Kozmetický súboj: krémy na ruky (koncentrované)

Kozmetický súboj: krémy na ruky (koncentrované)

Niektorým ľuďom stále nejde do hlavy, že prečo na tomto blogu píšem o drahej kozmetike, že prečo som schopná kúpiť si krém za 20 - 50 EUR a vzápätí hodiť na blog článok o... dajme tomu... telovom kréme Cien z Lidlu alebo produkte Balea za 2 - 3 eurá. Uvedomujem si, že aj porovnávanie značky Neutrogena a Balea bude pre niekoho poriadny kontrast. Ale ako je o mne známe, nekupujem podľa ceny, ale kupujem podľa zloženia.

Povedzme si najskôr, aký je rozdiel medzi koncentrovanými a tými ostatnými krémami. Ako už vyplýva z názvu, ide o niečo, čo by malo byť silnejšie. Niečo, z čoho musí stačiť menšie množstvo. Zatiaľ čo bežný krém sa natiera väčšinou nahrubo a to vstrebávanie... no však viete aké býva, koncentrovaný krém sa natiera v množstve veľkosti hrášku. Môže hydratovať, vyživovať, regenerovať, ale hlavne by mal chrániť. Takže dnes prirodzene porovnáme len krém Balea a Neutrogena. Porovnávať ich s premasťujúcim krémom Mixa nemá zmysel. Je to síce tiež premasťujúci krém a tiež ochranný, ale nie je koncentrovaný. Aj modrá Indulona je krém ochranný, ale ani ten nie je koncentrovaný. 50 ml koncentrovaného krému by vám malo stačiť na 200 použití zatiaľ čo 100 ml obyčajného miniete tak na 50 - 70 natretí. Takže teraz už viete, o čom bude článok, môžeme pristúpiť k hodnoteniu.

Neutrogena Hand Creme Concentrated 
(parfumovaný)



Krém s tradičnou nórskou receptúrou poskytuje okamžitú úľavu rukám suchým, šupinatým i popraskaným. Neviem, aké recepty používajú Nóri. Nemám si ako overiť pravosť tohto tvrdenia, že je recept krému práve z Nórska, takže radšej pozrieme na to zloženie. 

Krém je zložený z vody a glycerínu (GLYCERIN), s ktorým sa miešajú lipidy rôzneho druhu - cetearyl alkohol (CETEARYL ALCOHOL), kyseliny steárová (STEARIC ACID), palmitová (PALMITIC ACID). Sú to všetko také vločky, ktoré po rozpustení a zmiešaní s vodou vytvoria maslovito - voskovitú hmotu a správajú sa ako vosky. Premastia, ale zadržia vlhkosť. Ďalej tam máme tri pomocné látky (CETEARYL SULFATE, DILAURYL THIODIPROPIONATE, SODIUM SULFATE), ktoré tvoria textúru, bránia oxidácii, čiže znehodnocovaniu produktu pôsobením vzduchu, zrážaniu a hrudkovateniu krému. Takže či krém vytlačíte z tuby dnes alebo vyhrabete za 15 rokov niekde na povale jeho zbytky, ako som ja raz našla jednu tubu, stále to bude krém a nie vosk a ani nič iné. Inak bežná použiteľnosť takýchto koncentrovaných krémov je 3 roky po otvorení. Čo sa mi na ňom až tak nepáči, sú parabény. Metyl i propylparabén sa nám tu dostal a to teda nemusel. Ak máte alergiu na tieto konzervačné látky, nebudete ho môcť používať. Čakala by som tiež nejaké omega mastné kyseliny alebo aspoň vitamín E či niečo hojivé. Však ten mráz určite aj Nórov trápi, mohli by si do tubičky primiešať nejaký ten elixír. Toto je naozaj len ochrana a premastenie, nič menej ale ani nič viac. Bohužiaľ. 



Krém dostanete v tubičke po 50 ml, ale existujú aj v objeme 75 ml a aj mini balenia do kabelky. Tie si pokojne môžete vziať aj na lyže, lebo tie 15 ml tuby sú len o trošku väčšie ako balzam na pery, takže nezaberú miesto. Podľa mňa úplne super prezentácia produktu a skvelý ťah. Čo som jedno také malé balenie mala, nedalo sa doplniť z veľkého, takže je to jednorázové a viac sa toho krému predá. :-) Druhá výhoda balenia spočíva vo veľkosti otvoru. Keď budete niekde na Lomnickom štíte chmatať krém z vrecka s napoly zamrznutými a stuhnutými rukami, nevytlačíte ho naraz všetok na ruky. Otvor je malý, takže nikdy vám z neho naraz nevyjde príliš veľa krému. Praktické. Horší je ten šraubovací uzáver. Raz darmo, nesmie sa vám zgúľať z toho štítu. ;-)

Ruky sú po tomto kréme okamžite hladké, takže by ste po nich pokojne mohli pustiť saténový šál a skĺzne akoby nič. Slovo "parfumovaný" vás možno pomýli a navnadí na krásnu vôňu, ale v skutočnosti je vôňa tohto krému slabučká. Ak si vôbec všimnete, že nejako vonia. Rozhodne však nebude nikoho obťažovať a ja som rada. Kým robí svoju robotu, nemusí voňať ako rajská záhrada. Ak by ste sa však napriek tomu báli alergickej reakcie, je možnosť kúpiť si krém aj bez vône. Existuje verzia s červeným vrchnáčikom, v ktorej parfum nie je. Z jeho ochrany sa budete tešiť cca 8 - 10 hodín a to i vtedy, ak si ruky raz či dvakrát umyjete. Hodí sa pre všetky druhy pleti s výnimkou pleti precitlivelej na obsahové zložky.

Moje hodnotenie krému:

Textúra: hustejšia, krémovo-voskovitá, teplom mäkne a dobre sa rozotiera, aj keď pri vytláčaní pôsobí dojmom, že ho nerozotriete, no opak je pravdou. :-)
Vstrebávanie: 5 - bleskové, 1 - 2 ťahy a je v pokožke bez zanechávania mastnoty na povrchu
Hydratácia a výživa:  4 (rýchla úľava pre suché ruky, ale nedodáva cenné látky, po ktorých by sa tie ruky prestali vysušovať. Aj keď suchosti pomôže, vyslovene liečba suchých rúk to nebude.)
Vôňa:
 neutrálna so stopou sladkosti, ja hovorím SUPER, že nejaký krém vonia a neodpudzuje
Celková spokojnosť:
 9 (výborný krém pre veľmi suché ruky na ochranu, ale len to)
Cena: okolo 4 eur za 50 ml, celkom OK cena, ale čakala by som čosi viac

celkové hodnotenie - slovomVYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť (úľava)
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia a výživa
rýchlosť vstrebávania
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg

Balea Hand Konzentrat
(údajne neparfumovaný)


Koncentrovaný krém na ruky Balea bol špeciálne navrhnutý do extrémneho chladu. Do akého extrémneho, to netuším, lebo my sme mali najviac mínus 22 a to až taká zima nebola, no ruky to vydržali. Na rukavice som ja strašný lajdák. Má poslúžiť však rovnako aj namáhaným a popraskaným rukám ako kolega od značky Neutrogena. Podľa slov výrobcu má tento koncentrát aj látku s efektom proti chladu zvanú antarkticín, takže to ma hneď zaujalo, ako je to s tým chladom. Poďme sa mu hneď pozrieť na zúbky.

Aj krém Balea je zložený z vody a glycerínu (GLYCERIN), s ktorým sa miešajú lipidy rôzneho druhu ako kyselina steárová (STEARIC ACID), cetearyl alkohol (CETEARYL ALKOHOL). Tu však namiesto tretej voskovitej látky našli svoje miesto látky trošku inej povahy. V kréme Neutrogena to boli predovšetkým látky, ktoré boli tuhé, no súčasne boli emolienciami, takže bez nejakých problémov sa miešali a vytvárali silnú ochrannú bariéru. Výrobca Balea šiel inou cestou, tou dlhšou. Pre istotu, že by vám z nejakého dôvodu klasika prestala zaoberať, pridal látky, ktoré nie sú ani tak zamerané na bariérovú funkciu ako na hydratáciu a sú odvodené od glycerínu CAPRYLYL/CAPRIC TRIGLYCERIDE, ETHYLHEXYLGLYCERIN. Toto ešte podporil hojivým pantenolom (PANTHENOL), vitamínom E (TOCOPHERYL ACETATE), dal tomu butylén glykol (BUTYLENE GLYCOL) kvôli vstrebávaniu a prírodu. Konkrétne krém doplnil prírodou ako napríklad bambuckým maslom (BUTYROSMERMUM PARKII) a olejom babassu (ORBYGNYA OLEIFERA SEED OIL), od ktorého si možno sľuboval až príliš veľa. Ja v oleji babassu až taký zázrak nevidím, je to olej štruktúrou podobný kokosovému oleju a vytvára nejakú tú ochranu, ale nie je to ten podstatný dôvod, pre ktorý by ste všetci mali utekať do DM drogérie a kupovať krém na ruky. Marketing sa neupriamil na to podstatné, lebo to, čo by krému mohlo priniesť oveľa väčšiu slávu, napísali malým písmom až na zadnú stranu. Tým nemyslím slovenský preklad. Myslela som dizajn presnej časti krému, na ktorú sa upriami váš zrak. Ale k tomu sa ešte dostaneme. 

Zmienim ešte konzerváciu - je to fenoxytanol (PHENOXYETHANOL). Zato som napísala k slovu "neparfumovaný" aj slovo "údajne". Toto je totiž konzervant, ale je to aj vonná látka. Má slabú vôňu a niektorým ľuďom aj táto vôňa dráždi pokožku. Dráždiť môže aj salicylová kyselina (SALICYLIC ACID), na ktorú má dosť ľudí alergiu a ktorá je však na jednej strane v kréme veľmi užitočná. Zabránila potrebe ďalších konzervačných látok a pomáha regenerovať i zmäkčovať ruky. Má tiež účinok bieliaci, ale v tejto koncentrácii asi ani veľmi nie, keďže je na konci zoznamu. Ja ju len vítam, lebo mojej pokožke robí kyselina salicylová veľmi dobre a určite je to menšie zlo než parabény.

Na prednej a nie na zadnej časti malo byť napísané, že krém obsahuje... fermentovaný extrakt, konkrétne proteínový derivát izolovaný z bahna nájdeného na Antarktíde (PSEUDOALTEROMONAS FERMENT EXTRACT). Štúdie preukázali, že tento peptid je schopný za dva týždne donútiť pokožku, aby sa v miestach poškodenia (dokonca i vrások) začal hromadiť kolagén pevne viazaný elastínom a aby došlo k regenerácii. Za tie dva týždne vedci namerali viac ako 100% zlepšenie a to je teda špica. Takže nielen že budete ruky chrániť, ale ich budete aj liečiť a toto je podstatný rozdiel oproti krému Neutrogena. Neutrogena ich len chráni pred poškodením mrazom a úniku vody, ale tento ich donúti sa chrániť tak, že sa zocelia a nebudú potrebovať až toľko ochrany. Rany sa zatiahnu, šupinky zmiznú. A to aj vďaka tomu vitamínu E a provitamínu B5. Keby som chcela predať krém, tak presne túto informáciu by som vycapila všetkým na oči, nie nejaký olej babassu, veď kto z lenivých ľudí (česť výnimkám) pôjde čítať popis? 10% zákazníkov? Chyba, chyba a chyba! Presne toto by krém predalo. 



Možno krému pomôže, že má na obale nakreslenú vločku. Podľa nej je každému ihneď jasné, že tento krém patrí do zimnej výbavy. No keby už k tomu prišlo, ja by som ho ponúkala celoročne. Nie je taký ťažký. Škoda, že som o kréme nenapísala skôr (časové dôvody), ale tak dúfajme, že si ho kúpite tak či tak, ak naň natrafíte. Však vydrží tri roky! Otvor, z ktorého vychádza krém, je väčší, ale krém má mazľavejšiu konzistenciu, takže v tomto prípade je asi lepšie, že je širší. Má zaklápací vrchnáčik, takže keby ste ho chceli vláčiť so sebou, aspoň sa vám neskotúľa po svahu, ale možno by mohol výrobca zauvažovať aj nad kabelkovým a väčším balením. Nemôžem veru až tak dobre hodnotiť prezentáciu produktu. Ak by som šla hľadať na internet dobrý krém na ruky, ťažko by ma zavialo k tomuto krému a keby som bola v obchode a rozhodovala sa podľa obalov, tak tento, hoci je objektívne z tých krémov najlepší, by ma určite neupútal.  

Vôňa krému... nuž fenoxyetanol  je strašne slabý parfum a konkrétne tu nepomohol nijako. Krém teda nemá bohvieakú peknú vôňu. Tú však našinec po prečítaní nadpisu "neparfumovaný" (ak vie pravda po nemecky, lebo v slovenčine táto informácia chýba) aj tak nebude čakať. A možno je aj dobre, že to na Slovensku nepreložili, lebo ako viete, nebola by to tak celkom pravda. Takže ja vôňu s vašim dovolením hodnotiť v tomto prípade nebudem, lebo neviem, či sa mám riadiť slovenskými informáciami alebo nemeckými. :-)

Aj tento krém ruky okamžite vyhladí, no tu si na vstrebávanie počkáte o pár sekúnd dlhšie, keďže má v sebe tie prírodné zložky. Na premastenie rúk použijete tiež množstvo veľkosti hrášku, u Neutrogeny však niekedy stačilo aj menej. Budete tiež potrebovať o pár ťahov viac, než kompletne vsiakne a rátajte s tým, že vám na nejakú minútu ostane aj nepríjemný mastný pocit na dlaniach, no to sa stratí do pár minút. S tým by som sa v pohode zmierila. 

K tej regenerácii dodám toľko, že som si ho jeden týždeň dávala na popraskané päty, lebo som u rodičov nemala iný krém. Krém nemá žiadny silikón a predsa tie päty ostali ako vymenené. Nedrhli ani o plachtu a hlavne neboleli. Až potom mi napadlo pohľadať niečo o tom antactidine, že čo je to za zázrak. No a už chápem a verím, že to má také účinky. Však to hojenie popraskaných nôh bolo expresné. Toto keby obsahoval aj ten krém s ureou, tak WOW. Naozaj výborne hojí. Ako som spomenula, hodiť sa bude pre každého okrem ľudí s precitlivelosťou na fenoxyetanol a kyselinu salicylovú. Z ochrany sa budete tešiť úplne rovnako dlho, čiže 8 - 10 hodín podľa typu pleti.

Moje hodnotenie krému:

Textúra: krémová, mierne priesvitná, ľahko sa natiera
Vstrebávanie: 4 - pomerne rýchle, ale pár minút ostane aj pocit mastnoty na povrchu
Hydratácia a výživa:  5 (rýchla úľava pre suché ruky a ešte aj niečo navyše)
Vôňa:
 neutrálna, niekomu sa vôňa asi páčiť nebude, ale nie je to na nevydržanie zasa
Celková spokojnosť:
 10 (ak mám hodnotiť fakt tie účinky, nižšia známka sa dať nedá)
Cena: kdesi som zapatrošila účtenku, ale tuším stál len okolo 2 eur za 50 ml

celkové hodnotenie - slovomVYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť (úľava)
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia a výživa
rýchlosť vstrebávania
vôňa (nehodnotím)
pomer kvalita / cena
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg

Podľa bodového hodnotenia to asi neodlíšime. Ani moja psia slečna Vikina nevie rozhodnúť, ktorý krém je lepší. Jej je v podstate jedno, či som jej brnkala po ňufáku prstami nakrémovanými Neutrogena alebo Balea. Ani jeden z krémov jej nevadil. ;-) Musím teda nechať hodnotiť rozum.

Vo výslednom počte bodov síce skončili narovnako, no balenie a slová na ňom ani vstrebávanie nie sú až také dôležité, keď berieme do úvahy účinok. Keď porátam všetky klady a zápory produktov, tak u mňa víťazí Nemecko nad Nórskom, čiže Balea. Mne rozum hovorí, aby som zabudla aj na tú chvíľku mastnoty a o pár sekúnd dlhšie vstrebávanie, keď dostanem ďaleko lepší efekt. A to si vezmite, že je za polovičnú cenu! Podľa mňa nie je o čom. Ak budem nabudúce chcieť ochranný krém alebo záchranu pre veľmi suché ruky, oželiem aj svoju obľúbenú Mixu. Vezmem to skratkou a pôjdem do tohto koncentrovaného. Dúfam, že sa neprestane vyrábať.
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. Tak ten balea ma aj celkom zaujal, asi ho skúsim.. :) od neutrogeny som pokukovala po tom s nórskou malinou, no sklamala ma jeho marhuľová vôňa.. nechápem ako môže voňať marhuľovo, keď je tam malina. Iróniou však je, že balzam na pery od neutrogeny s malinou naozaj vonia po malinách.... super recenzia! :) veľmi sa mi páči, že riešiš v článkoch aj látky, ktoré produkty obsahujú :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tento baleacky som nemala, avsak pouzivam rovnaky ruzovy - na chodidla. a ten je absolutne perfektny :)

    GIVEAWAY !

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyskusane oba, ale srdcovkou sa stal modry eos krem na ruky od notina, ktory je taky pevny a idealny do kabelky a k tomu pekne hydrtauje pekne dlho a brani vzniku vrasok na rukach a najma eliminuje vyskyt stareckych skvrn

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes