L'Oréal Professionel: maska na vlasy Vitamino Color

Dnešné farby na vlasy obsahujú mnohé výživné látky a vlásky po zafarbení budia dojem, že sú zdravé. To všetko je pekné, no farbenie sa dá aj napriek pozitívam stále vnímať ako zásah do štruktúry samotného vlasu. Farbené vlasy si priam pýtajú regeneračnú kúru, či už je to špeciálny šampón, kondicionér, alebo napríklad aj táto maska, ktorú vám dnes predstavím.

Maska sľubuje dlhodobú ochranu farby a žiarivý lesk a hebké vlasy. Do rúk sa mi dostala jej vzorka s obsahom 30ml (špeciálna príloha v jednom nemenovanom časopise). Aká je realita?

Gélový obsah pohladil moje zmysly. Na fotke to moc nevidieť, no je presne taký ružový ako aj obal. Ba musím povedať, že majú navlas rovnakú farbu - takú broskyňovo ružovú. Viem, že farbivá nedávajú výrobkom účinky, no zato lahodia mojim očiam. Raz darmo, som len žena a ženy zvyknú priťahovať pekné veci. A táto vecička aj vonia. Neviem to presnejšie identifikovať, no cítim v nej maliny a ostružiny. Štruktúra gélu je jemná a veľmi príjemná, na dotyk ako chladivý hodváb. Už by mi mohla povedať len zopár milých slov a poliať zmrzlinový pohár a bola by úplne dokonalá. ;-)

Ingrediencie

O vitamínoch, ktoré sú v maske zastúpené, už vieme svoje. Vitamín E (TOCOPHERYL ACETATE) vnímam ako vitamín krásy a o jeho význame v tejto maske nemôže byť jediná pochybnosť. Likviduje voľné radikály spôsobujúce starnutie a jeho účinky sa neobmedzujú len na vlasy poškodené farbením, ale aj teplom  - pričasté kulmovanie, žehlenie, sušenie fénom. Je to priam excelentný zvlhčovač vlasov. Vlások je vďaka dobrej hydratácii perfektne zregenerovaný, dobre živený a rastie rýchlejšie. Len pozor, aby ste nemuseli ísť čoskoro ku kaderníčke na dofarbenie odrastených vlasov, lebo presne to sa od vitamínu E žiada. ;-)

Ďalej tu máme stokrát spomínaný vitamín B5, respektíve provitamín B (PANTHENOL), z ktorého si telo doplní zásobu vitamínu. Pantenol uzatvára vlas na miestach, kde je poškodený alebo drsný a osud vody (taktiež obsiahnutej v maske) je týmto spečatený. Niečo ostane vo vnútri a zvyšok stečie po povrchu.



Použité technológie

Aby ste tomu rozumeli, vlasy vodu potrebujú. Voda slúži ako nosič v nej rozpustných výživných látok. Neviem, či to viete, ale vitamíny B sa rozpúšťajú vo vode. Avšak nadbytok vody je nedobrý, pretože farba sa nám vymýva a voda znehodnocuje celý vlas. Všetkého veľa škodí teda ideálna je zlatá stredná cesta. L'Oréal používa také technológie (Incell a Hydro-resist), ktoré vo vnútri vlasu uzamknú vlhkosť, posilnia vlasové vlákna, aby si vytvorili akýsi obranný štít a tie potom dlhšie uchovajú vami dodanú farbu. Chránia vlasy aj pred UVA/UVB. Je to dobré riešenie, pretože takto nemusíte vlasy farbiť často a zbytočne ich opakovane ničiť. Podrobnosti si značka stráži ako svoje tajomstvá, no keď sa pozerám na zloženie, niečo mi hovorí, že tieto zázraky majú na svedomí dve zložky (a možno aj viac, no až taký expert na chémiu nie som).

CANDELILLA CERA / CANDELILLA WAX je vosk. Získava sa z kríčka, ktorý má názov Euphorbia cerifera a rastie ako divá rastlina v Mexiku a Texase. Jeho konáre sú husto pokryté týmto voskom. Pôvodne sa z neho vyrábali sviečky, no neskôr našiel svoje uplatnenie aj v kozmetike. Vosky majú v prírode veľký (ak nie obrovský) význam. Keď si ako príklad vezmeme takú ovečku, jej vlna je celá nasiaknutá voskom. Bez vosku by to chuderka ovečka mala dosť ťažké v našich zemepisných končinách. Raz dážď, potom slnko, inokedy sneh... Z ovčej vlny sa dokonca vyrába aj špeciálny druh vosku - CERA LANAE, čo je iný názov pre lanolín. Aj my ľudia máme svoju ochranu - keramidy. Nie sú to síce vosky, no podobne ako vosky, aj keramidy sú lipidy a chránia pokožku i vlasy. No... ja som to povedala tak, ako keby každý človek mal dokonalú pleť i vlasy, ale ono to tak v reálnom živote nefunguje. Ešteže ľudstvo pozná technológie, ktoré vedia napraviť škody.
Síran horečnatý (MAGNESIUM SULATE) nájdete vo väčšine prípravkov zvýrazňujúcich prirodzené kučery a v kondicionéroch. Ešte som o ňom nepísala a táto vec ma zaujíma, preto som po informáciách trošku pátrala a tu máme aj vysvetlenie, čo je zač. Statickú elektrinu poznáte. Niektoré vlasy sú nabité kladne, niektoré záporne a keď na seba narazia dva pramienky s rovnakým nábojom, vlasy sú rozlietané. Dva rovnako nabité predmety sa čo? Odpudzujú. Nič príjemné ani pekné, nuž pomôžme si trošku. Horčíková soľ normalizuje pH a stabilizuje náboj a neposlušné kadere skrotí. V druhom kroku soľ spevňuje tzv. vodíkové väzby tým, že zo štruktúry dostane preč nadbytočnú vodu a tým vlásky kučeravejú. Ide však o krátkodobý efekt. Vlas vodu odpudzuje, no časom sa vráti do svojho pôvodného "ledabolo tvaru". Aby takýmito drastickými procedúrami netrpel, soľ treba po aplikácii zmyť a jej účinok zjemniť ďalšími ingredienciami. Presne tak, ako to má prešpekulované táto maska. Priznám sa, že si neviem moc predstaviť, v akom rozsahu síran horečnatý pôsobí a nakoľko je jeho pôsobenie neškodné, no všetky štúdie, na ktoré som doteraz narazila, ho označujú ako bezpečnú látku. Je to vzhľadom na svoju povahu stabilizačná látka a preto s jej pomocou rátajú aj iné kozmetické výrobky, nielen produkty určené na vlasy.

Použitie masky

Maska sa aplikuje na umyté, vlhké, no nie mokré vlasy. Aby neboli úplne mokré a voda neriedila účinné látky, vysušte si ich uterákom, potom do nich povtierajte masku a nechajte pôsobiť aspoň 2 minúty. Ja ju nechávam niekedy aj 10 - 15 minút. Čím dlhšie, tým lepšie. Na dlhé vlasy treba množstvo vo veľkosti menšieho vlašského orecha, na kratšie stačí samozrejme menej. Až na nich bude maska, odolajte chuti rozčesávať ich a týmto spôsobom distribuovať gél aj na končeky. Radšej nebuďte lenivé a rozotrite ju prstami. Mokré vlasy sú strašne náchylné na poškodenie a hrebeň či kefa im rozhodne nepomôže.

Moje hodnotenie masky:

Textúra: hladká, jemná, mierne lesklá, konzistencia je gélová
Hydratácia: 5
Výživa vlasov: 4
Vôňa:
príjemná a ovocná
Celková spokojnosť:
8
Cena: 10 EUR za 200ml, 19 - 20 EUR za 500ml

celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia vs. výživa
zmývateľnosť
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie
Od masky s prívlastkom "Vitamino" by som čakala, že bude priam nabitá živinami, ale svoje zastúpenie tam našiel len vitamín E, provitamín B5 a z minerálov ešte stojí za zmienku horčík vo forme síranu horečnatého. Keby som mala masku vyrábať, určite by som si tam pridala aj vitamín B3, B1 a možno aj nejaký ten biotín (vitamín H)... no to som ja. Každopádne, maska i s týmto zložením svoje účinky má. Až ju miniem (vzorka postačí na 4 umytia), pôjdem si do drogérie kúpiť celé balenie a dám repete. :-)

Ak nebude práve táto maska, nevadí. Pokukujem aj po iných. Ten istý výrobca ponúka aj masku Couleur Botanique, ktorá je taktiež na farbené vlasy, akurát pochádza z radu Série Nature, takže bude možno aj bez farbív a konzervantov. To by mohol byť dobrý kompromis pre milovníkov prírodných vecí.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes