Mineral Beauty System: krém na ruky Dead Sea Hand & Nail Cream

Prikloňte sa viac k prírodným riešeniam, lebo chémia nám škodí. Takéto i horšie hlášky sa na nás valia z každej knihy, časopisu, televíznej stanice sťa veľká lavína. A tak po dlhých rokoch začíname všetci študovať etikety a hľadáme to zázračné slovo "prírodný". Ja však, ako obvykle, zachádzam ďalej a pri pozorovaní tohto krému na ruky si nevystačím s chválospevmi.

Než začnem rozoberať zloženie, mala by som vás v krátkosti oboznámiť s legislatívou. EÚ zatiaľ nijakým spôsobom nevymedzuje pravidlá, ktorých by sa výrobcovia museli držať pri stabilizovaní svojich prírodných produktov. Odborníci sa zhodli na tom, že každý prírodný produkt by mal byť vyrobený z prírodných materiálov získaných šetrnými metódami, aby sa udržali vo svojej najprirodzenejšej forme a zachovali si svoje optimálne pomery hodnotných látok. Nikto však nediktuje, koľko % chémie a akej chémie sa smie použiť a nikto nekontroluje, či sú tie tzv. prírodné látky naozaj získavané šetrným spôsobom. Olej mohol byť napríklad v rámci urýchlenia procesu a zvyšovania množstva výťažku lisovaný za tepla a taký olej má možno o polovicu menej cenných látok ako olej získaný samovoľným vytekaním. Takže toľko na úvod a teraz už prejdeme ku krému.


Na obale sa nikde nepíše, že by malo ísť o prírodný krém, ale e-shopy to uvádzajú. Nejaký náznak je akurát v nemeckom popise. Za tým niečo bude a treba ísť smerom k výrobcovi. Našla som si oficiálne stránky a bolo všetko jasné. Značka chválospevmi na svojich stránkach budí dojem, že by mohlo ísť o prírodné produkty. Táto hra so slovíčkami sa mne osobne nepáči, lebo keď sa niekde napíše "raw", tak každý si pod tým predstaví neupravenú surovinu a ďalej už nepátra, či je niečo prírodné. Evidentne svoje produkty s týmito slovami aj odporúčajú a tlačia obchodníkom do hláv, aby ich takto predávali, lebo niektoré obchody (vrátane BioBeauty) majú krém zaradený medzi prírodnými prípravkami. Ale ja na obale vidím chémiu a čo som počula, obchod naozaj dostal nesprávne informácie priamo od distribútora. Takže aby bolo jasné, produkty nie sú čisto prírodné.

Dve látky z krému sú pôvodcami vône - ide o gerániovú a levanduľovú silicu, alebo ak chcete, tak éterický olej. Obidva prírodné oleje sa vyznačujú účinkom na nervový systém ako harmonizujúce, upokojujúce, pôsobiace proti stresu. Sú schopné dezinfikovať pokožku, pôsobiť ako ochrana pred baktériami a o levanduli vieme, že odháňa i hmyz, takže je to aj repelent. Gerániová silica sa získava zo zvláštneho druhu muškátu. Možno ste už niekedy ovoňali anglický muškát. Okrem iných vôni tam cítiť trošku citrón, takže toto je taká podobná vôňa. Gerániový éterický olej je súčasťou jedného z najpoužívanejších masťových základov (Ung. leniens). V lekárni doňho pridávame ďalšie liečivá a takto namiešaná masť sa zvykne predpisovať pacientom s extrémne suchou pokožkou a ekzémami. 

Z toho zvyšku prírodných látok ešte spomeniem pantenol (PANTHENOLUM), vitamín E (TOCOPHEROL) a gél z aloe (ALOE VERA BARBADENSIS GEL), ktoré pokožku regenerujú, vyživujú, hydratujú a chránia ju pred starnutím. Gél je výborný hlavne pre tých, ktorí pracujú s chemikáliami a majú nielen suchú, ale aj na dotyk tvrdú a nepoddajnú pokožku. Údajne dokáže zmäkčiť pokožku ešte lepšie, než kyseliny, lebo kyselina len rozloží mŕtve bunky a pomôže im odlúpiť sa, ale aloe pridá k tomu všetkému vlhkosť a ešte ju aj udrží.  Zvláštnu pozornosť si zaslúži morská soľ (DEAD SEA SALT - MARIS SALT), presnejšie povedané soľ z Mŕtveho mora, ktorá je hlavnou účinnou zložkou krému a ktorej unikátne zloženie i účinky boli popísané v úvode tohto článku. Krém chráni aj proti slnečnému žiareniu, pretože obsahuje dioxid titaničitý (TITANIUM DIOXIDE) = minerálna látka, ale hodnota ochrany sa na obale neuvádza. 

Zvyšok tvoria pomocné látky. Výhrady mám voči parabénom (METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN) a propylénglykolu (PROPYLENE GLYCOL). Našla som aj iné syntetické látky. Dá sa povedať, že v prípade parabénov teoreticky môže ísť aj o prírodné ingrediencie (parabény sú napríklad súčasťou drobného bobuľového ovocia), ale o tom veľmi silno pochybujem. Medzi látky neznámeho pôvodu radím cetyl alkohol (dá sa získavať aj synteticky, aj prírodnou cestou) a parfum (FRAGRANCE). Nechápem, načo tam výrobca pridával dodatočne vôňu, keď tam máme už dva oleje, ktoré sú samotné dosť aromatické. Však keď kvapnem po jednu či dve kvapky z obidvoch silíc do tých 50g krému, dostanem takú silnú vôňu, že až... Keď už na obale uvádza dva éterické oleje a parfum nerozobral na drobné, naskytá sa podozrenie, že ani tu nepôjde o prírodné zložky. Chcel vôňou niečo prebiť, alebo sa mu zdala výsledný vôňa málo intenzívna? Ťažko povedať.

Môj pocit z používania produktu:
Obal by som za normálnych okolností hodnotila plným počtom bodov. Nie sú tam klamstvá, dizajn je pekný, veľkosť balenia taká akurát. Ingrediencie prečítate aj bez okuliarov, krém vytlačíte von bez problémov. Pokiaľ však ide o to, ako je výrobok prezentovaný, už musím byť kritická a minimálne polovicu bodov zobrať. Ak by šlo o prípravok, ktorý sa z pokožky zmyje a ktorý by som nepovažovala za prírodný, nemala by som voči vonným látkam a konzervačnej chémii žiadne námietky, ale tu sa môj výsledný dojem celý pokazil. 

Krém je fakt dobrý, čo sa týka vlastností pri používaní, to sa mu musí uznať. Viem si ho živo predstaviť ako prvú pomoc pre niekoho s ekzémom alebo lupienkou. Morská soľ má zázračné účinky na ruky podráždené od saponátov a inej chémie. Krém veľmi dobre rehydratoval, pekne schladil a zmäkčil moju pokožku a pár hodín som nemala suché ruky. Rýchlo vsiakol do pokožky a nemala som ani pocit mastných rúk. Tieto vlastnosti sú hodné pochvaly. Lenže to isté urobili aj iné skvelé krémy na ruky (ktoré vám už čoskoro predstavím) a vôbec nemuseli obsahovať žiadne parabény. 


Dosť mi vadila vôňa. Je veľmi, veľmi silná. A to teraz nepíšem zo znechutenia alebo dokonca nejakého druhu pomsty voči tomu, že na obale vidím slovo "parfum". Vôňa bola prvá vec, ktorá mi udrela do nosa po otvorení krému. Vtedy som neriešila ingrediencie, lebo som ho chcela hneď skúsiť a hneď mi napadlo, že tá vôňa je síce pekná, ale... Kebyže si natriem ruky a chytím za pár minút do ruky chlieb, asi by okamžite napáchol a nebol by konzumovateľný. Na ruky, ktorými budem chytať do rúk poháre, s ktorými sa budem možno dotýkať tváre, odhŕňať si vlasy, alebo dokonca niečo jesť, podľa mňa takéto silné vône nepatria.

Moje hodnotenie:



Textúra: stredne hustá, krémová, rýchlo sa vstrebávajúca
Hydratácia a výživa:
5
Vôňa:
príjemná, ale pre mňa strašne silná
Celková spokojnosť:
6 (dosť zmiešané pocity)

Cena: 3,50 EUR za 50ml a 5,90 EUR dáte za 150ml v obchode BioBeauty

celkové hodnotenie - slovom
VÝBORNÝ
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia a výživa
rýchlosť vstrebávania
vôňa
http://nd06.jxs.cz/415/575/5bb02d9230_92820930_o2.jpg
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Určite sa teraz pýtate,  prečo dostal krém 4 motýlikov, keď som tak frfľala. Moje vysvetlenie je také, že napriek sklamaniu krém spĺňa nároky, ktoré spotrebitelia kladú na krémy na ruky. Môj subjektívne negatívny pocit z vône by možno niekoho neodradil a niekto by si o ňom možno nemyslel, že bude prírodný (ak by dostal o kréme správne informácie). Takému človeku by moje negatívne hodnotenie prišlo neobjektívne a ja si musím uchovať triezvy pohľad na vec, akokoľvek sklamaná som z vône. 

Cena krému sa mi zdala trošku vysoká a tej chémie priveľa, takže za kvalitu dostal tiež o jeden bod menej, no spolu s ostatnými pozitívnymi vlastnosťami to nerobilo vo finálnom výsledkom až takú veľkú stratu bodov. Ja osobne si ho viac nekúpim, ale z objektívneho hľadiska hovorím, že si zaslúži svoje dobré hodnotenie. Mala som krémy na ruky iných značiek a tie boli teda fakt že zlé. Bolo by odo mňa maximálne nespravodlivé o tomto kréme povedať, že je zlý, keď sa tým zlým ani zďaleka nepribližuje.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Krémik som skúšala. Súhlasím s tým, že okolo prírodného len prebehol, ale z ostatných stránok som ja bola z neho doslova nadšená, ešte aj tá vôňa sa mi páčila :) plánujem kúpiť plné balenie a otestujem poriadne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takže je to predsa tak. Každý máme iný vkus. Nakoniec aj dobre, že dostal toľko bodov, lebo kebyže mu beriem body za zloženie, kvalitu a efekt, nebolo by to objektívne. Neprekvapuje ma, že ti sedí. Ruky po ňom dlho vydržia hladké. V tomto som bola spokojná aj ja.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes