Refan: Aromatherapy mydlo proti starnutiu

Už ste niekedy mali telový peeling, špongiu a mydlo v jednom? Ja práve jednu takú vecičku skúšam. Je z Bulharka, vyrába sa v Bulharsku a dostala som sa k nej cez svoju známu, ktorá mi toto čudo prečudesné doniesla z dovolenky. Mydlo vyzerá krásne a je krásne zabalené. Ako nejaký zákusok.


Celé mydlo je zabalené vo fólii, ktorú po obvode obopína kartónový prebal a ten je navrchu previazaný hrubým a krátkym povrazom, ktorý je z oboch strán zauzlený. Ozaj štýlovo vymyslené balenie lákajúce zákazníčky už na prvý pohľad. Keď si privoniate, odhalíte, že ako pekne vyzerá, tak pekne aj vonia. Človek si povie, že je to dokonalý darček, alebo to môže byť aj pekný aj suvenír z dovolenky. A nebojte, prečítate si o ňom dosť. Ak pravda ovládate angličtinu. Myslelo sa aj na turistov a vývoz, lebo z jednej strany má mydlo popis v azbuke a z druhej strane v latinke po anglicky.


Zloženie

Už som začínala byť nervózna, keď som zbadala tú azbuku. Bulharčinu si prečítať viem, ale asi by som si netrúfla prekladať ingrediencie. Takže ma veľmi potešilo, že zloženie je (našťastie) celé v latinke a písané je v medzinárodnom štandarde pre INCI, nie miestnými pojmami. Však si predstavte, že by som šla vyrábať bylinkovú pleťovú vodu a ingrediencie ponechala v slovenčine. Cudzincom by nič nenapovedalo, že je v ňom trebárs nechtík, ktorý oni poznajú pod pojmom CALENDULA a naši českí susedia by si nad tým tiež lámali hlavu, lebo u nich je to měsíček. Takže s týmito medzinárodne používanými pojmami výrobca nemal čo pokaziť. Je mi jasné, že mydlo obsahuje éterické oleje: biely santal (SANTALUM  ALBUM OIL), vetiver (VETIVERIA ZIZANOIDES OIL), škoricový olej (CINNAMOMUM CASSIA OIL) a pomarančový olej (CITRUS AURANTIUM DULCIS OIL). Ten posledný ale cítim najmenej. Najviac prerážajú santal s vetiverom, potom trošku zavonia škorica a ten pomaranč ostane v zmysloch až po tom, ako sa spamätáte z toho zvyšku vôní. Vôňa mydla je po ňom trošku sladká, ale to je asi tak všetko, no nie že by mi to vadilo. Úprimne, ako som tu pár krát naznačila, citrusy ma až tak neberú, pokiaľ ich nemám zmiešané s čokoládou alebo niečím fakt sladkým (ako napríklad vanilka).

Škorica a pomaranč sú typické vône pôsobiace relaxačne. Sú orientálne, pripomínajú Vianoce a teplo domova. A to teplo nie je len taká náhoda. Tieto oleje aj skutočne prehrievajú. Dobre prekrvujú pokožku, oživujú jej farbu a tiež ju spevňujú, čím bránia tvorbe vrások. Aj preto sa na obale píše o tomto mydle ako o bojovníkovi so starnutím.

Santal a vetiver pôsobia na ďalšie prejavy pleti, ktorá trpí vekom. Tieto zložky skôr upokojujú a majú účinok proti zápalom. Regenerujú, zvláčňujú a hodia sa aj pre suchšie typy pleti, ktorá ženám so zrelou pokožkou nie je cudzia. Tieto dve korenisté vône (vetiver sa už možno viac blíži k tým citrusom) prebúdzajú pocity istoty, tlmia depresie, i bolesti kĺbov. 

Okrem olejov tu máme už len pomocné látky. Stearát sodný (SODIUM STEARATE) je používaný ako premasťovadlo a lubrikant, namiesto oleja. Tvorí najväčší podiel. Myristát  sodný (SODIUM MYRISTATE) nazývame "peničom" a čistí povrch pokožky. Na čo je voda a glycerín, to je jasné, ale potom tam je ešte kyselina získavaná z dužiny kokosových orechov (COCONUT ACID) a tú ja veru nepoznám zatiaľ zo žiadnej kozmetiky. Myslela som, že ju viac používa potravinársky priemysel, ale ona sa dáva práve do mydiel, ktoré sú mastnejšie a kde by hrozilo, že bude mydlo nechávať na pokožke priveľa mastnoty. A také ja nepoužívam, preto som to doteraz nevedela, ale už viem. Takže trik dobrého a akurátne mastného olejového mydla spočíva v tom, že tie zásadité látky majú dobre zreagovať s olejmi. Aby bolo to mydlo také fajnové na dotyk a nie po namočení mazľavé ako nejaký magľajz, k tomu sa pridáva táto kyselina. Má tomu dať nejakú konzistenciu. No a potom tam máme ešte lauryl sulfát sodný (SODIUM LAURYL SULFATE) a citrát sodný (SODIUM CITRATE). To sú také čističe. Umožnia vode dobre sa zmiešať s mydlom i špinou na pokožke a pekne to všetko zmyť. Posledné pomocné látky sú vonné - to sú koncentrované látky vyrobené práve z éterických olejov.

Mydlo by sme mohli pokojne zaradiť k prírodnej kozmetike. Výrobca síce používa vyššie spomínané pomocné látky, ktoré mohli byť získané synteticky, no nie je v ňom jediný konzervant. Tieto látky používajú aj iní výrobcovia, ktorí svoje výrobky nazývajú prírodné a teda by nemali byť v žiadnom prípade škodlivé. Keby boli, to by ste videli to ródeo... Teraz mám dosť citlivú pleť. Uškodiť by mohli jedine tie vonné oleje, keby ste na ne mali alergiu.
Niekto by sa opýtal logickú otázku. Načo sú v jednom mydle účinné látky pôsobiace zdanlivo opačne? Ako vieme, s pribúdajúcimi rokmi prichádzajú aj extrémy, pre ktoré vám nestačí jeden prípravok na určité prejavy, ale potrebujete minimálne dva a kombinovať ich. Pokožku treba nabudiť a dodať jej farbu, ale tiež upokojiť. Žiada si prehriať, ale tiež zúfalo potrebuje vodu a zvláčnenie. Nabudiť predsa neznamená vždy podráždiť a voda s hrejivým účinkom sa taktiež nevylučujú. Ak sa nad tým zamyslíte, podobné problémy majú aj mladí. Tým sa viac žiada zima a schladenie podráždenej pokožky, ale póry sa zasa najlepšie čistia za prítomnosti tepla... Nikoho pokožka nie je dokonalá. Spejeme z extrému do extrému a nutne potrebujeme celý arzenál prípravkov namiesto dvoch či troch. Ale tu netreba už nič prikupovať, lebo toto mydlo je práve takou univerzálnou kombináciou viacerých efektov. 

Z efektov sa dá vyberať. Na trhu sú rôzne druhy (ešte ďalšie tri) týchto mydlo-hubko-peelingov, ale všetky sú v zásade citrusové. 

Zelené mydlo obsahuje santalový, pomarančový a geraniový olej a je určené pre relaxáciu.
Modré mydlo je osviežujúce a v jeho zložení figuruje mätový, bergamotový, pomarančový a citrónový olej.
Žlté mydlo slúži ako dezodorant a základ tvoria oleje ako rozmarínový, borievkový, citrónový a bergamotový.







Moje dojmy z testovania:

Ja mám teda ten červený "Anti-aging" zázrak. Či som stará dosť na to, aby som používala takéto mydlá, to neviem. Darovanému koňovi sa na zuby nepozerá a mňa celkom zlákala tá vôňa i tá hubka. Keď prídem z povaly (kde chodím teraz v poslednom čase často robiť upratovacie úkony), som od prachu špinavá až za ušami. Dobre mi padne, keď sa môžem niečím poriadne vydrhnúť a ani nevysušuje pokožku. Práve naopak. Ale zasa nemôžem povedať, že by som bola z mydla nadšená.

Mydlo je zvláštne. Ako ho vyrobili, to ani nemusím hádať. Naliali tekutý základ pre mydlo do nejakej nádoby, strčili doňho špongiu, trošku ju zaťažili, aby sa z veľkej časti ponorila a napila a potom ho nechali takéto stuhnúť. Napokon už stačilo len nakrájať pekné kocky a hotovo. Prekvapilo ma však, že je trošku drsné aj z tej mydlovej strany (nie z tej penovej, lebo to je jasné, že pena je drsná). Čím to je, to ja netuším. Môžem len hádať, či sa jedná o nejaký cukor či nejaké iné kryštáliky pridané do hmoty, alebo je to skryštalizovaná nejaká pomocná látka. Soli majú tendenciu tvoriť kryštáliky. Ani neviem, či to tak má byť, lebo v surovinách nevidím nič, čo by malo byť kryštalické, ale je celkom možné, že podiel z niektorej látky nechali skryštalizovať naschvál. A vôbec mi to nevadí. Som rada, že sa dobre "vyšmirgľujem" a nerobí mi to žiadne alergické reakcie, takže by to malo byť v úplnom poriadku. Dobre sa tým umýva a dobre sa to tiež zmýva. Človek sa pekne namydlí, vyšúcha hubkou a potom to vodou spláchne ako nič. To je tá príjemná stránka veci.


Nedobrá pre mňa je vôňa. Mne toto proste nepasuje a kým som mladá, asi by som ani nemala používať takéto vône. Trošku som z toho sklamaná. Čakala som, že to bude vôňou menej pripomínať mydlo. A možno som len hlúpa, keď si nevážim poctivé mydlo a raz z toho vyrastiem. :-) 

Kto by toto mydlo chcel a čakal by mydlo (nie ako ja), zoženie tento zázrak cez Ebay za necelých 6 EUR. Keby som to mala porovnávať s cenami mydiel, asi by to bolo priveľa, no zasa beriem do úvahy, že tu je aj tá hubka, takže pár bodov pridám aspoň na ten priemer.

Moje hodnotenie mydla:

Hydratácia: 4 (nie super, ale celkom fajn)
Výživa a premastenie pleti: 5 (nie je moc mastné, je také akurát a pleť je po ňom jemná)
Čistiaci účinok: 5 fakt dosť dobrý
Vôňa: 3 (priemer, trošku som sklamaná, keď mydlo porovnávam s tým od Majky)
Celková spokojnosť: 8
Cena: 6 EUR za 80g




celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
hydratácia vs. výživa
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
zmývateľnosť vs. čistenie
vôňa
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg


Otázne je, ako by mydlo voňalo, kebyže mám výrobok čerstvo kúpený. Možno by sa mi viac páčil. Ktovie. Mydlo nebolo po záruke, ale zasa ani úplne novučké nové. Keďže v ňom nie sú žiadne konzervanty, pripúšťam, že tá vôňa sa mohla trošku vytratiť. Ale nevadí. Až nabudúce pôjdem do Bulharska ja, strčím do regálov svoj nos a budem ňuchať ako psík, nech som v obraze. ;-)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes