Tipy pre profesionálne líčenie (1.časť - podklad)

Profesionálna vizáž je svojim spôsobom umenie, v ktorom cítim kus fantázie, odvahy spájať zdanlivo nekombinovateľné farbičky a kus teórie, ktorú by mal mať každý profesionál v malíčku. Mňa ako amatéra táto téma zaujíma a vždy, keď niekde narazím na nejaký článok, rada si ho prečítam. Ešte som ale nečítala taký časopis, v ktorom by, hoci i na pokračovanie, popísali všetko. Ja sa o to pokúsim.


Vynaložím všetku snahu, aby som pre vás mohla vytvoriť akúsi príručku obsahujúcu krátky popis všetkých trikov, ktoré som kedy videla v praxi, o ktorých som počula alebo čítala. Samozrejme, to by som nebola ja, keby som k tomu nemala aj vlastné komentáre a názory. Pokiaľ vás to teda zaujíma a chcete sa vedieť pekne nalíčiť, určite sledujte môj blog, v ktorom budem na etapy zverejňovať všetko, čo mi na rozum príde a bude nejakým spôsobom súvisieť s touto tematikou. Začnime však pekne po poriadku a to základom - krásnou pokožkou.

Denný krém

Než prejdeme k samotnému líčeniu, pripomeňme si to, na čo väčšina uponáhľaných dám zabúda - na svoju pleť. Hladká pleť je výsostne dôležitá, ak máte vyzerať dobre. Ani ten najlepší mejkap z vás nespraví hviezdu večera, ak máte pod ním mastnú, suchú alebo ochabnutú pleť. Ako hovorí odborníčka na dermatologické poradenstvo - Lucia Vančo, svoju pleť nesmie správna dáma nikdy zanedbať.

Rovnaký názor zastáva aj pani Natália Lackovičová - uznávaná vizážistka, ktorá nikdy nezabúda dámam pripomínať, že ani krk nie je od macochy. Preto by sme ho mali pretrieť minimálne zvyškom krému, ktorý nám ostal na rukách, keď sme nimi natierali tvár. Predsa i to je lepšie ako nič. "Koža na tvári sa dá natiahnuť až poza uši, no krk vám žiadny estetický chirurg nespraví." povedala a má úplnú pravdu. Ruku na srdce, koľko krát sa vám stalo, že ste pri krémovaní zabudli na krk? Mne teda viackrát. Ja preto vo vašom vlastnom záujme pripomínam, že pred každým líčením začnite najskôr krémom / sérom a to bez ohľadu na to, koľko máte na líčenie času. Starostlivo ho rozotrite na celý povrch pleti vrátane krku a vklepkajte prstami. Tým urýchlite vstrebávanie, lebo touto masážou vytvoríte mierne teplo, podporíte mikrocirkuláciu a cievky sa potom postarajú o urýchlené a rovnomerné roznesenie výživy do všetkých partií. Pokiaľ ste si robili môj test, už viete, čo je momentálnym problémom vašej pleti a malo by byť pre vás jednoduchšie vybrať si ten správny výrobok.

My sa téme "Zdravá a krásna pokožka" ešte budeme ďalej a podrobnejšie venovať, no pokiaľ sa vám nechce čakať na moje články, zájdite si napríklad na stránky Bioderma, kde sa o svojej pokožke dozviete veľa užitočných informácií. Pani Lucia má svoje okienko aj na stránkach Diva.sk, kde jej môžete zanechať Vaše otázky.

Primer (podkladová báza)

Už sme nakrémované, prípravok dokonale vsiaknutý, na povrchu pokožky nám neostal žiadny mastný ani vlhký film. Čo teraz? Nie, teraz si nedáme Deli, ale príde na rad mejkap alebo ešte ideálnejšia je podkladová báza pod mejkap označovaná ako primer. :-) Nedávala by som ju každý deň, pretože je na báze silikónov, no sú dni, kedy naozaj potrebujete, aby bol váš mejkap trvácny. Ak idete trebárs na pracovný pohovor, chcete znížiť riziko, že Vám pokožka "skonzumuje" mejkap a tým predĺžiť jeho trvanlivosť, určite by som ju odporúčala. Podklad pleť vyhladí, zjemní ostré okraje hojacich sa vyrážok a jazvičiek a umožní im splynúť s povrchom. Ja som vyskúšala bezfarebný podklad od Rimmelu (Fix & Perfect - obrázok vľavo), ale viem, že existujú primery aj v iných farbách než je belavá transparentná farba. Takéto primery nájdete v kolekcii značky Pupa Milano.

Načo by si niekto kupoval modrý alebo zelený podklad? Vysvetlím. Sú ženy, ktoré majú tváričku posiatu červenými fľakmi a vizážisti tieto fľaky prekrývajú zeleným primerom. Značka Rimmel vyrába mejkapy pre bleduľky a tieto mejkapy obsahujú modré zafírové pigmenty. Ani jedno, ani druhé nie je len tak pre srandu králikov. Ide o bežný trik, ktorý aj svetoznámi maliari používajú pri vytváraní realisticky vyzerajúcich portrétov. Modrý primer alebo modrý pigment dodá žiarivý a zdravý vzhľad príliš svetlej pleti, ktorá vyzerá akoby bola šedá a bez života. Zelená farba zasa neutralizuje červenú. Ak máte doma tempery alebo akrylové farbičky, môžete si to sami vyskúšať. Namaľujte nimi plochu béžovo-šedou a potom jednu plochu ružovou farbou. Do šedej pridajte trošku modrej a do ružovej trošku zelenej farby a príde prekvapenie, vďaka ktorému mi určite dáte za pravdu, že ani tie najhoršie nedostatky pleti nemusia ženu zohaviť, pretože ich vieme krásne minimalizovať. Vy však možno takéto problémy nepoznáte a preto nemusíte investovať do farebných primerov a stačí vám kúpiť bezfarebný. Na drobné začervenané miesta si vystačíte s akýmkoľvek korektorom zelenej farby. Ja milujem korektor Stay Matte od Rimmelu, ktorý má zelené jadro, ale používala som aj ten od Avéne.

Poklad pre líčenie očí

Pleť sme už natreli podkladom, na rade je podklad pre očné tiene. Pani Daniela Vrábliková (Attraente) mi prezradila, že na natretých viečkach tiene lepšie držia aj sa lepšie rozotrú dostratena. Keď na takto upravené očká nanášame farbičky, tvoria takmer plynulé prechody a pekne sa nám prelínajú. V diskusii o vhodných produktoch s odborníkmi však zisťujem, že názory vizážistov sa v tomto ohľade líšia. Niektorí používajú výhradne primery a korektory určené na použitie v okolí očí, iní si vystačia s akýmkoľvek rozjasňujúcim korektorom. Nuž ťažko povedať, ktorý názor je správnejší. Ak máte citlivé oči, produkt určený na oči je určite stávkou na istotu. Než sa rozhodnete použiť niečo iné, poriadne si to otestujte na menšej ploche.

Ja sama mám skvelé skúsenosti s tekutým korektorom. Ide o korektor Match Perfection, o ktorom som už kedysi písala vo svojom fotoblogu na stránkach Rimmel. Tento korektor obsahuje aj vyššie zmieňované zafírové pigmenty, čiže si určite dokážete predstaviť, čo dokáže spraviť s očkami vyzerajúcimi unavene. Aby ste docielili svieži look, najskôr ho nanesiete v drobných bodkách pod očko a jemnučkým poklepom necháte vstrebať. Ďalšia vrstvička patrí nad pohyblivé viečko a trošku (ale naozaj len trošku) dávam aj na viečko samotné. Ak máte napriek mojim dobrých skúsenostiam obavy z alergickej reakcie, ešte môžete skúsiť skvelý očný primer značky Pupa, alebo skúste praktický a vodeodolný primer Gosh v tyčinke. Tie sú určené špeciálne na oči.

Korektor a mejkap

O korektoroch vieme, že sú to rôzne ceruzky, fixky, krémiky alebo tyčinky, ktoré sa nanášajú na problematické miesta. Až sú všetky vady prekryté, farebne jednoliaty povrch vyčaruje mejkap označovaný ako "foundation". O tom veľa písať nemusím. Je jasné, že každý si volí mejkap podľa svojho typu pleti so zreteľom na požadovanú výdrž. Mejkapy poznáme rôzne a každý je na inej báze.

Najstaršími predstaviteľmi sú mejkapy s obsahom olejov a/alebo emoliencií, ktoré sú trošku tuhšie a bývajú v téglikoch ako krémy.

Ďalej poznáme olejové mejkapy - druhé najstaršie, ktoré sa rovnako používali hodnú dobu a pred použitím sa museli poriadne pretrepať, preto ich nazývali "shakers" (čítaj šejkers). Dnes ich však vytláčajú modernejšie emulzie, ktoré sú menej mastné a nemusia sa pracne zmiešavať.

Mejkap na báze alkoholu by si väčšina z nás nedala, lebo už pri vyslovené toho slova "alkohol" nám ostávajú stáť vlasy dupkom. No faktom je, že aj také existujú, hoci nie sú bežne dostupné. Alkohol sa pri dotyku s pleťou odparí a ostáva len tenučká vrstva, vďaka ktorej sa cítite, akoby ste na tvári nemali nič. Aj tieto sa pred nanesením musia potriasť, aby bola hmota homogénna (poznámka: homogénna hmota znamená jednoliata,t.j. taká kde nemôžete voľným okom rozoznať jednotlivé častice).

Púdrové mejkapy (pozor, nie minerálne) sú také, kde väčšinový podiel tvorí pigment a prášok s veľkou krycou schopnosťou, do ktorého sa pridáva trošku emoliencií, aby držali na pokožke. Rozdiel oproti klasickému púdru spočíva v krytí. Tieto kryjú omnoho lepšie ako púdre. Jeden taký mejkap som tu už mala, šlo o mejkap Bioderma Photoderm Max.

Minerálne mejkapy neobsahujú žiadne nadbytočné látky. Ide skutočne len o najemno pomleté minerály stlačené na čo najmenšiu plochu alebo aú voľne nasypané do téglika. O jednom budem ešte písať.

Ultra-ľahké mejkapy na báze silikónu sú záležitosťou, ktorú používajú väčšinou len profesionáli. Zaručujú trvácne, farebne stále a počasiu odolné líčenie. Siahajú po nich hlavne maskéri filmových hviezd. Tie svoje filmy skutočne neraz točia v extrémnych podmienkach a preto si nemôžu dovoliť neustále opravy mejkapu.

Mejkap na báze vody je ten, ktorý pozná každá z nás, lebo ich hojne využívame takmer každý deň. Či už je to gélový, krémový alebo matujúci mejkap, všetky obsahujú vodu v rôznom pomere. Do niektorých sa pridávajú polyméry, aby sa im zvýšila odolnosť voči oteru. Sú to tzv. "not-transferrable" mejkapy.
Z niektorých sa naopak úplne vylučuje všetko, čo by mohlo pokožku akokoľvek zaťažiť, čiže väčšinou neobsahujú oleje, aby dodali pokožke matný vzhľad. Nevýhodou týchto je neskutočne rýchle schnutie, v dôsledku ktorého si ich nemôžeme nanášať na tváričku vcelku, ale radšej po častiach. Najskôr na čelo, potom na líca a tak ďalej...

Ak ste použili primer a korektor, mejkapu veľa neminiete, ale v oboch prípadoch nie je nutné, aby ste ho vrstvili. I keď na niektorých lepších mejkapoch to vrstvenie ani veľmi nevidno, mejkap sa nanáša rovnako ako lícenka. Len raz, veľkoryso a až po krk dostratena. Takto nevytvoríte efekt masky. Čo použijete na aplikáciu, to je len na vás. Niekto radšej používa prsty, niekto uprednostní špongiu alebo štetec. Povolené je všetko, pokiaľ je to pravda čisté. Štetce umývame, hubky perieme a ruky si poriadne umyjeme, aby sme si do pórov nezaniesli infekciu. S mejkapmi a korektormi ešte nekončíme. Rada by som vás naučila, ako tieto vecičky kombinovať, aby sa vzájomne nepobili. O tom ale nabudúce.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes