Slniečko – priateľ alebo nepriateľ?

Slniečko je priateľom ľudstva a života na našej zelenej planéte. Kto by o tom pochyboval, tomu odporúčam naštudovať, ako si rastliny vytvárajú kyslík. Nenadarmo sa hovorí, že kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Ešte by som však rada pridala novú neoficiálnu verziu tento múdrosti a tá by znela: "Kam chodí slnko až priveľmi, aj tam chodí lekár".


Vedecké výskumy dokázali, že naša najbližšia hviezda veľkým nepriateľom krásy a zdravia pre naše zaužívané praktiky. Aby som to mohla objasniť, najskôr prezradím zopár faktov o slnečnom žiarení.

Poznáme viac tipov žiarenia, medzi ktoré patrí infračervené žiarenie, ktoré je zdrojom tepla, ktoré pociťujeme, keď sa slníme. Ďalej poznáme, resp. vidíme tzv. viditeľné žiarenie, ktoré nám dáva svetlo a jeho krásne farebné spektrum sa prejavuje na oblohe ako dúha. A napokon spomeniem pre nás neviditeľné ultrafialové žiarenie. Rôznorodá dĺžka UV žiarenia hrá podstatnú rolu, pretože určuje, ako ďaleko tento typ preniká a z tohoto hľadiska poznáme tri typy UV žiarenia.
  • Dĺžka UVC žiarenia je najkratšia a preto sa k nám prakticky nedostáva. Pohltí ho naša zemská atmosféra, preto ani nemá zmysel sa ním ďalej zaoberať.
  • UVB žiarenie spúšťa v našom tele tvorbu vitamínu D, ktorý si inak telo nedokáže získať a tiež podstatne stimuluje tvorbu melanínu (melanín je pigment vyvolávajúci hnedé sfarbenie kože). Tvorba melanínu je proces, pri ktorom sa telo bráni. Ak telo intenzívne vystavujeme účinkom UVB, koledujeme si o úpal. Dlhšie pôsobenie tiež podporuje zníženie imunity (čo sa môže prejaviť nepríjemnými oparmi), pretože všetkého priveľa škodí ) a k tomu aj zopár druhov rakoviny. Len tak mimochodom, aby sme mali dostatok vitamínu D, stačí nám 15 minút denne na slniečku. Nie dve či štyri hodiny.
  • UVA žiarenie - má najdlhšiu vlnovú dĺžku a najviac energie. Preniká hlboko do kože, čím tiež podporuje hnednutie, no súčasne aj predčasné starnutie, pretože dokáže priamo narušiť elasticitu kože. Aj vďaka týmto vlastnostiam môžeme UVA - lúče zaradiť k faktorom, podieľajúcim sa na vzniku rakoviny.
Ako už vyplynulo z kontextu, opaľovanie nie je v žiadnom prípade zdravé, no jeho dopad na naše zdravie a krásu vieme ovplyvniť vhodnou ochranou. O tej si viac prezradíme v ďalšom článku.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes