Antiperspiranty - dobré či zlé?

Znižovať produkciu potu a riskovať upchatie potných žliaz len preto, aby sme boli v suchu... Je to tá najlepšia cesta? Telo sa potiť v teple musí a verte tomu, že aj bude. Je to jeho prirodzený regulačný mechanizmus - ochrana pred teplom. Pes vyplazí jazyk, ľudské telo sa potí. Ak mu v tom máme brániť, aspoň by sme mali vedieť, do akej miery.



Vysvetlím to na dosť neovyklom prípade, no predstavte si takúto situáciu. Dostali ste alergickú nádchu a niekto sa vám ponúkol, že vám strčí nejakú zátku do nosnej dierky, aby vám netieklo z nosa. A potom niekto iný príde s bylinkovými kvapkami, ktoré by tento problém riešili dosť pomaly, no šetrnejšie. Čo si vyberiete? Verím tomu, že väčšina ľudí by radšej nejaký čas pretrpela sťažené dýchanie s tým, že na konci cesty čaká voľný nos. Frňák by si nedal zapchať nikto. Ale potným žľazám to robíme úplne bežne a dokonca s pokojným svedomím.

Keď som sa asi pred mesiacom bavila na túto tému s niekoľkými ženami, všetky do jednej mi oponovali, že aj lieky proti poteniu (Driclor a Excipial DEO) obsahujú hlinitú soľ. A teda, že to nemôže byť škodlivé, ak je to liek, lebo výrobca by potom musel klamať. Ony to údajne v lete zvyknú používať. Odvážil sa farmaceutický priemysel takto otvorene klamať ľudí priamo na obaloch a letákoch? Pane Bože uchovaj, aby si toto niekto na Slovensku dovolil! Nie, on neklame. Píše sa tam len čistá pravda.

  • Za prvé, Driclor i Excipial DEO sú liečivé prípravky, ktoré vyrábajú celosvetovo uznávané farmaceutické spoločnosti. Keď píšem spojenie "liečivý prípravok", už možno tušíte, že má niečo dočinenia s chorobou. A chorobou nie je potenie. Ako som napísala v úvode, potenie je normálne. Choré je potláčať normálne potenie.
  • Tieto spomínané liečivé prípravky sa používajú na nadmerné potenie a to už je choroba. Zvýrazňujem slovo "nadmerné", lebo ono sa to na krabičke naozaj píše. Čiže ak ste v lete orosená kvapôčkami potu ako dvere od chlievika, alebo sa vám leskne čelo, to sa dá asi sotva nazvať nadmerným potením. Nadmerné potenie je, keď môžete žmýkať topánky a odev. Alebo keď sa potíte v jednom kuse aj keď vám nie je teplo.
  • O tom, že je to liečivý prípravok, svedčí aj to, že ho nekúpite v drogérii, ale jedine v lekárni. Všimli ste si niekedy, že čaje ako ľubovník, repík, alchemilka, myší chvost nekúpite inde ako v lekárni? V reťazcoch a drogériach kúpite maximálne zelený čaj a nejaké zmesi ibička a kamiliek s ovocím. A ešte tam zoženiete kadejaké pochybné doplnky stravy, lebo tie nepotrebujú žiadne extra prísne kontroly, takže namiesto 100 miligramov vitamínu C tam pokojne môže byť aj 10. Liečivé byliny ako aj vitamíny a minerály od výrobcov liekov nekúpite v žiadnom supermarke. Ako liečivé prípravky prechádzajú prísnymi kontrolami akosti, obsahu... a musí ich predávať jedine vyškolený personál, aby sa predišlo chybnému používaniu na strane spotrebiteľa. Správny lekárnik nikdy nenechá pacienta odísť z lekárne bez toho, aby ho náležite poučil. U liekov proti nadmernému poteniu to platí dvojnásobne. Pacientovi treba povedať, ako ho má používať, alebo ho má minimálne upozorniť, aby si prečítal príbalový leták. No ten má často "tvrdú hlavu" a urobí si aj tak po svojom... Neraz som bola svedkom toho, ako si ľudia gebrili na seba Driclor priamo na pláži a ešte si čerstvo po natretí šli "zapinkať" s loptou volejbal. Ja by som takýchto ľudí mlátila ako žito, keby na mňa čo len otrčili pazuchu. Evidentne ich vôbec nezaujíma, že prípravky na nadmerné potenie sa nanášajú na noc, na dokonale suchú pokožku a človek sa nesmie ani pohnúť skôr, ako mu zmes zaschne na koži. A že naháňaním sa za loptou núti spoluhráčov inhalovať vysoko jedovaté zlúčeniny. Soli hliníka podané na kožu nie sú také nebezpečné, ako keď sa vdýchnu. Chudáci spoluhráči.
  • Nadmerné potenie som popísala a aby ste vedeli, nevzniká len tak. Človek sa nadmerne potí v strese, pri obezite (myslím obezitu, ktorú spustilo niečo iné ako tradičné obžerstvo a sedenie na zadku), menopauze, niekedy i pri vrcholovom športe a všeobecne pri rôznych hormonálnych poruchách. A tu sa dostávame k jadru problému, o ktorom som písala v poslednom článku. Blbé reklamy. Privádzajú ľudí do omylu ako tá na liek proti bolestiam hlavy. "Dajte si dve tabletky a zbavte sa bolesti.". Jasné, nadopujeme sa liekmi, to je najjednoduchšie... Ale že by sme mali radšej porozmýšľať a nájsť príčinu bolesti, to nie... to reklamy neporadia. Veď by výrobcom klesali zisky. A obyčajný človek sa na to nespýta, lebo im to všetko zhĺtne aj s udicou.

Ako riešiť nadmerné potenie?

Neriešte potenie. Riešte zápach a farbu potu. Oboje spôsobujú baktérie, ktoré táto nevábna tekutina v čase rozkladu obsahuje. Nebudú baktérie, nebudú škvrny na tričkách, nebude ani nepríjemný zápach.

Prestaňte nosiť umelinu. V obchodoch nevidím nič, len akryl a kadejaké vinyly. Ide ma trafiť šľak, keď si chcem kúpiť tričko a všade samé umelé vlákna. Načo sa máte pariť v lete v takomto oblečení ako somár v kufri? Ak sa z niečoho potíte, tak je to tým, že nedáte pokožke dýchať. Ak máte nosiť takéto oblečenie, to si už rovno kúpte desať Driclorov a celá sa natrite, alebo sa nechajte od hlavy po päty napichať botoxom.

Že sa to vaše telo chladí priveľa na to, čo s ním robíte? Skúste vlhkosť pohltiť, nie ju zapchať štupľami v potných žľazách. Pohltia ju minerály a príroda pomôže aj regulovať množstvo toho potu. Pravda, nie je to okamžitý účinok, ako majú lieky, no z dlhodobého hľadiska je to pre vás najrozumnejšie.

Nekupujte anti-perspiranty. Zatiaľ všetky, čo som videla, obsahujú zlúčeniny hliníka a ako som sa nedávno presvedčila, aj tie, ktoré sú minerálne, nie sú tak celkom v poriadku. Pokiaľ by ste predsa doma mali také, nech vás ani nenapadne aplikovať ich na veľkú plochu a vždy ich nechajte riadne zaschnúť. Ale lepšie by bolo, keby ste sa im úplne vyvarovali, lebo aj keď nie sú tak koncentrované ako tie z lekárne, nie sú o nič menej škodlivé.

Ak vám prírodné dezodoranty nepomáhajú, hľadajte radšej príčinu potenia. Obézitu treba liečiť, stresovým situáciam sa dá predchádzať a so stresom sa dá zatočiť, menopauza a hornomálne poruchy sa dajú liečiť tiež. Vrcholových športovcov pošlite do sprchy... až ich voda ochladí, také taľafatky, ako nejaký pot rázom riešiť prestanú. :-)

Update z 13.12.2013:
Dostupné je aj pokračovanie článku Antiperspiranty - dobré či zlé? (pokračovanie)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes