Ako (ne)prísť k trvalému začervenaniu pleti

Všetko nasvedčuje tomu, že skôr či neskôr minimálne dve tretiny žien postihne ochorenie, ktoré som spomínala v článku o začervenaní pokožky. A kto za to môže? Naša hlúpa uponáhľaná doba, ktorá nás núti robiť to, na čo by sme v dobe minulej ani len nepomysleli, čiže vlastne si za to môžeme my.


Pozorne čítajte a pouvažujte, či sa náhodou nenájdete v niektorom z nižšie uvedených popisov. Ja si myslím, že na minimálne jednu otázku odpoviete kladne.
  • Som nákupná maniačka, ktorá musí v zime či v lete pobehať každé nákupné centrum?
  • Som lajdáčka, ktorá si nevie privstať a dobieha na vlak/autobus / do práce vždy na poslednú chvíľu?
  • Som žena, ktorá neznesie teplo a v lete si púšťam naplno klimatizáciu?
  • Som žena, ktorá neznesie ani najmenšiu zimu? Kúrim v zime ako ďas a radšej budem mať "smrad, ale teplučko"?
  • Som žena, ktorá nemôže vetrať / zabúda vetrať / nevetrá priestory správne a žije v plesni?
  • Som roztržitá a nezamýšľam sa nad tým, že chodím z tepla do zimy a naopak?
Že niečo z toho na vás sedí? Potom dobrý pozor. Vy si to asi neuvedomujete, no pri všetkých týchto činnostiach nútite svoje žily, aby neustále robili to isté, čo robia, keď popíjate alkohol. Najskôr sa rozšíria (preto alkoholici v zime zamŕzajú rýchlejšie, lebo s rozšírenými žilami sa z nich rýchlo vytratí teplo), potom sa s klesajúcim promile zúžia a pri ďalšej pijanskej akcii sa zasa rozšíria. Presne takto sa správajú aj pri prechodoch z tepla do zimy a naopak. Skúste stále otvárať a zatvárať dvierka na skrinke a garantujem vám, že raz vám ostanú v ruke. Nič nie je nekonečné.

Čo by ste mali / nemali robiť.
  1. Správne by ste sa mali pri prechodoch z tepla do zimy vždy na aspoň malú chvíľku zdržať na mieste, kde sa ortuť v teplomeroch vyšplhá niekde na strednú úroveň. V obchodných centrách je takéto miesto väčšinou vo vstupnej hale, alebo aj v garáži, ak ste autom.
  2. Ani naháňaním času (a dopravných prostriedkov okrem iného) si veľmi nepomáhate. Je to vlastne tá istá chyba. Žiadna aklimatizácia. Ak je niečo pre vaše žily zlé, tak je to ten skok z teplej spálne do mrazivého rána, alebo skok z mrazu do prekúrenej kancelárie. Pobudnite aspoň na chvíľku v predsieni alebo na schodisku. Stačí pár minút. Za ten čas sa môžete učesať, nasadiť si čiapku, zašnurovať topánky, alebo si prepudrovať ten červený nos... ;-)
  3. Klimatizácia má byť nastavená na 3 a maximálne 5-stupňový rozdiel oproti vonkajšej teplote. Nie na mrazenie! Potenie predsa môžete riešiť aj inak než ľadovým vzduchom.
  4. Ak už potrebujete nutne teplo, radšej sa teplo oblečte, alebo častejšie vetrajte. Na radiátor patrí miska s vodou alebo elegantný odparovač na zvlhčenie vzduchu. Kúpiť sa dajú aj zvlhčovače. Ja si cez deň v kancelárii občas strieknem na pleť dermálnu /termálnu vodu. Aj to pomáha pleti. Naše mamy a staré mamy takýto problém neriešili. Na nohy papuče, na telo sveter a bolo po diskusii. Uhlie bolo drahé, aby sa ním plytvalo. Niečo ako plynové alebo elektrické kúrenie? Snívajte s nami.
  5. Keď vám kolegyne / sporivý manžel, rodičia či svokrovci / deti nedovolia vetrať, mali by ste im vysvetliť, aký prínos má vetranie na vaše dobré zdravie. Je o tom veľa odborných článkov. V lete je možné vetrať aj tak, že necháte okno dlhšie otvorené. V zime, keď je vlhkosť vzduchu vonku príliš vysoká, sa vetrá nárazovo. Otvoríte okno dokorán, aby sa vzduch vymenil a po krátkej chvíľke ho zatvoríte. Bude sa vám lepšie pracovať, spať, skrátka žiť. Plesne sú škodlivé. Spôsobujú astmu, alergie a rôzne dýchacie i kožné problémy. Zbavte sa ich.
  6. Ak ste roztržitá, tak proste musíte prestať žiť takto. Začnite trošku viac rozmýšľať, pretože sebe i svojej pleti zbytočne spôsobujete stres a čo mávame zo stresu? Napríklad aj žalúdočné vredy. A okrem iného aj rosaceu. Stres, zlé trávenie, zlá imunita, rosacea to všetko spolu súvisí. Viac, než ste kedy predpokladali.
Možno ste už u seba objavili nejaké príznaky a možno ste už o tejto chorobe niečo čítali. V každom prípade nemá cenu strkať hlavu do piesku ako ten pštros. Rosacea má 4 fázy (i keď sa oficiálne hovorí len o troch) a v každej pleť vyzerá úplne inak.

Niektoré články píšu o začervenaní ako jednej fáze, ale ono by sa malo v skutočnosti rozlišovať medzi dočasným a trvalým zčervenaním. Pri tom dočasnom, čo je prvá fáza, môže byť pokožka mierne napätá a červená. Nie pri trápnej situácii alebo oslovení nejakého švárneho šuhaja, ale červená sa sama od seba. Nie, nie, nie, toto naozaj nie je normálne. Tu sa už jedná o prvú výstrahu, ktorej by ste mali venovať pozornosť. Normálne je, ak vám mrázik vyštípe líčka, alebo ich pohladí slniečko a po pár minútach majú pôvodnú farbu, ale nie ak chytáte "prasiatkový" nádych pri každej príležitosti. Riešte to a nenechajte to zájsť do tej horšej podoby. Ono sa to naozaj nemusí zhoršiť.

Druhé štádium je už trvalé začervenanie a neprejavuje sa ako klasické červené fľaky, ale keď sa na škvrnu zapozeráte, vidíte v nej aj cievky. Estetická chirurgia vie rozšírené cievky odstrániť laserom, ale to nie je doživotné riešenie. Ak skutočne trpíte rosaceou, ony sa môžu vrátiť. Ako toto začervenanie vyzerá, ste mohli vidieť v článku o mejkape Photoderm Max. Všimnite si ten červený nos. Toto už fakt nie je pekné.

V tretej fáze je pokožka posiata drobnými pľuzgiermi, ktoré vyzerajú podobne ako akné. Môžu byť aj suchšie a lúpať sa. Tu nám totiž nevznikajú zahnisané ložiská, ktoré by sme mohli mať pokušenie vytláčať. Je to taký zápal, ktorý nehnisá a väčšinou sa zhojí bez viditeľných jazvičiek.

V poslednom štvrtom štádiu už pľuzgiere nie sú drobné, ale obrovské. Niektoré môžu mať aj veľkosť takého menšieho nosa, takže namiesto jedného budete mať nosy dva. To je to štádium, ktoré som spomínala v predošlom článku (dedovia alkoholici).

Čo máme robiť proti tomu, keď sa červenáme bez zjavnej príčiny?

Tak ako pri ekzémoch, ani tu nepotrebujeme okamžite začať natierať tvár steroidami v mastičkách (tie to naopak zhoršujú) a ani náhodou nepotrebujeme antibiotiká. Antibiotiká sa používajú až v treťom a štvrtom štádiu.

Som toho názoru, že v prvých dvoch príznakoch nemusíte ísť k dermatológovi. Nie za každú cenu. Stačí eliminovať pôvodcu problému, nasadiť vhodnú kozmetiku a problém sám od ustúpi. Ak dodržíte túto moju radu, začnete sa o svoju pokožku príkladne starať, poliečite ju vhodnou kozmetikou a prestanete sa vypekať na slnku (alebo sa predtým aspoň poriadne nakrémujete), žilky vidieť nebude.

A tu je zoznam vhodných prípravkov, ktoré dnešný trh ponúka na červené fľaky:

Avéne - Diroseal krém (vyskúšané)
ISIS - Ruboril krém rôzne druhy (vyskúšané)
Herb Pharma - Rosaceutical emulzia
Bioderma - Sensibio AR krém - viď obrázok vpravo (vyskúšané)

Najnovšie má Bioderma aj ďalšie 3 novinky, ktoré posunú bežnú starostlivosť o pleť s rosaceou na vyšší level. O týchto novinkách ako aj ostatných vyššie zmienených prípravkoch vás budem čoskoro informovať.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes