Runy a ich význam

Runy, to je niečo, čo ma posledné roky fascinuje. Keby sa ma niekto opýtal na tento pojem tak pred desiatimi rokmi, tak mu poviem len toľko, že ide o nejaký typ starého písma. Ale nazvať runy písmom by bola azda urážka. Neslúžia len na vizuálny zápis hovoreného slova ako napríklad latinka. Každý jeden znak ukrýva nielen písmenko, ale má aj svoj symbolický význam.


Runy a ich symbolika

Keď si predstavíte písmeno "A", čo vás napadne? Mne na myseľ prídu len slová, ktoré som sa učila buď v prvom ročníku na základnej škole (Adam, auto, Anka, ...), alebo možno ešte nejaké cudzie slová (anorganický, atypický, asymetrický, ...). Určite si nespomeniem na nejakého veštca, ktorý vytiahne karty, z nich vyloví toto písmenko a začne mi z neho vykladať budúcnosť.

V runickej abecede je tiež takéto písmeno a nie zhruba tak, ako aj to naše. Pripomína skôr písmeno F, výzor je však detail, ktorému sa budeme venovať neskôr, teraz nám ide o jeho význam. Keby ste ukázali kamienok s týmto symbolom nejakému Keltovi, najskôr by sa zľakol. Videl by zrejme za tým symbol boha (As, Ansuz - v každom jazyku sa to píše aj číta inak) a vás by považoval za mága. Jeho ďalšia reakcia by bola asi skôr podľa toho, ako by ste sa tvárili. :-) A v tom je ten vtip. Nie sú to len písmená, sú to aj znaky, ktoré vyjadrujú aj jednu úplne konkrétnu vec.

Prečo práve runy?

Dodnes sa presne nevie, ako sa k nám runy dostali. Sú o tom rôzne mýty a teórie. Ja mám na to vlastnú teóriu, no tým vás zaťažovať nejdem. Historici zastávajú názor, že runy vznikli z etruského písma, čo by bolo celkom možné, keďže sa abeceda Etruskov dosť podobá tejto. Symboliku vám porovnať neviem, keďže nie som odborníčka na túto oblasť, ale raz sa možno pustím aj týmto smerom. Jeden nikdy nevie. Nateraz sú objektom môjho záujmu len runy. Prečo? Nuž Veronika sa nám zapozerala a zamilovala do jednej rozprávky.


Zdá sa vám tento obrázok povedomý? Ak nie, prezradím záber pochádza z rozprávky Hviezdny prach. Mladší pán (napravo) hľadal odpovede na svoje otázky a v hľadaní mu mali pomôcť práve runy. Keď sa budete na obrázok dobre sústrediť, uvidíte, že na obrázku sú tri symboly a jeden znak sa nám v tejto štvorici opakuje (áno, ten ktorý vyzerá ako cukrík). Toto jediné réžia nedomyslela, pretože keď kamera neskôr nasnímala scénu z iného uhla, zo vzduchu dopadli 4 symboly a každý z nich bol iný.

Nevedno, či sa scenárista pri výbere symbolov riadil očami a vyberal tie najkrajšie, alebo sa seriózne poradil s nejakým odborníkom, ale napodiv to všetko dáva zmysel (odhliadnúc od tej nepodarenej scény, lebo k vešteniu by nikto nepoužíval dve rovnaké runy v sade). Runy použité v celom filme - konkrétne až v dvoch scénach - symbolizujú nadobudnutie niečoho, za čím kráčame. Čiže ak sa opýtame jednoduchú otázku, kde odpoveďou je Áno alebo Nie a dopadnú nám znakom nahor, dostávame kladnú odpoveď. Runy v obrátenej pozícii znamenajú pravý opak, čiže zápornú odpoveď. Na to treba myslieť, keď budete tieto symboly čítať a snažiť sa pochopiť ich odkaz.

Sila a využitie symbolov

Ak nie ste archeológ alebo nemáte iné povolanie zamerané na históriu, runy dnes vidíte málokde. Kamarátka mala tri runové znaky vyryté na čajovej šálke, ktorú dostala ako darček. Darcu sa mi vypátrať nepodarilo. Už by som mala takú aj ja. ;-) Asi pred mesiacom som narazila aj na šperk, na ktorom boli náznaky runového písma a niekde na internete som čítala, že vo Švédsku sa aj v dnešnej dobe ešte občas objavia kde tu na nejakej dekorácii. Či už tvorcovia týchto užitočných vecí chápu význam vyrytých / nakreslených znakov alebo nie, to si netrúfam povedať. Číňania sa zvyknú smiať na tých nadávkach, ktoré nosíme nažehlené na tričkách a považujeme ich za super cool, takže pevne dúfam, že títo sú o niečo rozumnejší a nevystavujú nás vedome nesprávnym vplyvom.

Zásadne odmietam nosiť niečo, čomu nerozumiem a nechápem módu, ktorá radí ľuďom nosiť kresťanský kríž, hoci nie sú kresťania a podobné symboly. Či už tomu veríte alebo nie, majú svoju silu a nemal by ich používať hocikto. Dobrým príkladom je mágia, ktorá taktiež využíva symboly. Ani runy nie sú výnimkou a prítomné boli pri rôznych seansách (poznámka: seansa = špiritistická schôdzka slúžiaca na naviazanie spojenia s mŕtvymi), rituáloch a magických operáciách (zaklínanie, ozdravovanie, a pod.). Ryli sa do kameňa alebo dreva a pri čarovaní sa niekedy aj farbili. Väčšinou krvou toho, kto chcel vyvolať magický účinok. Znie to hrozne, ale aj to má svoj dôvod. Symbol najlepšie účinkuje vtedy, keď si ho vyrobíte sami.

Výroba vlastnej sady

Výroba runy nie je ťažkou vedou, aj keď i na to vraj existujú určité pravidlá. Útvar, na ktorý znak kreslíme alebo ryjeme (rytie je údajne lepšie), má byť pravidelný. Najlepšie je na tento účel použiť drevo z rodiaceho stromu v 8-uholníkovom tvare, alebo trebárs aj taký kamienok. Niekde som čítala, že najsilnejší účinok má znak vyrobený z medi, ale to by sa vám viac hodilo v prípade, že by ste ich chceli používať ako talizman. Iná teória zasa hovorí, že znak má byť vždy tmavý (ideálne čierny) a podklad svetlý. Ak sa do toho chcete dať, byť vami, vôbec by som to nekomplikovala. Pohľadajte si pekné a približne rovnaké kamienky a symboly si na ne namaľujte. Čímkoľvek a akokoľvek. Sú predsa vaše. Pozor, rovnako ako taroty, aj runy sú osobným predmetom a odráža sa v nich vaša vlastná energia, vlastná budúcnosť. Mali by ste myslieť pozitívne a nech už s nimi idete robiť čokoľvek, vaše úmysly pri ich výrobe musia byť čisté. Tiež určite poznáte to známe "Práca kvapná, málo platná". Pokiaľ na runy nemáte čas, pokiaľ ich mienite vyrobiť len zo zvedavosti, pre zábavu, na ozdobu, potom získate niečo, čo vám bude na dve veci (však vy viete, aké). Nebude to nič kvalitného.

Využitie rún je široké, treba to však ovládať. Ako som spomínala, dajú sa nosiť ako talizmany (podotýkam, že ide o veľmi silné talizmany), alebo sa s nimi môže aj liečiť a čarovať. Mne samej v čarovaní bráni viera, preto po runach siahnem len vtedy, ak potrebujem odpoveď na nejakú svoju otázku. Liečiť s nimi zatiaľ neviem, respektíve som to neskúšala. Celkovo nerada niekomu predpovedám budúcnosť, pretože v podstate neexistuje jasná predpoveď. Žiadny osud neexistuje a svoj život drží každý vo svojich vlastných rukách. Ako budete žiť, tak sa budete mať. Nevidím však nič zlé na tom, ak si vyrobíte svoju vlastnú sadu s runickým písmom a občas sa na niečo opýtate. Runové karty, kamienky, čiary na rukách a ani tarot vám nepovedia nič, na čo by ste logickým myslením spojeným s pomerne dobrou dávkou intuície (áno, intuícia fakt existuje) neprišli aj sami. Je to aj určitá pomoc, lebo aj keď sa kvázi "dozviete" niečo, čo sa vám nemusí páčiť, viete sa na to pripraviť. Sú medzi nami aj také silné osobnosti, ktoré vedia zvrátiť sled udalosti a prinavrátiť udalostiam šťastné konce. A možno k takým ľuďom patríte.

V ďalšom článku si povieme, ako konkrétne sa dá z rún čítať a aké symboly i druhy písma poznáme. Možno už máte doma runové karty či kamienky a nejaká tá pomoc s výkladom sa vám bude hodiť.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes