Idem sa dožiť 100 rokov

Milé dámy (a možno aj páni), toto vážne nie je vtip. Ja plánujem žiť čo najdlhšie a urobím pre to všetko. Prečo? Nie, nie som až taká prehnane ambiciózna a nemám také plány, na ktoré by mi bolo 30 či 40 rokov málo. Chcem sa dožiť aspoň 100 rokov, pretože ak by som mala žiť i zomrieť na Slovensku, kratší život sa mi neoplatí.



Nie som vypočítavá a už vôbec nie som mamonárka. To posledné, čo ma zaujíma, sú peniaze. Nepotrebujem ich mať, ako niektorí ľudia, čoraz viac a viac, len aby som mohla žiť nadštandardný život. Pokiaľ budem mať z čoho uhradiť bežné náklady spojené s údržbou bytu i bežné výdavky za energiu, plyn, internet a iné služby, kým si raz nebudem postielať na kúsku polystyrénu pod stromom v parku a hľadať v košoch jedlé odpadky, potom ma neštve, že nezarábam o 50 alebo 100 EUR viac. Mám koľko si zaslúžim. Mňa len hnevá, keď sa niekto priživuje na tom, čo právom patrí mne.

O čom je reč?

O odvodoch, drahí moji. Aby bolo jasné, už po skončení strednej školy som vysúkala rukávy, našla si prácu a popri nej sa vrhla do štúdia na vysokej škole. Veď tie skriptá a večné cesty do školy i zo školy tiež niečo stoja a treba na to zarobiť. Takže pracujem takmer 12 rokov a vážim si každú mincu či bankovku, ktorá skončí v mojom vlastníctve. Sú tu však takí, čo si peniaze nevážia, lebo k nim prichádzajú len tak a zdá sa, že si žijú celkom dôstojne, i keď bez zásluh. Doteraz som si myslela, že mlyny melú pomaly, ale... No, nalejme si čistého vína. Veď vieme, ako to na Slovensku chodí. Tak ma zaujímalo, aká bude v reáli návratnosť tých mojich mozoľov.

Platím, platíš, platíme

Na výpočet pre vás som sa rozhodla použiť krajšie a zaokrúhlenejšie číslice, aby sa to dobre rátalo a aby to lepšie poukázalo na našu slovenskú úroveň. Takže poďme rovno na vec a začnime s prvým číslom - sumou 800 EUR, čo je údajne priemerná mzda na Slovensku. Pre upresnenie - ide o juhozápadné Slovensko (alebo ak chcete, tak aj konkrétne súradnice dávam: 48°08′38″S 17°06′35″V), lebo u nás na Kysuciach je realita iná. Každopádne je to pekná cifra.

Už ste počuli, že v účtovníctve figuruje tzv. superhrubá mzda, ktorá má Slovákov naoko pretvoriť z chudákov na ľudí s priemernou životnou úrovňou (aby sme sa mohli aspoň papierovo - no nie reálne - rovnať iným krajinám). V tejto superhrubej mzde sa nachádzajú ešte odvody, ktoré platí zamestnávateľ pomimo našej hrubej mzdy, čiže hovoríme o reálnej cena práce. Z tých 800 EUR je to len do sociálnej poisťovne dobrých 200 EUR naviac (presne 201,60 EUR), čo treba zaplatiť. Ďalšie odvody už platí zamestnanec. Aj keď túto povinnosť zaňho reálne robí zamestnávateľ, táto čiastka už odchádza z hrubej mzdy zamestnanca. Z priemernej mzdy to vychádza na 75 EUR (presne 75,20 EUR), takže spolu nám to činí 276,80 EUR, čo odíde v jednej platbe. To, čo zamestnancovi napokon príde na účet, je hrubá mzda ponížená o všetky odvody, dane a iné prípadné výdavky (napríklad stravné) = čistá mzda.

V odvodoch platených oboma stranami sa samozrejme nachádzajú aj prostriedky vynaložené na zdravotné poistenie, ale to z dnešnej debaty vynechám. Možno sa im povenujem niekedy inokedy, ale dnes ma zaujímajú sociálne istoty, takže moja pozornosť sa sústredila na poistenie nemocenské, starobné, invalidné a poistenie v nezamestnanosti. Vďaka tomuto by som mala každý večer zaspávať s pokojnou dušičkou a hovoriť si, aká som šťastná.

U zamestnanca činia odvody do sociálnej poisťovne 9,4% z jeho hrubej mzdy. Zamestnávateľ to má o niečo drahšie a vašu hrubú mzdu musí za týmto istým účelom navýšiť o 25,2% (v týchto percentách sa ukrývajú ešte ďalšie odvody). Tak si teraz môžeme pozrieť tabuľku a od zelenou farbou označeného riadku až po šedý riadok uvidíte, koľko dostáva poisťovňa peniažkov od človeka zarábajúceho priemernú mzdu a ktoré peniaze na čo slúžia.


Sumu, ktorou si teda šetríme na naše istoty, už poznáte. Je to neuveriteľných 276,80 EUR. Celkom pekná istota, však? Z toho by nám malo vyjsť za dlhé roky práce na solídny dôchodok. Však pracujeme omnoho dlhšie než "dôchodkujeme". No garantujem vám, že táto ďalšia suma a možno i časť článku sa vám až tak páčiť nebude.

Odpracovali sme a zaplatili...

Teraz všetko zrátam na mesiace až roky. Dajme tomu, že ma vyliali z vysokej školy, pracovať som začala po dvadsiatke a hneď sa mi pošťastilo zamestnať sa za priemernú mzdu. Teda idem rátať 800 EUR po celých 45 rokov.

Priemerný vek odchodu do dôchodku je 65 rokov (momentálne, ale za takých pár desiatok rokov to môže byť aj 75) a tak nám logicky vychádza, že než si začneme užívať zaslúžený oddych, odmakáme si svojich 45 rokov, čo je 540 mesiacov. Odvody zaokrúhlim z 276,80 EUR na celých 275, aby sa nám to dobre počítalo a vychádza mi, že za 45 rokov prispejem svojou prácou poisťovni takmer 5 miliónov korún, čo je na EURá presne 148 500 EUR.


Čo poviete, čaká nás pekný život na úrovni?

Nie, nie. Priemerná dĺžka života je 75 rokov. Smutná realita je, že momentálne starých ľudí doslova kosí rakovina či infarkt a zomierajú aj mladší. Len za posledný mesiac viem o minimálne troch ľuďoch z našej dediny, ktorí si svoj dôchodok užívali len dva či štyri roky. Ale nebuďme takí pesimisti, doprajme si tých 75, aby sme stihli za naše peniažky precestovať svet.

Len pozor, aby ste nezašli priďaleko. Tým svetom som myslela susedné väčšie mesto a pár krát za rok možno aj 100 alebo 300km vzdialenejšie mesto. Výšku dôchodku ja rátať neviem a vlastne momentálne ani nechcem, lebo by ma asi trafil šľak, no tabuľky bežných finančných serverov ukazujú, že pri priemernej mzde 800 EUR by výška dôchodku mala byť 420 EUR. Nie zlé, ale zasa ani bohvieako dobré. Ak máte partnera, ktorý sa s vami podieľa na chode domácnosti, potom je to celkom fajn. Horšie, ak sa chudák dôchodku nedožije a na všetko ste sama. Vyjde vám na energie, oblečenie, stravu, lekárov, lieky na všetky tie choroby staroby, cestovné a zopár čokoládových tyčiniek k tomu ako bonus.

Ak by ste sa dožili priemerného veku, štát vám bude tieto peniažky dávať celých 10 rokov, čo je 120 mesiacov a štátom vyplatená suma činí 50 400 EUR. Čo sa udeje s tým zvyškom? Nuž čo by sa dialo... prepadne štátu. Štát si teda z vašich peňazí nasporí na váš dôchodok. Okrem toho zaplatí dávky, či dokonca dva domy / byty pre neprispôsobivých občanov, zatiaľ čo vy budete ten svoj splácať 30 - 40 rokov z toho, čo vám po odobraní všetkých odvodov príde na bankový účet.

Pripomína mi to tie audiotexové hry, čo bývajú v telke. Hráte o 120 EUR, ale hovor stojí 2 EURá. Stačí, aby sa našlo 60 blbcov, čo na uvedené číslo zavolajú a časť výhry (po odpočítaní podielu, ktorý si berú operátori) je splatená. My blbci sa presne tak isto svojou prácou skladáme, aby sme zaplatili niekomu inému dom.

Riešenie? Tak sa teda neskladajme, ale si tie peniaze pekne vyberme.

Môj odkaz štátu by znel takto:

Milý štát,

cudzie peniaze nechcem, ale vlastné peniaze si nedám. Je to síce poistné, ktoré si väčšinou ľudia platia dobrovoľne ako zábezpeku, ale u nás je to nasilu. Od slova "poistné" je však odvodené aj podstatné meno "poistenec" a to som ja, teda by sa to malo týkať MŇA a nikoho iného. Svoj byt si splatím aj sama, no s mojimi peniazmi ty takto šafáriť a robiť dobrovoľníctvo na môj účet nebudeš.

Nie, ja nie som žiadny štvanec, aby som teraz utiekla niekde do zahraničia ako zbabelá krysa, alebo začala vysedávať doma, nič nerobiť a len poberať dávky. Aj tak tie dávky nestoja ani za deravú bačkoru... Nebudem kupovať zahraničné výrobky, lebo chcem podporovať tvoju ekonomiku. Nebudem ani špekulovať. Chcem, aby to tu prekvitalo a aby sme sa raz všetci mali lepšie. Budem pekne pracovať ako príkladný občan, len nebudem priveľa piť, nebudem fajčiť (až toľko mojich peňazí vybraných na DPH nepotrebuješ) a dám si na svoje zdravie pozor. Už nikdy nebudem v situácii, aby som sa musela rozhodovať, či dám prednosť zdraviu alebo práci. Vždy to rovno vyhrá zdravie.

Budem sa menej rozčuľovať, viac smiať, viac si šetriť zdravie a dožijem sa trojnásobok rokov. Toľko rokov, koľko bude treba, len aby si mi všetko pekne vrátil späť. Nie 10 rokov, ale 30. A možno aj o pár mesiacov viac, ak zasa niekoľko mesiacov pred mojim odchodom do dôchodku zvýšiš vekovú hranicu, tak ako to robíš celé roky. :-D

Tvoja poctivo pracujúca

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes