Runové písmo

Runové písmo neustále prechádzalo obmenami a postupne bolo vytesňované latinkou, čo sa dá pripísať vplyvu kresťanstva a latinského jazyka. Symboly používané v každom období zvykli mať v podstate ten istý význam, ale inú podobu a to by vás pri štúdiu odbornej literatúry mohlo zaskočiť. Ja vás teda naučím, ako tieto znaky od seba spoľahlivo rozoznáte.


Najstarším runovým písmom je starší futhark, ktorého vznik sa datuje zhruba v 150. roku nášho letopočtu. Texty písané starším futharkom boli v pragermánskom jazyku a obsahovali 24 znakov, no dali sa čítať o niečo ľahšie než na počet znakov skúpejší mladší futhark.

Anglosaský futhark (alebo lepšie povedané futhorc) je svojim vekom o niečo mladší (používal sa v rokoch 400 - 1100 n.l.), ale ešte stále má dosť znakov. Zapisovala sa ním stará angličtina (Old English). Stará angličtina ako taká používala všetko to, čo náš jazyk. Boli v ňom samohlásky, spoluhlásky, dokonca aj dvojhlásky. Niektoré si vzala z pragermánskeho obdobia v takmer nezmenenej forme, iné nie. Jednou z početných zmien bolo napríklad aj lámanie samohlások a uznajte, že také niečo sa naozaj zle píše. Toto všetko rozšírilo písmo z 24 na 33 znakov. Aj mnou používané znaky sú Anglosaské, ale ponechala som si verziu pozostávajúcu z 24 symbolov.

Keďže žiadny z prajazykov nebol úplne jednotným a uzatvoreným celkom a ich vývojom sa menila nielen výslovnosť, ale i zápis slov, menilo sa aj písmo. Ako mladlo a rozširovalo sa z Álp do severských germánskych oblastí a odtiaľ smerom k dnešnému Anglicku, Írsku, Škandinávii, pribúdali nové dialekty a obmieňali sa aj znaky. Niektoré znaky sa postupne zjednodušovali, niektoré sa pekne zaoblili a v niektorých oblastiach sa ľudia týchto zmien nedržali. :-D Z tohto dôvodu prakticky nenájdete zdroj, ktorý by vám jednoznačne prezradil, ktoré symboly kam patria. Ľudia mali tendenciu zjednodušovať slová a vymýšľať taký zápis, ktorý by im šetril čas a námahu. A ja ich aj celkom chápem. Veď komu by sa chcelo stále držať v ruke klin a mlátiť doňho kameňom? Už čoskoro abecedu zredukovali na 16 znakov a vznikol mladší futhark (rok 800 - 1100 n.l.), lenže nastal problém. Nejako to nedomysleli. Pre niektoré slabiky chýbal znak a tiež symbolika sa niekam vytratila. A tak milý futhark získal jednu nepeknú vlastnosť. Jeden symbol = rôzny význam a to aj z obsahovej stránky a aj vo veci výslovnosti. Niečo podobné nás študujúcich najviac vytáča aj na anglickom a nemeckom jazyku. Máme jedno slovo ale tisícpäťsto významov. Aby toho nebolo málo, aj tento mladší futhark sa delil na vetvy (Dánska, Nórsko - Švédska), ale to by sme už moc odbočovali.

Týmto rozprávaním som vám chcela povedať, že ak sa začnete o runy a ich význam zaujímať, môžete sa stretnúť z rôznymi symbolmi (ktoré vás môžu zbytočne mýliť) a tiež rôznymi výkladmi. Ja vám preto teraz urobím jednu tabuľku a do nej vám vložím obrázky jednotlivých symbolov, ako ich mám nakreslené ja. A potom dám ešte jednu, kde budete mať nakreslené a popísané aj iné znaky toho istého symbolu (ak existujú).


A teraz sa dáme do maľovania. Je jedno, ktorý zo znakov vo vyššie uvedenej tabuľke namaľujete. Mnou zvolené znaky som zakrúžkovala. Vy si pokojne môžete zvoliť tie, ktoré vám budú sympatickejšie, alebo ktoré sa vám budú lepšie maľovať. Farbu si vyberte v závislosti od materiálu. Keďže sú medzi mojimi kamienkami svetlé i tmavé kúsky, maľovala som čiernou a bielou akrylovou farbičkou, ktorá rovnako dobre chytá na sklo, kameň, porcelán, proste na akýkoľvek povrch. Moje kamienky nemajú rovnaké veľkosti, ale to nevadí. Nemienim pri veštení švindľovať a voliť si zámerne tie "lepšie" znaky. Ak sa na to cítite, znak môžete aj vytepať a ryhu vyplniť farbivom. Ja sa chystám trošku experimentovať a keď budem mať viac času, pokúsim sa o to. Znaky získajú lepšiu trvácnosť.


Veľmi pekne vyzerajú runy na rovnakých kúskoch dreva, ale existujú aj runové karty. Hovorí sa, že najväčší účinok majú runy vyrobené z prírodných materiálov. Pokiaľ sa vám nechce zháňať drievka, kamienky a sklíčka, spravte si karty na spôsob tarotov. Proste si nastriháte rovnaké kartičky a symboly namaľujete. Či už si spravíte karty alebo pomaľujete kamienky prinesené z rieky, to už nechám na vás. Účel bude predsa len rovnaký a fantázii sa medze nekladú.

V ďalšom pokračovaní už začneme preberať konkrétne spôsoby veštenia.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes