Sú pyramídové vrecúška zbytočný prepych?

Poznáte celú pravdu o pyramídových vrecúškach s čajom? Vedeli ste, aký je ich pravý účel? Málo sa o tom hovorí i píše. Na internete čítam buď reklamy, kde nie je vysvetlené nič, alebo vidím reakcie spotrebiteľov, ktorí tvrdia, že je to len reklamný ťah na vylákanie väčšieho množstva peňazí z peňaženiek zákazníkov. Vraj je to úplne to isté, ako sú klasické vrecúška. Kto má pravdu? Zákazníci? Výrobcovia? Ja vám to prezradím.



Ja tvrdím, že je dosť veľký rozdiel mať čaj v jednej guči v malých vrecúškach, alebo kúpiť čaj s pyramídovými vrecúškami, kde sa môže čajovina pekne rozložiť do priestoru. Výrobcovia hovoria o rozvinutí chutí, no to je len jedna časť pravdy. A tu sú fakty.

Z každej čajoviny potrebujeme získať určité látky. Zákon prírody hovorí, že čím viac bylinku rozdrvíme, tým viac živín do čaju vylúhujeme. To máte ako so žúvačkou. Čím viac ju sekáte na kúsky (áno, to presne robíme), tým viac sladkej chuti z nej dostanete. Lenže spolu s liečivými látkami získavame aj nevyužiteľné látky rastlin a o tie nikto z nás nestojí, lebo buď spôsobujú zákal, sú horké, neúčinné, alebo nám len jednoducho nechutia. Ani žuvačka nebude chutná stále. Raz sa zmení na odpornú hmotu. Už ste ju pridlho krájali zubami a ucítite pachuť technických pomocných látok použitých pri jej výrobe. Preto najsprávnejší postup pri výrobe čaju je ponechať čajovinu rozsekanú na také veľké kúsky, aby pri ich lúhovaní neunikali balastné látky, ale len tie cenné. A tu je zoznam vecí, na ktoré by ste mali pri lúhovaní brať ohľad.

A) Určite treba dbať na teplotu vody

Ak sa na nejakom čaji píše "100 stupňov a nevariť", potom ho kľudne zalejte vriacou vodou z kanvice a nechajte postáť. Pokiaľ sa však píše, že čaj treba nejakú dobu povariť, potom radšej poslúchnite. Sú také časti rastlín, ktoré len tak ľahko účinné látky nepustia, napríklad sušené korene. Tie treba občas povariť. Ak nemáte takú možnosť, že by ste si čaj varili, pripravte sa na to, že budete bylinku máčať dlhšie a čajík piť studený. Jedine tak dostanete do svojej šálky viac tých potrebných látok. Pozor, niektoré čaje sa vriacou vodou zalievať nesmú. Príliš horúca voda zničí hlavne prchavé vonné látky a ničí sa aj vitamín C. Váš šípkový čaj bude prakticky bez vitamínu C a medovkový čaj nebude dosť voňavý.

B) Dbajte na dĺžku pôsobenia vody na čajovinu

Dlhé máčanie vylúhuje látky, ktoré nebudú lahodiť vašej chuti alebo inak znehodnotia váš čajík, príliš krátke máčanie nerozvinie vône, chute a nedostane do čaju všetky účinné látky. Vždy aspoň približne dodržiavajte inštrukcie na obale.

C) Dbajte na výber správneho a kvalitného čaju

V prípade niektorých byliniek sa za kvalitu oplatí priplatiť. Vedeli ste, prečo sa vám snažia v lekárni nanútiť čaj sypaný a nie porciovaný? Nie je to kvôli tomu, že by sa ich chceli zbaviť, robia to pre Vaše dobro. Sypané čaje majú jednu veľkú výhodu. Každá bylinná zložka je upravená na potrebnú veľkosť jednotlivých častíc. V zásade platí, že tie najtvrdšie časti rastliny by mali byť nakrájané najdrobnejšie, zatiaľ čo mäkké časti (ako napríklad drobnejšie kvety) môžu pokojne zostať aj vcelku. Týmto sa zaručí optimálne zmáčanie každej jednej rastlinky. Voda do nej prenikne a uniknutá voda už má v sebe potrebné účinné látky. Každá bylinka sa zmáča inak rýchlo, ale každej by ten čas mal stačiť na to, aby nepustila nepotrebné látky. Ak takýto čaj správne pripravíte, máte len to, čo naozaj potrebujete a čaj by mal byť oveľa chutnejší než vrecúšková verzia toho istého bylinného čaju, kde je všetko rozdrobené na najjemnejšie kúsky. Jeden náš zákazník poznamenal: "To sú také smeti a čaj z nich nie je až taký kvalitný".

Ale teraz k hlavnej téme. Výrobcovia už poznajú tie naše praktiky... voda do kanvice, rýchle zaliatie sáčku bez ohľadu na to, či je vriaca, alebo napoly vychladnutá (lebo sme na ňu zabudli), máčanie sáčkov po celú pracovnú dobu... Na nejaké varenie čas nemáme a na dávkovanie sypaného čaju sme lajdáci. Veď si ho nevieme ani len premiešať. Popíšem teda dve základné výhody pyramídových a dvojkomorových vrecúšok aj s chybami, ktoré robíme:

1. Optimálna dávka čajoviny a i pomer bylín v každej šálke

Povedzte, koľko ľudí vezme škatuľku sypaného čaju, vysype jej obsah do sklenenej fľašky a z času na čas ten čajík pekne premieša? Alebo koľko ľudí vysype čaj do nejakej nádoby, aby ho premiešal a mohol ho potom taký homogénny nasypať späť? Že načo? Škatuľky čaju cestujú. Z výrobne do skladu, zo skladu do ďalšieho skladu, z neho do obchodu, z obchodu k nám a často razia aj omnoho dlhšiu cestu. Na každej zastávke alebo aj ceste s ním niekto potrasie. Niektoré škatuľky aj padnú z regálov na zem. Všetky drobné a ťažšie častice klesnú na dno balenia a väčšie s ľahkými zostávajú na povrchu. Všimli ste si, že prvá šálka je väčšinou iná ako tá posledná? To je práve tým. Nemáme v každej porcii rovnaký podiel byliniek. A na toto sú dobré čaje s veľkými vrecúškami. Vo veľkom vrecúšku je čajovina nielen nakrájaná na optimálne kúsky, ale aj dávkovaná v správnom množstve. A so škatuľkou môžete trieskať ako len chcete. Aj hádzať o zem ju smiete. Pomer byliniek sa predsa nezmení. Keby všetky liečivé čaje výrobcovia dávali do pyramídových vrecúšok a keby sa do vrecúšok nedávalo len to, čo ostáva pri preosievaní čajovín (niečo sa rozdrobí menej, ako by sa malo a to už nie je taká kvalita), verte, že sypaný čaj by vám nikto tak vrelo neodporúčal. No vždy je lepšia aspoň nejaká liečba než žiadna...

2. Optimálna dávka účinných látok, rovnaká chuť a maximálny pôžitok i účinok

Ešteže ten pokrok prichádza aj z výrobcom liečivých čajov. Niektorí už používajú aspoň tie dvojkomorové vrecúška... Dvojkomorové vrecúška sú fajn, určite lepšie než tie obyčajné. Je v nich viac miesta. No tie pyramídové by mali mať priestoru najviac a teda sa do nich nemusia dávať "smeti", ale si výrobca môže dovoliť rôzne veľkosti častíc. Pekne to vidieť na tomto obrázku. Vo vrecúšku sú rôzne bylinky a každá je nakrájaná inak. Koreniny sú na malé kúsky, dužinaté časti a listy na väčšie.


Až vrecko zalejem, tie ľahšie idú v pyramíde nahor, ťažšie ostávajú dolu, no celá čajovina sa takto pekne rozloží. Vďaka tomuto rozloženiu voda rovnakej teploty prenikne rovnomerne do všetkých jej štruktúr, zatiaľ čo u malých sáčkov by najskôr zmáčala čajovinu na okraji a až potom by sa dostala doprostred. Kým by sa tak stalo, už by nemusela mať správnu teplotu a účinné látky by sa z čaju dostali len dlhším máčaním. To však samozrejme na úkor chuti. A toto je presne to, čoho sa chytajú výrobcovia a v čom majú pravdu. Pyramídové vrečúško naozaj lepšie rozvinie chute. Čaj nepotrebujete tak dlho lúhovať, máte správnu dávku a chuť by mala byť naozaj lepšia (i vzhľad), keďže nepijete balasty.

V článku je fotka čaju Spicy Tea od značky Mistral, ktorý som skúšala ako posledný a je to momentálne môj obľúbený čaj, ktorý doma mám aj v tejto chvíli. Pekne na nej vidieť rôznorodosť byliniek - každé zrniečko má inú veľkosť, inú farbu, skrátka paráda. To je dôvod, prečo je čaj na fotke. Presne toto by ste mali čakať, že nájdete v pyramídovom vrecúšku od každého dobrého výrobcu. Týmto článkom som však nechcela propagovať čaje určitých značiek. Skôr sa týmto snažím povedať, aby ste si vyberali podľa viacerých faktorov, než je cena a pohodlnosť prípravy. Uvažujte.

Pre liečbu bylinkovým čajom mám takúto radu:

Keď ste chorí, ste doma a máte veľa času, nie je žiadny dôvod uprednostniť porciovanú verziu liečebného čaju pred sypanou. Ak musíte chorí chodiť do práce a nemáte možnosť pripraviť si v robote čaj zo sypanej čajoviny, potom si vezmite aj porciovaný, ale aspoň rešpektujte pokyny pre prípravu čaju, inak ste si ho kúpili zbytočne.

Pre čaje na bežné pitie radím toto:

Pokiaľ idete čajom doplniť svoj pitný režim (alebo vás preháňa a potrebujete sa naliať čiernym čajom) a nejde vám až tak o jeho chuť, kúpte si pokojne aj lacnejší čaj s klasickými vrecúškami. No ak si mienite svoj čaj vychutnať ako správny gurmán, alebo čaj darovať niekomu, kto gurmánom je, potom sa lacným čajom vyhýbajte oblúkom. S takýmto darčekom by ste veru nepochodili.

A to je pre dnešok všetko. Do čajíkovania, dámy.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes