Môj pokus o food art a Nupo palacinky

Dnešný článok ani tak nebude receptom, ako skôr návodom, ako sa dá pripraviť zdravé jedlo, ktoré je chutné a ešte aj dobre vyzerá. Je to taký môj pokus o vytvorenie ozdôb z ovocia. Ak máte v rodine niekoho, kto chudne a chcete ho prekvapiť pestrými raňajkami, tak to môžete skúsiť i takto. Alebo si ich pripravte pre seba a urobte si radosť. :-)


Prečo práve palacinky Nupo? Priznám sa, chcela som ich vyskúšať. Je to novinka v sortimende DM drogérie, kde chodím nakupovať veľmi rada. V tomto obchode som si našla niekoľko favoritov a najviac milujem produkty vyrobené špeciálne pre DM. Páčia sa mi tam napríklad pochúťky pre psíkov, bio potraviny, ekologické a cenovo dostupné (no kvalitné) čistiace prostriedky, kozmetika Balea i Alverde. V iných obchodoch bývam ostražitejšia, no keď tento obchod začne predávať niečo nové, mám k tomu dôveru. Viem, že tam nejaké šmejdy nenájdem.

Zloženie palaciniek Nupo sa mi zapáčilo, tak som si povedala, že si nimi urobím radosť. Ak budete mať záujem, môžem potom napísať recenziu o značke Nupo, ako sa mi páči, plusy a mínusy... no vráťme sa teraz k palacinkám. Vonku je škaredo a keď už nemôžem ísť na prechádzku, urobím si svoj súkromný rozkvitnutý raj na tanieri. :-)


Ako som tieto palacinky pripravila? Respektíve ako som docielila takýto tvar a takúto výzdobu? Prejdeme si to krok za krokom. Je to jednoduchšie, než to vyzerá, ja však dávam kompletný návod, pretože nie každý je zručný kuchár.

1. krok
Naliať vodu do šejkra, nasypať obsah vrecúška a triasť, čo vám len ruky budú stačiť, aby cesto nemalo žiadne hrudky.


2. krok
Ak máte taký veľký šejker, ako mám ja, vezmite gumovú stierku, pekne vytrite cesto z krajov a nechajte ho voľne skĺznuť na dno šejkra. Bude sa vám s ním lepšie pracovať a naberať, keď nebude po všetkých stenách nádoby. Hmm, nabudúce vezmem menší šejker. :-p


3. krok
Potrite pánvičku maslom, alebo olejom a nechajte rozohriať.


4. krok
Ak chcete, aby mali palacinky nejaký konkrétny tvar, môžete použiť buď panvicu na dolky, alebo použijete formičky. Ja mám aj takúto hranatú. Je to super vec na servírovanie príloh. Jej spodné vnútorné okraje tiež vždy potriem maslom alebo olejom, aby sa mi na ne cesto neprilepilo, formu položím do panvice a doprostred nalejem trošku cesta.


5. krok
Aby sa mi tuhšie palacinkové cesto nestihlo za ten krátky čas už na spodnej strane spiecť, panvicu buď odstavím nabok, alebo zoslabím plameň na sporáku. Stierkou potom cesto rovnomerne rozotriem vo vnútri formičky.


6. krok
Keď sa mi zdá, že by už spodok mohol byť dostatočne upečený, aby mi palacinka držala tvar, nadvihnem formičku. Ak treba, cestu pomôžem stierkou skĺznuť. Pokiaľ ste nezabudli formičku vymastiť, pôjde to hladko a okraje palacinky budú pekné. Palacinky takto hrubé by ste mali bez problémov aj obrátiť a upiecť po oboch stranách.


7. krok
A tu ich mám upečené. Vyzerajú, akoby ich jedna mater mala. :-) No v skutočnosti sú čoraz hrubšie, lebo keď človek robí prvý krát v živote takýto pokus, nevie úplne na 100% odhadnúť množstvo cesta. Ale na chuti by sa to odraziť aj tak nemalo, takže žiadny stres, ak nebudú všetky rovnaké a jedna bude tenšia, jedna hrubšia. :-)


8. krok
Tu už mám nachystané ingrediencie na plnku číslo 1. Z tvarohu bude stačiť polovica. Osladila som ho rozmrvenou tabletkou stéviového sladidla. Šlo by to aj inak, ale som zistila, že sypké sladidlo už nemám, takže improvizácia číslo 1. :-) Do tvarohovej zmesi som pridala tiež trošku škorice a hrozienka. Ja mám hrozienka naložené v rume. Užívam ich na kĺby ako liek, ale môžete si to ochutiť aj klasickými hrozienkami, alebo niečím iným.


9. krok
Na plnku číslo 2 som nastrúhala jabĺčko a dala doňho trošku škorice. Cukor netreba, toto červené jabĺčko je sladké dosť. Misku som potom strčila na minútu do mikrovlnky, aby sa trošku podusilo a aby chute korenia a ovocia splynuli.


10. krok
A tu už robíme pyramídku, teda v mojom prípade babylonskú vežu, keďže tie palacinky nemám úplne rovnako hrubé. :-p Dáme palacinku, na ňu tvarohovú plnku, potom palacinku, na to jablkovú plnku a takto to striedame. Trošku tvarohovej plnky si však odložte, aby ste mali čím vežu natrieť zvrchu. Budú vám na nej lepšie držať ozdoby.


11. krok
Palacinky zakryjeme alobalom, aby úplne nevychladli a ideme robiť ozdoby. Ale ozdobami môžete tiež začať, ak máte obavy, že by to trvalo dlhšie. Prvá je melónová. Odkrojila som melónový plátok a formičkami z neho vykrojila kvietky. Najlepšie je kúpiť taký melón, čo má menej semienok, alebo ideálne žiadne.


12. krok
Finta F, alebo improvizácia číslo 2. Vrchnáčikom od rúžu som vykrojila z melónových kvietkov stred a tým istým vrchnáčikom vykrojila kolieska z banánu nakrájaného na zhruba rovnaké pláty. Ak máte doma banány, ktoré sú už také mäkšie, neradím vykrajovať od stredu, ale radšej viac pri kraji, inak sa vám budú kolieska rozpadať. Vykrojené kolieska potom vložíte do melónových kvietkov a niektoré kvety napichnete aj na špáradlo. Tie budú zapichnuté na vrchole pyramídky.


13. krok
Teraz urobíme krídla motýľov. Mám ananás z konzervy narezaný na kolieska a každé koliesko rozdelím na štvrtiny. Z každej štvrtiny uprostred vyrežem malý trojuholníček, ako keby som tú štvrtinu ešte chcela opticky rozdeliť na dve časti. Ostré hrany som potom zaguľatila ostrým nožíkom. Z jedného kolieska urobíte 2 páry krídel na 2 dvoch motýľov.


14. krok
Z broskyne teraz vyrežeme malý úzky mesiačik aj so šupkou. Schválne som rezala na mieste, kde bola broskyňa tmavšia. Mesiačik som skrátila na optimálnu dĺžku tela motýľa. A teraz už máme všetko potrebné na ozdobenie.


15. krok
Vrch vežičky som potrela tvarohom, pokrájala banány, broskyňu, umyla čučoriedky, hrozno, nachystala mätové lístočky, kvety na ozdobu a už to len pokombinovala spolu.

Motýľov som položila tak, aby som im z čokoládovej polevy mohla vytvoriť tykadlá. Dva kvety som zapichla na povrch veže. Pridala motýľa, čučoriedky a ostatné ozdoby. Podobne som ozdobila tanier.


16. krok
Hotovo! Môžeme ísť jesť. :-) A takto vyzerá moje dielko na stole pri trošku inom osvetlení. Môj tanierik je farebný, voňavý a vyzerá to celé tak živo. Mám dezert, ktorý zasýti na dlhú dobu, no vďaka špeciálnemu palacinkovému cestu a odručnenému tvarohu minimum kalórií.


Dobrú chuť! :-)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes