Bioderma: Sensibio Forte krém a Sensibio DS+ Moussant

Tak som zasa späť pri vás a pri svojom písaní. Niektoré z vás si už všimli, že tomuto blogu istú dobu chýbalo to najpodstatnejšie - stále nové články. Príčinu som spomínala - bola to alergia a nebolo mi jasné, čo konkrétne mi ju spôsobuje. Výrobky, ktoré som mohla v tom čase používať, by som porátala na prstoch jednej ruky. A o niektorých z nich dnes bude tento článok.

Upokojím vás, že kozmetika nebola príčinou mojich problémov. Problémy začali už na jeseň, keď som odchádzala z predošlej práce. Najskôr som ich pripisovala stresu, neskôr som ich spájala s boľavými nohami (kŕčové žily a silná bolesť kolena, o ktorom som myslela, že v ňom bude asi bude bežať nejaký zápalový proces) a na Vianoce mi už absolútne nič nedávalo zmysel. Však stres bol preč, koleno sa liečilo a pokožka stále ako v ohni. Dva či tri dni bola moja pokožka relatívne pokojná a potom odrazu také červené fľaky, že som sa škriabala až poza uši. Odpoveď prišla náhodou. Až sa dojedli niektoré vianočné zákusky, respektíve až som si začala niektoré odopierať, všetko prestalo. Áno, som alergická na oriešky, ktorými si už od jesene zvyknem ochucovať nátierky a ktoré boli v drvivej väčšine cukroviniek, ktoré som na sviatky napiekla. :-)

Nejakým zázrakom sa mi nespravili ekzémy. Moja pleť bola zo začiatku samá vyrážka a škvrna. Potom poriadne podráždená, trošku suchá a miestami rozškriabaná s mokvavými ranami, takže moja kozmetika s vonnými látkami si musela urobiť krátku dovolenku. Priestor dostala kozmetika z rady Sensibio, ktorá neobsahuje žiadne parfémy.

Sensibio DS+ Moussant

Keď si človek prečíta zloženie, na začiatku sa gél v ničom nelíši od iných sprchovacích gélov. Základ je rovnaký - peniče, detergenty, glycerín, voda..., no odlišným ho robí práve to, že neobsahuje žiadny parfum a samozrejme sú v ňom aj nejaké tie cenné látky.

Tieto ingrediencie zo skupiny sacharidov už dobre poznáme: MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES. Pôsobia ako prírodné stabilizátory - antioxidanty a a výživa pre pleť. Zbytočne to opakovať. Pozornosť radšej venujme kyseline mliečnej (LACTIC ACID), ktorá na zozname figuruje skôr pri konci, teda jej podiel nebude vysoký. Prečo je tento fakt až taký dôležitý? O kyseline mliečnej by sme mali vedieť, že pôsobí exfoliačne. Pozor, nemýľte si exfoliátory s pílingom, lebo píling funguje na princípe mechanického obrusovania odumretých buniek z povrchu pokožky, zatiaľ čo exfoliátor pôsobí chemicky - rozpúšťaním týchto vrstiev. Veda káže nepoužívať prípravky s kyselinou mliečnou viac ako 2 - 3x do týždňa, no to by malo platiť len u vyšších koncentrácií. V nižších množstvách kyselina mliečna pomáha hydratovať a zvláčňovať pokožku. Upravuje tiež pH. A tak to má zrejme vymyslené aj tento moussant, lebo hydratácia je presne tým, čo vysušená a podráždená pokožka potrebuje, aby sa stala hebkou a hladkou ako bola predtým.

PIROCTONE OLAMINE, CLIMBAZOLE (čítajte piroktonolamín a klimbazol) poznáme z iných prípravkov. Ide o látky patriacu do skupiny antibakteriálne a proti plesniam pôsobiacich liečív a väčšinou sa vyskytujú v šampónoch. Viem, že alergia nemá s plesňami nič spoločného, avšak veľa krát si alergici tak rozdriapu pokožku, že je takáto pleť oveľa náchylná na uchytenie zárodkov plesní a to vedie až k zápalovým procesom, pri ktorých sa kvasinky premnožia a spôsobujú lupiny i hrozitánske svrbenie. Tieto dve látky teda pôsobia preventívne, no s najväčšou pravdepodobnosťou ich tu máme dosadené aj ako liečebné, lebo dosť silno pochybujem, že by sa nejaký alergik neškriabal. Ja sa teraz tak driapem na hlave, že by ste neverili. A to to sa len pokúšam napísať článok o takýchto stavoch. :-)

SODIUM LAUROYL OAT AMINO ACIDS - táto látka vyzerá podľa názvu strašne komplikovane, ale v skutočnosti ide o jemný penič so zvláčňujúcimi účinkami. Získava sa z kokosového oleja a aminokyselín získaných z ovsa v reakcii so sodnou soľou a bráni vysýchaniu kože. Najviac prípravkov na ekzémy a rôzne stavy podráždenia pleti sa vyrába práve z ovsených vločiek alebo ovsených otrúb ako takých, lebo sa o vie, že tieto výťažky výborne regenerujú pleť a zmierňujú svrbenie i suchosť.

Moje dojmy z používania gélu:

Tento penivý gél sa používa ako klasický sprchovací gél. Nanesie sa na mokrú pokožku, napení sa a potom ho zmyjete. Je to jemný čistiaci gél na celé telo, ale i tvár, lebo neobsahuje žiadnu vôňu. Gél mierne pení, takže by sa dal v čase potreby použiť aj na holenie. Asi vám to pôjde trošku horšie než s klasickou penou na holenie, ale keď už máte na ruke vyrážky, komu by sa chcelo riskovať s klasickými parfémovanými výrobkami? Mne teda nie. Je však tuhší, než by som čakala. Ak si s ním máte oholiť nohy či podpazušie, chce to potrieť ho v dlani s troškou vody a až potom vzniká pena. Kým je hustým gélom, žiletka po ňom dobre nekĺže. Kým som bola červená ako rak, radšej som neskúšala peniť ho na pokožke, ale som ho zmiešavala s vodou a penila už v dlaniach. Skúsila som ho použiť aj na pokožku vlasov, pomohlo to na to príšerné svrbenie, lebo vyrážky som mala nielen na tvári, ale i vo vlasoch, na chrbte a rukách.


Moje hodnotenie:

Textúra: hustejší gél (kvôli tej vysokej citlivosti by mohol byť aj redší veru)
Hydratácia: 4
Čistiaci účinok: 4 - nie výborný, ale celkom dobrý
Vôňa: žiadna a to je dobrá vlastnosť pre tento typ gélu
Celková spokojnosť: 9
Cena: odporúčaná cena je 14,49 EUR za 200ml

celkové hodnotenie - slovom

VÝBORNÝ

obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
hydratácia vs. výživa
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
zmývateľnosť vs. čistenie
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
vôňa (žiadna = výhoda)
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg

Sensibio Forte krém

je prípravok na dennú doplnkovú starostlivosť. Čakali by ste podobné zloženie, no pleť očistenú už máme (teda aspoň dúfam, že by nikoho nenapadlo natierať krémom neočistenú pleť a pečatiť si dobrovoľne v póroch nečistoty). Pokožka je tiež hydratovaná a svrbenie už pomaly ustáva. Teraz čaká to najdôležitejšie - zahojenie a vytvorenie na poškodenej pokožke efektu akejsi druhej "umelej kože", ktorá citlivú pleť ochráni, zatiaľ čo sa bude pomaly zotavovať.

Na podporu uzdravovania a prirodzených obranných mechanizmov kože poslúži výťažok zo zlatej riasy (LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT), ktorá je známa v celej rade Sensibio a vlastne ju nájdete aj v takmer celej kozmetike od Biodermy. Riasa napomáha liečiť pleť svojpomocne a nie len slepým prijímaním všetkého potrebného v štýle: "Daj mi lieky, staraj sa o mňa a ja sa len nechám hýčkať". Písala som o nej tu. K dobrému hojeniu poškodeného tkaniva prispieva alantoín (ALLANTOIN) a vitamín E v upravenej fotostabilnej - slnečnému svetlu odolnej - forme (TOCOPHEROL ACETATE). Ochrane pred vonkajšími vplyvmi napomáha aj včelí vosk (BEESWAX - CERA ALBA). Neodporúčam však jeho dlhodobé používanie. Je to krém typu "keby niečo" obsahujúci zložky, ktoré sa nevstrebávajú, čiže žiadne rastlinné oleje, ale olej minerálny (parafín), ktorý je z hľadiska vyvolávania ďalších reakcií pokožky najmenej problémovým. V podstate nepoznám človeka, ktorému by spôsobil alergiu. 

Dojmy z používania

Krém sa nazýva prívlastkom FORTE, čo v preklade znamená silný. Použite ho 2 - 3x denne podľa potreby, ale len do vymiznutia príznakov. Čiže ak máte kozmetický problém súvisiaci s podráždením pleti (spáli vás slnko, podráždili ste si pleť chémiou, mechanicky, alebo ste práve absolvovali nejaký estetický zákrok), nasadíte lekárom odporúčanú / vhodnú liečbu, zotavenie urýchlite týmto krémom a potom plynule prejdete na to, čo bežne používate, alebo čo cítite, že potrebujete. Jeho textúra je chladivá a na dotyk príjemná, no podobne ako gél, aj tento možno mohol byť aj trošku redší a ľahší. Krém je inak bez vône, čo je plus. Parfém je to posledné, čo podráždená pleť potrebuje, takže za toto mu dávam maximum bodov. Bodíky beriem za hydratáciu. Čakala by som viac gélovú, než krémovú textúru a viac vody v ňom, ale vcelku som s ním bola dosť spokojná. Viac napovedia fotografie.
Ako dopadla moja liečba? Teraz mi po tom podráždení ostala trošku mastnejšia pleť a robia sa mi čierne bodky (to sa mne stáva), ale je to rozhodne lepšie, než to bolo predtým. Časť procesu od zahojenia mokvavých rozškriabaných partií dokumentujú fotografie. 

Takto nejako som vyzerala, keď sa tie najhoršie škrabance a vyrážky začali zaťahovať. Pleť bola v daných miestach mierne suchá, na zvyšku mala bližšie k zmiešanej.

Takto moja pokožka vyzerala počas sviatkov
Po nasadení Sensibio Forte a Sensibio DS+ Moussant sa reaktívnosť pleti oslabila, červeň ostala stlmená a svrbenie ustúpilo. Začalo sa hojenie.


Pokožka je menej červená, no fľaky ešte sú
Začiatkom januára mi už ostalo len pár červených rozškriabaných miest na tvári, krku a rukách, ktoré sa pekne hojili. Na podporu hojenia som pod krém Sensibio Forte nasadila Matriciane Sérum, s ktorým niekde v polovici mesiaca konečne všetko zmizlo. Fľaky sú takmer úplne preč. Ostali len tie drsnejšie miesta (pod kútikom pery a nad hornou perou), kde ešte trošku vidno pozostatky po škriabaní.

Len zopár drsných partií
Po vymiznutí podráždenia mi už nebolo treba taký silný krém a prešla som na svoj obľúbený Sensibio AR krém, o ktorom som písala tu. V čase potreby červené škvrny prekryl Sensibio AR BB krém. 

Moje hodnotenie krému Sensibio Forte:

Textúra: stredne tuhá, krémová, mierne chladivá, mohol byť trošku ľahší
Hydratácia: 3
Výživa pleti: 5
Vôňa: neutrálna, tak by to malo pri liečebných krémoch byť
Celková spokojnosť: 9
Cena: odporúčaná cena je cca 18 za 40 ml



celkové hodnotenie - slovom

VÝBORNÝ

obal / prezentácia výrobku
zloženie
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia pleti
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
výživa pleti
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
vôňa (žiadna = výhoda)
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg

Dnes si pleť pamätá tieto peripetie len vďaka čiernym bodkám a zvýšenej tvorbe mazu, s ktorým si však poradí micelárna voda Sébium. Práve tiež začínam testovať novinku - Sébium masku a tá by mohla pomôcť aj na tie bodky. Mám dôvod veriť, že moja pleť bude už čoskoro v pôvodnom stave. Síce s tradične červeným frňákom, ale relatívne bezproblémová. :-)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes