Ziaja: Manuka Tree nočný krém

Ziaja: Manuka Tree nočný krém

Keby mi po všetkých vyrážkach, čo mám dnes, ostali tmavé pigmentové škvrny, tak amen tma. Môžem zasa nakúpiť mejkapy a chodiť vytuningovaná... Ale značka Ziaja pozná riešenie aj na tento problém.


Akné... teraz si ho teda "užívam". Ako málo stačí a pekná pleť sa zvrhne na niečo strašné, s čím sa hanbím ísť von venčiť Vikinu. Ale mám ponaučenie do budúcnosti. Už nikdy nebudem na svojej pleti testovať nič, čomu nepoznám zloženie. Mám veľké šťastie, že mám doma všetky tie hojivé olejčeky a krém proti pigmentácii, o ktorom bude aj tento článok. 

Pigmentové škvrny sú u citlivej pleti, ako mám ja, celkom normálna vec. Obranyschopnosť mojej pokožky nie je ešte taká dobrá, aby sa dokázala koža brániť inak než hromadením pigmentu v danom mieste. A preto ľudia, ktorí majú akné i citlivú pleť, večne riešia dôvody, prečo sa nemôžu opaľovať, rôzne peelingy a kadečo. Preto musia špekulovať, čím kožu obrúsiť a nezodrať ju načisto. A ja som veľmi rada, že si ma našiel tento krém v rámci spolupráce.

Na pigmentové škvrny už jednu vec mám. Je to chemický peeling Sébium Sérum. Sérum je založené na vysokom obsahu kyseliny glykolovej, ktorá naleptáva odumreté bunky a umožňuje pórom otvoriť sa, čím predchádzam závažnejšej forme akné. Lenže tento produkt sa oplatí aplikovať vtedy, keď už vidím, že sa niečo deje, čierne bodky sa tvoria vo veľkom a nie a nie ich odstrániť, pretože mierne vysušuje a ide o veľmi silný produkt. Pri liečbe akné sa pokojne môže používať aj častejšie, ale ja posledné mesiace nemám dôvody siahať po takto radikálnom riešení. Bodkám predchádzam, takže skôr potrebujem hydratáciu, normálnu tvorbu mazu, predchádzanie upchávaniu pórov. Zosvetlenie by už bolo len príjemným bonusom, ktorý mi poskytol ďalší produkt z radu Manuka Tree.

Moje skúsenosti s produktom

Krém dostanete v tube podobnej ako má rad Sensitive. Podobnosť vidíte na obrázku v úvode. Krém je mliečnej bielej farby a má mierne priesvitnú štruktúru. Rozotiera sa príjemne a tiež jemne chladí. Vstrebáva sa strednou rýchlosťou. Nie je to raz dva, ale za pár minút sa vpije aj sám, nemusíte mu pomáhať. To, či je to podklad pod mejkap, to riešiť nejdem. Ide o nočný krém a mal by sa naozaj používať v noci, pretože obsahuje látky, ktoré by na slnko nemali. Nech vás ani nenapadne sa ním natrieť ráno a vyštafírovať sa, že idete von. To by mohlo skončiť alergickou reakciou.


Aby bolo jasné, ako a čo krém robí, prejdem riadok po riadku tvrdenia výrobcu a buď ich vyvrátim, alebo potvrdím. Nie všetko mi totiž sedí na 100%.

Tvrdenie: Krém odlupuje odumretú vrstvu pokožky a regeneruje ju bez spôsobenia podráždenia. 
Môj názor: Pokožka býva po kréme vždy hladká a účinné zložky na to krém má, aby naozaj pomáhal pokožke zbavovať sa zrohovatených buniek. Či ich priamo odlupuje, to by som ani nepovedala, lebo určite záleží od množstva, kvality a hustoty kožného mazu, ale v každom prípade zrohovatené bunky rozpúšťa, čo je krok k tomu, aby si s nimi prirodzené mechanizmy kože poradili.

Tvrdenie: Redukuje prejavy akné.
Môj názor: Záleží, aké prejavy. Medzi prejavy akné patrí mastná pleť, čierne bodky, biele bodky, zahnisané hlavičky, cysty až po silne zapálené miesta. Toto všetko sú prejavy akné, ktoré predchádzajú alebo sprevádzajú vznik samotného akné, čo je v podstate už zahnisaná hlavička, nie bodky. Lenže krém samotný vás čiernych bodiek nezbaví. Pleť treba okrem natierania aj hĺbkovo čistiť, takže by som to preformulovala na "pomáha redukovať prejavy akné" a bude to presné. Mne napríklad teraz naozaj pomáha redukovať prejavy, pretože sa mi akné urobilo, ale už sa hojí a potrebujem dobre hydratovať pokožku, nadmerne ju nepremasťovať a v tom mi krém pomáha. Ale pred akné ma žiaľ nezachránil. To bol totiž rýchly proces. Hlavičky sa vytvorili do rána bez nejakého varovania a nestačila som sa diviť, koľko mi toho vyskákalo. Ani čierne bodky neodstráni. Je to krém na rýchlejšie hojenie, dobrú hydratáciu (hydratuje dosť slušne) alebo na prevenciu akné. Nečakajte, že zo zahnisaného ložiska neostane do druhého dňa po kréme ani pamiatky. Na to bývajú iní špecialisti, ktorí sa používajú lokálne a nie na plochu.

Tvrdenie: Zosvetľuje farebné rozdiely pleti spôsobené slnkom a zápalmi.
Môj názor: Jednoznačne áno. Krém rozpúšťa zrohovatené bunky, ktoré sa nahromadia v mieste hojenia akné, takže kde sa koža zbaví týchto buniek, naozaj sa zosvetlí a farebne vyrovná.

V článku o AHA kréme ste mohli vidieť, ako vyzerala moja pleť po poslednom zosvetľovaní produktom Karin Herzog. Po nasadení tohto nočného krému sa však proces pohol smerom vpred rýchlejšie a s čím si predtým nevedel dať rady ten predošlý krém, to nočný krém Ziaja ľavou zadnou zvládol. Dávam sem dve fotky, pretože predošlé boli tiež robené za rôznych svetelných podmienok, tak nech vidíte, čo krém dokáže. Všimnite si orámované miesta a porovnajte to s tým predošlým článkom, kde vidíte i to, ako som vyzerala úplne na začiatku. Na týchto miestach boli kedysi škaredé hnedé škvrny.




Keď sa na mňa pozrie niekto takto zblízka, tak si možno ešte všimne nejaké rozdiely, no z normálnej vzdialenosti to už takmer nevidieť. Už nemusím vonku chodiť vždy len s mejkapom. Myslím však, že krém už zosvetlil škvrny na najvyššiu možnú mieru. Môžem a aj budem ho používať ďalej, no mám pocit, že toto je maximum a ak chcem úplne jednotnú pleť, dozrel čas opäť na niečo ešte silnejšie. Uvidíme...

Tvrdenie: Redukuje čierne bodky a rozšírené póry.
Môj názor: Neredukuje čierne bodky, ale redukovať pomáha. Uisťujem vás, že sa tu hrám so slovíčkami a upresňujem pojmy len kvôli tým lenivým dámam, čo si ešte stále myslia, že existuje krém, ktorý ich zbaví akné a už nemusia nič pre to urobiť. Keď už tie čierne bodky mám, nezmiznú tým, že sa natriem. Musím hĺbkovo vyčistiť pleť, natrieť sa krémom a ráno pleť opäť vyčistiť od toho, čo krém rozpustil a dostať to preč z pokožky. Podotýkam, že dostať rovná sa aj zmyť, nie len rozchochliť vatovým tampónom namáčaným v nejakej vodičke. Čistením redukujem čierne bodky, nie natieraním sa. A ani to nie je zaručené na 100%. Niekedy vám ani čistiaci gél a tento krém nepomôžu zredukovať čierne bodky. Záleží, čo ste do tých pórov napchali za svinstvo - napríklad silne krycie mejkapy typu "omietka". Toto z pórov nevytiahne ani gél, na to už treba peeling + gél + krém a možno aj tonikum, aby sa z toho póry spamätali. Rozšírené póry krém sťahovať pomáha.

Tvrdenie: Hydratuje, zlepšuje pevnosť a pružnosť pokožky.
Môj názor: To teda rozhodne. Hydratácia možno nie je taká špičková, keď porovnávam s krémom Sensitive, ale určite je na mastnú a aknóznu pokožku dostatočná. Keď ním natriem aj svoje suché čelo, tak mám na chvíľku pokoj. A to ostatné už vyplýva zo zdravia pokožky. Ak je čistá, hydratovaná, nemá upchaté póry, ani zápalmi netrpí, tak je tiež pevná a pružná. Ja cítim, že je moja pleť po tomto kréme v poriadku. Keby nebola, leskne sa a mastí, ale to nerobí. Dobre hydratovaná a upokojená pleť totiž nemá najmenší dôvod tvoriť si maz v nadmernom množstve.

Moje hodnotenie krému Ziaja:

Textúra: stredne hustá. Je to gélový krém, ktorý je na dotyk tuhý zhruba ako silikón, ktorý ľahko nanesiete na tvár. Nie je ani moc hustý ani príliš tekutý.
Hydratácia: 4 - nie najlepšia, ale je veľmi dobrá a pre potreby mastnej pleti dostatočná
Výživa: 4 - nezaškodili by ďalšie vitamíny, ale pleti to stačí zatiaľ
Zosvetľujúci účinok: 4, tiež nie totálny, ale nad očakávanie dobrý
Vôňa: príjemná, možno trošku silná na nočný krém. Nemusel voňať vôbec a neurazilo by ma to.
Celková spokojnosť: 9 - nebude to zázrak na akné, ale na nočný krém toho urobil naozaj mnoho
Cena: 50 ml balenie stojí okolo 5 EUR, v pohode cena


celkové hodnotenie - slovom

VYNIKAJÚCI

obal / prezentácia výrobku
rýchlosť nástupu účinku
vs. účinnosť dlhodobá
zosvetlenie pokožky
a farebné zjednotenie
úľava od prejavov akné
výživa pleti vs hydratácia
vôňa príjemná, len trošku
silná na nočný krém
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Podľa mňa má tento krém vynikajúcu kvalitu na to, čo by človek od krému na aknóznu pleť čakal a čo by ste čakali od krému v tejto cenovej kategórii. Nič z toho, čo spravil, neurobil násilnými zásahmi do mojej pokožky. Nevysušoval, nerozleptával, nedráždil, hydratoval a predsa aj zosvetľoval. 


Obsahové ingrediencie

Ak ste čítali môj článok o podkladoch, potom viete, že uhlovodíky a silikóny nie sú pre mastnú pleť nepriateľmi, takže to, že i tento krém obsahuje ISOHEXADECANE, CYCLOPENTASILOXANE v základe spolu s vodou, je podľa mňa úplne OK. Krém nie je ani napriek tomuto zloženiu ťažký a pleť pod tým dýcha. V poriadku sú aj stearáty a glykoly, ktoré dopomáhajú k hydratácii, zmäkčovaniu kože a prieniku látok do nej. Jediné, s čím sa úplne nestotožnujem, je ten cetyl alkohol (CETYL ALCOHOL). Je to mastná látka, ktorá do pórov zaliezť môže. Našťastie netvorí základ, ale je len ako pomocná. 

Čo som vyčítala aj toniku, sú už tradičné "Ziajovské konzervanty" (DIAZOLIDINYL UREA, METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN) + tá silná parfumácia. Pokiaľ máte pokožku precitlivelú na parfumy, tak tento krém radšej neskúšajte. Tých vôní je tam požehnane (PARFUM, BENZYL SALICYLATE, HEXYL CINNAMAL, LIMONENE, LINALOOL, CITRAL) a so zlatými klincami vo svete alergénov na konci. Tie posledné dva ma veru netešia. Už aj parfuméri od eugenolu (EUGENOL) radšej upúšťajú, čo nechcú, aby sa ich zákazníci vysypali... Trietanolamín (TRIETHANOLAMINE) má navyše silne zásaditú povahu mydla. Aj v škole sme s tým pracovali, takže to mi je známa látka. Na jednej strane možno pomáha účinným látkam prenikať cez ochranný kyslý plášť, no na druhej strane je k tomu plášťu možno zbytočne hrubý. Keby ste mali trietanolamín v nejakom géli na čistenie a uprostred zoznamu ingrediencií, ruky preč. Tu ho máme našťastie na konci zoznamu a teda ho máme v najnižšej koncentrácii. Je len ako vôňa. No nebyť neho, stavím sa, že by krém ďaleko lepšie hydratoval a vyživoval pleť. Tento lajdák to krému celé akurát tak kazí. Zvyšok je v úplnom poriadku a aj napriek čiernemu Petrovi krém stále hydratuje dosť dobre. 

Krém obsahuje vyššiu koncentráciu mandľovej kyseliny (MANDELIC ACID), preto mu zosvetľovanie škvŕn aj vďaka forme, v ktorej má čas pôsobiť, ide tak dobre. Mandľovú kyselinu som chválila aj v toniku. Je to naozaj dobrá vec, čo vidím i na svojej brade. Na sťahovanie pórov pôsobí už x-krát spomínaný glukonát zinku (ZINC GLUCONATE),  hojivé a hydratačné účinky pridáva aj pantenol (PANTHENOL). Najdôležitejšou látkou je manukový extrakt (LEPTOSPERMUM SCOPARIUM LEAF EXTRACT). Bojuje proti baktériam, ktorým by sa zachcelo živiť sa mazom a množiť v póroch. Práve preto krém pomáha redukovať príznaky akné, ale to už opakovať nejdem, pretože všetky tieto látky som rozobrala v článku o toniku, kde si to môžete nájsť a prečítať. 

Niektorí ľudia tvrdia, že toniká sú slabinou značky Ziaja, ale ja si to nemyslím. Sila spočíva v spolupôsobení. Podľa mňa sa čistiace vody a toniká v jednotlivých radoch dosť dobre dopĺňajú s nočnými krémami a nočné krémy má Ziaja naozaj skvelé. Zatiaľ sa mi páčil každý jeden, ktorému som videla zloženie alebo skúšala. A teraz som si objednala z e-shopu Fortis Slovakia aj nejaké ďalšie produkty. Tieto:



O jednom (nočnom kréme) som tu už písala ódy, ale tie ďalšie nepoznám, takže už sa na ne teším. Mám vygooglené ich zloženie a dosť sa mi páčilo. Tak som zvedavá. :-)

Máte niektoré z nich vyskúšané? Alebo máte vyskúšané nejaké iné produkty, o ktorých by som mala vedieť?
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Ha! Kebyže si tento článok prečítam skôr, určite by ma ten prvý riadok objednávky osvietil! ;D
    Z tohto radu mám veľmi rada pleťový gél, používam každý večer... A aj keď vyslovene cieľovka asi nie som, myslím, že by mi sadol aj tento krém, hlavne tá redukcia farebných rozdielov pleti by bodla...
    EOS giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :-) Aspoň si mala prekvapenie. :-) Tento rad bol vydarený podobne ako Sensitive. Som zvedavá, čo na ten nočný krém povieš. Podľa mňa budeš nadšená. Ja práve testujem tieto veci, čo som si kúpila. Očný krém, krém s hroznovým olejom i šampón a musím poznamenať, že tie sú skvelé tiež. Vyberala som ich po dlhom uvážení a googlení zloženia, ale sú dosť dobré. Akurát ten hroznový nie je super ideálny na akné, no na červené žilky sa vyznamenal. Značka Ziaja ma stále prekvapuje viac a viac.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes