Suchá alebo dehydratovaná pleť?

Suchá pleť a dehydratovaná / dehydrovaná pleť. Je to to isté? NIE. Ani náhodou. Avšak veľa žien si myslí pravý opak. Prišli mi k pultu, pýtali nejaký krém na suchú pleť a tvárička drvivej väčšiny nemala ani jediný príznak svedčiaci o tom, že by mali mať práve suchú pleť. Mohla som im dať taký a ďalej sa nepýtať, ale poznáte ma...


Prečo si tieto dva pojmy mýlime?

Mýlime, nemýlime, ťažko povedať. Možno obidva pojmy dokonca ani nepoznáme. Pre nás je jednoduchšie vybaviť si pojem "suchý" tak, že si ho spojíme s vyprahnutou pôdou plnou prasklín, ktorá videla posledný dážď už riadne dávno. Lenže u ľudskej pokožky to takto nefunguje. Pokožka je zložitý mechanizmus pozostávajúci z viacerých vrstiev husto zásobených krvou prinášajúcich rôzne živiny. Mnohé látky si vytvára sama a my dobre vieme, že z toho množstva látok jej môže chýbať hociktorá, alebo dokonca aj viacero látok súčasne. Záleží od životného štýlu, výživy, skrátka viacerých okolností. V sortimente viacerých značiek figuruje pojem "suchá pokožka" aj pri hydratačných prípravkoch. Ani to laikom príliš nepomáha v chápaní tejto vcelku zložitej veci. Ako sa v tom vyznať?

Spravidla platí, že čo pasuje na dehydratovanú pokožku, to sedí aj suchej. Aj preto v mojich kozmetických testoch často nájdete prípravky, u ktorých mám napísané obidva typy pleti. Opačne to však neplatí vždy a v každom prípade. Je iné kúpiť si mejkap, ktorý sa hodí na viacero typov pleti a pôsobí len na povrchu a je iné kúpiť si taký krém, ktorého úloha je vstrebávať sa a pôsobiť zvnútra i zvonku. Čo je určené na suchú až veľmi suchú pokožku, to môže dehydratovanú pokožku nadmerne premastiť a to by veru nerobilo dobrotu. Rozlišenie suchej a veľmi suchej pokožky ste mohli čítať v článku o ekzémoch. Dnes si povieme, čo pokožku zbavuje vlhkosti, čo je to NMF, ktorý v poslednej dobe opakovane spomínam pri testovaní kozmetiky. A tiež si povieme, za akých okolností sa dajú hydratačné krémy používať aj na mierne suchú pokožku.

Dehydrovaná alebo dehydratovaná

Je v podstate jedno, ktorý termín sa použije. Neexistujú všeobecné pravidlá na to, kedy použiť prvé a kedy druhé slovo. Čo som čítala články, pojem "dehydrovaný" sa väčšinou spája s ľuďmi a zvieratkami. Človek je dehydrovaný, keď nepije. Dehydratácia je pojem, ktorý reprezentuje proces, pri ktorom sa stráca voda. Dehydratovať znamená zbavovať niečo vody. Aj pokožka je zbavovaná vody niekým, alebo skôr niečím a preto som si vybrala ten druhý pojem.

Ako dochádza k dehydratácii

Kožné bunky sú jedny z najaktívneších buniek nášho tela. Neustále sa množia vytvárajú nové a nové vrstvičky. Koža ako taká pozostáva z troch vrstiev (a ešte aj tie majú svoje vrstvy), no jej aktivitu najviac vnímame na jej povrchu, ktorý okamžite odráža všetky naše pozitívne i negatívne zásahy do nášho života. Zhluky pokožky, ktoré vidíme olupovať sa, pozostávajú z keratinocytov (dostali pomenovanie podľa stavebnej látky - keratínu). Tvoria sa v spodnej časti epidermis, počas svojho krátkeho života prechádzajú radom zmien a postupujú smerom nahor. Aj napriek týmto zmenám je však epidermis - najvrchnejšia vrstva kože, zodpovedná za udržiavanie hydratácie a preto potrebuje aktívne bunky. Pobyt v znečistenej oblasti, stres i vystavovanie sa slniečku a teplotným zmenám, to všetko sú činnosti, ktoré nám pokožka vráti ako bumerang tým, že aktivitu buniek spomalí. V dôsledku toho rýchlejšie stráca vodu a trpia jej obranné mechanizmy. Od dehydratovanej pokožky je už len krôčik k suchej, pretože ak sa tieto procesy buniek narušia v takej miere, že nie sú schopné sa samostatne naštartovať, dodanie vlhkosti už nepomáha. Ochranný film nie je a musíme ho vytvoriť my dodávaním premasťujúcich látok, ale tam už od dehydratácie prechádzame k extrému zvaného suchá pokožka.

Príznaky dehydratácie

Prvým príznakom, že s našou pokožkou nie je všetko v poriadku, je strata lesku. Neviem prečo, ale ženy si lesk zdravej pokožky zvyknú zamieňať s leskom mastnej pleti. Niekedy sa pozrite na pokožku mladých dievčat a uvidíte, že je dokonalá aj vďaka tomu, že je ružová a trošku sa leskne. Nie je vôbec nutné sa celý deň púdrovať. Lesk nie je nič zlého, pokiaľ to pravda nie je lesk, ktorý spôsobuje nadmerné znečistenie spôsobené potením a zvýšenou tvorbou kožného mazu. Vtedy je naozaj lepšie po tom púdri siahnúť a možno ešte lepšie je vyčistiť pleť a nanovo sa nalíčiť... A samozrejme čistiť tak, aby sme si neublížili.

Druhý typický príznak je strata farby. Pokožka, ktorá nie je hydratovaná, je zašednutá. Taká je farba zrohovatených buniek, ktoré sú na samom vrchu epidermis. Povrch posiaty veľkým množstvom odumretých buniek vôbec nevyzerá zdravo. Vy sa môžete stravovať správne a dodávať telu všetky vitamíny, no pokiaľ pokožka nemá vodu (či už v dôsledku starnutia alebo iných vplyvov), jej vzhľad nikdy nebude pekný.

A za tretie to môže byť aj pocit nepríjemného pnutia a citlivosti. Pozor, nehovorím o svrbení, ale naozaj ide o napätie, ktoré na dotyk cítite. Niektoré ženy tieto pocity interpretujú ako suchú pokožku a začnú sa natierať olejmi a niektoré si povedia, že to nejaká alergia a nasadia lieky. Ani jedno ani druhé nie je vôbec dobré, pretože od pnutia sa ľahko môžete dostať k suchej pleti a od citlivosti k začervenaniu. Dávajte si preto na toto pozor. Akonáhle sa objaví tento varovný znak, nič nepodceňujte a rovno podniknite nápravu, aby ste pokožke prinávratili jej vlastné obranné mechanizmy predtým, ako ich stratí. A dajte jej len toľko, aby si z nich vedela získať to svoje a začala trošku pracovať. Keď ju rozmaznáte, zlenivie ako psík a namiesto vytvárania látok si ich bude pýtať.

Čo všetko môžeme dať dehydratovanej pokožke? Môžeme jej dať tri druhy látok.

1. Emolienciá

Spomínam ich v takmer každom článku. Ich pridaním krémy sa krémy stávajú univerzálnejšími. Emolienciá zmäkčujú a zvláčňujú pokožku, teda rešpektujú časť potrieb každého typu pleti. Tento efekt je požadovaný u suchej pokožky, na ktorej sú šupinky a zatvrdnuté miesta a je potreba zlepšiť bariérovú funkciu kože. Emolienciá podporujú aj hojivé procesy mastnej až aknóznej pokožky, pretože tam majú za účel zjemniť zrohovatené ústie mazových žliaz a obnoviť pružnosť pokožky.

2. Látky vytvárajúce bariéru

Trošku radikálnejší zásah. Proste sa natrú na povrch a uzamknú vlhkosť vo vnútri pokožky. A tým, že toto spravia, umožnia látkam, ktoré sa dostanú do kože, dlhšie pôsobiť. Pravda, treba ich tam najskôr dopraviť...

3. Zvlhčujúce látky NMF (NMF = prirodzený hydratačný faktor)

Látky, ktoré na seba viažu vodu a nielenže ju prepravia do kože, ale ju tam aj držia, hromadne nazývané NMF (Natural Moisturizing Factor). NMF zohráva azda najvýznamnejšiu úlohu v hospodárení pokožky s vodou. Spolu s naviazanou vodou sa zdržiava vo vnútri korneocytov, v najvrchnejšej vrstve kože. Ak je ho dostatočná koncentrácia (aspoň 10%), udržiava pleť elastickú svojou interakciou s keratínom. Pretože vtedy má k dispozícii vodu, ktorá taktiež tvorí podstatnú čas objemu buniek (je to až 15 - 30%). Ako isto chápete, objem je dôležitý. Čím menšie bunky budú, tým náchylnejšia je pokožka na stratu ďalšej a ďalšej vlhkosti cez vzniknuté štrbiny a bude vysýchať.

Ak sa v NMF netvorí vôbec, alebo ho keratinocyty nestačia tvoriť dostatok, potom máme väčší problém, než je len bežná dehydratácia. Takto sa totiž prejavujú ekzémy. Ekzémy však nie vždy vyvoláva len dehydratácia. Môžu byť aj dôsledkom alergie. Vplyv na tvorbu NMF má aj starnutie. V dôsledku degeneratívnych zmien buniek sa tvorí aj menej NMF. Pozor, medzi rizikové faktory patrí aj dlhé máčanie pokožky vo vode alebo vysušovanie pleti alkoholom. Aj preto hovorím, že je lepšie odličovať sa šetrne micelárnou vodou, než ju zákerne zbavovať jej prirodzeného ochranného filmu - lipidov. Voda je priateľ, ale všetkého veľa škodí. Kde nie je film, tam nie je ochrana. Škodlivé je taktiež zapínanie klimatizácie a intenzívne kúrenie. Kde tieto pekelné stroje bežia, tam je nízka vzdušná vlhkosť. A na záver musím spomenúť to naše slávne opaľovanie.

Zloženie NMF

  • Na prvom mieste sú určite aminokyseliny. Tvoria zrhuba 40%
  • Po nich sú organické kyseliny (30%) ako deriváty aminokyselín (napríklad PCA, alebo kyselina mliečna)
  • Cukry (napríklad glukóza alebo glycerín) zaberajú zhruba 9%
  • A potom sú tam ostatné látky, ako močovina, hyaluronan, anorganické soli (vápenaté, draselné, horečnaté, chloridy, fosfáty)
  • Medzi NMF by som zaradila aj termálnu vodu pre jej obsah solí.

Dobrá správa pre nás je, že najvrchnejšia vrstva kože nemá veľký problém prijímať látky zo skupiny NMF aj v krémoch a práve preto všetko, čo jej týmto spôsobom podáme, jej urobí veľkú službu.

Kedy NMF a kedy niečo viac

Krémy s obsahom termálnej vody i glycerínu (najbežnejšie používané NMF) dobre poslúžia pokožke akéhokoľvek typu. Bežnou súčasťou týchto krémov sú aj emolienciá, takže keď spojíme účinok všetkých týchto látok, dostávame krém typu Légere - krém úplne postačujúci na bežnú hydratáciu. Pokiaľ nemáme väčšie problémy, takéto krémy môžeme používať celoročne. Na zimu i pobyt v klimatizovaných priestoroch či slniečku by som však predsa radšej odporúčila z času na čas použiť masku alebo krém z druhej skupiny.

Krémy s prívlastkom Riché už spravidla obohacujú aj ďalšie látky zo skupiny NMF (samozrejme sú tam aj emolienciá). Tie už urobia službu aj silne dehydratovanej pokožke, ktorú prezrádzanú nepríjemné pocity napnutia. Ako som už napísala, prítomnosť dostatočného množstva NMF je predpokladom aj dobrého stavu ochrannej kožnej bariéry, preto spravidla všetky hydratačné krémy v tejto kategórii dokážu čiastočne uspokojiť aj nároky mierne suchej pokožky. Kto má tento typ pokožky, nemal by sa dlho máčať vo vode a na odličovanie by si mal naozaj zaobstarať kvalitnú a pre pleť šetrnú kozmetiku.

Ak pokožka začína svrbieť a nie je len napnutá, potom nestrácajte čas a nedávajte jej len vodu, emolienciá a NMF. Vaša pokožka je suchá a potrebuje bariéru, čiže nejaký ten olej by v kréme nemal chýbať. Kombinujte hydratačný krém Riché s odličovacím mliekom a z času na čas si doprajte výživnú masku. Mlieko i maska dodajú pokožke potrebné lipidy. Na suchú pokožku sa dajú kúpiť aj špeciálne hutnejšie krémy. Tie by boli ešte vhodnejšie ako len používanie hydratačných krémov. Odličovanie vodou neodporúčam.

Pozor, veľmi suchá pokožka a pokožka z ekzémom (svŕbí, olupuje sa, je podráždená, tvoria sa strupy) je prípad, ktorý by ste v prípade neznalosti príčiny, ktorá problém spôsobuje, nemali liečiť svojpomocne. Veľmi svrbiaca pokožka potrebuje odborný zásah.

Pevne verím, že teraz už v tom budete mať jasno a keď zbadáte nejaký problém, budete ho vedieť riešiť správnym kozmetickým výrobkom.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes