Podkladové bázy (pokračovanie)

Je tu pokračovanie článku o bázach a dnes si povieme niečo o materiáloch, z akých sa podkladové bázy vyrábajú. Z tohto článku pochopíte, že naozaj nie každá báza bude fungovať s každým druhom líčidla a to myslím smrteľne vážne. Nech by sa na obale produktu písali akékoľvek chvály, ja budem neveriaci Tomáš, pozriem na zloženie a hneď niektoré tvrdenia výrobcu vyvrátim.



Aby ste chápali, ako podklady fungujú, respektíve by fungovať mali, musíte spoznať povahu materiálov a povahu svojej pleti. Mastná pleť totiž prirodzene nemá také isté vlastnosti ako suchá a bude si pýtať úplne niečo iné. Takže na začiatok by som mala povedať, aký je môj názor na podklady, nech už máte akúkoľvek pleť. Čo myslíte? Používať? Nepoužívať? Ja hovorím, že používať môžete, ale majte tie správne a nenechajte sa nimi premaznať. Všetkého veľa škodí. Je v poriadku dať si primer vtedy, keď idete na obchodné rokovanie a kropaje mazu na tvári by vyzerali ako pot od nervozity. Nechcete pôsobiť, že svojmu prejavu neveríte. Určite chcete i na svojej svadbe vyzerať dobre. Ale v robote? Pri frajerovi? Prečo, prepánakráľa? Ak nie ste pre niekoho / pre seba dosť dobrá, radšej si hľadajte inú robotu / frajera a nezachraňujte sa mejkapom! Takže dosť bolo rozkoše, poďme na to.

Silikón


V každom treťom článku na internete a v rôznej "literatúre strašenia" (ja tie knihy tak volám, lebo nepodávajú fakty tak, aby ste si z nich mohli vyvodiť závery, ale aby vás strašili a dobre sa predávali) sa dozviete, aký hrozný je silikón... Nuž OK, začnime chodiť bez líčenia a vyhneme sa všetkému. :-) Nebudeme potrebovať ani podklad. :-) Silikón je v skutočnosti vďačná látka. Schne primerane rýchlo, neleskne sa, vytvára na pleti ochrannú bariéru. Dá sa dobre miešať s líčidlami. Dokonca aj s vodou, ale potrebuje ďalšiu pomoc v podobe pomocných látok, lebo v opačnom prípade nedrží. Inak silikón robí mejkap vodeodolným. Dokonca nepriťahuje ani špinu. Však ho máte doma okolo vane, takže určite viete, že sa nezamaže.

Paradoxne, mastnej pleti neškodí. Dobrý nie je len pre človeka, ktorý fláka hydratáciu pleti, pitný režim, stresuje a jeho pleť má sklony k suchosti. Na bariéru sa totiž dobre zvyká a pleť sa už nebude snažiť sama držať vlhkosť, ale to pri každodennom používaní produktov, kde je silikón vo veľkej prevahe.

Uhlovodíky


To sú tie naše neslávne známe minerálne oleje, na ktoré veľa ľudí kydá. Áno, robia to isté, čo silikón, tiež pod nimi pleť môže zlenivieť časom, akurát tak rýchlo nezasychajú. Máte teda nejaký čas na to, aby ste aplikovali líčidlo. A nielenže máte čas, ale aj menej nervov, lebo dobre viažu práškové látky. Však polejte sa olejom, posypte múkou a uvidíte... Na silikóne i minerálnych olejoch (ktoré mimochodom vôbec nie sú tými, ktorými mažú v továrňach stroje) je dobrá tá vlastnosť, že neexistuje veľa ľudí, ktorí by mohli byť na ne alergickí, resp. je ich veľmi málo.

Čo robia / nerobia bázy so silikónmi a uhlovodíkmi?


Spomeňte si na školu. Maľovali ste niekedy olejovými farbami? Potom viete, že pri stuhnutí menili farby i pekne vyhladili povrch. Čím tuhšie, tým tmavšia farba. Ak sa líčidlo zmieša s olejovým podkladom, možno nebude super žiariť, ale získa farebnú hĺbku. Keďže podklad neschne tak rýchlo, ak sa náhodou pomýlite, budete to môcť napraviť. Čisto silikónové bázy totiž mávajú v sebe látky, ktoré spomaľujú zasýchanie a uhlovodíky netuhnú rýchlo. Tiež sa vynikajúco rozotierajú a krásne vyhladia povrch.

Ale beda, keď nie je podklad dostatočne vytuhnutý a vy to potom s krémovým mejkapom preženiete. Budete za strašidlo. Farba sa nariedi a bude vyzerať taká akurát, no potom stmavne. Aj preto niektoré mejkapy na základe silikónu a s podkladom na vás (rozumejme na nehydratovanej a nedobre živenej pleti) stmavnú. Bázy však najlepšie na seba viažu farby, keď nie sú úplne tuhé a keď ich dáte optimálne množstvo. Dajte priveľa bázy a ovplyvní farbu, alebo / a nebude mať dosť pigmentu, ktorý má viazať. Líčidlo potom nevydrží. Dajte jej málo a stane sa to isté. Keď nedobre trafíte pomer podklad vs. líčidlo, môže sa stať aj to, že mejkap popraská a opadá. Ak sa vám to stáva, nie je to mejkapom, že by bol zlý. Chyba je v aplikácii, v nesprávnom type mejkapu a možno aj vo vašej pleti. Olej nezmiešate s čímkoľvek, nie? To však závisí aj od výrobcu, čo k týmto látkam pridal. Bázy sú väčšinou komplikovanejšie a viac prepracované produkty.

Akryl, polyméry


To slovo znie hrozne a mnohým z vás sa vybaví možno plast, ale ono sú to vlastne prírodné alebo syntetické živice, takže tak úplne mimo prírody nie sú. Výborne sa miešajú s vodou a bez problémov ich môžete aj vrstviť. Akryly dobre a veľmi rýchlo tuhnú a spodná vrstva sa pod nimi nerozmaže. Odparením vody sa totiž stávajú vodeodolné. Ak na akryl natriete farbu, pigment sa stane žiarivejším. Takže preto niektoré bázy zvýraznia farby očných tieňov, ktoré zdanlivo vôbec nefungujú, t.j. nepigmentujú.

Čo robia / nerobia bázy s akrylmi?


Neviem, či ste už niekedy maľovali s akrylovými farbami na plátno. Ja teda áno. Pravidelne, lebo akrylové farby milujem kvôli ich žiarivosti, ktorá vydrží roky. Odoláva svetlu, netmavne, nebledne. Ani líčidlá neblednú. Neexistuje. Z neho sa totiž odparí voda, ale na zriedenie či zahustenie farieb to vplyv mať nebude, lebo akryl viaže farby úžasne. Schne však bleskovo, takže omyl nenapravíte. Môžete ho jedine pretrieť a dúfať, že to nebude vidieť.

Na akryl môžete natrieť aj silikóny, znesú sa. Opačne to však nejde. Akryl na silikóne držať nebude, pretože silikón je pružný a akryl je pevnejší. Už viete, prečo vám niektoré líčidlá na báze akrylov nedržia na báze? :-) No... a to je dôležité... akryly a silikóny sa dávajú na podklad až po zaschnutí, no prášky nie, tie by sa mali zmiešať hneď. Ibaže blendovanie (t.j.rozotieranie) na nezaschnutom akryle je tažké. Ďaleko ťažšie než na silikóne / uhlovodíku. Na akryl sa preto najlepšie natiera produkt krémový, nie práškový.

Zmatňujúce bázy a tzv. "chameleóni"

(kde sú vyššie spomínané materiály pomiešané s minerálmi alebo navzájom)

Nuž na svete je veľa chameleónov. Ba povedala by som, že väčšina dnešných báz sú chamaleóni. Ja tak nazývam tie komplikovanejšie bázy. :-) Silikónu existuje veľa druhov, akrylu tiež, uhlovodíkov je taktiež kopec. Za pridania pomocných látok je možné zmeniť ich povahu. Ako som spomínala vyššie, môžu tuhnúť pomalšie, rýchlejšie... Môžu prijať viac /menej vody, môžu lepšie / horšie viazať prášky.

Samostatnou kapitolou sú teda bázy, ktoré obsahujú viacero látok. Je možná i kombinácia všetkých troch a ešte niečoho navyše! :-) To však neznamená, že získate univerzálnu bázu, ktorá pojme všetko. Ani náhodou. Niektoré líčidlo poberie lepšie, iné neznesie. Záleží od pomeru. Najnovšie dokonca výrobcovia pridávajú do báz pomletý mastenec a rôzne minerály, ktoré pohlcujú maz a pot. Vtedy sa stáva báza zmatňovacou. Údajne kvôli tomu, aby vám dlhšie vydržal mejkap. No v podstate vám akurát tak dlhšie vydrží akné po niektorých, lebo ak ich nesprávne budete miešať s líčidlami, dobre si upcháte póry akurát.

Čo robia / nerobia bázy s krytím a chameleóni?


Ani temperové farby nezmiešate po zaschnutí. Nenatriete na ne ani žiadny prášok. Práškový tieň nenatriete na matnú bázu. Nie na tie s púdrovým finišom a nie za sucha. To je taká istá márna snaha, ako keď chcete udržať neuvarený hrach na stene. Akryl a silikón vám na ňom dobre držať bude, ale len podľa toho, čo je v podklade namiešané. Ak je podklad tuhý a dobre drží, aj ony držať budú. Ak podklad vo výrobe nenamiešali dobre, stráca vlhkosť a praská, tak smola. Silikón možno, no akryl na ňom určite držať nebude. Ale toto sú také komplikovanejšie temperové farby, pretože v základe nemusí byť olej, ale môže tam byť akryl a všeličo. Od zmatňujúcich báz preto nikdy neviete, čo máte čakať. Niektoré druhy líčidiel môžu zafixovať dobre, obzlášť ak máte mastnú pleť a niektoré vôbec. Opäť záleží od pomeru.

- - - - - - - -

Všetky vyššie spomínané veci tu popisujem preto, lebo mám v úmysle napísať ďalší článok a chcem tam roztriediť bázy najčastejšie predávané na našom slovenskom i českom trhu. Sú to síce bázy pod očné tiene, ale začínam schválne týmito. Bázy od očné tiene sú komplikovanejšie než bázy pod mejkap a ak niečo platí pre očné primery, podobné pravidlá budú aj pre bázy pod mejkap. Dve muchy jednou ranou.

Možno niektoré z týchto podkladov doma máte a vôbec ich nemôžete používať. Alebo si chcete nejakú kúpiť a v skutočnosti vám možno bude na figu. U niektorých báz som si už vygooglila zloženie a mám aké také predstavy o tom, na aké tiene budú a na aké tiene nebudú fungovať. Ibaže to sú len teórie a ako vieme, podkladová báza vie byť poriadne drahá potvora. Sama si ich teda nepokupujem všetky, len aby som ich mohla potom podeliť. Toľko peňazí nemám. Takže k tomu potrebujem Vašu pomoc. Viac hláv, viac rozumu.

Ak si nájdete čas, príďte mi vyplniť tento formulár.


Je to anonymné. Žiadne osobné údaje nepotrebujem. Nepýtam sa na váš vek, koľko zarábate a ani koľko vás kde býva... Potrebujem len určiť typ pokožky, druh vami najčastejšie používaných očných tieňov a čo sa vám najčastejšie deje s tieňmi. Potom je tam dlhočizný zoznam výrobcov a ich produktov. Zoradila som výrobcov podľa abecedy, aby ste nemuseli pracne hľadať. Tam si nájtete svoju bázu /bázy, zaškrtnete políčko s jej menom a do okienka "iné" napíšete v skratke svoju skúsenosť, čo ste si pri používaní všimli. Trebárs "Nedala sa mi používať s tieňmi XY, nedržali". Alebo mi môžete popísať skúsenosť aj ak, že mi pošlete email na adresu, ktorú vidíte na obrázku a je i na začiatku toho dokumentu. To je jedno. Ja budem len rada. Všetci ušetríme peniaze a možno sa aj naučíme, ako vychytať muchy tomu ktorému produktu. Veď keď ich doma máte, tak nech nestoja na polici, nie? :-)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes