Keď sa nečervenáme od hanby

Napadlo vás niekedy, že rumenec nemusí byť vždy úplne v poriadku? Že možno aj áno, ale ste sa tým nikdy nezaoberali? Nuž vám hovorím, že by ste sa mali nad tým minimálne zamyslieť. Čo dnes zčervená, zajtra môže zčervenať opäť a napokon to aj červené ostane natrvalo. Alebo aj horšie. Môže ísť o chorobu zvanú rosacea.


"Strčím hlavu do piesku, NIE SOM DOMA rečiem". Tak sa písalo v mojej prvej detskej knižke o pštrosoch, ktoré sa takto správajú, keď zbadajú nebezpečenstvo. Vy ale do piesku hlavu zahrabať nemôžete. Vy svoj ksichtík budete vystavovať pozornosti publika po celé roky, kým si vás nepovolá matka Zem. Obrázok, ktorý vidíte v úvode, som sem nedala náhodou. Dnes sa ideme baviť o ochorení zvanom "ruža". Rosacea (ľudovo nazývaná "akné dospelých", po česky růžovka) má pekný názov, ale ide paradoxne o dosť nepekný vzhľad. Je teda čas povedať si o tom, čo to tá rosacea je a ako jej môžete predísť.

Spočiatku chorobu poľahky prehliadnete, pretože nemá žiadne výraznejšie príznaky. Medzi prvé prejavy patrí jemná až silnejšia červeň na tvári, ktorá môže mnohým ľuďom pripadať atraktívna. Ani v ďalších štádiach nebolí, no dvakrát ešteticky nevyzerá. Najčastejšie ju vidieť na brade, v okolí nosa, na lícach. U mňa sa vidieť prejavy na nose, čo je to najnešťastnejšie miesto. V lete ho ťažko prekryjete mejkapom, lebo sa potíte a všetok mejkap z vás zlieza jedna radosť. Keď sa ukážu žilky, vtedy už zvykneme navštevovať dermatológa s požiadavkou, aby nás tejto vady na kráse zbavil. Veď kto by chcel chodiť s červenými fľakmi na tvári? Lenže buďme k sebe úprimní, to už nie je až také jednoduché.

Ruža si nevyberá. Je to vlastne trvalý zápal kože a postihuje väčšinou ľudí, ktorí si ju prinášajú ako dedičstvo a kdesi som počula, že môže súvisieť aj s krčovými žilami. Má to svoju logiku. V oboch prípade ide o cievny problém. Hovorí sa, že presná príčina zatiaľ nie je známa, ale napriek tomu je tu veľa faktorov, ktoré napovedajú, že ste náchylná na získanie takejto "ozdoby".

1. Nesprávna kozmetika

Áno, poznať svoj typ pleti a správna starostlivosť má svoj význam. Dermatológovia o tom nehovoria, avšak stavím sa, že väčšina ľudí postihnutých rosaceou a ktorá v mladosti trpela akné, sa môže za ňu poďakovať kožným lekárom. Keď musíte ako lekárnik pacientovi na predpis vydávať roztoky, ktoré všetky do jedného obsahujú lieh, lebo o tom, že veľa látok sa rozpustí aj v inom rozpúšťadle pán doktor / pani doktorka nemá ani páru, zaručene si všimnete, že čoraz viac ľudí si potom kupuje krémy proti zčervenaniu. Dôkazom môjho tvrdenia je fakt, že rosacea sa väčšinou objavuje na miestach, kde v minulosti bolo akné. "Milujem" aj to, že na takmer každý problém predpisujú kortikosteroidy. A ešte sú aj leniví povedať vám, aby ste s nimi nešli na slnko. Ach, jaj. Ja by som strieľala, keď toto vidím... Trvalé vysušovanie pokožky a trvalé nabúravanie jej imunity steroidnými hormónmi automaticky zanechá svoje následky. Myslite na to, keď si najbližšie pôjdete do lekárne po salicylový lieh (ktorý si veľa mladých kupuje, lebo je lacný), alebo do drogérie po ultra vysušujúce pleťové tonikum.

2. Alergia a ekzémy s ňou spojené

Najhoršia je alergia na roztoče, lebo tie sú okolo vás stále a po celý život. Pokožka sa musí proti týmto hnusobám brániť v podstate non-stop a stále je teda podráždená. Začína to občasným červenaním, ktoré prejde časom do trvalého. Máte alergiu? Potom nečakajte na druhé štádium, ale bojujte ihneď. Veď máme na to krémy, ktoré s liekmi nereagujú.

3. Opaľovanie (respektíve pečenie)

Už som vás kedysi strašila, že pokožka má pamäť. A vážne ju má. Len sa pečte, keď tak strašne bažíte po snedej pleti a natierajte sa krémikmi s nízkym faktorom. Veď vy ani neviete, čo robíte. Spáľte alebo pripečte sa do červena raz, dvakrát, trikrát a pokožka vám to pekne oplatí. Ak to nebudú vrásky, rakovina alebo alergia, určite si nájde aj iné spôsoby, ako vám to vráti. Napríklad aj rosaceou. Dvojnásobne to platí pre svetlé fototypy - hlavne ženy keltského typu (biela pleť, červené vlasy). Pokiaľ ste bledá ako cmar, bez SPF 50 ani na slniečko nelezte! Túto spojitosť nemám ako dokázať, lebo až také štatistiky som si v lekárni neviedla, ale všetky dobre viete, že najskôr vám slnko spáli tvár (nos, líca) a až potom telo. A kde sa vyskytuje rosacea? No predsa na tvári, najčastejšie na nose a lícach.

4. Hormóny

"Sú zlé, sú stále proti mne"... si spievajú niektoré ženy a majú pravdu. Žiaľ, hormóny sa zblázniť vedia a touto nerovnováhou trpí potom celé telo. K narušeniu hormonálnej rovnováhy zvykne dochádzať v dôsledkom dlhotrvajúcich stresových situácií, ktoré zvyknú vyústiť aj do porúch imunitného systému. A sme zasa pri bode číslo dva: imunita + alergia = podráždená pokožka. Veľmi často sa rosacea objavuje u žien, ktoré užívajú lieky na oddialenie menštruácie alebo hormonálnu antikoncepciu, ale to vám žiadny gynekológ nepovie. Veď by potom "nepredal" nič. Niektorí (česť výminkám) si nedajú ani len tú námahu, aby vám spravili krvné testy pred jej nasadením. Čo svedčí v prospech môjho tvrdenia je to, že ženám trpiacim rosaceou popri užívaní HAK, problémy ustúpili po otehotnení, kedy sa hormóny dostali do normálu.

5. Nedobrá životospráva

Mohla som tieto informácie zaradiť aj k štvrtému bodu, ale je ich viac, tak som to radšej rozdelila. Kto je v neustálom strese a ešte ho aj nedajboh zapíja alkoholom, ten si koleduje o problémy. Ani kávičkári by nemali jasať. Tiež to nie je dvakrát zdravé a žilám to nepomáha. Že majú alkoholici červené nosy, to ste si už všimli a veru to nie je žiadna náhoda. Určite si viete v pamäti vybaviť aj deda, ktorý má hrče po celom nose i lícach, ktoré vyzerajú ako nádory. Ja viem, že ich to určite netrápi a podaktorí sa už alkoholu možno ani nedoktnú, ale vsadila by som stovku, že ich diagnóza je rosacea. Práve preto ma tak trápilo, keď som mala červený nos. Ja totiž nepijem a je nefér, že v dnešnej spoločnosti existujú predsudky, ktoré ľudí hádžu do jedného vreca.

Ja som taký týpek, u ktorého platí všetko z vyššie uvedeného. Mám kŕčové žily, ako adolescentku ma dermatológ liečil samými prípravkami na báze liehu, mastičkami s obsahom kortikosteroidných hormónov, zvykla som trpieť alergiami na niektoré potraviny (u alergií som dlhšiu dobu nevedela, čo presne ich spúšťa), pokožku mám bledú ako dcéra majiteľa vápenky, niekoľko rokov som brala HAK (musela som) a okrem toho som prežila niekoľko takých období, kde som bola neustále pod vplyvom stresu. Rosacea je u mňa úplne logickým dôsledkom vplyvom, ktorým som bola po celé tie roky vystavená a za niektoré som ani nemohla. V budúcom článku však zistíte, čím všetkým si priamo koledujete o problémy.

(Zdroj úvodného obrázku - mimochodom krásna šatka - nájdete na adrese: http://www.sashe.sk/dora/detail/satka-ruzovka)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes