Bioderma: Sébium Moussant

Čistiaci gél, ktorý dnes prestavím, slúži na každodenné čistenie pleti. Správne čistenie mastnej a zmiešanej pokožky je alfou a omegou v liečbe tohto nepríjemného stavu. Ibaže to sa nám ľahko povie, no ťažšie urobí. Niekomu sa nechce, niekto zabúda a niekomu ani čistenie špeciálnou kozmetikou nepomáha natoľko, aby problém eliminoval, alebo aspoň zmiernil jeho dôsledky. Ako na to?



Nezabúdať, nebyť lenivým a čistiť, čistiť, čistiť

Žiaľ, recept na dokonalú pokožku bez mastnoty neexistuje. Ak sa vám pokožka mastí, či už celá, alebo len niektoré partie, potom verte, že má na to svoje dôvody. Pokožka niektorých jedincov sa takto bráni pred drastickým pôsobením kozmetických prípravkov. Môže to byť aj spôsob, akým vám ukazuje, že sa dlhodobo vystavujete pôsobeniu stresu, alebo nemáte v tele optimálnu hormonálnu rovnováhu a mali by ste s tým niečo robiť. Je jedno, čo bolo prvotnou príčinou vášho problému. Aby ste mohli začať odznova, potrebujete svoju pleť v prvom rade poriadne odmastiť, vyčistiť a eliminovať nadmernú tvorbu mazu. A prosím vás pekne, zabudnite pri tom na alkohol. Ak sa vám ho bude snažiť nejaký lekárnik alebo lekár nanútiť, pošlite ho niekam.

Žiadny lieh

Lieh veľmi používanou ingredienciou. Nedá mi to a musím odbočiť, aby som vám to riadne vysvetlila. Lieh je relatívne lacnou, z hľadiska trvanlivosti stálou surovinou a výborným rozpúšťadlom, v ktorom sa rozpustí väčšina látok. Má aj dezinfekčné účinky, preto sa v minulosti a ešte aj v dnešnej dobe často využíva pri príprave liečivých prípravkov určených na vonkajšie použitie. Potrebujete rozpustiť kyselinu salicylovú alebo kyselinu boritú, aby ste ich mohli aplikovať na pleť v tekutom stave? Šup s tým do liehu. Potrebujete rozpustiť mentol alebo niektoré antibiotiká? Načo experimentovať? Lieh si so všetkým poradí. Žiaľ, takto vyzerajú bežné recepty, ktoré sa mi ako farmaceutickej laborantke dostávali do rúk na prípravu. Preskripcia našich "odborníkov" v radách dermatológov bez štipky fantázie, odborných znalostí o povahe jednotlivých ingrediencií a skúseností s praktickou prípravou liečivých prípravkoch ma dlhodobo vytáčala do nepríčetnosti. Školy chŕlia lekárov a lekárnikov, ktorí prišli z gymnázii a namiesto praktických vecí ovládajú chemické vzorce. V laboratóriu sú nepoužiteľní (česť výnimkám). Chvíľku som si myslela, že sa toto deje len v našom okrese, ale moje spolužiačky roztrúsené po celom Slovensku a Čechách ma rýchlo vyviedli z omylu. Keď si z praxe doniesli svoje "poklady" v podobe zozbieraných receptov, myslela som, že ma porazí. Už v tej dobe som mala na sebe odskúšaných X prípravkov, ktoré mi síce liečili moje mladícke akné, ale tiež systematicky vysušovali pleť. Natrite potom na takú zoschnutú pokožku mejkap a vyzeráte ako zombie. Salicylový lieh, roztok zvaný "RSB" a kadejaké super vecičky sa ocitá na receptoch stále. Hromadne vyrábané roztoky na tom nie sú inak. A dlho, predlho nebolo ani jednej kozmetickej značky, kde by lieh absentoval v bežných pleťových vodách a tonikách, alebo by bol aspoň v poriadne zriedenom stave. Moja generácia by mi určite dala za pravdu. Minimálne "eresbéčko" si na svojej vlastnej koži vyskúšala nejedna kočka. Ale je toto vážne nutné? Naozaj si nevieme pomôcť aj bez antibiotík a kyselín rozpustených v liehu? Muži a ženy v laboratóriach Bioderma by si určite klepkali po čele, keby videli tieto naše spôsoby liečby. Tam, na rozdiel od našich lekárov, totiž majú rozum a naučili sa používať aj iné ingrediencie.

Voda v popredí

Všimnite si, že na prvom mieste vo väčšine prípravkov je "Water (Aqua)", čiže voda. Áno, tá životodarná tekutina, bez ktorej by sme neboli schopní existovať. Voda sa nachádza v krémoch, sérach, pleťových vodách, géloch i tonikách. Isteže, niekde nájdete aj lieh, ale je tam len v malých množstvách a ako technická pomocná látka, nie hlavná zložka. Výnimkou nie je ani tento penivý gél, o ktorom teraz idem písať.


Medzi hlavné výhody gélu patrí zloženie. Je jasné, že alkohol v ňom nenájdete. Gél dokonca neobsahuje ani mydlá. To by ste asi nepovedali, ale klasické mydlo je pre mastnú až zmiešanú a aknóznu pleť nepriateľom číslo dva. Dokáže pleť odmastiť, ale spolu s mastnotou odstraňuje aj ochrannú kožnú bariériu, ktorú som zmienila už v článkoch o kozmetickej rade Atoderm. Byť bez ocbrany nepotrebuje žiadna pokožka a už vôbec nie tá mastnejšia. Určite ste si tiež všimli, že po čistení niektorými prípravkami ste červená ako rak. Začervenanie nemusí spôsobobať len to takzvané drhnutie pleti, ale práve obsiahnuté látky. Majú síce dezinfikovať, ale ony namiesto toho dráždia kožu, nadmerne ju vysušujú, za čo sa vám neskôr koža pomstí ešte väčšou tvorbou kožného mazu. Alebo by ste čakali, že sa vám za to poďakuje? Nuž to veru nie.

Gél Sébium nepotrebuje dezinfikovať alkoholom ani ju vysušovať dráždivými detergentami. Čistí, dezinfikuje a vďaka obsiahnutému sulfátu medi a liečivému zinku pôsobi aj proti baktériam. Po ňom červená rozhodne nebudete. Vďaka obsiahnutému komplexu Fluidactiv gél dlhodobým používaním začne regulovať množstvo i zloženie kožného mazu, ktorý vám konečne tiež prestane upchávať póry. Zniženie tvorby mazu a uvoľnenie upchatých pórov je základ, ak máme vyzerať dobre.

Ginkgo Biloba

Z ingrediencií chcem určite spomenúť extrakt z ginkgo biloba (súčasť komplexu). Dosť sa o ňom diskutuje, keď príde reč na prípravky proti strate pamäti a prípravky podporujúce dobré učenie, ale ginkgo je pridávané aj do vodičiek proti vypadávaniu vlasov a prípravkov na akné. Podporuje cirkuláciu krvi a tým dobré roznesenie živín a kyslíka do tkanív. Dobre zásobené vlasové folikuly dávajú vlasom výživu a tie vypadávajú v menšom množstve. Ginkgo pôsobí priaznivo aj na pokožku ako takú, pretože kde krv dobre prúdi a vyživuje organizmus, tam veľmi zriedkavo vznikajú anomálie. My tu ale máme aj iné vplyvy ako napríklad stres, UV žiarenie, znečistené životné prostredie, nesprávna strava a rôzne choroby. Kožný maz sa nám tvorí v zvýšenom množstve a nepríjemne sa leskneme. Niekedy sa to však zvrhne aj na čierne bodky, akné a dokonca aj mastné vlasy (extrémne sa mastiace vlasy = vážny stav), lebo tieto vplyvy sú hlavnými pôvodcami mikro-zápalov v pokožke, ktoré sú prvotne vyprovokované množiadimi sa baktériami z kožného mazu. Ak ste čítali môj predošlý článok o mastnej a zmiešanej pleti, potom viete, že zápal znamená veľký problém, s ktorým si čiastočne dokáže poradiť práve Ginkgo. Je to taký malý zázrak a preto sa vôbec nečudujem, že sa s ním budeme stretávať v celej rade Sébium.

Použitie

Ako hovorí názov, ide o moussant, čiže penivý gél. Gél k napeneniu logicky potrebuje vodu. Niekto Moussant napení v dlani s trochou vody a potom natrie na tvár, no praktickejšie je opláchnuť tvár vodou, naniesť gél a až na pokožke ho napeniť. Práve tvoriaca sa pena odstraňuje maz. Teplá voda pomáha gélu zbaviť sa mastnoty rýchlejšie, preto si určite doprajte radšej vlažnú až teplejšiu a nie horúcu ani studenú vodu.


Frekvencia čistenia gélom je individuálna. Odporúčané je čistiť pleť ráno i večer, no pokiaľ používate aj iné prípravky (napríklad micelárnu vodu), stačí ho použiť večer. Ja mám okrem gélu aj micelárnu vodu. V lete používam gél ráno aj večer. V zime sa počas noci až toľko nepotím a preto mi ráno stačí použiť Sébium micelárnu vodu a Sébiu AKN fluid.

Mám pre vás aj radu od p. Lucie Vančo. Toto odporúčanie bolo uverejnené v minulosti aj na stránkach Diva.sk a týka sa holenia citlivejších partií. Isto ste počuli, že niektorí muži i ženy zvyknú mať po holení na koži malé červené vyrážky. Ide o takzvanú folikulitídu, čiže zápal vačkov, v ktorých sú ukotvené chĺpky / fúzy. Folikul sa zapáli, začervená a na vrchu sa vytvorí zahnisaná čiapočka. Je to veľmi nepríjemné, pretože tieto vyrážky sa hoja veľmi dlho. Ak sa toto stáva aj vám, potrebujete dve veci. Jednou je ostrá, dobre vydenzifikovaná žiletka a druhou gél tlmiaci zápal s antibakteriálnou prísadou. Odkedy mám Sébium Moussant, používam ho aj pri holení a veru mi pomáha.

Moje hodnotenie výrobku:

Textúra: stredne hustý (Pumpička sa veľmi hodí k pohodlnému dávkovaniu, trošku dlhšie mi trvalo pochopiť ten patent, akým sa pumpička istí proti náhodnému stlačeniu počas cestovania.)
Hydratácia: 5, mám po čistení skvelý pocit
Čistiaci účinok: na čierne bodky nestačí, ale na upchaté póry je skvelý
Celková spokojnosť: 10 - príjemná vôňa, nedráždivý
Cena: 200 ml balenie stojí okolo 13 EUR
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes