Homeopatia a mýty o nej

Poslednú dobu je homeopatia najviac skloňovaným pojmom na veľa serveroch. Redaktori sa o nej posmešne vyjadrujú v zmysle, že ide o placebo a v skutočnosti draho platíme za cukor. Otázka je, kde na tieto "rozumy" chodia. Alebo by som sa skôr mohla opýtať, aká finančná injekcia sa skrýva za zverejnením takých kritických článkov s polopravdami.



Nechcem urážať všetkých redaktorov sveta, ale som toho názoru, že prvé lastovičky vo svete žurnalistiky s témou "homeopatia", respektíve ich chlebodarcovia, mohli byť zasponzorovaní určitými skupinami, aby zámerne rozšírili pochybnosti a prostí ľudia im to všetko hltajú aj s navijakom. Lenže fakty sú fakty a oni púšťajú do sveta len polovicu z nich.

Ja už v lekárni nerobím niekoľko rokov. S výrobcami liekov nemám žiadne kontakty. Ani s výrobcami homeopatík. Mohlo by mi byť jedno, čo sa o homeopatikách píše. Mne ale niektoré z nich pomohli a je mi ľúto, že sa na ne médiá takto vrhli. Keď mám povedať A, musím povedať aj B a dať ľuďom priestor na vlastný názor. Napísať len časť pravdy je podľa mňa to isté ako klamstvo. Médiá tak pripravujú ľudí o ďalšie možnosti liečby. Preto skúsim teraz podať všetky fakty, nie len tie, ktoré istým skupinám vyhovujú.

Viera a ich tvrdenie, že homeopatia je biela mágia


Nestalo sa mi to raz, čo kresťan odmietol mnou navrhovanú homeopatickú liečbu so slovami, že jeho viera kategoricky odmieta homeopatiu. Vraj to niekde čítal, alebo o tom počúval v kázni farára. Nikto sa však nepustil so mnou do debaty na túto tému, takže viacerí vlastne ani nedostali uspokojivé vysvetlenie, prečo by homeopatia mala byť mágiou, dielom diabla či niečím nečistým. Dala som sa teda do hľadania, čo konkrétne kresťania proti homeopatii majú a tie úzkoprsé definície ma rozosmiali. Predstaviteľom cirkvi sa nepáči, že homeopatia lieči podobné podobným a považujú to za čary - bielu mágiu. :-)

Princíp:

Homeoatia naozaj funguje týmto spôsobom. Dajme príklad - ľuľkovec. Ak sa otrávite jeho jedovatými bobuľami, ktoré pripomínajú čučoriedky, budete mať vypúlené oči a môžete aj zomrieť. V homeopatii sa však využíva X-krát nariedený ľuľkovec a pomáha ľuďom, ktorí majú presne také isté vypúlené oči, ale nie od ľuľkovca (napríklad majú vysoký tlak). Takže človek by očakával, že liek s obsahom "jedu" ich stav zhoší, ale stane sa opak. Takže toľko k tým "čarom". :-)

Môj názor?

Keby sme mali ako kresťania úplne zavrhovať myšlienku liečby podobného podobným, potom by sme vôbec nesmeli podávať protijedy. Ste kresťan a odmietate homeopatiká? Tak keď vás uštipne had, ani nechoďte do nemocnice. Antidotum - antisérum podávané proti hadiemu jedu, je v podstate taktiež "jed". Kresťanské účenie by malo logicky aj takú liečbu odmietať. :-) Jed ako jed, nie? To isté sa robí aj pri iných otravách. A pre istotu sa nedávajte ani očkovať. To je tiež podobné. :-) Proti chrípke napríklad bojujete oslabeným chrípkovým vírusom iného kmeňa. Podobné podobným.

Nie som proti kresťanom. Sama som veriaca, no som toho názoru, že náboženstvá (nielen kresťanské) by mali byť pružnejšie. Naša veda učinila mnoho objavov. Už neveríme, že naša modrá planéta je stred vesmíru a vieme, že obieha okolo Slnka. Zmenili sme chápanie výkladu našej knihy kníh - Biblie a dnes robíme mnoho vecí inak. Kedysi sa hriešnici kameňovali a dnes už do nikoho šutre nehádžeme. Napriek tomu nevieme náboženstvo zbaviť celibátu a iných nezmyslov (ako napríklad to, že rozvedený človek nemôže prijímať sviatosť oltárnu, čo ja osobne považujem za nezmysel). Kým sa odstránia stereotypy vo vnímaní niektorých informácií, ešte to potrvá. Preto je len a len na vás, nakoľko dokážete pochopiť informácie a riadiť sa vlastným rozumom namiesto predsudkov skupiny jednotlivcov nepružne zmýšľajúcich. Ak jej neuveríte, OK. Neverte ďalej. Máte na to právo.

No vieru nepovažujem až za takú protivníčku. Sú tu ďalšie dve skupiny, ktoré majú záujem, aby homeopatia nemala takú obľúbenosť.

Lekári a ich argument, že homeopatia je placebo


Lekári sa často smejú a hovoria, že v prípade homeopatie uzdravuje viera. A takto hodnotia žiaľ mnohí (česť výnimkám) aj bylinky, kozmetiku a inú alternatívnu liečbu. Ak nezaberie liek a alternatívna liečba pomôže, nepriznajú si neúspech. Radšej začnú liečivý efekt pripisovať placebu. Čo je to placebo? Vysvetlenie: Keď sa robia výskumy nového lieku, ktorý len príde do obehu, vždy sa niekoľkým pacientom podá aj prázdna forma bez účinnej látky a to sa nazýva "placebo". Robí sa to kvôli tomu, aby sa mohol účinok lieku porovnať s účinkom, ktorý si pacient vedel privodiť aj čírym pozitívnym myslením, čiže bez lieku. Ak liek zaberá rovnako ako placebo, potom je logicky na figu. Liek musí zaberať viac ako placebo. Takže placebo efekt ako vedecký objav majú teraz ako dobrý argument. Čím menej homeopatík, tým viac liekov môžu predpísať a tým viac výhod z toho získavajú. Niektorí (česť výnimkám) vnímajú predpisovanie ako dobrý biznis, ktorý im homeopatia kazí.

Princíp:

Nedá sa jednoznačne vylúčiť, že v niektorých prípadoch môže viac ako homeopatikum zaúčinkovať aj placebo a na niektoré choroby homeopatia nepomáha vôbec. Je to alternatívna liečba a tak ako medikamentózna, ani táto nepatrí k všemohúcim. A je tu aj ďalšie riziko. Hovorí sa síce, že homeopatia je neškodná, ale tomu by som neverila tak úplne. V nesprávnych rukách, s nesprávnou diagnózou a v nesprávnom množstve určite môže stav aj zhoršiť. Píše sa to aj v liekovej dokumentácii. Takže logicky, cukor bez účinnej látky by stav nezhoršil, nemôže ísť teda o placebo. Stalo sa veľa krát, že homeoatia v správnej indikácii zabrala lepšie než klasická medicína. A boli prípady, kedy si lekár nevedel poradiť s pacientom a predpisoval mu prázdnu formu so slovami, že ide o drahý liek. Ten tomu placebu uveril a uzdravil sa, ale o tom sa toľko nepíše, lebo to už nie je v záujme lekárov, aby ste to vedeli. Takže placebo efekt je možný nielen pri alternatívnej liečbe, ale v podstate všade. Placebo sa na nás testuje v podstate v celosvetovom merítku. Jeme med, ktorý sa ku včielkam ani nepriblížil, jeme syry, ktoré nevideli mlieko, ale napriek tomu veríme svojim zmyslom. Ak nás môžu oklamať pri potravinách a nevieme si vytvoriť na svoje jedlo názor, ani keď ho konzumujeme, prečo by sme si ho mali tvoriť pri homeopatii, kde nás médiá už vopred "naočkovali" pochybnosťami a bez toho, aby sme ich čo len skúsili?

Môj názor?

Ak je homeopatia placebom, otázka je, prečo homeopatia zaberá u nepokojných detí, ktorým sa začínajú prerezávať zúbky? Aj ony majú vieru? Poznajú len prsník, plienku a hračku. Myslím si, že viera v homeoatikum je to posledné, čo ony riešia.

Druhá vec je, prečo homeopatikum pomohlo mne? Po strednej škole na mne lekári odskúšali množstvo antibiotík. Mávala som časté angíny. Antibiotiká som brala klasické i širokospektrálne. Robili mi tiež výtery z hrdla, len aby zistili, čo mi pomôže. Vycmúľala som stovky druhov pastiliek, nastriekala desiatky sprejov, kloktala, pila roztoky, dokonca mi pichali aj kalciové injekcie, lebo som strácala hlas. Všetko márne, angíny sa vždy vrátili. Do testovania homeoatík som šla s postojom "OK, tak skúsim ešte toto...". Výsledok? Angínu v drastických formách som nemala niekoľko rokov. Homeopatia mi pomohla a pomáha ďalej. Stretla som sa však i s takými ľuďmi, ktorí takéto výsledky nemali. Ťažko povedať, či nezabrala preto, lebo tomu neverili, alebo mali vyskúšať ešte iný druh homeopatického lieku. V každom prípade nebola úspešná. Takže urobte si radšej vlastný obraz a ak ste neskúsili homeopatiu bez predsudkov, neodsudzujte. Dajte šancu aj inej liečbe.

Silu viery netreba podceňovať. Mnohokrát si neveríme. Hovoríme si, že my nikdy nezbalíme vysnívaného muža, no niekto nám dodá odvahu, začneme tomu z nejakých dôvodov veriť, usmievať sa a naozaj ho nakoniec zbalíme. Tak isto to funguje s negativitou. Keď neveríte, že upečiete dobrý koláč, tak ten koláč naozaj pokazíte a môžete byť sebalepšia kuchárka. Ak si chcete v praxi overiť efekt homeopatika, pozor na nadpriemerné očakávania a pozor aj na negatívne reči a myšlienky. Ja si na toto pozor dávam. V opačnom prípade by som sa nikdy neodhodlala testovať kozmetiku a písať o nej články na blogu Awards4beauty. Moje recenzie by v takom prípade neboli objektívne. Pokiaľ teda máte niečo skúšať a už vopred to odsúdiť, tak do toho ani radšej nechoďte. Ani vieru strácať tiež netreba, len to s ňou nepreháňajte.

Farmaceutický premysel a pochybnosti o koncentrácii

Spôsobu výroby homeopatík sa farmaceutický priemysel posmieva. Aj oni to nazývajú placebom. Preto sa objavujú články, kde sa píše, že platíme za čistý cukor a niekto na tom nechutne zarába. A spoločnosti vyrábajúce lieky to nie sú, lebo v opačnom prípade by bolo ticho. :-) Farmaceutický priemysel pozná len také dávky, ktoré možno odvážiť. Takže keď je v niektorej tabletke množstvo, ktoré neodvážite na váhe, musí to byť automaticky hlúposť a podfuk. Aspoň tak to tvrdia niektorí vedci.

Princíp:

Keď už sme boli pri placebo efekte, tak naozaj treba spomenúť i to, ako sa homeopatia vyrába a z čoho pramenia tieto posmechy. Pri homeopatii ide o viacnásobné riedenie a výsledná koncentrácia účinnej látky je taká nízka, že naozaj môžeme nadobudnúť pocit, že si kupujeme len čistý cukor. Tak to naozaj vyzerá. Bežne uvažujúci človek k takýmto záverom dospeje a farmaceutický priemysel naše myšlienkové pochody celý rád podporí v jeho prospech.

Môj názor?

Človek je síce rozumný tvor, ale každý deň nám prináša nové a nové objavy. Jednu chvíľu si myslíme, že v našej slnečnej sústave už nie je viac hviezd a potom objavíme nové a zistíme, že sme sa mýlili. Myslíme si, že malé hviezdy nebudú mať žiadnu silu a potom odrazu nejaká malá hviezda vybuchne a my zistíme, že na veľkosti vôbec nezáleží. Že tie malé môžu mať aj väčšiu silu ako veľké. Ale to už je taká tá vysoká veda, do ktorej vidia len zainteresovaní. Poskytnem iné príklady. Napríklad gravitačný zákon. Mysleli by ste si, že keď z dvanásteho poschodia naraz spadne tehla a kartón plný kníh s desaťkrát väčšou hmotnosťou, tak kartón padne skôr, lebo je ťažší. Ale rozum je rozum, no fakty sú iné. Gravitácia pôsobí na všetky predmety rovnako, takže budú padať rovnakou rýchlosťou. Tak isto príncíp, akým funguje hydraulika, ktorý sme sa učili na hodinách fyziky. Malý a na pohľad krehký zdvihák zodvihne auto s hmotnosťou niekoľko tón. Keby sme sa mali vo všetkom spoliehať na rozum, ako by sme žili a koľko vecí by sme robili manuálne? Prečo by sme sa teda mali smiať homeopatii? Zato, že jej efekt presahuje náš ľudský rozum? Za to, že homeopatia popiera nejaké naše domnienky? A kto sme my? Vševedi?

Kto nám bráni užívať homeopatiu?

Predtým to boli skôr lekári a farmaceutické spoločnosti. Ani lekárne homeopatiká neobjednávajú s nadšením, pretože niekde sa to skrátka nepredáva tak dobre ako lieky. Ale tie "masáže rozumu pacientov" u lekárov evidentne neboli dostatočne účinné, pretože počet homeopoatov a homeopatických škôl narastá. Takže boli touto špinavou prácou poverené "mienkotvorné kanály". Niektoré médiá majú vysokú sledovanosť a časť ich príjmu pochádza z reklamy na lieky. Pár tých sledovanejších kanálov rafinovane tému načalo, otvorilo a dostali za to dobre zaplatené. Ostatné už len slepo pokračujú v šírení mýtov.

U tých ostatných serverov a časopisov však ide pravdepodobne len o otázku dopytu a ponuky. Videli, akú lavínu záujmu články u konkurencie spustili a tak zvolili systém Copy + Paste, len aby sa priživili na sláve. Publikujú tieto polopravdy a neprestanú s tým, kým záujem neutíchne, no za tú dobu im to aspoň pekne zvýši návštevnosť/ čítanosť, čo zvýši záujem spoločností o inzerciu z nich a to im prinesie nové peniaze. Buť kráčajú kontroverzným smerom a homeopatiká obhajujú, ale skôr idú s davom a budú ich kritizovať, hoci drvivá väčšia redaktorov homeopatikum v živote nevidela a neskúsila. Len si nájdu "dôveryhodné zdroje" cez Google a citujú ich. Alebo surovo kopírujú.

Všimnite si však jednu vec. Všade sa apeluje na vaše peniaze. Ak zakričíte slovo "zdravie" a "peniaze", viac ľudí zdvihne zrak pri tom druhom slove. Stačí, aby niekto niečo spochybnil a naša obava o peniaze zatieni všetko ostatné. Nechceme naše peniaze utrácať za neúčinné formy a tak tieto polopravdy vnímame ako dobre mienené rady. Niekto ani radšej nezisťuje, koľko tá medicína vlastne stojí. Pritom faktom je, že nie všetky homeopatiká sú drahé. :-) Ľudia sú stále v tom, že časopisy nám chcú len dobre a nechcú na nás zarábať, ale pritom opak je pravdou. Keby nebolo reklamy, neexistovali by, lebo z nej žijú. A reklamy na homeopatiká je menej, pretože výrobcov je len pár, zatiaľ čo na tej opačnej strane je ich pekná kopa. To sú peniaze...

Týmto článkom nechcem hovoriť, že homeopatiká sú najlepšie na svete a určite vám pomôžu. Niekomu zaberajú, niekomu nie. Snažím sa len apelovať na váš zdravý rozum, aby ste neverili všetkému, čo vám médiá servírujú. Zistite si všetky fakty a tvorte si svoje vlastné názory. Nie sme predsa ovce, ktoré slepo poslúchajú psa, ktorý veľa breše.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes