Top 5 (filmy so zvieratkami)

Obsah vysielania slovenských televíznych kanálov sa mi páči čoraz menej a radšej ani nejdem vyjadrovať názor na "trháky" z vlastnej produkcie našich televízií. Telku doma už takmer nezapínam. Každopádne tento mesiac som zhliadla aj zopár skutočne kvalitných filmov, za čo by som dala červené bodíky. Dej tejto pätice filmov sa odohráva v prírode a okrem ľudí v nich vystupujú aj zvieratká.



Dovolím si napísať, že takéto filmy by sme mali na obrazovkách vídavať častejšie. Ukazujú nám, ako by mal vyzerať zdravý vzťah človeka k živej prírode, ktorý - ako uznáte - v dnešnej dobe nie je práve najlepší. Jedna vec je zabíjať zvieratká pre prežitie a iné zabíjať ich len z márnovisti. Som zásadne proti tomu, aby sme si ich kožúšky ovíjali okolo tela. Aj ony si zaslúžia žiť, dýchať spoločný kyslík a piť spoločnú vodu. Keď zhliadnete tieto krásne filmy, verím, že aj vám sa odnechce kupovať oblečenie s pravou kožušinou.

Film Dievčatko a líška / Le Renard et l'enfant je z francúzskej produkcie a natočili ho v roku 2007. Bertille je malé dievčatko, ktoré zazrie v lese líšku a veľmi sa jej páči. Chodí ju potajomky sledovať a chcela by sa k nej priblížiť, ale zvieratko je plaché a bojí sa. Ako sa neskôr ukáže, má aj malé líšťatá, ktoré si chráni a vždy keď hrozí, že jej nora bude objavená, presunie ich na iné miesto. Uplynie veľa času, než sa Bertille podarí získať si dôveru a priateľstvo líšky. Musí však pochopiť, že je to divý tvor a tiež potrebuje svoje súkromie. Aj keď jej dovolí hrať sa so svojimi mláďatami, sú určité medze, ktoré ani najpriateľskejší tvor z ríše ľudí nesmie nikdy prekročiť. Divé zvieratko môžete milovať, môžete si ho získať, ale nikdy ho nesmiete vlastniť. Tento film odráža všetky krásy i nástrahy prírody nezničenej človekom a celý dej sa odohráva v priam nádhernom prostredí, ktoré pohladí všetky vaše zmysly. Mohli ste ho vidieť počas sviatkov na kanáli TV Doma.

Dobrodružstvo s pandou / Xiong mao hui jia lu / Trail of the Panda (pozor, nejde o film Dobrodružstvo malej pandy, lebo to je úplne iný film) je typický rodinný film s čínskym herecným obsadením z roku 2009, ktorý cez sviatky odvysielala TV Joj. Malý chlapček Lu, sirota, žije v horách s jeho adoptívnym otcom. Ctí si otca, varí mu, upratuje, avšak v jeho detskej dušičke je prázdno a svoju samotu prežíva tak, že sa uzatvoril do seba. Odkedy je sirota, odmieta rozprávať, keď však nájde stratené mláďatko pandy, o ktorom si myslí, že je tiež sirota, stane sa zázrak. Panda sa stane svedkom jeho - po dlhej dobe - prvých slov. Lu svojho malého kamaráta miluje a ich hlboké priateľstvo sa snaží utajiť pred dospelými, vrátane otca, pretože tuší, že by s vidinou dobrého zisku pandu zajali a predali. Lenže mláďa potrebuje častú starostlivosť, spočiatku nechce ani jesť, ani piť. To si už ale dospelí všimnú, že chlapček akosi často odchádza z domčeka. Jediné, čo môže Lu urobiť, je nájsť malému kamarátovi rodinu. Príbeh plný lásky k nádhernému a zákonom chránenemu tvorovi je dojemný a aj prostredie je úžasné. Určite si vás získa.

Príbeh 8 statočných psíkov / Eight Below (2006) poznáte už takmer všetci. V televízii sa objavuje už dobré dva alebo tri roky a ako predloha poslúžil skutočný príbeh. Prvý krát ho tieto Vianoce dávala TV Markíza a len o týždeň neskôr aj TV Joj. Jerry je profesionálny sprievodca po Antarktíde a na presun používa prevažne sane a svorku psíkov, pretože táto banda chlpáčov ho nikdy nesklame. Na vedeckej výprave za úlomkom meteoritu však oblasť zasiahne veľmi silná búrka a všetci členovia expedície sú prinútení k evakuácii, počas ktorej neostane v lietadle miesto pre psiu svorku. Hoci pôvodné plány rátajú s tým, že sa lietadlo vráti aj pre psíkov, pre zlé počasie sa riaditeľstvo rozhodne neriskovať a štvornohých profesionálov obetovať. Tí však pred istou smrťou uniknú a tu nastáva skutočný boj o prežitie. Kto však bojuje viac? Je to Jerry, ktorý silou mocou zháňa prostriedky, len aby sa mohol vrátiť a splniť svoj sľub, ktorý dal psíkom? Alebo sú to havkovia, ktorí si v divočine sami zháňajú potravu? Vo filme sú momenty, ktoré sú smutné, ale nájdete tam aj také zábery, pri ktorých si poviete "Akú majú tí hafani vynaliezavosť". Tiež sa vám určite bude páčiť belostná a jagavá antaktická príroda i polárna žiara.

Film Medveď / L'Ours som tiež videla viackrát a práve dnes ráno bol k vzhliadnutiu na STV1. Ide o pomerne starý film od režiséra Jeana-Jacquesa Annauda, ktorý bol naktútený v roku 1988. Hoci sa odohráva v divočine, hlavnú úlohu dostali cvičené medvede. Hneď úvodná snímka ukazuje tragický skon medvedice, ktorá po sebe zanechá malé medvieďa. To sa po márnej snahe vzkriesiť svoju mamu (veľmi dojímavá scéna zachytávajúca vernosť a nekonečnú lásku) samo vydá na dlhú cestu, na ktorej stretne statného medvedieho samca. Ten sa však malej siroty ujať nechce. V pätách má bandu lovcov a nedá sa povedať, že by sa správal priateľsky. Niet sa čomu čudovať, je ranený, no našťastie má stále dosť síl, aby unikal. To malý medvedík má menšie šťastie. Ocitne sa priviazaný povrazom v zajatí lovcov. Dostane sa medvedík na slobodu? Dá mu dospelý samec šancu skamarátiť sa? Vo filme budete zvieratká nielen vidieť, ale aj počuť. Zvuky medvedíka silno pripomínajú zvuky malého dieťaťa. Nadobudnete pocit, že aj vy sami sa stávate medveďmi a lovci vám budú bytostne nesympatickí.

Film Prežiť s vlkmi / Survivre avec les loups (Francúzsko / Belgicko / Nemecko, 2007) - odvysielaný pred zhruba dvoma týždňami TV JOJ - rozpráva o dievčatku, dcérke nemeckého Žida a matky z Ruska, ktorá žije s rodičmi zdanlivo bezproblémový život v Belgicku. Musia sa však takmer neustále skrývať a premiestňovať z miesta na miesto. V jeden deň oboch rodičov odvezú Nemci. Malá Misha je pred deportáciou zachránená, musí ale istú dobu žiť v adoptívnej rodine, kde ju nemajú radi a je im len na príťaž. Jedinú oporu nájde v starom pánovi z vidieka a jeho mentálne postihnutej manželke, za ktorými ju občas rodina posiela. Ani toto jej relatívne šťastie nemá dlhé trvanie. Keď ju okolnosti donútia odísť, vyberie sa na východ, kde vraj odvliekli jej rodičov. Je neuveriteľné, že na tento dlhej ceste prežije v tuhej zime s minimom jedla, bez poriadnej obuvi a bez pomoci ľudí. Naivne sníva o tom, ako nájde svoju mamu i otca a vojnu nechápe. Verí v dobro ľudí, no stretnutia s nimi sú v týchto vojnových časoch väčšinou nepriateľské a bolestné, keďže väčšina ľudí žije v obrovskej biede. Jediné tvory, ktoré sú ochotné jej pomôcť, podelia sa aj s málom a nikdy ju nesklamú, sú vlci. Po prvom uvedení filmu sa ozývali hlasy nepriaznivcov tvrdiace, že takú zimu nemohol takýto malý ľudský tvor prežiť, ale príbeh údajne zachytáva skutočnú udalosť. Sledovať vzťah malého dieťaťa k zvieratám, ktoré toto dievčatko považujú za platnú členku svojej svorky a vidieť jej správanie pripomínajúce malé vĺča, vám prinesie nepoznané pocity.

Chvíľami neviete, či sa pri pozeraní filmov máte usmievať, alebo skôr plakať. Sú v nich scény, ktoré sú hodné zamyslenia a budete mať z nich zmiešané pocity spôsobujúce poriadny chaos vo vašej hlave. Sú to však rozhodne filmy, ktoré stoja za to, aby ste si ich pozreli. Uvidíte, že láska zvieraťa sa v istých okamihoch v ničom nelíši od tej ľudskej a my ľudia máme so zvieratami spoločného oveľa viac, než si myslíme.

Zdroj obrázkov: http://www.csfd.cz
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes