Problém zvaný ekzém

Pozor, ekzém a suchá pokožka nie je to isté, i keď prejavy majú veľmi podobné a liečba oboch problémov je tiež viac menej podobná. Pokožke postihnutej ekzémom, ako i suchšej pokožke chýba to isté a teda sa o ne musíme starať výživnými prípravkami. Aby ste so to nemýlili, trošku to vysvetlím v tomto článku venovanom tejto problematike.


Suchá pokožka nemusí byť nutne ekzém a nenazvala by som to ani chorobou. Tento problém najčastejšie postihuje ľudí, ktorí radi plávajú, ktorí sa často zdržiavajú v priestoroch s nestálou teplotou alebo klimatizovaných priestoroch, ktorí pracujú s chemikáliami (ktorými sú i čistiace prostriedky) a starších ľudí. Nie je to alergická reakcia a škody na pokožke nie sú v takom veľkom rozsahu a nebývajú ani také veľké. Pokožku proste stačí dobre natierať výživnými mliekami a problém ustúpi.

Ekzém (dermatitídu) charakterizuje prvotné začervenanie a opuch, ktorý si dokážeme ľahko zhoršiť škriabaním. Intenzívne svrbenie sa najčastejšie objavuje vo večerných hodinách a v noci, alebo pri kontakte nepriedušnou tkaninou či tkaninou, ktorá je nedostatočne jemná k pokožke. Ekzém máva aj vážnejšie štádia, v ktorých môže koža popraskať a dokonca aj mokvať, čo je veľmi nepríjemné a bolestivé. Ak by sme chceli slovo "dermatitída" preložiť voľne, nazvali by sme ho zápalom kože. To vyplýva už zo samotného rozloženia slova pozostávajúceho zo slova "derma" = koža" + koncovky, ktorá značí zápal. (V medicíne sa názvoslovie chorôb tvorí vždy slovom pomenujúcim postihnutú časť tela a nejakou koncovkou - v tomto prípade je to latinské "itis".) Už teda viete, že pri ekzéme ide o chorobu.

V závislosti od rozsahu a pôvodu ochorenia ekzémy delíme na atopické, seboroické a kontaktné.

Kontaktná dermatitída vzniká na plochách, ktoré sa dostali do kontaktu s alergénom alebo inou dráždiacou látkou - ide teda väčšinou o kožné alergie. Na tieto alergie kožní lekári najčastejšie ordinujú kortikoidy vo forme mastí i tabletiek a antihistaminiká (lieky proti alergii).

Seboroickú dermatitídu väčšinou nájdete na častiach tela s ochlpením a prejavuje sa ako lupiny žltkastej farby. Väčšinou býva kvasinkového pôvodu (čo naznačuje už to žlté zafarbenie odlúpenej kože) a lieči sa liečivami pôsobiacimi presne na daný typ kvasinky.

Atopický ekzém je najhorší, pretože ten vie postihnúť veľké plochy tela, ktoré navyše môžu aj mokvať a presný spúšťač ochorenia zatiaľ nie je známy a preto ho nevieme ani úplne vyliečiť. Vždy sa môže vrátiť. Jedným spôsobom tlmenia nepríjemných pocitov je každodenná intenzívna starostlivosť o pokožku.

Update 9.5.2019

Tejto závažnej téme sa dnes venuje i špeciálny projekt Pravdy o atopii. Konkrétne dávam do pozornosti článok doktorky a primárky MUDr. Čapkovej - Atopický ekzém - čo by ste o ňom mali vedieť a ako ho liečiť, kde môžete nájsť najaktuálnejšie infomácie o tomto ochorení.

Spoločným znakom všetkých druhov ekzému je suchá pokožka, ktorá má väčšinou drsný povrch pripomínajúci brúsny papier a na dotyk môže byť aj dosť nepríjemne tvrdá. Práve preto sa niekomu môže zdať, že takáto kože znesie hocičo, ale nie je to úplne tak. V prvom rade neznesie parfémy.

Málokto vie, že tieto podráždenia končiace ekzémom (alebo ľudovo povedané "lišajom") mávajú spoločnú príčinu - sú nimi práve vonné látky. Už len ich samotná kombinácia so slnečným svetlom môže byť veľmi nešťastná, práve preto nechápem, prečo ich dnes nachádzame všade a hlavne v takých veľkých množstvách. Keď k tomu množstvu prirátame chemické zloženie ľudského potu (ktoré je mimochodom u každého človeka unikátne), rovnica dostáva priam vražedný výsledok. Skvelá príležitosť pre farmaceutický priemysel, ktorý môže vo veľkom produkovať mastičky i krémy s obsahom nedobrých kortikoidov a tvrdiť, že nás nimi všetkých vlastne zachraňuje. Áno, zachraňuje, ale ... Kortikoidy vedia stlmiť alergickú reakciu, potlačiť svrbenie a krásne zahojiť ekzém, ale nie bez stopy. Koža ostáva neschopná brániť sa a je náchylná na akýkoľvek dráždivý podnet. I keď ostáva hladká.

Ideálna cesta, ako sa zbaviť ekzému, je nájdenie toho, čo podráždenie spôsobuje a cielená liečba pokožky. Nie len banálne odstraňovanie príznakov. A až vyčerpáte všetky alternatívy, až potom pristúpte k takémuto riešeniu. V ďalších článkoch už konečne predstavím konkrétne prípravky, ktoré by som na oba problémy odporúčila - prípravky Atoderm.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes