Roláda z karé plnená zeleninou

Máte kus krásneho karé a uvažujete, čo by ste z neho spravili na obed? Priznajte si, prírodné rezne a minútky sú OUT. To už ste robili milión krát a možno vám ani nejdú na chuť. Skúste z mäska spraviť roládu a miniete všetko, čo máte v chladničke. Správna gazdinka nevyhodí nič. Všetko zužitkuje.



Dnes mi to vôbec nemyslelo. Potrebovala som navariť obed a nie a nie vymyslieť, čo by sme mohli jesť. Všetky obľúbené jedla už totiž mama varila v týždni. Mohla som spraviť karé na prírodno. Len ho osoliť, okoreniť, opiecť na panvici, ale mne napadlo, že by som ho mohla niečím naplniť. Pozrela som staré kuchárske knižky, že aká je technológia a ako dlho sa to zhruba bude piecť. Nič... Ani teplota, ani čas. Nuž poďme improvizovať.

Krok 1

Na obrázkoch som videla len raz zložené mäso, ale tej môj kus mäsa bol veľký. Takže som si vymyslela svojský rez v tvare písmena "U". Či je to tak správne, netuším, ale rezalo sa mi dobre. Prerušovaná čiara naznačuje miesto, kde som začala a šípky ukazujú smer rezu.


Pozor, neprerežte mäso až do konca. aspoň centimeter pri konci zastavte a preložte už odrezané mäso doprava a zmeňte smer rezania smerom nadol. Opäť nedokrojte až do konca, ale rozprestrite, čo ste už odrezali, ako ukazuje obrázok. Budete vidieť hranu, od nej to budete potom rezať spiatočne a dokrojíte až do konca.


Krok 2

Rozprestrite celé mäso a naklepte ho z oboch strán. Z oboch strán ho môžete tiež osoliť a okoreniť, akurát sa vyvarujte jednej chybe, ktorú som spravila ja. Sladká paprika nech je len z vnútornej strany, kde pôjde plnka. Ona sa totiž zvykne pripiecť, takže nedávajte zvonku. Posypte paprikou len jednu stranu. Ideálne tú, ktorá nemá na sebe mastnú vrstvu.

Môj kus mäsa mal odpodu trošku mastného, ale to nevadí. Mne sa to práve hodí, pretože ked roládu položím do pekára týmto bielym koncom nadol, neprichytí sa mi k pekáču.


Krok 3

Navrstvite na roládu zeleninu. Ak máte čerstvé paradajky, zalejte ich vriacou vodou a nechajte minútku dve. Pôjde vám z nich potom ľahko stiahnúť koža. Paradajky nakrájajte na kocky a poukladajte na roládu. Pozor, konce nechajte bez oblohy, lebo tam budete skladať. Ak nemáte paradajky, potrite roládu aspoň pretlakom, nech nie je vo vnútri suchá.


Krok 4

Na paradajky som poukladala huby. Môžu byť huby v slanom, ale pokojne dajte i v sladkokyslom náleve. My sme mali domáce. Ak nemáte konzervované, tak dajte čerstvé, ale ich predtým poduste na panvici. Toto okoreňte. Ja som dávala bazalku, oregáno a šalviu. Pokiaľ nemáte, dajte talianske alebo provensálske bylinky.


Krok 5

Do rolády by pasovala a kápia, ale mne bolo treba míňať papriku. Takže som nakrájala papriku na prúžky a podusila. Tú som naukladala navrch a prizdobila petržlenovou vňaťou.


Krok 6

Teraz sa modlite, aby to šlo celé zabaliť. :-) Zistila som, že najlepšie začať na tom hrubšom konci mäsa, točiť a druhou rukou zatláčať zeleninu k zhybu. Tak zeleninu vždy chytí mäso a nevytláča ju vonku. Ak ste už na konci, pevne roládu stlačte a pomôžte si špáradlami. Tie vám ju prichytia, kým ju zviažete. A môžete ich tam aj nechať, len si zapamätajte, koľko ste ich vložili. 6 dovnútra a 6 aj von po upečení.


Krok 7

Neurobte to, čo spravila Bridget Jones a zviažte roládu na oboch koncoch nejakým bielym špagátom, alebo nejakým nie umelým a čo nepúšťa farbu. Keď zviažete, šup s roládou na rozpálenú panvicu s tukom. Otáčajte zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo.


Krok 8

Keď máte mäso opečené zo všetkých strán, dajte ho do rúry. Ak ste neposlúchli a opaprikovali ho z oboch strán, tak ho radšej zakryte alobalom, aby sa nepripieklo. Ale zakryť ho môžete tak či tak. Ja som mala asi kilogramové karé, takže som ho piekla 1,5 hodiny pri teplote okolo 175 stupňov. Z času na čas som otvorila rúru, odkryla alobal a poliala ho vodou. Ak chcete, takých 20 minút pred koncom môžete dať aj deci červeného vína.

Až bude mäsko upečené, odstráňte všetky špáradlá, odstrihnite špagát, nakrájajte a obložte. Ako príloha sa hodia varené zemiaky a zelenina. Ja som tiež spravila ľadový šalát s troškou oleja a octu. Ak ste nerobili, tak narýchlo postup:

Šalát umyjete, natrháte, necháte odkvapkať. Doňho asi polievková lyžica oleja (olivového, orieškového, aký chcete) a asi polovičné množstvo octu. Ja som dávala jablkový. Trošku posoliť, okoreniť, premiešať a hotovo.


Dobrú chuť!
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes