Avéne: čistiaca pleťová voda pre intolerantnú pleť

Neznesiete parabén, farbivá a ani vonné látky a nechcete ani len počuť o vodičkách na čistenie? Je vaša pokožka citlivá a najviac sa podráždi pri umývaní obyčajnou vodou? Túto čistiacu pleťovú vodu môžete používať aj bez toho, aby ste museli svoju pokožku čo i len postrašiť vodou z kohútika, čistí ako micelárna voda, hustá je ako mlieko ale textúru má gélovú a chladivú. 

Zdroj: Heureka.cz
Keď som ju prvý krát videla, ani sa mi nechcelo veriť, že nejde o pleťové mlieko, ale o vodu. Však na obale sa píše, že je to "lotion" a teda človek určite nečaká tekutinu podobnú vode. Ani nie je priehľadná ako čistá voda. Skôr taká mliečne biela a mierne priesvitná ako gél. A hustá. Ani zloženie nenasvedčuje tomu, že by malo ísť o mlieko, aké poznáme všetci. Ak niekto povie MLIEKO, tak logicky budeme hľadať nejaké rozpustené tuky, oleje, aby dostala pokožka svoju výživu a nebola suchá. Ale tu nie je hlavnou podstatou nejaké dodávanie výživy. Voda pre netolerantnú pleť bola špeciálne vyvinutá pre potreby citlivej pokožky a má byť bezpečným riešením pre jej očistenie, upokojenie a navodenie rovnovážneho stavu, aby nebola prehnane reaktívna. 

No pozor, záleží, akú vodu kúpite a kde ju kúpite. Ku mne sa dostala vo výpredaji, kým som bola v zahraničí. Pozerám však, že dnes sú v obchodoch inak vyzerajúce fľaštičky. Tieto sú vyššie a štíhlejšie (ako tá v úvode článku). Moja bola sploštená a trošku nižšia (viď fotografia). 


Objem majú rovnaký - 200ml, ale obsah sa líši. A tu je porovnanie, aby ste vedeli, v čom.



Naša verzia
Zahraničná verzia
Zhodné zložky
AVENE THERMAL SPRING WATER (AVENE AQUA),
CETEARYL ALCOHOL,
CETRIMONIUM BROMIDE,
o-PHENYLPHENOL,
DISODIUM EDTA,
SODIUM CETEARYL SULFATE,
WATER (AQUA)
AVENE THERMAL SPRING WATER (AVENE AQUA),
CETEARYL, ALCOHOL,
CETRIMONIUM BROMIDE,
o-PHENYLPHENOL,
DISODIUM EDTA,
SODIUM CETEARYL SULFATE,
WATER (AQUA)
Odlišné zložky

COCO-GLUCOSIDE,
DIPOTASSIUM PHOSPHATE,
DISODIUM PHOSPHATE,
SERINE,
DECYL GLUCOSIDE,
SODIUM LAURYL SULFATE,
 
Rozpíšme si teda zloženie. CETEARYL ALCOHOL – zahusťuje a stabilizuje hustotu prípravku, CETRIMONIUM BROMIDE nám vodu konzervuje, teda bráni, aby sa v nej množili mikroorganizmy, ktoré by ju ničili a ktoré by súčasne škodili citlivej pokožke. o-PHENYLPHENOL je organická zlúčenina, o ktorej by vám vedeli viac povedať v laboratóriách a v poľnohospodárstve, kde sa používa ako prostriedok proti hubám a plesniam. Jej prítomnosť ma v kozmetike prekvapila, no keď  vidím aj ten ďalší konzervant zvaný DISODIUM EDTA, už mi to dáva väčší zmysel a rozhodne som rada, že výrobca zvolil tieto dva a nie iné látky. Cetearyl sulfát sodný (SODIUM CETEARYL SULFATE) je penič, ale zasa nie taký silný penič, ako bývajú iné. Ani nepostrehnete, že by v prípravku niečo penilo, lebo on tu má viac roboty s čistením než penou.


Glukozidy (COCO-GLUCOSIDE a DECYL GLUCOSIDE) spomínané v obidvoch stĺpcoch sa chemického hľadiska líšia len v spôsobe výroby, teda rozdiel činí druh alkoholu, ktorý zreagoval s glukózou a takto ich vytvoril. Z praktického fyzikálneho hľadiska tam žiadny rozdiel nie je, lebo v roztoku zastávajú rovnakú funkciu majú čistiť pokožku. Ten ďalší sulfát v zahraničnej verzii opäť nič nové pod slnkom. Takže ešte stále nevidíme nejaké podstatnejšie odlišnosti okrem toho, že ten zahraničný preparát má o jeden sulfát viac.

Čo by nás však mohlo zaujímať, sú tie tri látky figurujúce na konci zoznamu výrobku predávaného u nás doma. Sú tam dva fosfáty (DIPOTASSIUM PHOSPHATE, DISODIUM PHOSPHATE). Nech vás to nenaľaká. Samozrejme to nie sú úplne také isté agresívne látky, aké bývajú v čistiacich prípravkoch pre domácnosť. Tieto tu sú iné a samozrejme v maličkých množstvách, lebo majú upravovať pH na takú úroveň, aby bolo čistenie príjemné a bez podráždenia.

A na záver prichádza to najlepšie – serín (SERINE) a to je teda podstatný rozdiel. Serín bude určite hlavnou účinnou látkou, ktorá v tom druhom stĺpci chýba a s ktorou sa mení povaha, respektíve účinnosť celého prípravku. Každému je známe slovo „proteín“ a vieme, že telo proteíny potrebuje. Tieto proteíny sa skladajú z aminokyselín, medzi ktorými je i serín - hlavná zložka bielkoviny, ktorá vytvára napr. vlákna hodvábu a ďalej pokračovať nemusím. Stačilo spomenúť hodváb a už tušíte, čo má serín robiť s citlivou pokožkou. Má byť hladká, pevná a jemná, ako ej ten hodváb. A tu mi už dochádza, že som sa, ľudovo povedané, obabrala. Doma som mala roztok bez serínu, ktorý asi nebol iný preto, že bol zahraničný, ale skôr to bola stará verzia, ktorú neskôr Avéne upgradovalo na túto novú a lepšiu.

Moje dojmy z používania vody: 
Voda čistí jemne a príjemne chladí. Ten chladivý pocit je Boží, ako by povedala moja kamarátka zo susedného Česka. Keď ma vlani počas leta trošku pripieklo a na chvíľku som musela odložiť svoje micelárne vody, bola som celá šťastná, že ju mám. Micelárna voda síce nedráždi, ale býva konzervovaná viac, preto bola táto voda lepším riešením. Tým, že je taká hustá, sa nezliala po pokožke tak rýchlo ako vodové prípravky a vydržala dlhšie chladiť. To bolo niečo úžasné sa ňou celá ponatierať. 

Ak idete čistiť pleť, natrite tvár vatovým tampónom. Pri upokojovaní podráždenej pleti môžete použiť pokojne končeky prstov. Potom urobte jemnú masáž krúživým pohybom a kde vám ostane trošku toho gélu, tam ho zotrite vatičkou. Neoplachujte vodou z kohútika. Radšej sa nastriekajte termálnou vodou Avéne v spreji a úľavu i sviežosť máte zaručenú.

Moje hodnotenie:

Textúra: hustá a gélová s jemne mliečnou farbou
Hydratácia: 5 (úplne evidentná)
Vôňa: žiadna, čo je v tomto prípade maximálne žiadúce
Celková spokojnosť: u mňa asi 9, lebo až tak dobre nečistí, no pre extrémne citlivú pleť by mala byť vynikajúca
Cena: 14 - 16 EUR za 200ml


celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCA
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
čistiaca schopnosť
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
vôňa (bez vône - žiadúce)
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Nehovorím, že moja voda v starej verzii bola zlá. Ja by som túto situáciu vysvetlila inak. To je prípad, ako keby ste si kúpili bylinkový čaj a hneď, ako by ste odišli od pokladne, sponzor by doniesol poriadnu fľašu medu grátis a každý ďalší čaj by obchod predával s medom. :-) Nič zlého, čaj vám bude chutiť tak či tak, akurát sa pripravíte o jeden zmyslový pôžitok grátis v cene čaju.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. úplne cítim to osvieženie a upokojenie podráždenej pokožky :)... škoda tej ceny...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mne vobec nevyhovuje. Plet ma po nej stipala. Asi ta parfumacia :-/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes