Tipy pre profesionálne líčenie (3.časť - výber farieb a výrobkov)

Vo svojom blízkom okolí i v rade členov mojej rodiny sa stretávam s množstvom žien, ktoré preferujú riasenku, lesk či balzam na pery, púder a nič viac k líčeniu nepotrebujú. Niektoré dokonca vlastnia celkom slušné zbierky očných tieňov a rúžov, no napriek tomu majú tendenciu používať stále to isté. Bojíme sa farbičiek alebo len nevieme, čo nám pristane?


Moja rada k nákupu kozmetiky: Nemá zmysel báť sa farieb. Kto sa bojí, nesmie do lesa. Vždy si však kupujte len to, v čom sa budete cítiť dobre a nedajte sa priveľmi ovplyvňovať kamarátkami. Je to Vaša dekoratívna kozmetika a nosiť ju budete vy.

Ak sa napriek určite dobrej intuícii farbičiek bojíte, bolo by dobré, keby ste si pred prvým nákupom osvojili zásady farebnej typológie a zopár farieb si na sebe vyskúšali. Urobte si test. Jednoducho sa posaďte pred zrkadlo v dobre osvetlenej miestnosti (ideálne denným svetlom) a k tvári si postupne prikladajte šatky alebo oblečenie rôznych farieb. Dobre sa sledujte. Aj keď nebudete robiť žiadne grimasy, v kombinácii s niektorými farbičkami bude vaša tvár vyzerať lepšie a s niektorými horšie.

Aby som vám to zjednodušila a nenútila vás vyťahovať celý šatník, prezradím, že poznáme toľko farebných typov, koľko máme ročných období. Niektorí odborníci k tomuto rozdeleniu pridávajú ešte podtypy, ale ja odborníčka nie som, preto sa budem držať toho, čo poznám a čo mám odskúšané. Až si budete zháňať farebné kúsky na farebný test, berte do úvahy odtieň vašej pokožky. Ženy jarného a jesenného typu majú teplý tón pokožky a vyhovujú im teplé odtiene, ženám zimného a letného typu naopak lepšie svedčia chladné odtiene. (Aby ste mali predstavu, ktorá farba je chladná a ktorá teplá, pozrite si obrázky v mojom článku o farbičkách, tie vás nasmerujú.) Keď ste si určili podtón, pozrite si nižšie uvedenú tabuľku a pozrite, ktoré farbičky sú vám bližšie. Ak neholdujete jesenným farbám, no vaša pleť má základ bližšie k marhuľkovému odtieňa, potom môžete byť jarný typ.

Jarné farbičky sú charakteristické svojou žiarivosťou. Sú to väčšinou krikľavejšie odtiene, pretože aj jarná príroda je tak trošku krikľavá. Trávička je tak jasne zelená, ako nikdy. Kvietky kvitnú a pozdvihujú náladu. A presne také môžete nosiť aj vy, ak ste sa zaradili k tomuto typu.

V lete je slniečko veľmi intenzívne a takmer zo všetkého mizne kontrast. Povešajte vonku opratú farebnú bielizeň, nechajte ju tam pridlho a uvidíte, ako z nej vytiahne farbu. Aj letné farby sú akoby vytiahnuté od slnka, alebo presnejšie by som ich nazvala pastelovými farbami. Presne takéto farby vám budú sedieť. Ak máte bledú pleť a váhate medzi teplými a studenými, priklonila by som sa jednoznačne k studeným. Už som písala, ako sa dajú rozoznať.

Jeseň nemusím nikomu opisovať. Ako deti ste na výtvarnej výchove v škole určite nosili do triedy farebné lístie zo stromov, odtlačali ho na výkresy, alebo ste listy dostali za úlohu namaľovať. I na jeseň je tráva zelená, no už nie taká, ako na jar. Jej farba je viac do žlta a tiež ovocie nemá chladné modré odtiene, ale tiež také teplejšie viac do tyrkysova. To by vám mohlo pomôcť pri rozhodovaní sa.

Zima je obdobím silných kontrastov a studená. Biela je silne žiarivá, čierna priam kričí a všetko, čo k týmto farbám postavíte, bude vyzerať veľmi intenzívne. Tá žltá i červená, ktorú vidíte na mojom obrázku, tomu veľmi nenasvedčuje a možno mohla byť ostrejšia, no priznám sa, nie som až taký geniálny grafik, aby som toto dokázala docieliť. Monitor počítača totiž veľmi skresľuje farby a čo sa v grafickom programe zdá dosť ostré, to už po umiestnení na web môže vyzerať trošku inak. Ak sa teda budete riadiť tabuľkou, zobrazujúce sa farby berte s rezervou. Vždy si skrátka zvoľte tú najostrejšiu a najkchladnejšiu verziu danej farby.


Ja osobne sa radím k letnému typu, ale občas sa utiekam aj k zimným farbičkám, lebo k mojim prefarbeným tmavým vlasom sa ostrejšia červená farba celkom hodí. Hocikto môže mať prefarbené vlasy, preto sa neprikláňam k tomu, že každý musí nosiť len "tie svoje" farby. Ak ste od prírody blondínka s marhuľovou pokožkou a svedčia vám svieže farby kvetov, to ešte neznamená, že ako červenovláska si nebudete môcť dovoliť kaki. Pokojne experimentujte.

Keď sa už idete líčiť, rozhodujúcim faktorom pri výbere líčidla i jeho farby by mala byť nálada, farba oblečenia i pleti, typ šperkov a tiež príležitosť, na ktorú sa líčime. Tu je zopár trikov a pravidiel, ako sa v tom môžete zorientovať:
  • Zapamätajte si, že zlé a dobré tiene neexistujú. Existujú len mizerné tiene a potom tie ostatné. Mizerné sú tie, ktoré neprinútite ostať na očku nech robíte čokoľvek. Pri tých ostatných to chce len správny postup a nájsť správnu mieru. Neexistuje ani vyslovene zlý rúž. Zlým by som azda nazvala len rúž po dátume spotreby. Ak máte po mame niekoľko starých rúžov, ktoré pamätajú pomaly vašu starú mať, odolajte chuti použiť ich. Môžu obsahovať látky, ktoré rokmi už zoxidovali a teda po nanesení zmenia farbu. To je ale niekedy to najmenšie zlo. Nie je to sranda. Už som videla aj silné alergické reakcie.
  • Tiene nikdy nenanášame na očným krémom čerstvo nakrémované viečka. Viečka je dobre zmatniť podkladom, to však neznamená, že majú ostať vlhké. Dvojnásobne to platí pre mastné či príliš sypké tiene, ktoré majú tendenciu postupne miznúť. Výnimka platí len pre vypaľované očné tiene určené na mokré i suché líčenie, no ani tie sa nedávajú na vlhké viečka. Ak ste čítali článok o mokrom líčení, už viete, že vlhčíme aplikátor, nie očné viečko. V poslednej dobe som sa zamerala na práve tento druh tieňov, keďže sú také univerzálne. Odporúčam.
  • Vždy majte po ruke niečo, čím si pokožku "vyžehlíte". Netreba vám nič extra, stačí porozmýšľať. Ak chceme zahladiť očné vrásky, aby sa v nich tieniky neusádzali, použijeme gélové fixačné podklady alebo už spomínaný korektor. Tieto vecičky vyhladzujú lepšie ako krémy. Aj pery s prasklinkami a drobnými vrásočkami môžeme zahladiť a ošetriť dobrým balzamom. Keď balzam vsiakne a nanesieme rúž alebo lesk, výsledok bude dokonalý a farba bude jednoliata. Žiadne zvýraznené vrásky...
  • Nie je pravda, že použitie len jedného tieňa je neprirodzené. Neprirodzené by bolo naniesť rovnako hrubú vrstvu toho istého tieňa na celé oko ako istá hrdinka slovenskej reality show z Turca. Tieniky máme na to, aby nám pomohli zvýrazniť to, čo je na nás pekné a nie to všetko zakryť hrubým nánosom. Som toho názoru, že tiene by sa nikdy nemali len naflákať na viečka a bez štipky fantázie. Ak už neviete pracovať s intenzitou, aspoň farbu rozotrite prstom dostratena. V tejto súvislosti vás chcem varovať pred tzv. ceruzkovými a krémovými tienikmi. Presne tieto nás často zvádzajú k lenivosti, lebo sú mastné a myslíme si o nich, že s týmito sa tieňovať nedá. Omyl.
  • Nie je pravidlom, že na pery nutne musíme použiť len jeden rúž. Prečo by mal ten krásny rúž, ktorý nejakým činom momentálne nepoužívate, stáť doma na polici? Aj pery môžeme tieňovať viacerými farbami. Že ste ešte neskúšali zmiešať oranžovú s červenou? No tak to skúste a uvidíte, aké parádne odtiene vyrobíte. Fantázii sa medze nekladú. Nie je tiež žiadne tajomstvo, že farebne svetlejšia plocha uprostred spodnej i vrchnej pery vyčarí objem. Ak máte úzke pery, za pokus nič nedáte. Akurát dajte pozor na tenučký rámik urobený príliš tmavou kontúrkou. Každý rám treba rozotrieť. Pre pery to platí dvojnásobne. Určite nechcete vyzerať ako klaun
  • Ak už nemáte náladu na farbičky, hnedou alebo šedou nič nepokazíte. Skúste trebárs dymové líčenie. Kolegyňa hovorila, že sa jej také nehodí, lebo je príliš nápadné. Hlúposť. Dymové líčenie vôbec nemusí byť nápadné, záleží na prevedení. Nikde nie je povedané, že sa musíte zmaľovať ako veľkonočné vajíčko. Očká sa môžu namaľovať aj veľmi jemne a k takým skvele pasuje výrazný rúž. Kto si na taký rúž netrúfa alebo komu nepasuje, použiť môže lesk na pery alebo rúž vo farbe "nude". Rozhodne si však nejaký dajte. Lepšie nahé líčenie než žiadne. A pozor, líčenie bez nadšenia je rovnaké ako pečenie. Musíte naň mať chuť a náladu. Buď do toho choďte s úsmevom alebo sa na to vykašlite,
  • Či už sa rozhodnete pre "smokey eyes" alebo nejaký iný štýl, voľte len jeden dominantný prvok. Buď to budú oči alebo pery. Ak máte výrazný rúž na pery, v zbierke vám nesmú chýbať farebne menej výrazné očné tiene. Pri výraznom očnom líčení zasa treba voliť striedme líčenie pier, čiže žiadny krvavo červený rúž! Nemusíte minúť celú výplatu. Správna dáma má zo všetkého niečo.
  • Pozor, ani oblečenie sýtych farieb nepotrebuje konkurenciu. K výraznému tričku alebo večernej garderóbe nemusíte za každú cenu voliť očný tieň rovnakej farby. Chce to skôr súlad a kombináciu s inými, menej výraznými odtieňmi, alebo trebárs aj kontrast. Červená pekne ukáže s ružovou, tyrkysová so zelenkavou, hnedá s béžovou a tak ďalej. Však nestojíte pred šatníkom prvý krát a viete, čo s čím pasuje. Ak ste sa rozhodli ísť do kontrastu, predstavte si, ako by ste pri obliekaní skombinovali dva rôznofarebné kúsky. Aj toto určite dávno máte v malíčku. K červenej farbe pasuje čierna alebo biela, k modrej strieborná, k šedej ružová, k hnedej fialová alebo tyrkysová a tak ďalej. Naopak, farebne skromné oblečenie pokojne môžete podtrhnúť výrazným líčením i šperkom.
  • U šperkov a líčenia je síce menšia pravdepodobnosť, že sa pobijú, no aj tu platí, že menej je niekedy viac. Pokúšať sa zlúčiť výstredný náhrdelník s náušnicami a očným tieňmi v presne rovnakých farbách je márna snaha a príde mi to také schizofrenické. Ani k bohato zdobeným večerným šatám si predsa nedáte kompletne celú sadu šperkov. Buď si dáte náušnice, alebo náhrdelník. Nie všetko. Kam by sa mal ten fešák na večierku asi pozerať? Má obdivovať vaše oči, vaše šperky, šaty alebo sa vám má pozerať do výstrihu? Naservírujte mu všade rovnaké farby a bude zmätený. Ak už chcete za každú cenu niečo ladiť a vhodne šokovať, skúste zladiť rúž na pery s lakom na nechtoch. K tomu môžete mierne prispôsobiť farbu prsteňa. Potom si koketne priložte prsty k ústam, akoby ste chceli zívnuť alebo sa začnite pohrávať s vlasmi. Garantujem, že už sa od vás nepohne ani na krok.
  • Nebojte sa zájsť aj za okraj pohyblivého viečka a berte s rezervou aj tvrdenie, že očné tiene sa nesmú nanášať až po obočie. Smú, ale nie všetky a nie vždy. Ples veru znesie kadečo, no ale rámovať v bežný pracovný deň oči tmavou farbou nie je moc rozumné. Jedine, že by ste chceli vyvolať dojem, že vás doma mlátia, alebo sa obliekáte ako rockerka či Emo... Na bežné nosenie padne vhod jemná zlatá, medená či striebristá farba. Tieto farby dokážu opticky otvoriť oči a rozjasniť tak váš pohľad, len ich treba vhodne prepojiť a doladiť s tým zvyškom. Kto nevie tieňovať aplikátorom, nanesie farbičky na potrebné miesta a na rozotrenie použije prsty.
V ďalšom článku sa naučíme, ako používať očné tiene.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes