Prírodné maškrty vo svete chémie

Pochutnajte si a oslaďte si život a to všetko bez jediného aditíva. Pán Bukovský by mi za tento článok síce nepoďakoval, ale i on by istotne súhlasil, že pár "gumených" (rozumejme želatínových) medvedíkov určite nepošle vaše chudnutie do hája zeleného. Len sa nevrhnite na to vrecúško ako trojhlavý drak a nezjedzte ich všetky hneď. Pri tipe, ktorý vám dnes dám, to platí dvojnásobne. Tieto cukríky sa predávajú vo veľkom balení. :-)


Dôvodov, prečo telo potrebuje cukor a prečo by sme mu ho raz za čas mohli dať v práve takejto podobe, je viac. Potešíte nielen svoj mozog, ktorý už bez tej sladkej drogy ani poriadne nevie fungovať, ale i telo. To si zo želatíny vytvorí pevnejšie nechty a rýchlejšie regeneruje kĺby (mám to odskúšané odskúšané na sebe). Aj zubári zhodne tvrdia, že tie želatínové sú pre zuby rozhodne lepšie, než keby sme mali v ústach omieľať cukríky plné cukru, či ešte horšie, cukríky lepiace sa na zuby (napr. karamelky).

Nedávno mame brat zahlásil mame pri nákupoch, že sa jej čuduje, že kupuje cukríky, keď sú plné "Éčok" a mňa to zaujalo. Sú skutočne cukríky plné aditív? Nuž nie všetky. Napríklad práve tieto nie a tu sú dôkazy.


Reč je u cukríkoch, od ktorých by ste to zrejme nečakali. Sú lacné, predáva ich reťazec Lidl a určite ste ich podľa fotografie spoznali. Zoženiete ich v rozumných akciach za cca 0,35 EUR na 100g (niektoré aj lacnejšie) a ani bez akcie nie sú dáke predražené. Keď si kúpite jedno vrecúško, máte zásobu na dlhú dobu. Ale aby som netárala do vetra, posvieťme si na to zloženie.

Kyslé želé cukríky (v tvare akýchsi dvojfarebných vlnoviek)

Glukózový sirup a cukor sú základom, ktorý cukrovinku ochucuje sladkou chuťou. No... dvakrát diétna zrejme nebude, keď sú tieto dve veci na prvom mieste, čo značí, že tvoria najväčší podiel. Ďalej vidím modifikovaný zemiakový škrob, ktorý sa väčšinou používa skôr v cukrových rozpadavých cukríkoch typu dražé. Je to spojivo, ktoré by malo cukrík držať pokope, ale práve tieto drží želatína. Domnievam sa, že bol použitý na lepšie uchytenie zrniečok kyseliny na povrchu a na zmiernenie tej silnej kyslej chuti a to zrejme urobil aj rastlinný tuk a koncentrát z rias (Spirulina), ktorý je mimochodom veľmi zdravý. Cukrík sa obalil jemnou vrstvou tuku a potom sa vyváľal v zmesi kyseliny so škrobom a Spirulinou (ktorá je tiež svojim spôsobom polysacharid). O želatíne diskutovať netreba. Tá z cukríkov robí jeden celok a vytvára objem.

Ako chuťové látky činiace cukríky kyslými výrobca zvolil tri prírodné kyseliny - kyselinu citrónovú, mliečnu a jablčnú. Kyselina mliečna a citrónová bude asi vo vnútri. To, čo cítime navonok, ako prvotnú kyslosť, bude kyselina jablčná. Tá nie je taká ostrá ako citrónová. Ale možno tam dali aj trošku z tej citrónovej. Však keď kyslé, tak kyslé...


Vo všetkých cukríkoch, vrátane týchto, má byť použitá prírodná aróma. Výrobca neuvádza, aká. Zrejme si chce uchrániť výrobné tajomstvo a nechce, aby niekto kopíroval chute a vône, no keď sa pozerám na zvyšné zložky, silno pochybujem, že by práve táto aróma bola syntetická. Niekto by si šiel dať robotu, aby nepoužíval nič chemické, celé zloženie pracne skombinuje a potom pridá chémiu? Dosť nepravdepodobné.

No a nakoniec farbičky. Čierne ríbezle s reďkovkami vytvárajú červenú, mrkva so sladkými zemiakmi oranžovú. So zelenou a žltou jasno nemám, lebo tieto prírodné farbivá sú v kyslom prostredí nevyspytateľné. Ale aj tieto sú prírodné, lebo ide o požlť farbiarsky (čo je bylinka), špenát, jablko, kurkuma a žihľava.

Penové cukríky s broskyňovou a jablkovou príchuťou (kyslé krúžky)

Ich základ je rovnaký, ako u vyššie spomínaných cukríkov, akurát bol pridaný sorbitol - dodatočné sladidlo. Je tu aj zvlhčovadlo, lebo práve tieto cukríky majú byť mäkké a tak ich bolo treba trošku zvláčniť. Nepíše sa síce, o aké zvlhčovadlo ide, ale drvivá väčšina výrobcov používa glycerol.


Oranžovo-žlté broskyňové cukríky zafarbila baza čierna, čierne ríbezle, mrkva, kurkuma, citrón, požlť farbiarsky a paprika. Príchuť im dala prírodná aróma zmiešaná s koncentrátom z broskyňovej šťavy.


Príchuť jablkovú urobil koncentrát z jablčnej šťavy. Aká alchýmia, že? Na zafarbenie bola použitá kurkuma a požlť farbiarsky, ale výrobca si pomohol aj riasami nezbavenými chlorofylu (zelené prírodné farbivo), ktoré sú prirodzene zelené. Oba druhy sú kyslé (kyslejšie sú však tieto jablkové) a to má na svedomí kyselina citrónová.

Želé medvedíky (alebo gumové, ak chcete)

Aj základ týchto cukríkov je rovnaký ako u predošlých, len nie sú také kyslé. Novinkou sú protihrudkujúce látky, čo sú látky, ktoré bránia cukríkom deformovať sa a lepiť sa na seba. Spolu s olejom tiež urobili na povrchu medvedíkov lesk.


Tieto pokojne dajte aj ľuďom, ktorých často páli záha. Síce sú tvrdšie, ale nemajú toľko kyseliny, takže neprekyslia žalúdok. V tomto vrecúšku sú medvedíky v jemnej ružovej farbe, ktorú im zrejme dodalo hrozno a ja osobne mám tieto cukríky najradšej (spolu s jablkovými krúžkami).

Týmto nechcem robiť reklamu reťazcu. Len som vám chcela na konkrétnych príkladoch ukázať, že nie všetko musí byť chémia. Podobne by mali mať na tom aj želé cukríky Nimm 2, kde výrobca sľubuje zloženie bez chemických konzervantov. Táto informácia o zložení sa dá overiť aj priamo na stránkach spoločnosti Storck.

Nemilo ma prekvapila česká verzia stránok Haribo. Zatiaľ čo americká verzia uvádza celý zoznam ingrediencií, česká má na tom istom mieste len odsek "Nutriční informace", kde sú uvedené len niektoré pomocné látky. Výrobca na českej verzii webu píše, že želatínové cukríky sú farbené zmesami ovocných štiav. Na americkej stránke je video a tam sa už hovorí o ovocných farbivách, zeleninových koncentrátoch, arómach a kyseline citrónovej. V rýchlosti som prezrela Top 10 produktov. U niektorých je jednoznačné, že budú čisto prírodné, avšak inde sa uvádzajú klasické farbivá, ktoré s prírodou nemajú nič spoločné, takže tu to uľahčené nemáme. Treba pozerať obal, aby bolo jasné, čo kupujeme.

Záhadou je opradená aj značka cukríkov Jojo. Oficiálna stránka www.jojo.sk uvádza len nutričné hodnoty a Nestlé ako výrobca garantuje farbivá získané výhradne z ovocných štiav. Spotrebitelia však na stránkach http://www.biospotrebitel.sk v súťaži zameranej na hľadanie "éčiek" uviedli niekoľko výrobkov, ktoré obsahovali farbivá. Ja som mala nedávno jedny, kde farbivá neboli (tuším to boli kyslé rybky, ale istá si tým nie som). Nestlé odporúča preto sledovať obal a hľadať na ňom biely pruh so zeleným symbolom v tvare kruhu, ktorý pretína zelená fajočka a čítať, čo sa tam píše. Pruh sa údajne nachádza v ľavom hornom rohu. Takto by ste sa nemali pomýliť.

Viac značiek vyrábajúcich želatínové cukríky ma už nenapadlo, až taký gurmán nie som. :-) Dúfam, že sa na mňa pre to nenahneváte. Pevne verím, že vám tento môj článok aspoň trošku pomohol a minimálne otvoril oči.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes