1907: Green Clay (zelený íl)

Vyzerať ako Shrek či ten zelený hrdina z filmu Maska, to nie je práve sen každej ženy, no čo my baby nespravíme pre krásu? Bola som z masky zo zeleného ílu taká zelená, že môj zjav podráždil moju fenku Vikinu. A dobre mi tak. Bolo mi to naozaj treba. Doslova.


Zelený íl, prírodný zázrak, ktorý sa u nás donedávna nedal dostať. Dnes ho pri troške šťastia zoženiete v lekárni, alebo si ho kúpite v elektronickom obchodíku www.1907.sk. Tie súťaživejšie už možno zaregistrovali na Facebooku stránku Prírodné mydlo ručne robené, kde sa pár krát hralo o prírodné produkty, ktoré si môžete aj kúpiť. Áno, túto stránku si môžete od dnešného dňa začať spájať s týmto obchodom. Kúpite v ňom kadečo. Od mydiel a pílingov až po krémy a mlieka. Mne sa pošťastilo vyhrať zelený íl, o ktorom si dnes niečo povieme.


 
Nie je to len taká zelená hlina. Zelený íl je produkt vznikajúci rozpadom hornín, konkrétne živca. V prírodovede sme sa učili, že horniny sú bohaté na rôzne prvky (a na rozdiel od nerastov) nemajú stále zloženie. Horniny sú vlastne zoskúpenia minerálov (nerastov) vznikajúce za rozličných podmienok, ktoré ľudstvo nedokáže ovplyvniť a ani pochopiť. Sú to zložité prírodné pochody a výsledkom je doslova koktail rôznych minerálov v jednom tégliku, teda nikdy nedostaneme dva navlas rovnaké produkty. Ak by sme chceli stanoviť presné zloženie, museli by sme si nechať urobiť rozbor, no už teraz viem povedať, že zelený íl je zmesou minerálnych látok ako je kremík, vápnik, horčík, draslík, hliník, železo, titán, mangán, zinok a mnoho ďalších cenných látok.

Jeho typickou vlastnosťou je, že pri styku s vodou berie vlhkosť, viaže ju na seba a zväčšuje svoj objem. Keďže vlhko je dobrou živnou pôdou pre baktérie, íl ich berie so sebou, vďaka čomu sa mu pripisujú aj detoxikačné účinky. Veľkou výhodou je jeho ľahká zmývateľnosť. Kým prípravky s obsahom olejov zmyjete z pokožky ťažšie, ílu stačí vlažná voda.  Jeho adsorbčná schopnosť má význam aj z medicínskeho, nielen kozmetického hľadiska. Tak, ako viaže baktérie na povrchu tela, rovnako dokáže pôsobiť aj v tráviacom trakte, čo môže byť veľmi užitočné pri liečbe črevných viróz, hnačky, otravách pokazeným jedlom či otravách všeobecne, alebo sa používa aj aj ako antacidum (antacidum = liečivo užívané pri prekyslenosti žalúdka). Naše známe "živočíšne" uhlie, či prášky proti hnačkám (napríklad Smecta), to všetko sú íly. Keď si teda kupujete zelený íl, v skutočnosti si do svojho domova odnášate všestranného kozmetického i liečivého pomocníka.

Prečo má tento článok toľko menoviek a prečo som íl zaradila do kategórie bojovníkov s lupinami, zmiešanou pleťou, akné a označila ho v podstate ako prípravok hodiaci sa na všetky typy pleti? Má to svoje opodstatnenie. On má veľmi široké spektrum účinkov. Keď som rozbalila ten príbalený letáčik, nestíhala som sa čudovať. Íl môžete zmiešať s čímkoľvek, alebo ho použijete aj samotný. Bude účinnou látkou a súčasne aj pomocnou látkou. Záleží na tom, do čoho a ako ho použijete.

Podrobný návod v 2 jazykoch
Samotný íl alebo zmiešaný s najemno pomletým práškom z koreňa fialky ho použijete ako dezodoračný púder alebo suchý šampón. Votrite ho do mastných vlasov a prebytok buď vyčešte hustým hrebeňom, alebo ho jemne oprášte uterákom.

Môžete ho v pomere 1:1 zmiešať s odvarom byliniek (napríklad bylinky spomínané v článku o oleji proti lupinám) alebo vodičkami na problémové vlasy (recepty nájdete tu) a urobiť zábal na vlasy. Aby bol zábal účinnejší, dbajte, aby zmes na vlasoch nevyschla. Je dobré zabaliť vlasy do nejakej fólie, pretože íl na svoje pôsobenie potrebuje stálu vlhkosť.

Nasypať si íl môžete aj do vane. Pomôže vám prečistiť svoju pokožku.

Z ílu si môžete pripraviť množstvo masiek. Hydratačné, čistiace, upokojujúce i masky bieliace pigmentové škvrny. Ich účinok opäť závisí od toho, s čím íl zmiešate. Podiel ílu by mal byť rovnaký ako podiel kvapalín. Na celú tvár a krk stačia dve polievkové lyžice ílu plus nejaké tie vodičky či šťavy k tomu. Bude fajn, ak si nachystáte aj nejaký rozprašovač a z času na čas tvár natretú maskou postriekate aspoň čistou vodou. Dopomôžete si takto k lepšiemu efektu.

Na citlivú a dehydratovanú pleť sa osvedčila zmes ílu s ružovou či hamamelisovou vodou, gélom z aloe, zeleným čajom, medom a mliekom, tvarohom, jogurtom, čajom z rumančeka, repíka, žihľavy, prasličky.

Strašidlo do maku :-) Maska. :-)
Mastnú pleť a akné pomáha liečiť íl s hamamelisovou vodou, paradajkovou šťavou, odvarom z mäty, šalvie, klinčekov, rozmarínu. Pre znovuotvorenie uzatvorených mazových žliaz zrohovatenými bunkami pomôže aj pridaná šťava z citrusového ovocia (hlavne grapefruity a citróny). Môže vás to chvíľu štípať, ale to predsa vydržíte, nie?

Bieliť pigmentové škvrny pomáha íl zmiešaný s odvarom zo šalvie, žeruchy a opäť môžete nakvapkať aj šťavu z citrusového ovocia. Niekedy sú pigmentové škvrny v skutočnosti len zhrubnutou kožou, ktorú treba rozpustiť a jemne obrúsiť.

Ja som na svojej koži odskúšala íl ako vlasový suchý šampón, ďalej som ho raz miešala s ružovou vodou a tvarohom a práve včera som ho pomiešala s paradajkovým pretlakom a citrónovou šťavou, aby som si očistila lesknúcu sa pleť. Pred Vikinou som sa musela zašiť do inej miestnosti, lebo na mňa štekala, ale maska mojej pleti prospela. -) Pleť bola čistejšia, na dotyk jemnejšia a póry menej viditeľné.

Keďže je to prírodná vec, nemala by som ju hodnotiť, no mnohým z vás to možno pomôže pri rozhodovaní či mu dáte šancu alebo nie, preto zrhniem aspoň základné body.

Moje hodnotenie ílu ako takého:
Textúra: jemný prášok, miestami drobné, no vôbec nie nepríjemné a ostré zrniečka
Vôňa: príjemná, vonia úplne neutrálne, vôbec nie ako hlina, možno trošku lekárensky
Zmývateľnost: jednoduchá, stačí mierne teplá alebo vlažná voda
Celková spokojnosť: 10, je ozaj na všetko
Cena: 8 EUR za 200g

Zo svojho pohľadu oceňujem aj to, ako ho výrobca krásne zabalil. Nádobu z kvalitného plastu zakrýva plastový vrchnák so závitom. Je to bezpečné, obsah sa vám nevysype. Z boku dózy je nálepkou zobrazujúcou logo predajcu prilepený kúsok špagátu preloženého dvojmo, na ktorom sú dva uzlíky držiace do rolky stočený návod na použitie. Sú tam napísané všetky možné použitia ílu od výmyslu sveta. K vrchnáku bol špagát prichytený stvrdnutou hmotou, do ktorej bola zrejme odtlačená pečať. Vidím tam nápis "Fleur de Lis" s logom výrobcu. Návod ako i etiketa na obale sú písané dvojjazyčne. Po anglicky a po slovensky. Vyzerá to veľmi štýlovo a vymyslieť i zrealizovať niečo takéto dalo isto dosť práce. Veru by sa výrobca za také krásne balenie nemusel hanbiť nikde na svete. Odporúčam. Íl si môžete kúpiť v kamenných obchodoch i cez internet.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. :) Veronika ozaj hlavného predstaviteľa filmu maska pripomínaš, ale nemyslím to vôbec v zlom, to by sme ho v takejto maske pripomínala každá:)) Strašne sa mi páči to balenie, ale aj to všetstranné použitie je super!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No však ja viem. Preto som to tam aj napísala. :-) Ešte aj to žlté tričko som si na sebe nechala a on mal tiež tuším žlté sako. :-D

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes