Zdravé fašírky z tuniaka a cukety

Takže zmena prebieha ďalej. Stravujem sa pestro, jedávam najmä zeleninu. Už som zistila, ktoré druhy a v akej úprave mi nerobia dobre, takže to kombinujem trošku rozumnejšie, len nech idú kilečka preč. A dnes vám ukážem, ako som si pripravila fašírky. Samozrejme ide o zdravé fašírky z rýb a zeleniny a pečené, nie smažené.




Na fašírky budete potrebovať tieto ingrediencie:

1 strednú cuketu (olúpanú samozrejme)
1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave alebo aj v oleji (120 - 140g čistej váhy)
1 vajíčko
strúhaný tvrdý syr
špaldovú alebo inú zdravú múku
2 - 3 strúčiky cesnaku
bylinky, korenie a soľ na dochutenie

Na omáčku si nachystajte:
1 biely alebo grécky jogurt
3 - 4 kyslé uhorky
bylinky, korenie a soľ na dochutenie


1. Nastrúhajte cuketu na strúhadle, posoľte ju, odstavte bokom a zatiaľ si postrúhajte syr. Môže byť aj jemnejšie, než mám ja, no takto to stačí.


2. Cuketu by ste mali nechať stáť aspoň 10 - 15 minút posolenú. Tá soľ je dôležitá. Cuketa ju potrebuje, aby pustila vodu. Za ten čas ti nakrájajte kyslé uhorky nadrobno. Alebo si pomôžte aj mixérom na sekanie, ak chcete mať omáčku jemnejšiu.


3. Teraz pridajte jogurt (asi pol téglika 150-gramového, takže 75g, ale nič sa nestane, ak dáte viac), osoľte, okoreňte, dajte bylinky podľa chuti. Ja som tam potom prihodila ešte sušený kôpor.


4. Keď cuketa pustí vodu, natlačte ju do sitka a poriadne z nej päsťou vytlačte všetku vodu, čo sa len dá. Môžete ju tiež navrstviť doprostred bavlnenej vreckovky, ak máte takú väčšiu, urobiť batôžtek a žmýkať. Potom k vyžmýkanej cukete pridajte vajíčko, syr a premiešajte.


5. Teraz prišiel čas na tuniaka. Zlejte vodu / olej a nadrobno rozmrvte tuniaka do zmesi.


6. Teraz si nachystajte bylinky a nasekajte ich. Ja som si včera z Baumaxu doniesla šalviu a nechtiac som jej utrhla lístky, takže u mňa voľba jasná, dala som šalviu. Aj troška oregána alebo čohokoľvek iného môže byť.


7. Bylinky pridajte k zmesi, okoreňte, osoľte a pridajte toľko múky, aby vám z toho vznikla zmes dosť tuhá na to, aby držala pokope. Nemusí byť pevná, stačí, keď je tuhá asi tak ako navlhčené ovsené vločky. Viete z nej lyžicou nabrať a urobiť kôpku, ktorá sa nerozpadá. Ja som použila špaldovú múku a dobre vytlačila vodu, takže mne stačila tretina šálky múky.


8. Teraz navlhčite ruku, lyžicou naberte kus hmoty, vložte do dlane a prehadzujte z ruky do ruky. Vznikne gulička, ktorú len položíte na plech / na dno varnej misy a trošku prstami roztlačíte do strán. Zmes nie je tuhá, takže to pôjde. Môžete poliať ho poliať troškou oleja, alebo vystlať papierom na pečenie, aby sa vám fašírky neprichytili.


10. Teraz šup s tým do rúry na pečenie. Pečie sa to cca 12 - 15 minút na oboch stranách pri teplote 200 stupňov. Až budete chcieť obrátiť, pomôžte si drevenou vareškou a uvoľnite fašírku z každej strany. Bude síce ešte mäkká, ale odlepí sa v pohode a aj obrátiť pôjde bez problémov.

Tu sa mi už veselo pečú z druhej strany. Ja mám halogénovú rúru a žiaľ som včera neumyla svoju väčšiu zapekaciu misu (a dnes som bola už príliš hladná, aby som sa s tým štvala), takže som piekla na 2 krát, ale keby ste mali väčšiu misu alebo plech, tak z tejto zmesi vám vyjde zhruba 9 fašíriek.


11. Hotové fašírky naservírujte, na ne trošku tej omáčky, už len ozdobiť prílohou a môžete papať. Dobrú chuť.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes