Vyhodnotenie testu na zistenie typu pleti

Tento článok je zameraný na vyhodnotenie testu, ktorý som zverejnila prostredníctvom Google Docs. Ide o test, vďaka ktorému sa dozviete, aký typ pokožky máte. Nájdete v ňom 10 jednoduchých otázok. Otázky si prejdete a pri každej si poznačíte písmenko. Na záver si ich nezabudnite spočítať potom sa môžete vrátiť sem na tento blog, aby ste sa dozvedeli výsledok. Spomínaný test nájdete tu.


Najviac odpovedí A = normálna pleť

Gratulujem, vaša pokožka je v najlepšom poriadku. Ak ste v teste dosiahli nízky počet bodov, potom jej nič podstatné nechýba. Aby takáto ostala až do neskorého veku, mali by ste sa o ňu príkladne starať. Tým nemyslím len vyhýbanie sa dráždiacim látkam. Aj keď je voda skvelým čistiacim prostriedkom, bez mydla špinavé oblečenie do čista nevyperiete. Keď už nič iné, naučte sa používať aspoň micelárnu vodu (napríklad tú z rady Hydrabio), aby sa vaša pokožka nezanášala nečistotami. V lete je absolútnou samozrejmosťou používanie krému s ochranným faktorom a tiež by ste si mohli zaobstarať a z času na čas dopriať hydratačný krém. Keďže vašu pleť netrápi suchosť, vhodné budú všetky hydratačné krémy s prívlastkom "Légére", čo vo francúzskom jazyku znamená "ľahký".

Čím vyšší počet bodov ste v teste získali, tým viac sa vaša pleť blíži k druhému typu, ktorým je pleť citlivá. To však ešte neznamená, že absolútne nič neznesie. Ak nie je vyberavá, čo sa týka prípravkov a neustále nie je začervenaná a podráždená, skúste ju len viac hydratovať. Silne hydratačné krémy sa označujú pojmom "Riche" ako "bohatý", čo sa v tomto kontexte dá chápať možno skôr ako "intenzívny" hydratačný účinok.

Najviac odpovedí B = citlivá pleť

Citlivá pokožka nie ktovieakou výhrou, ale väčšinou to nie je taký závažný problém a ani celoživotná záležitosť. Ale pozor, už je to znak, že niečo nie je v súlade s kostolným poriadkom. Citlivá pleť reaguje prehnane na podnety, ktoré by normálnej pokožke nespôsobovali žiadne problémy, čiže asi ťažko bude mať primeranú imunitu. Tak ako na oslabeného človeka sadne akýkoľvek vírus, ktorý prechádza okolo, tak aj na oslabenú pokožku rady sadajú baktérie a vírusy. Najnepríjemnejším je opar (alebo inak povedané herpes). Na citlivú pleť v žiadnom prípade nepatrí mechanický píling ani kozmetika s obsahom vonných látok. Citlivá pleť sa čistí prípravkami bez obsahu alkoholu - napríklad micelárna voda (vhodná je rada Sensibio) a upokojuje maskami. Už reakcia na teplotné zmeny a teplotu vody naznačuje, že prílišné opekanie sa na slnku ani účasť na polárnej expedícii nie je odporúčané.

Pozor, od citlivej pleti k trvalému začervenaniu je len krôčik. Rozšírené žilky môžu byť prvým príznakom ochorenia zvaného Rosacea, o ktorom sa v tomto blogu ešte budeme baviť, keďže ním trpím aj ja sama. Ak sa teda u vás vyskytujú aj tieto nedokonalosti, určite ich nepodceňujte a investujte do špeciálneho krému (napríklad Sensibio AR). Začína to síce len začervenaným nosom, no môže to končiť veľkými fľakmi. Nikto nechce chodiť červený ako rak a pripomínať alkoholika.

Vyššie skóre v teste približujúce sa k mastnejšej a lúpajúcej sa pokožke naznačuje, že už nemusí ísť len o problém citlivej pleti, ale o zápal. Žiadny človek nevydrží dlhodobé dráždenie inou osobou bez toho, aby vybuchol a dotyčnému všetko vytmavil. Ani pokožka nevydrží dlhodobé podráždenie a zanedbávanie. Ak je to aj váš prípad, určite sa poraďte s lekárom, poprípade si zájdite do lekárne (v nej vám môžu okrem iného odporúčiť aj krém Sensibio DS+).

Najviac odpovedí C = zmiešaná pleť

Mať zmiešanú pleť je kríž a svoje o tom vedia ženy v období adolescencie, ale i ženy v strednom veku. Kedysi stačilo dospieť a pokožka sa upravila, dnes sa však neutešene vystavujeme vplyvu znečisteného prostredia, stresu a toto všetko zapíjame a zajedáme škodlivinami, preto od našej pokožky nemôžeme niečo také očakávať. K ošetrovaniu vám nestačí jeden prípravok, ale ich potrebujete celú radu, pretože niekde sa lesknete ako diskoguľa a niekde máte pleť normálnu (v horšom prípade suchú ako rašpľa). Ak sa pri kúpe kozmetiky máte rozhodnúť, určite si na čistenie nekupujte nič s alkoholom. Aj pri čistení dajte na svoje pocity. Vy sama predsa najlepšie viete, ktoré miesta potrebujete vyčistiť a odmastiť a ktoré vyživiť. Mastnejšie partie sa určite normalizujú použitím nedráždivých prípravkov obmedzujúcich tvorbu mazu (napríklad Sébium). O suchšiu napnutú pleť sa postaráte buď hydratačne pôsobiacim krémom (napríklad Hydrabio) a na suchú citlivú pleť zaberajú jedine prípravky na upokojenie (spomínané vyššie). Zmiešaná pleť sa objavuje hlavne po vysadení hormonálnej antikoncepcie. Väčšina tabliet totiž nielen reguluje hladinu ženských hormónov, ale tiež tlmí nadmernú aktivitu mužských hormónov. Keď však týchto pohodlných minimalizátorov rizika neželaného tehotenstva odstavíte na druhú koľaj, už tých "chlapov ukrytých v každej z nás" nemá kto udržať na uzde. A tak si musíme častejšie holiť nohy i podpazušie a tvár máme samý pupák.

Najviac odpovedí D = Mastná pleť

Akné a celodenný lesk, vďaka ktorému vyzeráte v jednom kuse spotená ako dvere od chlievika nie je nič príjemné, ale zasa je menej finančne náročné proti tomuto neduhu bojovať. Na rozdiel od človeka so zmiešanou pleťou na to nepotrebujete taký široký arzenál zbraní a možno vás poteší aj fakt, že ľudia s mastnou pleťou údajne pomalšie starnú a vrásky majú v neskoršom veku. Možno je to aj váš prípad. Nie je našou úlohou pleť odmastiť, ale radšej čo najprirodzenejšie vyčistiť. Čistenie prebieha rovnako ako pri zmiešanej pleti. Kľúčom k odmasteniu je používanie čistiacich prípravkov bez alkoholu (čo je u väčšiny výrobcov s kozmetickými radami na mastnú pleť sci-fi) a ošetrujúcich prípravkov normalizujúcich tvorbu mazu. V žiadnom prípade sa nesnažte o rapídne odmastenie. V opačnom prípade si môžete vážne uškodiť a dočasne (alebo aj trvalo) sa priblížiť k ďalšiemu typu pleti, ktorým je suchá pokožka.

Niekedy však bežné veci jednoducho nestačia. Ak vás veľmi trápi akné, ktoré sa vôbec nehojí a tvrdé vriedky, potom by sa dalo pouvažovať nielen o bežnej starostlivosti, ale aj zainvestovaní do doplnkovej starostlivosti. Takou sú špeciálne masky a séra (napríklad pílingové sérum Sébium). Tie vás zbavia nielen čiernych bodiek, ale aj komplikovanejšieho akné, pri ktorom neodteká maz z vnútra pórov. (Ja "milujem" hlavne svoje nikdy sa nehojace akné, čo mám na čele rovno medzi očami. Naša lektorka na kurze brušných tancov si bodku na čelo kreslí, ja ju tam mám stabilne. S vyplazeným jazykem)

Najviac odpovedí E = Suchá pleť

Je nepríjemný fenomén, ktorý býva veľmi často (paradoxne) spôsobený liečbou mastnej pokožky s akné. Lekári na akné predpisujú masti a vodičky s obsahom prudko vysušujúcich látok, alebo tabletky a na alergické stavy dávajú kortikoidy. Jedno i druhé úplne zbaví pokožku schopnosti obrany a vzniká suchosť. Aj preto nechodím ku akémukoľvek dermatológovi, ale si vopred zisťujem, kto je aký odborník. Suchá pokožka je charakteristická svrbením, pálením, napnutím, lúpaním sa, čo ešte viac zhoršujú klimatické zmeny. Tou horšou verziou suchej pokožky je ekzém (či už alergický, seboroický) a úplne najhoršou verziou je atopický ekzém. S jemne suchou pokožkou si hravo poradia prípravky na suchú a citlivú pleť, no na obzvlášť suchú si už radšej prizvite iných odborníkov (napríklad prípravky Atoderm). Viac o boji so suchou pokožkou sa dozviete v mojom článku.

Najviac odpovedí F = starnúca pleť

Pokiaľ máte po dvadsaťpäťke a príznaky sa najviac blížili k možnostiam označeným písmenkom F, dávajte pozor. Môže to byť len dočasný problém vyvolaný stresom, ale môže to byť aj čas na ten správny krém. Je možné, že Vaša pleť je viac menej normálna, suchšia, ale ani zmiešanú pleť nemožno vylúčiť z možností. Nech je to tak či onak, nemusí byť veľmi náročná na čistenie, ale vyžaduje naozaj intenzívnu výživu a starostlivosť. Stráca svoju elasticitu, pomaly ochabuje a objavujú sa aj problémy s pigmentáciou, na to musíte myslieť vopred a nie riešiť až dôsledky. Akonáhle sa u vás objavujú prvé vrásky, určite by ste mali začať používať vhodnú kozmetiku, ktorá jej prinavráti prirodzenú pevnosť i zdravie. Ja vrelo odporúčam novinku - radu Matriciane, ktorá je rozdelená do kategórii podľa príznakov, určená pre mladšie i staršie ženy a o ktorej sa môžete veľa zaujímavého dočítať aj na stránke www.matriciane.sk.


Je úplne normálne, že s vekom pribúdajú aj zdravotné problémy s kĺbami, tlakom, nespavosťou a rôzne iné choroby. Preto by si starší ľudia mali dávať veľký pozor aj na slniečko a lieky, ktoré užívajú. Informovanosť v tejto oblasti je žiaľ skôr nedostatočná ako dobrá. Možno neviete, ale čaje z ľubovníka bodkovaného, masti a lieky proti reumatickým bolestiam i hormonálne lieky na menopauzu v kombinácii so slniečkom, ktorému sa ľudia hojne vystavujú vo svojich záhradkách sú často tým, čo spôsobuje nadmernú fľakatosť. Proti pigmentovým škvrnám však môžeme dnes úspešne bojovať bieliacimi prípravkami (napríklad prípravkami White Objective).

Dúfam, že vám môj test pomohol.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes