Nepriateľ krásnych vlasov číslo 2: Vypadávanie

Vlasy si vždy vyžadovali a aj vyžadujú patričnú starostlivosť, ak majú byť korunou našej krásy. Vlasy rastú celé roky, aby mohli na konci svojho životného cyklu vypadnúť a to je celkom normálne. Toto sa však deje v určitých fázach, ktoré majú rôzne trvanie a niektoré ženy o týchto fázach nevedia, preto tieto veci objasním tu a teraz.



Denne nám vypadne aj 20 - 50 vlasov a to je teda dosť veľká kopa. Keď máte dlhé vlasy, 20 kúskov je dobrá polievková lyžica. Samozrejme vám nebudú padať po chumáčoch, ale pekne postupne. Tu jeden, tam druhý... ťažko ich zrátate. Väčšinou sa začneme strachovať, keď ich na hrebeni či kefe, ktorou sa zvykneme česať, nájdeme viac než obvykle. Ale je to dôvod začať sa báť? Nuž ono je to ťažko povedať, kedy už ide o nadmerné vypadávanie vlasov. Nosíme ich zapnuté vo vrkočoch, ktoré naše kučery držia pokope, aj keď by už niektoré explempláre toto hromadné stretnutie najradšej opustili a odišli do večných lovíšť. A keď to potom naraz rozpustíme, čudujeme sa, čo nám toľko vláskov ostalo v ruke. A tie isté reči plné strachu počúvajú naši partneri po večernom šampónovaní. Vlasy sú opäť v jednej kope (tak ako boli po celý deň), čiže aj keby chceli postupne vypadávať, preložené jeden cez druhý a zakudlené nemajú šancu. Vaňa je plná vlasov, posteľ tiež, gauč podobne a všetci sme z toho na nervy... Je aj toto čas začať si robiť starosti? Možno áno, možno nie.

V prvom rade, starosti vám rozhodne nepomôžu. Čo vám pomôže, je správna životospráva a minimum stresu. Druhým "pomáhadlom" je vhodná vlasová kozmetika. Preklad: to je taká, keď si na mastnú pokožku nenalejete lieh, jemné vlasy nezaťažujete ťažkými kondicionérmi, kilami stylingových prípravkov a podobne. A aby ste sa naozaj nemuseli stresovať, mali by ste o svojich vlasoch aj niečo vedieť.

Pri vlasoch z pohľadu ich aktivity pozorovateľnej voľným okom hovoríme o dvoch fázach - fáze rastu a fáze pokoja, ale ono sú to vlastne tri fázy, lebo je medzi nimi ešte jedna prechodná. Vlasy na rôznych častiach hlavy rastú rôznou rýchlosťou a majú rôznu kvalitu. Nikdy neviete, ktorý vlas zajtra dovŕši "svoj vek" a pôjde von. Tak to už proste chodí. Jeden človek svet opustí, druhý sa niekde na opačnom konci zemegule narodí a presne tak je to aj s vlasmi. Nie je dôvod k panike. Ľudstvo zatiaľ nevymrelo a aj vaše vlasové folikuly s veľkou pravdepodobnosťou ešte požijú a dajú vám nové vlasy, pretože presne ony sú zodpovedné za vašu (ne)hustú hrivu.

Folikul je taký vačok, ktorý je uložený v našej koži. Napojený je na krvné riečisko, ktoré ho zásobuje živinami nutnými k jeho prežitiu a vytváraniu nových vlasov. Každý folikul pojme len jeden vlas a o ten sa stará po celú dobu rastu, ktorý v určitej miere prebieha dvoma smermi. Tak si o tom niečo povedzme.

Rastová fáza

Vlásky nám rastú smerom von z pokožky, ale čiastočne aj smerom dnu, čiže prerastajú do hĺbky, aby mohli byť dobre živené z ciev, ktorými je celá vlasová pokožka popretkávaná. Aj preto je také dôležité, aby bola pokožka hlavy vždy dobre prekrvená a aby folikuly dostali všetko, čo potrebujú a aby sa na korienok mohli viazať nové a nové vrstvy buniek. Inak to nebude fungovať. Táto fáza rastu je individuálna. Niekomu rastú vlasy rýchlejšie a niekomu pomalšie, no vcelku to trvá 2 - 8 rokov, než sa jeden vlas dostane svojou dĺžkou na maximum. Týmto vyvraciam ten nezmysel, že čím častejšie sa budú strihať vlasy, tým rýchlejšie porastú. Je to hlúposť, pretože strihanie ako také nemá žiadny vplyv na rast vlasov, ale skôr na ich kvalitu. Nemá zmysel ponechávať končeky rozštiepené a vážne poškodené. Ak sa vám odštiepi kúsok z nechtu, tiež ho predsa odstrihnete, alebo zabrúsite, aby sa vám nech neštiepil ďalej. Zmysel môže mať napríklad také preriedenie príliš hustých vlasov a tým aj odľahčenie účesu. Ak nebudú vrstvy svojou hmotnosťou zaťažovať spodné vrstvy a ťahať ich smerom nadol, logicky sa k nim dostane viac kyslíka i ostatných živín.

Fáza prechodná

V druhej fáze sa už folikul nestará o vlas, ale venuje sa sám sebe. Pre seba už nepotrebuje taký priestor a preto sa zmenšuje. Vlas folikul odpojí od prívodu živín (ako rodičia vezmú svojmu výrastkovi vreckové, však nech si ide na brigádu), vytlačí ho nahor a nepotrebný priestor v spodnej časti, kde predtým trónil, zničí. Ponechá si len toľko plochy, koľko nevyhnutne potrebuje, aby v sebe ešte stále udržal starý vlas, no čoskoro začne pracovať na novom. Toto "veľké upratovanie" môže trvať dva týždne až mesiac a my ho nevidíme ani necítime, lebo vlasy ešte stále držia na svojom mieste.

Fáza pokoja

Tretia fáza je odpočinková. Navonok sa nič nedeje. Starý vlas postupne ustupuje a ide smerom nahor. Je už len otázkou času, dokedy sa udrží a dokedy ho folikul strpí. Niektorý vlas však nie a nie odísť a trvá mu aj 4 mesiace (ideálne sú dva mesiace), než ho podráždená pokožka vypudí. A keď vypadne, ešte máte z toho (neopodstatnené) mindráky a šediviete z toho, že nachádzate vlasy na tanieri i všade, kade chodíte. Zbytočne sa žeriete. V nejakom časopise som čítala, že v tejto fáze môže byť naraz aj 15% vlasov a to je veeeeeeľa. Také čosi si už určite všimnete. Lenže to máte ako s deťmi. Aj tých sa v niektorých rokoch narodí viac a inokedy menej. Keď vyrastú, čaká sa od nich, že vyletia z hniezda a keď nechcú, nasr... nasrdení rodičia ich po čase vykopnú. :-) Mnoho rodičov má potom strach, či nekonali príliš impulzívne, ale také sú zákony prírody.... Medvedík opäšťa mamu, vtáčiky vyletia z hniezda. Každý má rád svoj kľud, nie? V prípade vlasových folikulov to platí dvojnásobne, akurát tam vlas už nečaká žiadny ďalší život. Starý vlas je starý vlas. Nemal by zaberať novému priestor. Ak má vypadnúť a nemá rásť, tak nech ide kade ľahšie a vy sa pre to nemáte čo štvať.

A opäť tá prvá....

No a napokon tretiu fázu opäť vystrieda prvá. Folikul sa začne činiť a dá nám nový vlas. Aj preto som vo svojom článku o šampóne s chinínom prízvukovala, aby sme výživu nezanedbávali. Vlasový folikul naozaj nie je elektrospotrebič a ani nedokončená robota. Nepočkajú, až budete mať čas (pod pojmom čas môžete rozumieť aj chuť) sa im venovať. :-)

Každému normálnemu človeku sa tieto tri fázy striedajú, čiže pokiaľ niečo neporobíte s folikulmi, nemali by ste sa báť, že ostanete plešatá. Ak vám tie vlasy niekto nevytrhal, potom to, čo vám vypadlo, aj normálne dorastie. Otázka je, ako dlho to bude trvať, lebo my ako ľudia nemôžeme nijako tieto fázy poprehadzovať, alebo ich popreskakovať. Cha, to by sa nám hodilo, preskočiť vypadávanie... Taktiež nemôžeme urýchliť prvú, druhú či tretiu fázu. Jedine, že by ste si chceli tie vlasy vyšklbať, ale to by asi nebolo to najlepšie riešenie. My môžeme len jediné - dodávať vlasom všetko, čo si zaslúžia a to formou spravnej výživy a starostlivosti. Vtedy rastovú fázu podporíme a vo folikuloch sa naozaj budú diať veci, ktoré tam majú prebiehať.

Kedy môžeme hovoriť o probléme?

1. Keď nám vlasy nerastú a len padajú. Nie, to nie je na radosť, že vám melír vydrží celý rok bez dofarbovania, ak vám niekde inde nerastú nové vlasy.

2. Keď jednoznačne vidíte, že je to aj viac ako tých 15%, čo vám vypadlo. Ak vám vrkoč zriedne len trošku, to nie je dôvod na paniku, no polovica... to je už iné kafé.

2. Keď vám padajú vlasy v celých chumáčoch z určitej plochy. To by musela byť riadna náhoda, aby sa celý ten centimeter štvorcový vyvíjal v rovnakom čase, rovnakým tempom a naraz mal aj vypadnúť. Keď sa vám tvoria lysiny, určite to nie je normálne.

4. Aj keď sa nestalo nič z bodov 1 - 3, no ste v neustálom strese, na správnu výživu kašlete, alebo ste chorá (choroby štítnej žľazy, rôzne iné hormonálne poruchy, ťažké úrazy a choroby ako napríklad rakovina). V týchto prípadoch je žiaľ vypadávanie nutným následkom zlej situácie. Nie každý si za to môže.

Komu vlásky vypadli úplne a nové už nerastú, ten by nemal v žiadnom prípade čakať a trápiť sa. Vlasové folikuly mu možno neslúžia, možno sa dajú zachrániť (aj na to sú vodičky) a možno aj nie. Čo robiť? Ak neviete príčinu, zisťujte. Ak viete, poraďte sa s odborníkmi a skúste zopár prípravkov. Pokiaľ nič nepomôže, ostáva už len implantácia. Žiaľ, aj taký vie byť život.

Nie som žiadny lekár a neviem, komu prečo padajú vlasy, no logika mi nahovára, že pokiaľ my ostatní udržíme v dobrom zdravotnom stave svoje telo (a tým aj folikuly) a odstránime príčinu (bod 4.), nie je možné, aby sme nadmerné vypadávanie vlasov neporazili. K tomu nám slúžia rôzne vodičky, šampóny, vitamíny a všetko je to dobré, len sa v tom musíme vedieť zorientovať. Kto nevie, nech sa pýta. Koniec koncov, taký vitamín v kombinácii so šampónom či vodičkou ešte nikomu neublížil. Ak trafíte a dáte vlasom presne to, čo im chýba, môžete len vyhrať. A veru, že ten človek aj väčšinou vie, čo kde pokašľal, čo nejedáva, čo zvykne robiť... takže žiadne výhovorky a do boja.

Prvým pešiakom vo vašom boji by mohol byť už spomínaný šampón s chinínom. Sledujte môj blog a dozviete sa aj o ďalších pešiakoch i spôsoboch, akými nám pomáhajú. Spomeniem určite aj to, kto by mal také prípravky používať.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes