Perličky na každú príležitosť

Hovorí sa, že perly sú vysoko elegantné a kto ich nosí, nosí samotné kráľovné šperkov. S tým sa nedá nesúhlasiť. Perly stelesňujú krásu, jemnosť, ženskosť, eleganciu, noblesu. S nimi nikdy nebudete OUT, lebo sú nadčasové a dajú sa kombinovať do všetkých možných kreácií.



Ani zďaleka si nemusíte kupovať klasický perlový náhrdelník a dopriať si ho len na výnimočné príležitosti. To bolo kedysi. Zavesili sa jedna za druhou na šnúrku a fakt si ich človek nevedel predstaviť inak ako k šatám či elegantnej blúzke. Perly dnes používam aj pri výrobe jednoduchších šperkov a tie lacnejšie napodobeniny aj pri tvorbe bižutérie. Hodnota perly sa tým neznižuje, pretože aj bižutéria, ak je precízne vypracovaná, môže bez problémov konkurovať drahším šperkom. A nikde nie je povedané, že by šperky z perál nepatrili aj kostýmčeku, ktorý trebárs nosíte v práci.

Ako povedala Coco Chanel: "Šperky by mali ženu zdobiť, nie vystavovať na obdiv jej bohatstvo." Ja vám teda teraz ukážem zopár jednoduchých šperkov vybobených zo striebra a perál.

Prívesok a zapichovacie náušnice z čiernych perál

Ako dve malé čučoriedky. Tak vyzerajú náušničky, ktoré si zapichnete do uška a poistíte koncovkou, aby vám neušli. Siahla som po perličkých z dielne Swarovski, ktoré majú len jeden otvor na zavedenie hrotu puzetky. Puzetka má svoju vlastnú ohrúhlu misku, uprostred ktorej trčí práve ten hrot. Na oboje nanesieme trošku lepidla na šperky, nastokneme perlu a to je všetko. Až nám lepidlo zaschne, na puzetky navlečieme koncovku. Táto je, podobne ako puzetka, zo striebra, no uprostred má vrstvu silikónu, vďaka čomu o niečo spoľahlivejšie drží.

Na prívesok som potrebovla tri rovnaké perly (ale dá sa robiť aj tak, že dáte každú inú, vyzerá to pekne), ďalej dva strieborké krúžky ako oddeľovače, jeden krúžok na zavesenie a striebornú ihlu na navlečenie. Práca na pár minút. Striedavo som navliekla perly s krúžkami a koniec ihly zatočila to tvaru očka, aby som naň mohla pripevniť krúžok. Je širší, aby sa vmestil na každý typ retiazky, ako to chcela kamarátka, pre ktorú bol set určený. Radšej by som bola perly vešala na nit ukončený hlavičkou a nie ihlu, ale ono to bol zámer nechať očko aj odspodu. Má sa naň vraj zavesiť jednoduchý prívesok z retiazky. Ten som síce nevidela, lebo mi ho kamarátka neukázala, ale viem si to predstaviť. Môže to pekne vyzerať. Máte nejaký tip retiazky, na nej perličkový prívesok a na ňom ešte strapec z kúskov rovnakej retiazky.

Prívesok a náušnice stáli 9 EUR, s retiazkou 15 EUR.


Visuté náušnice a náhrdelník s perlovým strapcom

Na obrázku tento set vyzerá nič moc, no mali by ste ho vidieť na mojej (dnes už bývalej) kolegyni. Má jemné črty, štíhlu postavu, pre ňu sú takéto jemmné šperky priam stvorené.

Keďže náušnice z uška visia, nebolo nutné ich previs predlžovať háčikom, ktorý by sa do ucha taktiež len zavesil. Ako zapínanie som zvolila puzetku s pritaveným krúžkovým očkom. Očko sa dá jednoducho otvoriť, zavesiť naň čo treba a opäť bezpečne zatvoriť. Ja som pripevnila retiazkovú postupku - strapec, ktorého ramená majú rôznu dĺžku. Na každom ramene je perlička. Tentokrát som všetky pripevnila nitom - ihlou ukončenou hlavičkou. Perlička sa navlečie, nit sa skráti kliešťami na potrebnú dĺžku a inými kliešťami sa zatočí to tvaru očka na zavesenie. Aj tieto perličky sú od Swarovského. Nie sú to pravé riečne či morské perly. Ide o sklenené perly, ktoré sú potiahnuté špeciálnou perleťou s vysokým leskom. Veľmi rada ich používam, pretože na rozdiel od tých typických voskovaných bižutérnych, tieto aj niečo vydržia.

Strapcový prívesok je vyrobený navlas rovnako ako náušnice. Na jeho koniec ale nebolo potrebné dávať krúžok, pretože bude nosený len s touto retiazkou. Na druhej strane, keby kolegynku tento náhrdelník omrzel, strapec sa dá bez problémov zvesiť a retiazku môže nosiť aj samotnú, či s inými príveskami. Výrobná cena celého setu aj s retiazkou bola okolo 22 EUR.


Ak ste sa inšpirovali, máte šikovné ruky a rozhodnete sa vytvoriť si niečo podobné, budem rada. Pokiaľ máte aj iné nápady, môžete mi pokojne poslať fotku svojho dielka prostredníctvom Facebooku alebo emailu.

Ja už síce šperky nevyrábam (aj kamarátkam som ich vyrobila len na želanie popri tých, ktoré som robila pre seba), ale keby som ešte niekdedy objednávala nejaké komponenty, pekných vecí nikdy nie je dosť. :-)

Nabudúce vám ukážem zopár setov s kamienkami od Swarovského.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes