo svojom slogane), ten si nájde aj inú cestu, než je využívanie parabénov a liehu v každom jednom prípravku. Zinok má súčasne aj protizápalové účinky a spolu s ginkgom tlmia aj neželané lesknutie sa pokožky, keďže regulujú tvorbu kožného mazu.

Citrát sodný (sodium citrate) nám to viac menej drží celé pohromade. Výraznejšie liečebné účinky mu neboli dokázané. Je to látka spájajúca minerálne zložky s tekutým prostredím roztoku, aby sa od seba neoddeľovali a nezrážali. Ide o úplne neškodnú látku, ktorú denne papáme aj v syroch, takže skutočne sa nemáte čoho báť.

A ešte tam máme klasickú kyselinu citrónovú (citric acid). Niektorí si poviete, že načo by niekto používal takéto látky... Ale ani ona tam nie je zbytočne. Kyselina citrónová je skvelý prírodný konzervačný prostriedok. Keď ju pridáte do bazového sirupu, nepotrebujete už žiadne chemické látky, aby sa vám tento lahodný nápoj nepokazil. Čím viac takejto prírody je v kozmetike, tým menej chémie sa dostane k slovu. Má aj čistiaci a odmasťujúci účinok. Nenadarmo sa ňou čistí striebro a pridáva sa do šampónov na mastné vlasy.

Použitie micelárnej vody som naznačila už v popise technológie. Nalejete ju na vatový tampónik a zotriete všetky nečistoty vždy, keď to považujete za vhodné. Ja si pleť čistím ráno aj večer. Tak sa aj odporúča. Hneď ako ráno vstanem, idem do kúpeľne, vyčistím si pleť. Micelárnu vodu obvykle nechám na sebe odpariť, ale ak nemáte čas, tak pleť len jemne vysušte čistým (naozaj čistým!) uteráčikom a neoplachujte. Ja sa už potom len nakrémujem, nechám krém vsiaknúť a už sa len zmachlím. :-) Večer si pleť vyčistím gélom aj micelárnou vodou. Voda totiž dokáže zmyť nielen celodennú špinu, ale aj vodeodolný mejkap, čiže paráda. Žiadne komplikácie s nejakými dvojfázovými odličovačmi a podobnými vecami, ako kedysi.

Moje hodnotenie výrobku:

Hustota: klasický vodový roztok
Hydratácia: 5, nedá sa povedať, že by moja pleť bola WOW (mastná pleť nikdy nebude taká), ale určite je čistá
Čistiaci účinok: na čierne bodky si netrúfne, ale na mejkap a špinu bohato stačí
Celková spokojnosť: 10 - príjemná vôňa, nedráždi
Cena: 250 ml balenie stojí okolo 12 EUR, 500ml okolo 18 EUR

Pol litra vody vám vystačí na hodne dlhú dobu. Tých 18 EUR vôbec nie je veľa za takú super vecičku. Určite odporúčam. Máte aj vy niečo vyskúšané z rady Sébium? Podeľte sa o svoje skúsenosti.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes