EGF a kmeňové bunky v organizme

Kto navštevuje môj blog, ten už dobre vie, že za hydratáciu pokožky je zodpovedný tzv. prirodzený hydratačný faktor, ktorý sa označuje skratkou NMF. V praxi sa však často stretávame aj so skratkou EGF a vo všetkých pádoch sa skloňujú kmeňové bunky. O čo vlastne ide? To sa dozviete v tomto článku.



Nedostatok NMF sa na povrchu pokožky prejavuje dehydratáciou. Čítali ste o tom v tomto článku. Pleť nemá svoj prirodzený lesk, je drsná, napätá a pokiaľ sa tento stav nerieši, dochádza k zhoršeniu. Toto zhoršenie môže mať rôzne prejavy od akné (ktoré však má rôzne príčiny a toto môže byť jedna z nich), cez zvýšenú citlivosť pokožky až po drasticky vysušenú kožu s ekzémom. NMF ovplyvňuje hospodárenie pokožky s vodou, voda však nie je všetko. Dajme tomu, že pokožke poskytneme nejaké aminokyseliny, pridáme k nim kyselinu hyaluronovú. Bude to záruka toho, že sa spamätá? Zregeneruje sa? Alebo sa nám vari podarí zastaviť čas? Nie. NMF je len jeden z faktorov. Ten ďalší sa nazýva EGF.

EGF (EPG = epidermálny rastový faktor)

To, ako sa pokožka s prípadnými problémami vysporiada a to, ako jej vzhľad ovplyvnia pribúdajúce rôčky, z veľkej časti ovplyvňuje aj EGF (Epidermal Growth Factor), za objav ktorého dostal Dr. Cohen Nobelovú cenu. Ak percento NMF rozhodovalo o hospodárení pokožky s vodou, EGF poukazuje na schopnosť organizmu (konkrétne schopnosť vrstvy pokožky zvanej epidermis) množiť bunky. A to nie hociaké bunky, ale bunky kmeňové, ktoré odborníci nazývajú anglickým pojmom Stem Cells.

Aby ste tomu rozumeli, bunky keratinocyty (čiže kožné bunky) sa nevytvárajú z ničoho. Ony sa množia delením a toto sa nedeje chaoticky. Nemnožia sa nové bunky, tie majú obmedzenú životnosť. Množia sa vždy len kmeňové bunky. Sú to akési "materské bunky" a má ich každý živý organizmus. Nachádzajú sa v takzvanej bazálnej vrstve epidermis, ktorá je najspodnejšou vrstvou epidermis. Epidermis je jedna z vrstiev našej pokožky, ktorá má taktiež svoje podvrstvy a bazálna je jednou z nich, ale s tým vás teraz nejdem trápiť. Dôležitý je ten poriadok, ako sa to deje.

Ako sa bunky množia...

Z kmeňovej bunky sa vždy oddelí nová bunka, tá dozrieva a postupuje smerom nahor až k povrchu pokožky, kde sa s postupom času premení na zrohovatenú (odumretú bunku). Tento proces hrá na našom vzhľade veľkú úlohu. Bunky sa musia deliť dostatočne rýchlo a musia byť aktívne. Aktivita kmeňových buniek rozhoduje o celistvosti, hustote, elasticity a pevnosti pokožky. Bez aktívnych kmeňových buniek nevznikajú nové kožné bunky a koža sa neregeneruje.

Ak bunky chýbajú (napríklad v dôsledku úrazu), lekári ich môžu jedine doplniť z inej časti tela a dúfať, že sa pokožka zacelí. Ak bunky nie sú aktívne, to už je iný prípad. Môžeme pokožke dávať rôzne vitamíny, môžeme ju hydratovať a nebude nám to nič platné. Je tu však predsa jedna možnosť. Kmeňové bunky sa dajú za niektorých okolností aktivovať. Chce to však dobrú životosprávu, kvalitnú kozmetiku a hlavne jej poctivé používanie.

Kozmetika s kmeňovými bunkami

V rámci správneho chápania je treba naznačiť, že kozmetika neobsahuje ľudské kmeňové bunky. Kozmetika sa nesnaží chýbajúce bunky nahradiť. To by ani nešlo. Kmeňové bunky v kozmetike sú rastlinného pôvodu. Napíšem to jednoducho. Kľúčom k ich úspechu je doručiť prostredníctvom nich ku kmeňovým bunkám genetickú informáciu a "presvedčiť" vlastné kmeňové bunky, že zatiaľ nemajú nárok na výsluhový dôchodok a mali by sa činiť.

Aby sa však toto mohlo podariť, informácia musí ísť o čosi nižšie, čiže až do vrstvy dermis, ktorá je (ako už viete z môjho blogu a z tohto videa) popretkávaná kolagénovými vláknami zviazaná elastínom, odkiaľ pôjde ten prvotný "rozkaz". Bunky totiž musia spolu komunikovať a musia dostať výživu, čo sa podporuje pridaním ďalších špeciálnych ingrediencií. Márne sa budete snažiť dopraviť bunky z krému, ktorý pôsobí len povrchovo a bunky nemajú spojencov, ktorí by ich vpravili do pokožky. Výrobcocia pridávajú rôzne peptidy, vitamíny a hyaluronát sodný, ktorých uplatnenie sa nájde aj pri hydratácii (ako NMF) a budovaní ochrannej bariéry kože. Čiže spájame príjemné s užitočným.

Záver: Je vhodné používať rastlinné kmeňové bunky?

Ja si myslím, že áno. Som toho názoru, že pokiaľ je kozmetika pripravená dobre, zohľadňuje potreby Vašej pokožky (hydratácia, výživa, a pod.), našli ste vhodný produkt pre Váš typ pleti a nasadíte ho v správnom čase (čiže nie príliš neskoro, keď môže byť poškodenie nezvratné), niektoré problémy spojené so starnutím a poškodeniami je možné vyriešiť. Rastlinné kmeňové bunky sa v procese boja javia ako sľubní pomocníci.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes