Rails Girls - ženy vo svete IT

Prestaňte snívať a podporovať mýty o tom, že programovanie je len pre mužov. Máte v mysli nejaké vylepšenia aktuálnych webových stránok, alebo by ste rady rozbehli svoje vlastné weby? Dajte svojím nápadom reálnu podobu. Existuje workshop, ktorý vám otvorí oči a trošku vám tento tajomný svet informačných technológií pootvorí. Vy sa už len rozhodnete, či doňho vstúpite.



Viete to s počítačmi a nebojíte sa výzvy? Potom vykonajte krôčik vpred. Máte najvyššiu šancu uspieť. Cieľovou skupinou, na ktorú sa vzdelávací program Rails Girls zameral, sú práve ženy a dievčatá a z toho vznikol aj jeho názov. Jeho hlavnou myšlienkou je šírenie povedomia o programovaní webových stránok a webových aplikácií vo frameworku nazývanom Ruby on Rails (pojem framework vám vysvetlím v jednom z ďalších článkov, aby ste sa toho nezľakli). Programovanie nie je práve ľahký chlebík, ale čo je v dnešnej dobe jednoduché, však? Hlavné je chcieť a ešte ideálnejšie je mať k tomu nejakú vhodnú pomoc v podobe skúseného priateľa, ktorý by nám ten zložitý kód pripomínajúci Matrix vedel pomôcť prelúskať. A na tom stojí i padá celá koncepcia. Tento workshop sa v podstate môže konať všade tam, kde sa nájde dostatok dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní podujať sa na túto neľahkú úlohu a niečo nás naučiť. Tohto roku sa takí ľudia našli v Bratislave, kde sa workshop uskutočnil koncom augusta. Malo to pozitívne ohlasy a preto ďalší workshop v Žiline nenechal na seba dlho čakať. Začiatkom novembra bola zahájená registrácia a za rekordné dva dni boli všetky voľné miesta obsadené.

Celé podujatie bolo zorganizované výborne a myslelo sa i na tie najmenšie detaily. Od uvarenej kávy a niečoho na zahryznutie, cez krásne červené tričká, ktorých veľkosti samozrejme organizátori netriafali len tak od brucha, ale sme si ich dopredu hlásili, aby nám pekne sedeli.


Tričko z kvalitnej bavlny


Potešili nás aj milou drobnosťou - červeným prstienkom s logom workshopu. Ja mám ten hranatý. :-)


Už v piatok nás vo večerných hodinách privítali priestory hotela Dubná Skala v Žiline, kde sa konala "inštalačná párty" i celý sobotňajší workshop. Hotel považujem za veľmi lukratívne miesto pre aktivity tohto typu, lebo spoločenská vybavenosť jeho priestorov je na vysokej úrovni. Aj zvonku vyzerá pekne, čo poviete?


Hotel Dubná Skala

Prednášková miestnosť disponovala výborným ozvučením, príjemným osvetlením, premietacím plátnom a nechýbal ani dataprojektor. Pohotoví mentori prichystali ku každému stolu aj predlžovacie káble so zásuvkovými lištami, aby sa nám šnúry od notebookov nezaplietli do jednej guče. Po celý čas pri nás stáli pripravení pomôcť nám s každou úlohou. Či už šlo o problém súvisiaci s inštaláciou, alebo sme mali nejaké otázky, bez problémov nám všetko vysvetlili, prvé kroky sme úspešne zvládli.




Inštalačná párty in progress a všetci sa pekelne sústredia :-)

Chalani sa ani trochu netajili tým, že na nejakých skúsenostiach s programovaním nezáleží a z každej z nás sú schopní niečo vykresať. Neustále nám zdôrazňovali, že to zvládneme, lebo jazyk Ruby je prehľadný a stačí vedieť, ako také stránky fungujú, aby sme do toho prenikli. To nám vlastne na druhý deň dokázali na konkrétnych príkladoch.

Samotný workshop sa konal v sobotu. Hneď po rannej káve nás mentori podelili na 4-členné tímy podľa toho, ktorá z nás už čo ovládala a začali sme sa školiť. Ja som sa ocitla v skupine žien, ktoré už mali s vytváraním webových stránok aké také skúsenosti a preto sme na začiatok dostali za úlohu spoločne vytvoriť jednoduchý web. Neskôr sme doslova "ukuchtili" prostredníctvom Ruby on Rails jednoduchú aplikáciu na zanechávanie komentárov k obsahu a tú prepojili s už hotovým webom. Vážne to nebola až taká veda. Každej skupine sa ušiel dostatok pozornosti a hodný pochvaly je tiež individuálny prístup ku každej členke tímu, takže sa do dalo zvládnuť. Som si istá, že táto ich profesionalita neostane bez odozvy a pokiaľ sa workshop ešte niekedy vráti k nám (v čo pevne verím), voľné miesta sa pri registrácii neudržia ani pár hodín, nieto dva dni.


Naši skvelí mentori a organizátori

Hneď po obede sme si vypočuli niekoľko motivačných príhovorov. Oboznámim vás aspoň v krátkosti, kto z úspešných osôb na podujatí prehovoril.

Asi najznámejšia vám môže byť pani Ivana Molnárová, výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia.sk prevádzkujúca jeden z najznámejších pracovných portálov na Slovensku. Pani Ivana sa s nami spojila prostredníctvom konferenčného hovoru a pripravila si pre nás krátku prezentáciu o možnostiach mladých ľudí na pracovnom trhu. Previedla nás štatistikami zamestnanosti a vysvetlila, čo všetko zvyšuje pravdepodobnosť, že si v budúcnosti nájdeme prácu snov. Prezradila nám mnohé užitočné fakty, ktoré by nám a tejto ceste k lepšiemu zamestnaniu mohli pomôcť a triky, ako u potenciálnych zamestnávateľov zanechať skvelý dojem.

Ďalej sa s nami priamo zo San Francisca spojila Petra Cross, softvérová inžinierka (software engineer senior) v spoločnosti Google, sen mnohých (ne)pracujúcich. Nielen pre ten v ušiach úžasne znejúci názov spoločnosti svetového formátu a nadštandardné platy i benefity. V neposlednom rade i pre ten krásny výhľad na most Golden Gate Bridge, ktorý sme mali možnosť vidieť a obdivovať naživo cez webkameru. Porozprávala nám o svojich skúsenostiach a dozvedeli sme sa, že keď má človek snahu niečo sa naučiť, dostatok tvorivej energie a odvahu prísť na pohovor, dostať sa k takejto práci nie je až taký veľký problém. To bolo slovo do bitky.

Alžbeta Kováčová - Chief Analytics Officer (čiže riaditeľka analytického oddelenia) v spoločnosti Pixel Federation zaoberajúcej sa tvorbou online hier na Facebooku a pre iOS a Android - sa dostavila na podujatie osobne. Táto mladá a pekná kočka nám otvorene priznala, aké je to šéfovať mužom a že to zo začiatku nebude ľahké. Vo svete informačných technológií ešte stále dominujú muži, ktorí si medzi seba nežné pohlavie pustiť nechcú. Tobôž aby mu ešte dovolili kecať do svojej práce. Radšej oslovia menej schopných kolegov, než by sa mali opýtať novej kolegyne alebo nedajbože šéfky. Ale každá nadvláda sa dá zdolať a kliatba zvaná "Práca v IT len pre mužov" zlomiť. Jej sa to podarilo. Veď tí chlapi sa s tým časom aj tak zmieria a začnú vás rešpektovať, keď im ukážete, že máte niečo v hlave. :-D

Zaujímavá bola i prednáška "Girls Getting Things Done" od Petra Stražovca (spoločnosť Strape) podnikajúceho v oblasti konzultačných služieb týkajúcich sa využitia technológií v biznise. Mala som tú česť istú dobu pracovať pod vedením Peťa a úprimne, bol to jeden z tých pekných a farebných časových úsekov v mojej pracovnej minulosti. Je to človek, ktorý vie iným zdvihnúť sebavedomie, motivovať ľudí k lepšej práci a citlivo riadiť množstvo úloh, ktoré svojím tímom pridelí. A tak ako efektívne koordinuje svoje aktivity, tak isto pomáha iným osvojiť si pravidlá čo najlepšieho "time managementu" a to všetko s úsmevom, ktorý nechýba pri žiadnom jeho prejave. Ako inak, aj túto prezentáciu (zameranú na rady k čo najlepšej organizácii voľného i pracovného času) sprevádzal smiech zúčastnených, pretože ju opäť poňal svojsky. Pridal do nej vtipné obrázky a ešte to celé priklincoval vtipnými komentármi. Nebolo človeka, ktorý by sa neusmieval.


Atmosféra bola od začiatku workshopu až po after párty, na ktorej sme si pri nápojoch na posilnenie a dobrom jedle zrekapitulovali celý deň, úplne skvelá a dobre sme sa zabavili. Lepší koniec dňa si neviem predstaviť.

Nechýbalo mi absolútne nič. Azda len lepšie zdravie, pretože ma celý deň neskutočne boleli obe nohy i hlava, čo mi veľmi sťažovalo sústredenie a mierne kazilo náladu. Ak by som to mala ešte raz celé absolvovať, dala by som si silnejšie lieky, ale inak som si odtiaľ odniesla aj tak veľa.


Reštaurácia Atrium a naša after párty

Keby ste mali záujem dozvedieť sa viac, oveľa viac fotografií a iinformácii nájdete buď na Facebookovej stránke Rails Girls Žilina, alebo na webe.

Čo mi workshop Rails Girls Žilina dal?

Počas toho, ako ku mne prichádzali nové informácie, dostávala som nápady, ako by som tieto nové vychytávky vedela uplatniť v praxi, trebárs i na tomto mojom blogu. Veď všetky weby na svete sa dajú vylepšiť a moje blogy nebudú výnimkou. Keď je inšpirácia, stačí kráčať ďalej a učiť sa. Ruby je cesta.

Ako mi raz povedal jeden dobrý priateľ, Ruby je jazyk, ktorého boom ešte príde. Preto nemám žiadne pochybnosti o užitočnosti tohto podujatia. Fakt, že ako typické ženy nosíme sukňu a sme schopné stať sa matkami, nie je žiadnou priťažujúcou okolnosťou. Tak ako zvládame domácnosť, pod vedením schopných mentorov zvládneme preniknúť aj do sveta technológií a nájsť si v ňom svoje miesto. Nájdete si aj vy to svoje?
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes