Lirene: 3v1 Micellar Solution micelárna voda pre oči a tvár

O micelárnej vode značky Lirene sa na oficiálnom webe píše veľa. Výrobok disponuje troma funkciami a mohol by byť ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí nemajú čas sa zaoberať každodennými komplikovanými procedúrami čistenia a starostlivosti o pleť. Tieto bývajú zdĺhavé a nie vždy účinné, pričom žena často siahne nie po jednom, ale naraz troch či štyroch prípravkoch.

Nie každému sa chce pred zaľahnutím do postele použiť gél a vodu, odličovač mejkapu vhodný i na odstraňovanie očného mejkapu, hydratačné tonikum a na záver ešte nejaký krém, keď môžete poľahky tri kroky nahradiť jediným a krém dať hneď po vyčistení pokožky jediným prípravkom. Podľa slov výrobcu micelárna voda plní tri účely:
  1. čistí pokožku, dokonca i citlivú pokožku v okolí očí
  2. odstraňuje mejkap
  3. tonizuje a hydratuje pleť
Už ma poznáte a viete, že ja na tieto pochvalné reči moc nedám a robím si svoj vlastný názor, preto som aj túto vodu podrobila prísnemu skúmaniu, aby som overila, či sú chvály oprávnené. Na prvý pohľad ma upútal počet ingrediencií. Je väčší a v porovnaní s vodou Sensibio od Biodermy, ktorú normálne používam, je v nej zastúpených viac syntetických substancií, čo sa muselo niekde odraziť. Tak si ich teraz pozorne pozrieme. O každej vám napíšem aspoň zopár slov a vysvetlím jej význam.
čistenie pokožky

POLOXAMER 188 – vytvára emulzie a pomáha substanciám rozptýliť sa v prostredí, v ktorom by sa inak nedokázali rozptyľovať. V tomto prípade je to vodné prostredie a voda (ako o nej vieme), nie je práve najlepším a najstabilnejším rozpúšťadlom. Špeciálne to platí pre rozpúšťanie kožného mazu, ktorý obsahuje lipidy nerozpustné vo vode. Tak ako si nevyčistíte mastnú pleť len čistou vodou, nedokázali by ste to ani s micelárnou vodou, ak by v nej nebola zastúpená aj takáto látka.

PPG-26-BUTETH-26 – robí v podstate to isté, čo poloxamery, ale tento je aj "bublinkovač". Jeho prítomnosť si overíte veľmi ľahko. Zatraste fľaškou a uvidíte tie bublinky. Celkom nechápem, prečo ho tam výrobca pridal. Táto látka sa používa viac v prípravkoch, ktoré upravujú vlastnosti povrchov a teda sa nevstrebávajú. Dala by som ho možno do nejakej podkladovej bázy, mejkapu, kondicionéra na vlasy a možno do peny do kúpeľa, skrátka niečoho, čo pôsobí vyslovene povrchovo. Možno voda lepšie čistí, ale inak to nie je veľmi na osoh. Hoci emulzifikanty tohto typu pokožku chránia, taká zmiešaná pleť vám za takéto zbytočné zaťažovanie nepoďakuje. Opačným prípadom je pleť so sklonom k suchosti a pleť citlivá. Tej by sa to nemalo dotýkať. Tento bublinkovač je dosť bezpečný.


odstraňovanie mejkapu

PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL - je emoliencium, látka upravujúca konzistenciu i nosič účinných látok. Ide o špeciálne upravený ricínový olej, o ktorom som zmienila už v súvislosti s dekoratívnou kozmetikou, akurát tento je už priemyselne upravovaný a nie čisto prírodný (o čom hovorí tá predpona "PEG" ako "polyetylén glykol"). V tejto forme obohatenej o vodu je možno ľahší než jeho prírodný kamarát, ale to nič nemení na fakte, že trošku zaťažuje pokožku. Ak vaša pokožka trpí mastnotou, môže vám to vadiť. Lenže bez oleja by sa nám asi sotva podarilo odlíčiť vodeodolný mejkap. V Lirene to vedia a nepotrebujú sa tým ani chváliť. Na obale sa nepíše nič o vodeodolných riasenkach, no poučená z ingrediencií som sa predsa pokúsila jednu takú odlíčiť a podarilo sa. To je fajn vlastnosť, pre ktorú sa oplatí prižmúriť očko. Takže odpustené a môžeme ísť ďalej.

tonizovanie a hydratácia pleti
   
PANTHENOL, alebo provitamín B5 (pantenol) som spomínala pri viacerých produktoch, no doposiaľ moje popisy viac hovorili o jeho účinku na vlasy a nechty. Dnes teda odskočíme k funkciám na pokožku. Pantenol nie je vzácnym vitamínom. Nachádza sa v zelenine, ovocí, pečive, mäse, v toľkých potravinách... Problémom je, že väčšinu potravín konzumujeme v spracovanom stave, kde sú vitamíny znehodnocované a preto ho niekedy neprijímame dosť. V článkoch o vlasoch ste sa dočítali o tom, že pantenol pečatí drobné poškodenia a pomáha udržiavať vlhkosť. Takže presne niečo takého čakajte aj pri čistení pleti. Vitamín preniká do pokožky, hojí ranky i zápaly, pôsobí proti baktériam a dodáva hydratáciu. Uvítala by som, keby som ho častejšie videla medzi ingredienciami a od Lirene je to bod k dobru.

Keď hovoríme o tonizovaní pleti, myslíme tým rozjasnenie a dodanie lesku i zdravej farby. Tento efekt vytvárajú antioxidanty a preto všetky toniká bez výnimky ich musia obsahovať. V micelárnej vode Lirene máme zastúpené rovno dva. Med - MEL (HONEY EXTRACT) je nám všetkým známy všeliek a vzácny je rovnako ako všetky včelie produkty. Netreba mu zbytočne venovať priestor. Svoju pozornosť orientujme na ovocie, ktoré možno nepoznáte.

MALPIGHIA PUNICIFOLIA (ACEROLA) FRUIT EXTRACT, alebo acerola je považovaná za super bohatý zdroj vitamínu C. Ešte som ju nejedla, ale raz by som ju chcela ochutnať. Vraj chutí ako čerešne. Vedci tvrdia, že je v tomto ovocí vo veľkej miere zastúpený vitamín A, draslík, horčík, vápnik a 32-násobne viac vitamínu C než v citrusovom ovocí. Účinnosť aceroly sa v liečbe ochorení bakteriálneho a vírusoveho pôvodu poprieť nedá. Kúpite ju aj ako doplnok výživy. Použitie rastlinnej formy má svoje opodstatnenie a vidím ho ako veľmi šikovný nápad. Ako taký je vitamín C dosť nestály. Keby výrobca zvolil klasickú syntetickú kyselinu askorbovú, jej účinok by zabilo nielen vodné prostredie, ale už samotné svetlo, ktoré by sa k nej dostalo skrz priesvitnú fľašku. Ak ste registrovali spomenutý vitamín A, určite lepšie chápete aj to, prečo výrobca jednoducho musel pridať nejaký ten olej. Vitamín A sa nerozpúšťa vo vode, ale v olejoch a nedostal by sa nám inak do pokožky.

Konzervačné látky
Za normálnych okolností vo svojich článkoch nepíšem o konzervantoch. Lenže v micelárnej vode ich máme veľa a niekoho by to mohlo znepokojiť. Považujem za nutné vysvetliť, prečo je ich až toľko a na čo všetko sú dobré. Ešte by som chcela podotknúť, že všetky sú považované za maximálne bezpečné a nedráždivé, takže sa ich naozaj nemusíte báť.

BHT – po otvorení balenia chráni vodu pred stratou účinkov pôsobením vzduchu. S ohľadom na obsiahnuté vo vode nestabilné látky a niektoré nie príliš voňavé ingrediencie je toto rozumne zvolená konzervačná látka i taký „maskovač zápachov“. Vo vode necítim nič, čo by na mňa pôsobilo rušivo.

Fenoxyetanol (PHENOXYETHANOL) je ďalšia konzervačná látka. Kedysi sa mi dostal do rúk a ja som ho chodila očuchávať. Pripomínal mi ruže, ktoré ja milujem, tak asi preto. :-) Taktiež je bezpečný a ešte som nečítala, že by sa naň niekto sťažoval.

POLYAMINOPROPYL BIGUANIDE - konzervačná látka s antimikrobiálnym pôsobením a tak jemným účinkom, že ju môžeme pridávať aj do vôd na uchovávanie a čistenie kontaktných šošoviek. Ja ju schvaľujem a uznávam, aj keď je ide o syntetickú látku. Keď nepoškodí oko, nebude dráždiť ani pokožku a je to rozhodne lepšia alternatíva, než parabény alebo drasticky pôsobiace dezinfekčné látky. Takže zasa červený bodík.

Moje skúsenosti s micelárnou vodou

Micelárna voda si poradí s menej i viac odolným mejkapom. Mám jednu super odolnú riasenku, o ktorej som na tomto blogu už písala. Na riasenke Scandal Eyes od Rimmelu zatiaľ pohorelo veľa micelárnych vôd a aj keď toto oranžové čudo nepatrí k mojim najobľúbenejším kúskom, nechávam si ho práve na kozmetické testy. Aj túto vodu som podrobila zaťažkávacej skúške. Ak si micelárka poradí s oranžovou Scandalkou a nebudem mať po odlíčení oči ako angorský králik, okamžite získa body k dobru. Čo myslíte? Šlo to ľahko či ťažko? Poviem len toľko, že nebolo potrebné žiadne napúšťanie rias. Pár ťahov a riasy boli pekne odlíčené. Takto isto účinne pôsobí aj na mejkap. Žiadne dráždenie pleti.

Po dvoch týždňoch pravidelného používania bádam aj rozjasnenie pleti. Moja pleť nemá zašednutú farbu, lebo ten vitamín C i med na ňu pôsobia dobre.

Strašne sa mi páči jej vôňa. Prirovnala by som ju k vôni micelárnej vody značky Avéne (ktorá mala mimochodom doteraz ako jediná vôňu presne podľa môjho gusta) a cítim z nej ruže. 

Čo sa mi pozdáva menej, je taký zvláštny pocit po odlíčení. Moja pleť nie je hladká, ale taká, ako by som to nazvala...  "pogumovaná"? Keby som po nej prešla kancelárskou gumou, možno by sa tá guma na niektorých miestach zadrhávala. Ťažko povedať, čím to je. Asi to robia tie dva glykoly (PPG a PEG). Možno aj ten med, ale to je menej pravdepodobné. Moja pokožka nie je vyslovene lepkavá, to len voda necháva akýsi film na povrchu. U normálnej, suchej, zrelej a akejkoľvek inej pleti by tento spôsob ochrany mohol byť viac než fajn, ale moja pleť (momentálne miestami sa lesknúca) má možno až priveľa toho svojho vlastného filmu. :-) Takže na zmiešanú a mastnú pleť rozhodne nie, ale hocijaká iná by túto vodu mohla prijať bez problémov. 

Moje hodnotenie:

Textúra: vodová, tekutá, mierne penivá
Hydratácia: 5 (úplne evidentná)
Vôňa: príjemná, vonia po ružiach a možno nejakú bylinku tam cítim, ale nie som si istá, či nevyvolá u citlivejších ľudí nejakú reakciu, citlivá pokožka by viac uvítala vodu bez vône
Celková spokojnosť: u mňa asi 8 (nebude mi sedieť úplne vždy, ale len keď nebudem mať mastiacu sa pleť, čiže nie je vhodná pre každý typ pleti) 
Cena: 4 EUR za 200ml, čo je naozaj vynikajúca cena


celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCA
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
odličovacia schopnosť
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Nie každý si môže dovoliť vyhodiť 10 a viac EUR za micelárnu vodu. Niekto si preto radšej kupuje lacnú kozmetiku a s tým sa odličuje. Ako som zistila, niektorí ľudia micelárne vody ani nepoznajú a keď sa rozhodnú nejakú skúsiť, prirodzene nebudú riskovať s tými najdrahšími. Ak ste nikdy neskúšali tento typ prípravku, nemáte alergiu na žiadne parfémy a nemastí sa vám pleť, vyhoďte tie toniká s alkoholom a kadejakým sajrajtom a skúste začať s touto vodou. Samozrejme neobsahuje žiadnu termálnu vodu, ale inak je to dobrá kvalitka za rozumnú cenu a tá vôňa... fakt parádna. Milo ma prekvapila.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes