Odličovanie: ako to nespackať

Čítajte a dozviete sa niečo, čo vás možno šokuje. Veľa žien sa s najväčšou pravdepodobnosťou doteraz odličovalo nesprávne. Možno vám to vaša mama ani stará mama nikdy nepovedali, ale viem minimálne o desiatich chybách, ktorých sa priemerná žena dopúšťa každý deň a týmto pácha na svojej pleti neskutočné zločiny. To chce nápravu. Zmeňte svoje návyky a uchovajte si svoju krásu čo najdlhšie.



Začíname očami, lebo poznám len málo žien, ktoré by každý deň nepoužili minimálne riasenku. A ako vieme, riasenky niekedy vedia držať prekliato dobre a my potom s nimi bojujeme, bojujeme... No neuvedomujeme si, že čo pokožke spravíme zlého v mladosti, to nám ona oplatí na staré kolená. Áno, robíme to zle.

1. Niekedy na oči používame čistiaci gél

Nepodarilo sa vám odlíčiť na prvý šup? Stále sú riasy tvrdé a cítite z nich tie nánosy riasenky? Na čistiaci gél na tvár zabudnite. Pokiaľ sa na ňom nepíše, že je určený i na oči, v žiadnom prípade sa ním neodličujte celá. Čistiace gély obsahujú peniče a zásadité látky, ktoré na jemnú pokožku pôsobia ako brúsny papier. Zbavujú ju prirodzenej ochrany, driapu ju a vyvolávajú podráždenie.

2. Oči si odličujeme krúživým pohybom tampónu

Už počujem tie námietky: "Ale veď to inak nejde dolu", "Bez toho mi ostávajú na vankúši žmolky". Ja hovorím, že áno, je to celkom možné, pretože celkom isto používate nesprávny odličovač na svoj typ riasenky. Môžete mať vodeodolnú riasenku, alebo skrátka aj celkom obyčajný, no dobre držiaci kúsok. Na také riasenky je lepší dvojfázový odličovač alebo prípravok typu micelárnej vody, kde sa píše, že si poradí aj s vodeodolným mejkapom. Správne sa čistia oči tak, že navlhčíme tampónik odličovačom, priložíme ho k očiam, pridržíme (na 10 - 15 sekúnd) a potom jemným poťahovaním smedom k vonkajším kútikom odstránime líčenie. Nikdy tampónom nekrúžime, lebo tým si akurát koledujeme o vrásky a podráždenie jemnej pokožky okolo očí.

3. Šetríme odličovačom a tampónmi

Ak máte správnu riasenku, správny odličovač a napriek tomu to odličovanie akosi nejde, potom ho možno dávate na tampónik primálo. Nehovorím, že ho máte obliať tak, že z neho bude kvapkať, ale suchý by ostať nemal. Pár kvapiek nestačí. A určite nie je dobrý nápad si na druhý deň čistiť mejkap tým istým tampónikom. Aj keď z druhej strany vyzerá čistý, je v ňom plno špiny i baktérií z predošlého líčenia. Ťažko vyčistíte oči tým, čo samotné nie je čisté.

Takže oči by sme už mali čisté, ideme si umyť tvár a to sú ďalšie chyby, ktoré by sa nám mohli raz nepekne vypomstiť. Aj pri umývaní tváre robia ženy niekoľko chýb a niektoré sú také banálne, až hrôza.

4. Neumývame ruky pred umývaním tváre gélom

Napadne vás umyť si najskôr ruky a až potom gélovať a mydliť tvár? Spoliehate sa, že váš gél je čistiaci a okrem tváre vyčistí aj ruky? Tak to si myslíte zle. Špina na rukách je úplne inej povahy ako špina na tvári a je mnohonásobne horšia. Však čo my denne chytáme tými svojimi rukami? A väčšinu z toho zanesiete aj do pokožky, ktorú idete čistiť. Preto pred každým čistením by ste si mali v prvom rade poriadne umyť ruky. Nech je ten váš gél akokoľvek dobrý.

5. Nerešpektujeme pokožku a dávame jej príliš teplú/príliš studenú vodu

Niekto si tvár umýva doslova vriacou vodou a príde z kúpeľne červený ako rak. A niekto ani nepoužíva takú, no stále je jeho voda moc teplá. Je síce pravda, že chladnou vodou kožný maz nezmyjete, no nič sa nemá preháňať. Ideálny je kompromis. Ak je pokožka chladná (Vata, Kapha), môžete jej dopriať aj teplejšiu vodu, ale nie žiadny extrém. Ani omrzliny nebudete predsa polievať vriacou vodou. Dajte jej takú vodu, ako nalievate do vaničky bábätku. Nie teplejšiu. Citlivá pokožka (Pitta) neznáša výkyvy teplôt a ona sama je dosť teplá. Takú ani radšej nečistite vodou z vodovodu, lebo obsahuje minerály a teda je tvrdá. Na citlivú pokožku je najlepšia micelárna voda obyčajnej izbovej teploty. Viac o potrebách nájdete v článku Ajurvéda a zdravá pokožka.

6. Nepoužívame správne "čističe"

Tento zlozvyk máme taktiež už strašne dlho a môže súvisieť aj s tým, prečo sa nám tá pokožka stále mstí. Robí sa na nej akné, alebo naopak vysýcha. A to je tá jej pomsta. Vy si myslíte, že ak ten gél nepení a necítite po ňom stiahnuté póry, potom vám nevyčistí pokožku poriadne, ale napríklad toto citlivá pleť nepotrebuje vôbec. Ona je tenká a všetko agresívne znižuje jej obranyschopnosť. Veľa gélov obsahuje alkohol a ten pokožku vysušuje, no napriek tomu ich používajú ženy, ktoré majú na lícach i čele úplne suchú pleť. Ľudia s akné si kupujú to isté a niekedy aj koncentrovanejšie veci. Ich mastná pleť sa drasticky odmastí a na obranu si začne tvoriť ešte viac mazu. A problém je späť. Preto vždy hľaďte, čo sa píše na prípravku. Vždy si zvoľte taký, ktorý je pre váš typ pleti.

7. Nerešpektujeme vek, ale ostávate pri rokmi osvedčených kúskoch

Máte dlhoročné skúsenosti s niektorými produktami a nemienite urobiť žiadnu zmenu? Chyba. Nebudete mať vždy 20 a ani vaša pleť nie. Ak si stále v skrinke držíte gél, ktorý ste používali aj v čase, keď ste mali 15 rokov, dajte ho dcére alebo neteri. Vy si kúpte niečo, čo lepšie plní požiadavky vašej pleti.

8. Utierame si tvár do osušky, alebo ešte horšie, do uterákov

Už sme odlíčili riasenku, vymydlili tvár gélom, spláchli a teraz si ju potrebujeme utrieť. Máte zvláštny uteráčik? To je fajn. Ale dali ste ho po prvom použití poriadne vysušiť, alebo ste ho len prevesili na háčik, že on vyschne aj sám? Alebo ani nemáte žiadny uteráčik a tvár si sušíte osuškou? Oboje je chyba, pokiaľ tá osuška nie je z tenkej bavlny a rýchloschnúca. Keď si utriete tvár do tkaniny, ostane mokrá a bude rajom pre baktérie, ktoré tiež prinesiete tak trošku aj z vlastnej zbierky. Ak si takúto zbierku baktérií z tváre, alebo ešte horšie, z celého cela, aplikujete na vyčistenú pokožku, potom ste ju nemuseli čistiť vôbec a výsledok bude rovnaký.

9. Nepoužívame správne tonikum

Máte osemnásť a na tvári ani jedinú vyrážku? Načo by vám potom bolo tonikum? Toniká sú dodatočné kompenzácie. Adstringentné toniká sťahujú príliš rozšírené póry, tlmia nadprodukciu mazu a pripravia pokožku na nános liečebného krému, resp. krému, ktorý bežne používate. Tie ďalšie toniká robia pravý opak. Póry rozširujú a umožnia tak lepšie vstrebanie toho, čo po toniku použijete. Urobia to, že dodajú pokožke správnu farbu a tú osemnástky väčšinou nepotrebujú. Keď si navyše dáte adstringentné tonikum na normálnu pleť, potom robíte dosť zlú vec. Možno poporíte prekrvenie a vženiete si trošku červene to tváre, ale pokožku tiež priveľmi vysušujete. Správne tonikum dodá pleti výživu, farbu, pekný lesk, no bez zbytočných extrémov. Tonikum potrebuje pleť, ktorá sa stáva zašednutou, farebne fádnou a naoko nezdravou. To znamená, že vám ho stačí začať používať od 25 rokov. Ak však pracujete v klimatizovanej a v zime silno vykurovanej kancelárii, tak aj skôr. Však sa pozrite do zrkadla pri dobrom svetle a poznáte, či vám ho treba.

10. Nepoužívame píling

Že načo si máte dráždiť pleť pílingom? A kto povedal, že každý píling dráždi? Tých druhov je neúrekom a na svojom blogu Awards4beauty chystám aj malé porovnanie, ako dôkaz. Pokožka sa potrebuje zbavovať nánosov odumretých buniek a treba jej s tým pomôcť. Tejto téme som sa na tomto blogu už venovala. Odumretých buniek sa môžete zbaviť aj exfoliátorom, ale na tie pozor. Nemali by sa používať príliš často. Ja odporúčam tak maximálne raz za jeden či dva týždne. To úplne stačí. Píling si môžete urobiť aj častejšie, ale čím častejšie, tým jemnejšie zrnká musí mať. Nič sa nemá preháňať. Do pozornosti dávam tieto články:

To je asi všetko, čo ma k nesprávnym postupom napadlo. Pokiaľ by ste vedeli prispieť nejakými ďalšími chybami, ktorých sa dopúšťame, budem rada, ak zanecháte odkaz v diskusii. Každá z nás chce byť krásna.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes