Niekoľko faktov o mastnej a zmiešanej pleti

"Leskneš sa, mala by si sa prepudrovať!" Poznáte tento výrok? Ja veru poznám a dosť dobre, lebo som ho neraz počula od svojej matky alebo kamarátky. Nepríjemný lesk trápi pomerne veľké percento populácie a nanešťastie sa objaví väčšinou vtedy, keď ho najmenej potrebujeme. Pred pracovným pohovorom, pred schôdzkou s nápadníkom, pred oslavou. Čo ten lesk spôsobuje?


Všetci dobre vieme, že keď sa trvalo leskneme, nikto nám nezožerie naše výhovorky o teplom prostredí a potení. Lesk a nečistý vzhľad je praobyčajným prejavom mastiacej sa pleti. Či takúto pleť nazveme mastnou, zmiešanou alebo suchou (pozor, aj taký extrém vážne existuje), to už závisí od rozsahu lesklých plôch a ďalších prejavov.

Tento nepekný zjav spôsobuje kožný maz, ktorý je ľudskému telu vlastný a inak prospešný, ak sa pravda netvorí vo veľkom. Múdre knižky naň majú k dispozícii aj pomenovanie hyperseborea, ale to len pre zaujímavosť, aby ste vedeli. Nadmerné vylučovanie mazu spôsobuje nedobrá starostlivosť o pleť, ale aj hormonálna nerovnováha. Kedysi sa verilo, že za akné je zodpovedná len aktivita pohlavných hormónov, ale neskôr sme prišli na to, že aj ľudia s poruchami štítnej žľazy zvyknú trpieť týmto problémom. A keďže ľudské telo je ako stroj, ktorý potrebuje úplnú rovnováhu v procesoch, aby mohol správne fungovať, na vine môžu byť aj hormóny nadobličiek, čo naši páni doktori strašne radi podceňujú. Ale tomuto fenoménu by som najradšej venovala osobitný článok, pretože toto je ozaj na dlhé vysvetľovanie.

Takže už vieme, ako problém vzniká, nuž si povedzme, aké stavy nám nadprodukcia kožného mazu môže spôsobiť. Pokožka je mastná, my sa leskneme a nepáči sa nám to, ale to nie je všetko. Maz sa totiž nemusí vytvárať rovnomerne, ale v zvýšenej miere sa môže tvoriť len na niektorých miestach, ktoré nazývame T-zónami a môže vyvolať ďalšie komplikácie.

T-zóna je označenie pre centrálnu časť tváre, čiže čelo, nos a bradu. Ak sa leskneme len v tejto časti, pričom zvyšok pleti je normálny alebo suchý, potom máme dočinenie so zmiešaným typom pleti. Takáto pleť je veľmi náročná na opateru, pretože nám nestačí len jeden či dva prípravky, ale ich potrebujeme viac. Ale poďme už k tomu, čo ja nazývam komplikáciami.

1. Vznikajúci maz v ideálnom prípade odtečie a pokožka sa sama očistí. V horšom prípade nastáva delenie buniek. Tu však nejde o proces ozdravenia a zacelenia rán, ale niečo celkom iné. Bunky sa nám začínajú deliť v miestach, kde sú otvory mazových žliaz a žľazy upchávajú. Tomuto sa žľaza čiastočne dokáže prispôsobiť a trošku sa rozšíri. Vtedy vidíme, že na niektorých miestach máme póry širšie.

2. Ani žľazy však nie sú možné rozširovať sa donekonečna, preto dochádza k tomu, že sa ich vyústenie uzavrie úplne. Pozorné oko si všimne, že sa niečo deje, no my väčšinou zaznamenáme zmenu až vtedy, keď maz začne oxidovať a vytvorí sa takzvaná čierna bodka.

3. Kto ignoruje čierne bodky, ten sa dobre preráta. V póroch nám doslova vzniká aktívna sopka, ktorá má uzavretý kráter a poriadne to tam vrie. Niečo ako kyslík vo vnútri neexistuje a tak si vo vnútri chováme baktérie, ktoré milujú všetko okrem kyslíka. Aby ste chápali, nejde o nepriateľské baktérie. Tieto nám dokonca pomáhajú rozkladať kožný maz, no za prítomnosti kyslíka a otvorených pórov sa nepremnožia a látky vznikajúce rozkladom sa pekne vylúčia von. Nám sa však tento dráždivý obsah hromadí a naleptáva steny žliaz, čo vôbec nie je dobré, pretože to im vôbec neprospieva a vzniká zápal. Ten už vidíme celkom zreteľne ako začervenanie a niekedy ho aj cítime.

4. V tej poslednej fáze už vidíme aj zahnisanú hlavičku. Hnis vystupuje na povrch, pokožka navrela, ale ešte stále nie je všetko vonku. Čo urobí žena, keď si toto všimne? Vystrčí ukazováčiky a ranku stlačí. Žľaza praskne, hnis odtečie a potom môžeme dúfať, že sa zahojí. Celé zle. Je to akné v ľahkej až stredne ťažkej forme a na také prst nepatrí. Ani ihla, hoci i dezifikovaná.

5. V horšom prípade žľaza praskne, no obsah nevytečie von, ale dovnútra. Toto je však veľmi zlý stav spôsobovaný práve tým našim zvykom dlabať si do akné prstami. Buď si nimi zanesieme infekciu, alebo si opakovaným vytláčaním úplne znefunkčníme proces bunkovej obnovy a žľazy sa z toho už nikdy tak celkom nespamätajú. Zápalom v takýchto dutinách sa darí. Vonku je zapálené miesto ohraničené mŕtvymi bunkami a vzniká veľmi škaredý tvrdý vred, alebo taká nepekná hrudka. Garantujem vám, že takéto hrudky sa neliečia tri dni, ako bežné akné, ale niekedy aj týždne. A dokonca sa na takéto zápaly predpisujú aj antibiotiká, lebo tu už nejde o bežný problém.

6. Ešte som nespomenula jeden extrém, o ktorom som čo to prezradila v článkoch o ekzémoch. Týmto extrémom je seboroická dermatitída - teda silný zápal kvasinkového pôvodu. Ako už prezrádza názov, prítomné sú kvasinky, ktorých pôsobenie sa prejavuje zmenou farby výlučkov i šupín vznikajúcich v mieste zápalu. Tá sa veru nelieči ľahko. Po liečbe ostávajú nepekné suché miesta a aj samotný liečiaci sa ekzém je nepríjemne šupinatý. Ja by som povedala, že v minulosti sme za toto ochorenie mohli "ďakovať" zlej diagnostike a nesprávnej liečbe mastnej až aknóznej pleti zo strany dermatológov. Však som tie recepty v ruke držala a sledovala reakcie pokožky pacientov, kým som pracovala v lekárni...

Akú starostlivosť si naša pokožka žiada, to už veľmi dobre vieme. S akné už dávno nechodíme ku kožným lekárom. Základné pravidlo je nám jasné: čistiť, čistiť a ešte raz čistiť, nie vysušovať. A ešte pokožku treba vhodne stimulovať, aby netvorila toľko mazu. Aj na to existujú pomocníci. Čierne bodky musíme šetrne odstraňovať vhodnou kozmetikou. Čo už papáte, na tom veľmi nezáleží. Je preukázané, že akné a strava nemajú spolu úzku súvislosť, hoci som donedávna mala také podozrenie. Myslela som, že po arašidoch mi naskáče akné, čo naozaj tak vyzeralo.

Fakt je, že kakao a ani arašidy vám do pórov nenalezú. To, na čo strava vyplýva, je činnosť organizmu, do ktorej spadá aj hormonálna rovnováha. Kto sa trápi so štítnou žľazou a podceňuje to, akoby čakal, až sa mu narušia aj ostatné hormonálne systémy. Kto má v neporiadku nadobličky a nevykoná nápravu, ten si priam koleduje o to, aby sa jeho telo začalo správať nevhodne až čudne. Hoci sa o tom veľa nepíše, úprava stravy a zmena životosprávy ako takej tiež vedie k zlepšeniu stavu pleti. A nielen pleti, ale celého organizmu. Treba len prečítať zopár dobrých článkov o zdraví a odsledovať, ako na nás pôsobia potraviny. Ak máte teda po dvadsaťpäťke a niektorý z vyššie spomínaných problémov vám stále žerie nervy, máte najvyšší čas na zamyslenie.

Toto zatiaľ nie je z mojej strany všetko. Až skončím tému ekzémov, začneme sa baviť o mastnej pokožke a akné a to pekne vo veľkom. Tešte sa.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes