Matrix: olej na vlasy Biolage Exquisite Oil

Vlasový olej. Ako hrozne mi to znelo. Veď vlasy mám aj tak dosť mastné a mám si na ne dávať ešte olej? Také boli moje myšlienky, keď mi poštou dorazila výhra zo súťaže "Domiňo" na Facebooku. Ale darovanej kobyle sa na zuby nepozerá a môj blog nebude celý o mastných vlasoch len preto, že ja ich také mám (alebo som mala). Áno, skúsila som ho.

Ako tradične, opäť sa ku mne dostalo nie jedno, ale rovno dve balenia. O týždeň v tej istej súťaži a ten istý olej vyhrala aj moja mama. Radosť z výhry mala, ale prekvapilo ju, že jej neprišla poštou káva, ale olej. Vraj si myslela, že keď je to súťaž s kávou a Miňonkami, musí zákonite vyhrať jedno alebo druhé. To viete, mamina ešte tak dobre nepozná Facebook. :-) Jedno balenie som teda podarovala svojej najmilšej kolegynke, ktorá našu spoločnú kanceláriu opustila v očakávaní bábätka a druhé som si dovolila otvoriť a vyskúšať, nech mám pestrejší blog.

Obal je vskutku krásny. Ladený do zlatej farby a už na pohľad luxusný. Kvapky na chrbte ruky som zbytočne nefotila. Má navlas takú farbu, ako vidíte na fotke. Obal je predsa priesvitný. Hustotu prirovnávam k hustote bežného olivového oleja, pumpičku teda vnímam ako výhodu. Olej sa ňou pohodlne dávkuje a ostáva chránený pred vzdušnou vlhkosťou i baktériami.

Vonia tak... neviem to popísať... bylinkovo. Ono je to tým, že arómu tvoria látky získané z rastlín a nie čistá syntetika (azda len jeden bude syntetický). Je tam HEXYL CINNAMAL a ten sa získava z kamiliek, COUMARIN je zo škorice, marinky voňavej i iných byliniek, ďalej tam máme citrónový LIMONENE, GERANIOL z ruží, muškátov, ISOEUGENOL z ylang-ylang... samé fajn veci. Ale pozor, bylinkové vône môžu byť výhodou, ale tiež silnou nevýhodou, pretože všetky tieto ingrediencie až do poslednej sú v zozname kontaktných alergénov (Global Regulatory Issues for the Cosmetics Industry, Volume 2). Kto je teda alergik, nech sa oleju radšej vyhne.

Už pozitívnejšie hodnotím olej z makadamových orieškov (MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL) - dobrý zdroj omega kyselín potrebných pre dobrú kvalitu vlasov i pleti. Je to hustý po orieškoch silne voňajúci olej bohatý na mastné kyseliny (z čoho vyplýva aj použitie za tepla - viď moje rady nižšie) a veľmi stabilný, preto nepotrebuje veľa konzervačných látok. Po ošetrení zanechá pleť i vlasy hladké a jemné. Dodáva a uzatvára vlhkosť, bráni štiepeniu končekov, robí vlasy elastickými.

Arganový olej (ARGANIA SPINOSA OIL / ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL) je dobrým zvlhčovačom vlasov. Robí ich pružnými, poddajnými. Vraj sa na ňom dá aj variť, ale kto by taký kvalitný olej používal na varenie či smaženie? Keď už, tak možno do šalátu. Ako súčasť prípravku pekne zaceľuje vlasy, bráni degeneratívnym zmenám v dôsledku stanutia, pretože má antioxidačný účinok a okrem esenciálnych mastných kyselín v ňom nájdeme aj náš vitamín krásy (vitamín E).

Asi najviac zaujímavý je olej zo semien stromčekov moringa (MORINGA OLEIFERA SEED OIL), ktoré z neho visia uložené v luskoch ako fazuľa. Čím je taký zvláštny? Pravda, lusky sa dajú jesť ako konzumujeme ostatné strukoviny, ale olej je určite zaujímavý tým, že nevysýcha, vďaka čomu bude vlasy chrániť po celý deň ako nejaký obranný štít a bez problémov by som ho použila aj na masáž pokožky hlavy (ako odporúča výrobca). Obsahuje peknú dávku vitamínu A, C, E a tiež vitamíny zo skupiny B. Vlasom dodá silu, pokožke imunitu. Potlačí tvorbu lupín i nepríjemné svrbenie hlavy.
 Keďže každá žena má iné vlásky, výrobca zvolil prefíkanú taktiku. Vyrobil multifukčný prípravok a dal mu 7 rôznych spôsobov použitia. Berte ohľad na typ svojich vlasov a zvoľte si ten správny. Inak budete nadávať, ako som nadávala ja pri prvom použití. Potom som sa upokojila, zapojila do činnosti aj mozgové bunky a na ďalšie testovania použila nielen svoje vlasy, ale aj vlasy pokusneho králika (teda králičky). S pomocou kamarátky Lenky som spísala všetky použitia oleja.

  1. Normálne vlasy bez lesku:

Olej môžete zmiešať so šampónom alebo kondicionérom pre zvýšenie lesku vlasov. Samozrejme, tým nebolo myslené že dolejete fľaštičku olejom a pretrepete, aby sa vytvorila rovnorodá zmes. Takto by ste si mohli pripraviť skvelý prípravok, ale by musel byť spotrebovaný najneskôr do 1 - 2 týždňov, inak by sa vám mohol pokaziť. Neodporúčam miešať šampóny s rôznymi ingredienciami len tak bez rozmyslu. Nikdy neviete, či sa budú spolu znášať a či sa nevyzrážajú. Lepšie je naliať potrebné množstvo šampónu do dlaní, kvapnúť trošku oleja, premiešať prstom, aplikovať na mokré vlasy a napeniť. Alebo ho zmiešajte s troškou vody a napeňte už v dlaniach. Táto aplikácia je vhodná na normálne až suché vlasy. Ak mienite použiť šampón i kondicionér, radšej ho pridajte do kondicionéru, nie k šampónu a snažte sa čo najmenej zmesi dostať ku korienkom. "Možno by som pre istotu radšej vlasy zmyla dvakrát a olej dala až do druhého šampónovania, nech sa ten olej zbytočne neodplavuje a neriedi vodou." hovorí Lenka a ja s ňou súhlasím.

  1. Poškodené vlasy:

Nastriekajte olej do dlane, stačí pár kvapiek, nechajte ho zahriať na telesnú teplotu buď prirodzene, alebo trením dlaní o seba. Tým bude tekutejší a bude sa dať jednoduchšie natierať. Potom dlaňami prejdite po tej časti vlasov, ktorá vykazuje známky suchosti, alebo po rozštiepených končekoch. Suché vlasy stratia opotrebovaný vzhľad a dostanú jas. Opäť pozor na korienky. Lenkine vlasy s olejom aplikovaným na celú dĺžku vlasov potom vyzerali mastné.

  1. Suché končeky:

Ak máte veľmi suché končeky vlasov, použite tip číslo 2, akurát si toho oleja dajte viac a len na končeky. Nechajte ho pôsobiť celú noc a ráno podľa potreby vlasy umyte jemným šampónom. Toto som skúšala ja, lebo moje vlasy dlhé takmer až po lopatky pri tejto dĺžke občas naozaj potrebujú pomoc zvonku. Funguje to.

  1. Elektrizujúce vlasy:

Lenkine rozlietané vlasy taktiež najlepšie skrotil olej aplikovaný spôsobom popísaným v bode 2. Ak chcete upraviť neposlušné pramienky lemujúce tvár, olej bude dobrý krotiteľ, ktorý ich pekne natočí jedným smerom, no nevytvrdí ako nejaký vosk, čiže nimi nikomu nevypichnete oko. :-)

  1. Namáhané vlasy:

Opäť sme pri bode číslo 2, pretože na telesnú teplotu nahriaty olej môže byť použitý ako stylingový prípravok na vlásky, ktoré upravujete žehlením, kulmovaním a sušením horúcim vzduchom. Lenka je na toto expertka. Žehlí vlasy skoro každý deň. Olej môžete aplikovať aj pred aj po úprave účesu.

  1. Vlasy normálne až mastné, no veľmi suchá pokožka náchylná na lupiny:

Olej nie je určený len na vlasy, ale pomôže aj pokožke, no v takom prípade musí byť po splnení úlohy nekompromisne zmytý. Skôr, ako si budete umývať vlasy, vymasírujte pokožku končekmi prstom namáčaných do oleja. Výrobca píše, že nie je mastný, ale čerta starého. Na mňa bol teda mastný až až.

  1. Tvrdé a nepoddajné vlasy:

Na také vlasy najlepšie platia nie bežné kondicionéry, ale skôr masky. Až si budete najbližšie dopriavať nejakú masku, nastriekajte do aplikovaného množstva olej a nechajte, nech vaše vlásky zjemní. Pozor, ku korienkom si radšej dajte čistej masky, tú časť s olejom natierajte po dĺžke vlasov. Moje vlasy nie sú práve tvrdé, ale sú jemné a je ich veľa, preto je problém dostať ich do slušivého účesu. Občas ich mám také na všetky strany, ako keby hrom do pažítky strelil.


Pre moje vlasy sa najviac hodí aplikácia popísaná v bode 6 a 7. Po pár dávkach takéhoto ošetrenia dostali konečne nejakú formu a aj končeky vyzerajú lepšie. Som si istá, že s čistým arganovým olejom som nikdy nedosiahla také dobré výsledky. Bude to tým, že arganový olej rýchlejšie vysýcha.

Efekt žiaľ svojim fotoaparátom zachytiť neviem. Na také detailné fotenie by bolo treba zrkadlovku, nie môj obyčajný fotoaparát.  Prejdime teda k hodnoteniu.
 
Moje hodnotenie oleja:
Textúra: hustejšia a hladká, úplne ako olej
Hydratácia:3
Výživa: 5
Vôňa:
príjemná, taká bylinková
Celková spokojnosť:
Cena: 7.90 EUR za 92 ml

Grafické znázornenie hodnotenia podľa novej stupnice:
celkové hodnotenie - slovom
VÝBORNÝ
obal / prezentácia výrobku
efekt tesne po aplikácii
efekt v dlhodobom horizonte
vôňa
zmývateľnosť
zloženie
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Lenkine vlasy sú po pravidelnom používaní krajšie. Dostala odo mňa polovicu balenia a nechala som ju, nech olej používa dlhšie, aby sme vám mohli obidve podať objektívne hodnotenie. Fakt je, že jej vlasy už nie sú také drsné na dotyk. Ak ich predtým nenastriekala nejakým stylingovým prípravkom, zvykli byť oveľa drsnejšie a končeky mala od toho večného žehlenia dosť rozštiepené. Teraz jej stačí tento olej a nepotrebuje ani gély, ani žiadne kondicionéry. Názor kolegyne zatiaľ nepoznám, no až ju stretnem, určite sa opýtam, ako je s olejom spokojná ona.

Ak máte suché a poškodené vlasy a nemáte alergiu na rôzne voňavky (za čo som oleju v hodnotení odobrala dvoch motýlikov), potom sa vám určite oplatí investovať do kúpy tohoto výrobku. Použitie na mastné vlasy si treba najskôr premyslieť. Na rozštiepené končeky funguje, no na zvyšok vlasu je naozaj trošku primastný. Lepšie je využiť jeho hojivé účinky a potom ho zmyť. Presne tak to z času na čas robím ja a zatiaľ som s výsledkami spokojná.

Update z 4.8.2013: Lenka už olej domíňala a opýtala som sa na jej mienku. Toto je jej vyjadrenie:
"Odkedy používam olej, moje vlasy sa viditeľne menej štiepia a nemusím ich dávať tak často podstrihovať. Katka ťa pozdravuje, vraj si ju pripravila o kšeft (a smeje sa, lebo Katka je naša spoločná kamarátka - kaderníčka). Mám taký pocit, že mi účesy teraz držia horšie. Vlasy sú hladšie a keď ich popripínam sponkou, ľahšie sa z nich zošmyknú, zato vyzerajú zdravo a preto ma to až tak nežerie. Je pre mňa lepšie ich mať horšie tvarovateľné, no zdravé a hladké, než z nich spraviť všetky možné účesy, no mať ich drsné. Ale zasa sa mi lepšie žehlia."
ZDIEĽAJTE:

5 komentárov :

  1. ja by som ho potrebovala asi na všetkych 7 bodov ako čitam:D:D:D a hlavne na suche konce:/ idem googliť kde ho najdem:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na suché končeky je ozaj dobrý. Tieto spomínané tri oleje majú v sebe prirodzene veľa vitamínov v dobre vstrebateľnej forme(hlavne vitamínu E), čo sa o kondicionéroch tvorených prevažne syntetikou nedá povedať.

      Odstrániť
  2. No veru to "povolanie"blogerky je zlozite.aj ked najdeme kozmetiku,ktora nam vyhovuje musime testovat dalej,aby bolo o com pisat:)cize tak ako pises nemoze byt blog iba o mastnych vlaskoch;))Inak vyborna recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Som rada, že sa ti recenzia páči. Ale ešte lepšia by bola aj s názorom v článku spomínanej kolegyne. Mám veľké očakávania, pretože ona je presne ten typ, ktorému by tento prípravok mal úplne dokonale sedieť. No práve včera sa ku mne dostala milá správička, že sa jej narodila nádherná dcérka. :-) Na názor si teda ešte počkáme.

      Odstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes