Tipy pre profesionálne líčenie (6.časť - pery a nechty)

O perách a nechtoch sa už toho popísalo viac než dosť. Rúže doma máme. Niekto ich používa, niekto nie. Lesk a balzam na pery pozná každá a lak na nechty tiež nie je novotou. Moje spolužiačky si lakovali nechty už na základnej škole. Myslím, že nech napíšem čokoľvek, nebude to pre vás žiadna novinka. Nuž sa teda vyjadrím len k tomu, čo sama považujem za vhodné spomenúť a čo by vás mohlo zaujímať.


Rúž

Rúž je pre mňa symbolom ženskosti. Už ako malé dievča som so zatajeným dychom obdivovala ženy na filmovom plátne. Grace Kelly a jej vínový rúž, Catherine Zeta Jones a k nej neodmysliteľne patriace hnedasté pery, alebo nádherné červené pery drzo pôsobiacej Kate Winslet vo filme Titanic. Vyzerali tak fantasticky a potom odrazu film skončil a nikde nič. Keď sa pozriem okolo seba, vidím len nevýrazné dievčatá, ktoré akoby niekto naklonoval. Kde sa stratili skutočné ženy? Prečo také ženy nevidím v divadle, v sprievode gavaliera na obede či večeri, alebo na nákupoch? Je už úplne normálne, že moderná žena nosí rifle aj do divadla, maľuje si pery leskom a chodí ako šupák? Keby som mohla, tak každú jednu zastavím a skôr než by sa moja obeť spamätala, jej pery by dostali nový vzhľad. Raz a navždy by som skoncovala s tými mastnými fľakmi namiesto pier, ktoré muži tak neznášajú bozkávať a na ktoré sa nám vlasy vo vetre tak neskutočne lepia. Baby, ale vážne. Lesky si noste na diskotéku alebo do kina, chlapi letia na pery zvádzajúce k bozkom a o ktorých môžu snívať. Nikde nie je povedané, že pusu musia dostať na prvom rande a nie je pravidlom ani to, že rúž musí skončiť niekde otlačený. To bývalo kedysi. Dnešné moderné ženy sú, alebo by mali byť rafinované a farby voliť podľa nálady, oblečenia a tiež podľa svojej povahy. Veď ich máme v obchodoch toľko a sú trvácne... Nude, červené, vínové, oranžové, hnedé...

Ženy s výraznou farbou očí a vlasov (blond, čierna, tmavá hnedá) si môžu dovoliť prakticky akýkoľvek rúž, nuž tak to aspoň skúste. Ani ženy letného typu, ktorým odporúčam tlmené pastelové farby, nie sú úplne stratené vo veci výberu výraznej farby. Tie by však mali každú takúto žiarivejšiu farbu ladiť s oblečením a voliť striedme líčenie očí, inak budú pôsobiť vulgárne. Červený rúž sa mi veľmi páči na červenovláskach a tmavováskach. Ružovkastý a vínový sadne blondínkam a svetlovláskam. Opálené ženy znesú aj hnedý. Nude (alebo ak chcete, tak béžový) ide takmer každému. Za veľmi krásne a zvodné považujem ladenie farby rúžu s farbou laku na nechtoch.

Matný rúž je cool. S takým nebudete pútať prehnanú pozornosť, ak pravda nie ste majiteľkou príliš úzkych pier. Maličké pery s matným efektom nebudú pôsobiť trojrozmerne. Bude to len taká malá farebná machuľka na veľkej ploche nazývanej tvár. A pozor aj na stav pokožky. Už určite viete, ako vyzerá matujúci mejkap na pleť posiatej suchými miestami. Hrozne, lebo zvýrazní každú jednu šupinku. A tak isto bude vyzerať takýto rúž. Ja mám takýto rúž z BodyShopu a potom mám aj jeden z novej kolekcie od Kate Moss (Rimmel - Lasting Finish), ale používam ich len v kombinácii s leskom, lebo mám veľmi úzku hornú peru.

Ideálny rúž na bežné nosenie je rúž s hodvábnym až perlovým leskom. Je to výhodný kompromis medzi leskom a matom a súčasne dobrý lekár pre vaše pery, lebo ich nielen zvláčni, ale aj ošetrí. Tento nezvýrazní každú vrásku, je farebne stály, na perách trvácny a vždy bude pôsobiť decentne. Favoritmi medzi týmito výrobkami sú večne moderné rúže Lóreal - Colour Riche, Maybelline - Colour Sensation, Pupa Milano - rúže z najnovšej kolekcie China Doll a rúže Hydra Renew od Rimmelu.

Leský trblietavý rúž je považovaný za výstredný, drzý, gýčový a ešte neviem aký. Počula som aj to, že je určený pre ženy ľahších mravov a to je úplná blbosť. Ak tomu naozaj veríte, tak to si potom nedávajte ani trblietavý lak do vlasov, lak na nechty s trblietkami a pre istotu nechajte kamarátkam aj svoje večerné šaty s flitrami. Rozumná žena zvolí zlatú strednú cestu. Existujú trblietky a trblietky. Jedny sú rozmernejšie a na perách ich vidno, jedny sú jemnučké. Rúže z drvenými pigmentami hádžu len jemné odlesky a môžete ich pokojne nosiť každý deň. Môj obľúbený rúž je WaterShine od Maybelline.

Ešte donedávna sme niečo také nepoznali, no dnes už máme na trhu aj chameleónov medzi rúžmi. Nejde ani tak o rúže v pravom slova zmysle, lebo tieto výrobky už nie sú krémové. Majú náplň na báze liehu a sú to fixky. Kedysi sme si zo žartu po perách čarbali naozajstnými fixkami určenými na papier, dnes už to môžeme robiť so serióznym zámerom. Veľkou výhodou je trvácnosť farby. Lieh sa odparí a ostáva len sýta farba, ktorá nemizne ani po hodinách a čo je dôležitejšie, vôbec si ju nerozmažete. Na takto nafarbené pery sa vlasy nechytajú, neoznačíte nimi ani pohár, blúzku a dokonca ani líčko či košeľu objektu svojej náklonnosti. Ten sa bude akurát čudovať, prečo si nemusíte každú polhodinu odskočiť na toaletu, aby ste sa upravili. Chameleónom som fixky nazvala preto, lebo ich buď nosíte samotné, alebo ich ešte pretriete ošetrujúcim balzamom, takže buď budú pery matné, alebo sa budú mierne lesknúť. Toto nie je žiadna novinka. Fixky nájdete v sortimente značky Rimmel (už som o nich písala), no priniesol ich k nám aj Max Factor, tam sa však cena šplná vyššie.

Posledným kandidátom hodným minimálne obdivu alebo ešte lepšie odskúšania je rúž, ktorý pery zväčšuje. Teraz nehovorím o lesklom trblietavom výrobku, lebo i ten dokáže perám pridať tretí rozmer, ale o výrobku, ktorý pery papumpuje objemom doslova. Sú to rúže, ktoré obsahujú látky pôsobiace ako botox. Tieto látky sa po aplikácii najskôr ozvú menším brnením až štipkaním a potom na seba vodu a na počkanie vyrobia plnšie pery. Také pocity nemusia byť každému príjemné, no môžem vás upokojiť, že sa veľmi rýcho vytrácajú. Rúž s efektom push-up vo svojej zbierke nemám, mám len také lesky, ale viem, že i rúže sa dajú kúpiť.

Ku každému rúžu je dobré používať kontúrovaciu ceruzku. Ceruzka zabráni rozmazaniu. Z vlastnej skúsenosti však viem, že nie každý rúž má na trhu rovnaký odtieň ceruzky a keby ste chceli mať ucelenú zbierku rúžov i kontúriek, určite by ste sa poriadne nabehali. Riešením je kontúrka v bežovom odtieni približujúcom sa prirodzenej farbe pokožky. Pery ňou obkreslíte po vonkajšom obvode a vnútro vyplníte rúžom alebo fixkou. U fixky sa vám bude ceruzka hodiť dvojnásobne. Hlavne vtedy si ju zaobstarajte, ak sa ešte len učíte ňou narábať. Má síce ostré hrany, ktorými sa dobre kreslí, ale lieh sa rozpije na pokožke jedna radosť a dostať potom farbičku z okolia pery je takmer nemožné. Mastný okraj predkreslený ceruzkou ho ďalej nepustí.

Ako som už písala v článku o voľbe farbičiek, aj pery sa dajú tieňovať. Na okrajoch môžu byť tmavšie a stred nablýskajte troškou lesku. Ten spraví na úzkych perách taký 3D efekt, že nebudete chápať. Kvapôčku bezfarebného lesku s trblietavým pigmentom môžete naniesť aj nad hornú peru tesne nad vlnovku pripomínajúcu srdiečko. Tam sa sústredí svetlo a pri odraze vám pekne zvýrazní vrchnú peru. Ale pozor, musí byť naozaj bezfarebný. Ak taký nemáte, radšej použite rozjasňujúci korektor.

Lesk na pery

Tak táto téma už naozaj nepotrebuje žiadny komentár. Lesky pozná každý z nás a nejaké tie tipy som už uviedla v rozprávaní o rúžoch. Lesky sú na trhu presne také, aké bývajú aj rúže. Samozrejme, okrem fixiek a matných, ale to azda dáva rozum... Na trhu máme lesky trblietavé, perleťové a zväčšujúce pery. Z každého druhu nejaký mám a v tomto ohľade by vás mohol zaujímať aj rebríček mojich najobľúbenejších výrobkov. V ňom prim hrajú lesky od Rimmelu, ktoré ja vážne žeriem (nie papám. :-p), ale veľmi tvrdou konkurenciou sú im aj 6-hodinové lesky Glam Shine od značky Lóreal.

Čo možno neviete je, že bezfarebný lesk má ešte jedno využitie, o ktorom sa veľa nepíše. Ja ho občas použijem na obočie. Je to dobrá vychytávka, ak sa niekde ponáhľate, nestihnete si ho poriadne vytrhať a neposlušné chĺpky sa ako na zlosť točia všetkými smermi. Dobre na ne zaberá lak na vlasy, ale ešte lepšie ich skrotí lesk. Natrite ho na prst a potom ním jemne prejdide po línii obočia.

Lak na nechty

Laky sú špičkovou, nádhernou, úžasnou, lákavou, milou, modernou a kadejakou inou záležitosťou vo veľmi pozitívnom zmysle slova. Laky mám, zbieram a proste ich musím používať. Bez nich si neviem predstaviť moje prsty behajúce po klávesnici počítača ani ruku naťahujúcu sa pri prepážke v banke alebo pokladni v obchode. Musela by som sa hanbiť, keby boli neupravené. Milimetrovú plôšku bez laku si nevšimne každý, no lak opadavajúci po veľkých vrstvách je silná káva a preto si radšej kúpim menej, ale naozaj kvalitných lakov. Úprimne, radšej budem hladná, než by som mala podať predávačke v potravinách mincu a na nechtoch by mi mal svietiť do polovice odratý lak. Isteže, sú dni, kedy na nich nestihnem spraviť top-modernú úpravu a popravde na to ani nie som odborníčka, no človek si už zhruba vie naplánovať veci. Keď viem, že nebudem mať čas, okamžite dám dolu opotrebovaný lak výraznej farby a nahradím ho rýchlo schnúcim a trvácnym lakom v jemnej farbičke. Dnešné laky nepotrebujú dlhé minúty na to, aby vám zaschli. Stačia sekundy.

Aj laky majú svoju farebnosť a škálu efektov, ktoré vedia na nechtíkoch vyčariť. Z pozorovania som zistila, že najdlhšie nám na nechtoch vydržia perleťové laky s prímesou vlákna z lycry (napríklad laky LycraPro od Rimmelu, LycraFlex značky Astor). S týmito dám kedykoľvek bez výraznejšieho opotrebenia aj 4 - 5 dní. Hneď za nimi sú vo výdrži bežné perleťové laky. U tých svetlejších vo farbičkach blízkych prirodzenému sfarbeniu si niekedy ani nevšimnete, že sa vám na končekoch nechtov už vydrali a to je predsa celkom fajn.

Dobre na tom sú aj metalické laky a rôzne lesklé laky. Videla som holografické laky a ich nádherne meniace sa farby (poznámka: pojem holografický označuje schopnosť predmetu odrážať svetlo viacrozmerne), ďalej super-lesklé chromatické laky (poznámka: pojem chromatický sa používa u povrchov so silným odrazom svetla pripomínajúcim zrkadlo, ktorý výsledný efekt úplne skreslí). Tieto vydržia tiež celkom slušne, pretože ich povrch je relatívne hladký, textúra je jemná a vďaka tomuto dobre priľnú na nechtoch. Vydržia zhruba 3 - 4 dni, alebo podľa toho, čo robíte. Všetky tieto parádne kúsky hľadajte u značky Pupa Milano. Určite si vyberiete. Ja tam na ne chodím pravidelne.

Ďalšou kapitolou sú trblietavé laky, kde už vo fľaštičke vidíte nie moc veľké ligotavé častice. Vydržia dlho, ale nie na končekoch prstov. Odtiaľ sa vám veľmi veľmi rýchlo zoderú a odlakovač je na ne prikrátky, takže na odlakovanie potrebujete dobré nervy i veľa vaty. Dávam im tak 2 - 3 dni výdrže. Prvou pomocou pri obnove je super moderná Nail Art metóda so špongiou, pri ktorej potrebujete ešte jeden či dva podobne lesklé laky. Je to môj trik, ktorý rada použijem, keď skutočne nemám čas babrať sa s vatičkou a odlakovačom. Chytím kúsok špongie, na jej konček urobím malú bodku kontrastným lakom a konček nechtíka pekne vybodkujem. Najlepšie mi to ide s lakmi Miss Sporty a lakmi 60 Seconds od Rimmelu, lebo neskutočne rýchlo zaschnú. Pórovitá štruktúra špongie nedovolí, aby bola vrstva úplne súvislá a povoľovanie tlaku umožní vytvoriť pekný prechod farieb. Koniec bude pokrytý intenzívne, stred len jemne. Ak sa vám chce hrať ešte viac, dajte si aj tretí a celé to ešte prelakujte bezfarebným lakom. Garantujem vám, že nejaké opotrebenie prvej vrstvy si nikto nevšimne. Jeden z mojich prvých pokusov o tento druh Nail Artu môžete vidieť na fotke vpravo.

Laky s väčšími časticami, matné laky a neónové laky s fluorescenčným efektom vhodné na diskotéku (pod fialovým svetlom svetlom svietia) vydržia asi najmenej. Zloženie nie je také jemné ako u perleťových a pre hrubosť obsiahnutých zŕn sa pomerne rýchlo odlupia. Tie menej kvalitné idú dolu vo veľkých vrstvách už po jednom dni, lepšie vydržia nanajvýš dva dni v relatívne dobrom stave. Píšem slovo "relatívne", lebo niektoré možno vydržia aj viac, lenže matný efekt u laku je asi rovnako nápadný ako matný rúž. Každý si všimne aj tú najdrobnejšiu vadu. Aj toto sa však dá zachrániť, čo vídíte aj na obrázku vyššie.

A úplne poslednou novinkou sú Nail Art laky. Píšem o nich ako o novinke, pretože ich na trhu nemáme veľa a nie sú tu dlho. V ponuke sú magnetické laky, ktoré obsahujú kovové pigmenty reagujúce na magnet, ktorý k čerstvo nalakovanému nechtu priložíte a tým ich pritiahnete. Ako putujú v kvapaline, vytvárajú ozdobný reliéf buď v tvare vlnovky alebo pásikov. Možno táram, ale vidí sa mi, že ako prvá s nimi prišla značka Sally Hansen a po nej sa už táto móda rozmohla aj u nás. Medzi prvými s ňou prišla značka Pupa Milano, ktorá vždy drží krok s aktuálnym trendom. Dnes ich má už aj Essence. Druhou špecialitkou sú krakelovacie laky. Trik spočíva v nanesení podkladového laku a naň sa po zaschnutí aplikuje špeciálny rýchloschnúci a farebne kontrastný lak s obsahom látok, ktoré pri schnutí zmenšujú objem, v dôsledku čoho celá vrchná vrstva popraská. Viac vám napovie aj moje video o jednom takom lačiku značky Pupa Milano. Podobný má dnes už aj Rimmel a iné značky.

Ak vám môžem poradiť, vôbec sa nedržte povery o tom, že krátke nechty si nemôžu dovoliť lak výraznej farby. Dajte si hociaký lak. Ja by som byť na vašom mieste šla do Nail Art, konkrétne do magnetického laku tvoriaceho prúžky (pozor, nie priečne). Tie je taká možnosť, že nenanesiete lak až po samé okraje. Nechajte aspoň milimetrový pasik bez laku. Jediné varovanie platí pre silne poškodené nechty. Pre také nechty sú tabu matné laky, ale to už hádam vyplynulo z môjho článku.

V prípade otázok ma pokojne kontaktujte na mojej FanPage na Facebooku, alebo otázky smerujte do diskusii k jednotlivým dielom článku. Nápomocní vám môžu byť aj odborníci. Odborníčkou na slovo vzatou je napríklad pani Natália Lackovičová, ktorá mi poskytla mnoho z tipov, ktoré som vám touto formou mohla popísať, za čo jej patrí osobitná vďaka. Niektoré rady mám aj od pani Daniely Vráblikovej, ktorá ma líčila aj počas Rimmel premeny v spolupráci so spoločnosťou Coty. Pár užitočných trikov som vystriehla aj na slovenských FB stránkach značky Pupa Milano, kde veľmi často čítam rady ďalšej tvorivej osôbky - pána Lukáša Kimličku.

Nuž verím, že vám táto moja séria článkov nejako poslúžila a pomocou týchto rád svoje každodenné líčenie zvládnete na jednotku s hviezdičkou.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes