Tipy pre profesionálne líčenie (2.časť - krytie nedostatkov)

Už ste naniesli mejkap a vaša tvár stále nemá dokonalé črty? Čo tak skúsiť pohrať sa so svetlom? Aj svetlo môže byť vašim spojencom, ak máte vo svojej kozmetickej výbave jeden tmavší púder alebo bronzer (pozor, na korekciu nemôže byť trblietavý), tvárenku, trblietavý prášok alebo trblietavý bronzer.


Tmavý púder / bronzer

Každá žena je iná. Jedna má tvár okrúhlu a chcela by mať oválnu, inú trápi vysoké čelo, ďalšiu hnevá hranatá sánka. Každý chce prirodzene to, čo nemá. Nič však nie je stratené, ak ku svojej kozmetickej výbave pridáte jeden tmavší púder. Myslím, že ho ani nebudete musieť kupovať. Určite doma máte nejaký bronzer, ktorý vám stojí v poličke nevyužívaný, alebo ste sa možno niekedy pomýlili pri nákupe a kúpili si príliš tmavý púder. Nuž tak tu svoj omyl pekne zužitkujeme na naše čarovanie. Pozor, ako som už naznačila v úvode, prášok na korekciu by nemal byť trblietavý. Svetlo chceme pohltiť a nie ho odraziť. Odrážaním pútame pozornosť na problémové partie a to my teraz nepotrebujeme.

Ak máte širokú tváričku, začneme vytieňovaním bokov tváre, pričom najtmavší odtieň dáme na spánky a smerom k lícam sa bude intenzita hnedej farbičky znižovať. Najtmavšie línie môžete vidieť naznačené na obrázku vľavo a smerom dovnútra sa farba zosvetľuje.

Špicatú trojuholníkovú tvár (obrázok nižšie vľavo) zaoblíme nanesením trošky tmavšieho púdru do ostrej hrany brady a na čelo. Nebojte sa dať trošku farby aj na spodnú časť brady smerom ku krku. Hranatej sánke pomáha podpbná tmavšia zaoblená línia v tvare mesiaca začínajúca na sánke a smerujúca ku krku.

Takto sofistikovane zjemníme aj ostré hrany nosa, zúžime príliš široký nos a upravíme i výšku či šírku čela. Nie je v tom naozaj žiadna veda, len treba nájsť trošku času a poskúšať. Ja na zúženie tváre používam bronzer Match Perfection, ktorý má uprostred strieborno-šedú farbičku a teda sa mi pri mojej bledosti nikdy nestane, že by som tvár vytónovala do nepríjemného oranžového nádychu. Odporúčam vyskúšať. Vyzerá úplne prirodzene.

Bronzer a ligotavý prášok

Bronzer nemusíte používať len ako korekciu čŕt a niektoré bronzery sa fakticky na tento účel ani nehodia. Od značky Rimmel som odskúšala dva bronzery. Jeden z rady Match Perfection a jeden Sun-shimmer typu 3v1. Tento druh výrobku sa používa na docielenie opáleného vzhľadu a nanáša sa všade tam, kde by vám bežne dopadli aj slnečné lúče, čiže do dekoltu, na líca, čelo, nos, bradu, spánky. Najlepšie štetcom, pretože s ním to väčšinou nepreženiete. Čo však robiť, pokiaľ je bronzer trblietavý a vám to vadí? Nevyhadzujte ho. Zíde sa vám na zvýraznenie tvaru dekoltu, rozžiarenie očí alebo ako pekný očný tieň, na čo vizážisti bežne používajú prášok s obsahom ligotavých pigmentov. Pán Lukáš Kimlička raz na svojej Facebookovej stránke písal, že namiesto ligotavého prášku používa očné tiene Pupa Milano z kolekcie Hot Tropics (odtieň 01 a 04 - na obrázku), za čo mu tlieskam. Nie všetko musí byť používané na ten účel, na ktorý to bolo stvorené, nuž prečo nezaexperimentovať? Vypaľované očné tieniky z tejto kolekcie sa naozaj dajú používať viacúčelovo, pretože ide o jemné farbičky. Ružovkastú by som dopriala ženám s pleťou s nádychom do ružova a zlatistá pekne ukáže na ženách s marhuľovým a podtónom pleti, čiže typický jarný a jesenný typ.

Korektor

Ak ešte stále vidno niektoré nedokonalosti a mejkap na sebe už máte, nápomocný bude korektor. Už som veľa krát počula, že korektor na mejkap nepatrí. Ja tvrdím, že áno aj nie. Záleží na tom, aký použijete a ako šikovne ho viete rozotrieť. S kozmetikou to totiž máte ako s pečením torty. Nie všetky ingrediencie sa znesú a často záleží aj na poradí a technike ich miešania. Nie som žiadna profesionálna vizážistka, no veľmi rada pečiem a poznám aj základy výroby kozmetiky. Som toho názoru, že všetky kozmetické výrobky by sa mali prispôsobovať typu pleti a pred nákupom treba zvážiť, či sa váš nový prírastok nepobije s osvedčenými výrobkami. Tu sú aj konkrétne príklady:

A) Povedzme, že dnes idem líčiť mastnú pleť s leskom a ťažkou formou akné. Čo potrebujem docieliť na lesknúcej sa pokožke? Zmatnenie a preto použijem matujúci krém sťahujúci póry a obmedzujúci tvorbu mazu. Až mi krém vsiakne, strupy a suchšie miesta potriem zelenkavým korektorom, zarovnám a potom nanesiem vrstvu silne krycieho tekutého mejkapu. Keďže je tekutý a nie ako krém, korektor ním nerozmažem. Finálny krok - tvárenku - vyberiem podľa mejkapu. Ten matuje (alebo mu k tomu dopomôžem kompaktným púdrom), ideálna konzistencia tvárenky bude tiež púdrová.

B) Teraz si predstavte, že žiadne suché miesta na tvári nemám a kde tu vidno nejakú miznúcu jazvičku. Až si dám krém určený na môj typ pokožky, pleť vyrovnám gélovým mejkapom. Gél je však tuhší ako tekutina a teda sa musí rozotierať, čím sa mi môže rozotrieť pod ním aplikovaný korektor. Nič sa preto nestane, ak problémové miesta zatriem dodatočne. Keďže s gélom sa najlepšie zmieša gél, najlepšia bude gélová tvárenka. Použiť môžem aj púdrovú, no mala by som mať na zreteli, že vlhkejší gélový podklad si nebude veľmi rozumieť s púdrom hrubšieho zrna , preto by som mala buď investovať do takej tvárenky, ktorá je jemnučká, alebo najskôr svoje líčka poprášiť jemným púdrom.

C) Krémovému mejkapu a krému určenému na suchú pleť bude najlepšie vyhovovať krémová tvárenka a krémový korektor. Ak sa dobre rozotrú, prechody nebude vôbec vidieť.

Tvárenka

Keď sme už pri miešaní výrobkov a spomínala som tvárenky, touto témou budem na dnes aj končiť. Preletím ju len telegraficky a dám aj nejaké tie obrázky. Nejdem sa zbytočne rozpisovať, pretože o tomto "umelom rumenci" som veľa napísala v článku o tvárenke Match Perfection.

V prvom rade by som vás chcela varovať len pred gélovou a krémovou tvárenkou.
Na tie si dávajte naozaj pozor, pretože sa veľmi rýchlo vstrebávajú a teda prípadné chyby ťažko napravíte. Ak sa len učíte, ako s tvárenkou zaobchádzať, skúšajte si to radšej na púdrovej tvárenke.

Na záver sa ešte pristavím pri odporúčaných geometrických tvaroch, lebo tie som nepopísala dosť jasne. Moja rada: Určite rešpektujte obrysy vašej tváre. Ak máte guľatú tváričku, vyhýbajte sa tzv. kresleniu jabĺčok na líčka, ako sa to učili naše mamičky či babičky. To by ju ešte viac rozšírilo. Naopak, na ostré črty sa zaokrúhlený tvar veľmi hodí. Však pozrite obrázky a pochopíte. Na hranatú tvar by som možno ten útvar v tvare mesiaca ešte trošku zužila. Nemusí to byť práve tak, ako ukazuje nákres.
V ďalšej časti si pohovoríme o farbičkách. Verím, že aj táto téma vás bude zaujímať.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes